Έξι Σύροι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή, ανέφερε ΜΚΟ, αυξάνοντας στους 41 τον αριθμό των αμάχων στις τάξεις των αμάχων σε ζώνες ελεγχόμενες από αντάρτες εντός τεσσάρων ημερών βομβαρδισμών, σε αντίποινα για την επίθεση με drones η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους στη Χομς (κεντρικά).
Ο συριακός στρατός, ο οποίος διεμήνυσε πως θα «ανταπέδιδε σθεναρά» την επίθεση με στόχο τελετή κρίσεων αξιωματικών στη Χομς, υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, διεξάγει από την Πέμπτη βομβαρδισμούς εναντίον του έσχατου προπυργίου των τζιχαντιστών και των ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Συρία: Πάνω από 100 οι νεκροί στην επίθεση με drone σε στρατιωτική ακαδημία στη Χομς
Ανάμεσα στους έξι άμαχους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας βομβαρδισμών του πυροβολικού του συριακού στρατού χθες ήταν τρία παιδιά, δυο γυναίκες και άνδρας που προσπαθούσε να διασώσει τραυματίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο συνολικός απολογισμός έχει φθάσει τους 41 νεκρούς στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών, συμπεριλαμβανομένων 20 παιδιών.
Δυο μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) συγκαταλέγονται επίσης στα θύματα από την Πέμπτη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Χθες, σύρος στρατιώτης σκοτώθηκε στην επαρχία Ιντλίμπ, αυξάνοντας στους τρεις τον αριθμό των μελών των ενόπλων δυνάμεων που έχουν σκοτωθεί από τη ΧΤΣ αφότου άρχισαν οι βομβαρδισμοί, πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε εδάφη υπό κυβερνητικό έλεγχο, πέντε πολίτες σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ελέγχει μεγάλο μέρος του έσχατου θύλακα της ένοπλης αντιπολίτευσης στη βορειοδυτική Συρία, όπου ζουν κάπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές.
Η επίθεση εναντίον της στρατιωτικής ακαδημίας της Χομς συγκαταλέγεται στις πιο αιματηρές εναντίον του στρατού από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011. Στοίχισε τη ζωή σε 89 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 277, σύμφωνα με τις αρχές στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ωστόσο ο απολογισμός είναι πολύ πιο βαρύς, 123 νεκροί, ανάμεσά τους 54 άμαχοι, και τραυματίστηκαν άλλοι 150.
Παρότι η Δαμασκός κατηγόρησε «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» για την επίθεση, δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης.
Οι συριακές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Χομς το 2017. Η πόλη και η ομώνυμη επαρχία υπήρξε οχυρό των αντικαθεστωτικών κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η ΧΤΣ, η οποία θεωρείται από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ η κυριότερη «τρομοκρατική οργάνωση» στη βορειοδυτική Συρία, χρησιμοποιεί ενίοτε drones για να επιτίθεται εναντίον του στρατού της Συρίας και αυτού της Ρωσίας, του βασικού συμμάχου του πρώτου.
Από την Πέμπτη έχουν αναφερθεί επίσης ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαττάκειας. Την Παρασκευή, παιδί σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό της Ρωσίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ