25.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια «Πτήση» No 22, ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Η καινούργια «Πτήση» No 22, ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

- Advertisement -

Κυκλοφορεί την Πέμπτη 03-03

Ουκρανική Αεροπορία, γιατί ο αγώνας στον αέρα ήταν τραγικά άνισος

H «ανθρωπιστική-ειρηνευτική» επιχείρηση, που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εναντίον του λαού της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, βρήκε το περιοδικό κυριολεκτικά επί του πιεστηρίου.

Το τεύχος μας Νο22  Μαρτίου 2021 όμως περιείχε ήδη εκτεταμένο αφιέρωμα στην Ουκρανική Αεροπορία, το οποίο όμως είχε γραφεί με το σκεπτικό μιας εξελισσόμενης κρίσης, ως εκτίμηση της δυνητικής αποτροπής που πρόβαλλε η Povitryani Syly Ukrayiny, αλλά κανείς δεν τολμούσε να πιστέψει ότι ο Ρώσος ηγέτης θα άνοιγε τόσο απροκάλυπτα και βάρβαρα την πόρτα του φρενοκομείου.

Έτσι, θα πρέπει να αναγνωστεί υπό αυτό το πρίσμα, ενώ συνεχίζουμε να καλύπτουμε την επικαιρότητα από τους ιστοτόπους μας και φυσικά θα επανέλθουμε.

F-15e Vs F-16c/D Block 52+, οι Rocketeers της 336FS στο Αιγαίο

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2022, με την εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία, τα F-15Ε Strike Eagle της 336FS από την 4η Πτέρυγα Μαχητικών (Fighter Wing) με έδρα τη Seymour Johnson AFB στη Βόρεια Καρολίνα ήταν μεταξύ των δυνάμεων που διατάχθηκαν να αναπτυχθούν εσπευσμένα στη βάση Amari της Εσθονίας! Αυτοί οι «Αετοί» της USAF είχαν φιλοξενηθεί τον περασμένο Νοέμβριο στην 110ΠΜ, υλοποιώντας εκτεταμένη συνεκπαίδευση τεσσάρων και πλέον εβδομάδων με μαχητικά της ΠΑ. Αμέσως μετά την αναχώρησή τους από την Ελλάδα είχαν μετασταθμεύσει στη βάση του Lakenheath στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο 6μηνιαίας εκπαιδευτικής παραμονής στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η «Π» βρέθηκε στην 110ΠΜ και συνομίλησε με Αμερικανούς και Έλληνες χειριστές καταγράφοντας την -κατά γενική ομολογία- εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές!

Φρεγάτες FDIHN, πλήρης  ανάλυση της σύμβασης.

 

Το πρόγραμμα αγοράς των τριών φρεγατών FDI-ΗΝ από τη Naval Group είναι το μεγαλύτερο που έχει υπογραφεί από την ελληνική πολιτεία και σίγουρα αποτελεί μια κρίσιμη ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού! Είναι έτσι σημαντικό, πέρα από την ανάλυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των συγκεκριμένων πλοίων (που έχει ήδη γίνει εκτενέστατα), να δούμε διεξοδικά και τη σχετική σύμβαση που ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία. Στην προσπάθειά μας αυτή επισημαίνουμε τα πολλά και αξιοσημείωτα που καθορίζουν την εξέλιξη του προγράμματος ναυπήγησης και παραλαβής από την Ελλάδα.

Πρόγραμμα FDIHN, η «Επόμενη Ημέρα» και η υλοποίηση δυο ταχυτήτων

Μια  επικαιροποίηση των όσων έχουν γραφεί στις σελίδες μας, αλλά και στους ιστοτόπους μας για το πρόγραμμα απόκτησης Φ/Γ τύπου FDI-HN του Πολεμικού Ναυτικού, στη διαρκή μας προσπάθεια για έγκυρη ενημέρωση. Είναι η «επόμενη ημέρα» μετά την κατάθεση της σύμβασης στη Βουλή, γεγονός που, όπως είχαμε τονίσει μετ’ επιτάσεως, έπρεπε να περιμένουμε για να επιβεβαιωθούν (ή να διαψευστούν) οι πληροφορίες που υπήρχαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ένα από τα θέματα που επιβεβαιώθηκαν ήταν η υλοποίηση με πρόγραμμα δυο ταχυτήτων, ανάμεσα στις δυο πρώτες και την τρίτη ελληνική φρεγάτα, με την ύπαρξη και προαίρεσης για τέταρτο πλοίο.

Πρόγραμμα Κορβετών, επιλογή πλοίου, όπλων και συστημάτων με το ενδεχόμενο του ESSM

Μετά την έγκριση των FDI, των επιπλέον Rafale και των τορπιλών Βαρέος Τύπου από τη Βουλή των Ελλήνων (ΒτΕ) στις 15-02-2022, οι επιτελείς του ΠΝ και της ΓΔΑΕΕ καλούνται να επικεντρωθούν πλέον στην πρόταση για τις Νέες Κορβέτες, για τις οποίες, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του ΠΝ.

Στη διαμόρφωση της εισήγησης κυρίαρχα κριτήρια αναμένεται να είναι -όπως και για τις φρεγάτες- «το καλύτερο πλοίο, στην καλύτερη τιμή, στον καλύτερο χρόνο», με παράγοντες όπως η ομοιοτυπία, η διαλειτουργικότητα με άλλα πλοία και συστήματα του Στόλου, η ασφάλεια εφοδιασμού, η πληρότητα και ταχύτητα υποστήριξης και η εγχώρια συμμετοχή να έχουν βαρύνουσα σημασία. Σε αυτό το πλαίσιο η υιοθέτηση ESSM είναι μια εξαιρετική επιλογή  για την οποία υφίσταται ήδη βιομηχανική συμμετοχή με ελληνικές εταιρείες να συμμετέχουν στη σχεδίαση και την παραγωγή υποσυστημάτων του βλήματος. Η παραγγελία βλημάτων από το ΠΝ σημαίνει αυτόματα επένδυση στην εθνική οικονομία και εισροή χρημάτων από τα κέρδη της Κοινοπραξίας.

Οι S-400 Triumph της Άγκυρας , οι πραγματικές αιτίες ανησυχίας των ΗΠΑ

 

Συμπληρώνονται σχεδόν πέντε χρόνια από την επιλογή της Τουρκίας να προχωρήσει στην απόκτηση δύο συστοιχιών του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Triumph, που προκάλεσε μια χωρίς προηγούμενο διελκυστίνδα μεταξύ δύο πάλαι πότε στενών συμμάχων. Πέρα όμως από τους προφανείς διπλωματικούς και οικονομικούς λόγους η αντίδραση των Αμερικανών εδράζεται και σε τεχνικά δεδομένα ή αυτά αποτελούν πρόφαση; Επίκαιρο παρά ποτέ!

Aviadarts 2021, τριεθνής διαγωνισμός αεροπορικής ισχύος

Η άσκηση-διαγωνιστική διαδικασία Aviadarts, στο πλαίσιο των ρωσικής έμπνευσης International Army Games 2021 (IAG-21), εντυπωσίασε για άλλη μια φορά, με κεντρική σκηνή την αεροπορική βάση Dyagilevo στην περιοχή Dubrovichi της ρωσικής επαρχίας του Ryazan. Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων της εξήντα πληρώματα από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κίνα επέδειξαν για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας τους. Οι συμμετέχοντες ήταν λιγότεροι από προηγούμενες διοργανώσεις, αλλά η δράση και η σημασία τής συνάντησης παρέμειναν αμείωτες. Η «Πτήση» βρέθηκε για άλλη μια χρονιά εκεί για να καλύψει την εκδήλωση.

Sikorsky S-70 Optionally Piloted Vehicle, Robo Hawk

H προοπτική εξέλιξης ελικοπτέρων αλλά και άλλων αεροχημάτων με λειτουργία κατ’ επιλογήν επάνδρωσης έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα, όταν στις 5 Φεβρουαρίου 2022 το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας S-70 OPV (Optionally Piloted Vehicle) της Sikorsky πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση χωρίς ανθρώπινη παρουσία στο πιλοτήριο.

Schweizerische LuftwaffeAxalp 2021, η ελβετική  παράδοση επέστρεψε!

Η Ελβετική Πολεμική Αεροπορία (Schweizerische Luftwaffe) είναι γνωστή για το γεγονός ότι στις περισσότερες διαστάσεις των δραστηριοτήτων της είναι πολύ ανοιχτή απέναντι στους Ελβετούς πολίτες, ακολουθώντας πιστά το δόγμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι στην υπηρεσία τους, να τους ενημερώνουν στο πώς αξιοποιούνται τα χρήματά τους ως φορολογούμενους πολίτες και το κάνει με κάθε ευκαιρία. H επίδειξη-άσκηση Axalp είναι μια τέτοια περίπτωση!

Ασφάλεια Πτήσεων 2021, χρονιά σε τροχιά COVID-19

Το 2021, όπως και το 2020, ήταν μια χρονιά που επηρεάστηκε βαθύτατα από τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, οι οποίες, τόσο άμεσα (lockdown, ταξιδιωτικοί περιορισμοί κ.ά.) όσο και έμμεσα λόγω της έλλειψης κανονικότητας σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, συνεχίζουν να πλήττουν όλο το φάσμα της βιομηχανίας των αερομεταφορών. Η αεροπορική κίνηση εξακολούθησε μέσα στο 2021 να υπολείπεται σημαντικά των ετών προ της πανδημίας (έως και 70% κάτω από τα επίπεδα του 2019), τα οποία γνώριζαν έως τότε συνεχή άνοδο.

Επιπλέον, τα προβλήματα -σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και επιβίωσης για όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο- φαίνεται να ανατροφοδοτούνται στη συνολική «αλυσίδα»: κατασκευαστές, παρόχους αεροπορικών υπηρεσιών και έναν ολόκληρο κύκλο εργασιών που τους υποστηρίζει, μη εξαιρουμένων και των αεροδρομίων. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως και το 2020, οποιοσδήποτε απολογισμός στην ασφάλεια πτήσεων της χρονιάς που πέρασε δεν μπορεί να προσφέρει άμεσες συγκρίσεις με προηγούμενες, αν και η στατιστική ανάλυση των δεικτών αεροπορικών περιστατικών λαμβάνει υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες μέσω αναγωγής των συμβάντων στις ώρες πτήσεις του παγκόσμιου στόλου των αερομεταφορών. Παρουσιάσουμε τον πλήρη απολογισμό της Ασφάλειας Πτήσεων του 2021.

KLu, 300η Μοίρα, 25 χρόνια Dutch Wildcats

 Έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια από τότε που το πρώτο από τα 17 ολοκαίνουρια Aerospatiale AS532 Cougar της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας προσγειώθηκε στη βάση Soesterberg, έδρα της 300ης Μοίρας εκείνη την εποχή. Οι «αγριόγατες» γιορτάζουν δυόμισι δεκαετίες υπηρεσίας και πολλαπλών επιχειρήσεων.

Galileo International Sar-Meet 2021

Πληρώματα μονάδων ελικοπτέρων Έρευνας-Διάσωσης από όλη την Ευρώπη βρέθηκαν στην ΑΒ Koksijde φιλοξενούμενα της 40ης Μοίρας (Squadron Heli) SAR της Βελγικής Αεροπορικής Συνιστώσας που εδρεύει εκεί, τόσο για συνεκπαίδευση όσο και για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα προσανατολισμού και γεωτοποθέτησης Galileo και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στο έργο τους.

Zulfiqar-1400, παιγνίδια πολέμου στο νοτιοανατολικό Ιράν

Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2021 οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν πραγματοποίησαν μια μεγάλη συνδυασμένη άσκηση με την ονομασία Zulfiqar-1400 στη -στρατηγικής σημασίας- νοτιοανατολική επαρχία Μακράν, στη Θάλασσα του Ομάν. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη άσκηση της IRIAF (Islamic Republic of Iran Air Force) με περισσότερα από 80 αεροσκάφη περιέλαβε αυτή τη φορά και τους υπόλοιπους κλάδους και ειδικότερα την Αεράμυνα, την Αεροπορία Στρατού (IRIAA) και την Αεροπορία Ναυτικού (IRINA).

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Όλη η αλήθεια για τα “βυθισμένα ελικόπτερα” στο Στεφανοβίκειο

37
Παρακολουθούμε με έκπληξη την κυκλοφορία "ειδήσεων" που αφορούν την κατάσταση των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Όλα ξεκίνησαν από λανθασμένο ρεπορτάζ διαδικτυακού τόπου που αναπαράχθηκε σε...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Σεπτεμβρίου 1941: Η εξέγερση και η σφαγή...

0
Με παρότρυνση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, πραγματοποιείται εξέγερση στην πόλη της Δράμας κατά των Βουλγαρικών αρχών κατοχής. Οι τελευταίοι είχαν αγαστή συνεργασία με...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Ταϊβάν: Αποκάλυψε το πρώτο της εγχώριο υποβρύχιο

Η Ταϊβάν παρουσίασε το πρώτο της εγχώρια σχεδιασμένο και κατασκευασμένο υποβρύχιο την Πέμπτη, σε ένα σημαντικό ορόσημο που στοχεύει στην ισχυροποίηση της αποτροπής έναντι...

Αποσύρει εσπευσμένα τα ελικόπτερα ΝΗ-90 η Αυστραλία

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσύρει τα ελικόπτερα Taipan (NH-90) νωρίτερα από ότι είχε υπολογιστεί, μετά από πτώση ενός τον περασμένο Ιούλιο, με...

Δύτες του Λιμενικού αναζητούν το ελικόπτερο που έπεσε στο Αχλάδι Ευβοίας (βίντεο)

Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή Αχλάδι Ευβοίας για τον εντοπισμό του ιδιωτικού ελικοπτέρου που έπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.https://www.youtube.com/watch?v=gL_G3DQ8drkΣτο σημείο...