ο γερμανικός στρατός δεν είναι καλά εξοπλισμένος για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε μια πιθανή επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία εξελίσσονται καθημερινά, σύμφωνα με ένα think tank που εδρεύει στη Γερμανία μετά από μια ανάλυση των υπαρχόντων drones στη διεθνή αγορά και του ρόλου που διαδραμάτισαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι.
“Για να το θέσω ξεκάθαρα, εάν η Bundeswehr έπρεπε να πολεμήσει το Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν τη συγκεκριμένη σύγκρουση, δεν θα είχε καμία πιθανότητα”, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Michael Karl, εμπειρογνώμονας για τους σύγχρονους πολέμους και τις νέες τεχνολογίες από το Γερμανικό Ινστιτούτο Άμυνας και Στρατηγικών Μελετών (GIDS).
“Με τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα kamikaze drones, δεν θα μπορούσαμε να υπερασπιστούμε επαρκώς τον εαυτό μας. Η έλλειψη αντιαεροπορικής άμυνας από μόνη της θα ήταν καταστροφική”, πρόσθεσε.
Πέρυσι, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε εδάφη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, χάρη σε drones που απέκτησε από την Τουρκία και το Ισραήλ.
Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε το “Bayraktar TB-2” της Τουρκίας και το ισραηλινό “Hermes 900” στη σύγκρουσή του με την Αρμενία, που έδωσε στο Μπακού την εναέρια υπεροχή.
Για να επιβιώσει μιας σύγχρονης σύγκρουσης, η Bundeswehr χρειάζεται τεχνολογίες που ήδη διαθέτει η Γερμανία, αλλά οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται στον στρατό, όπως ηχητικά συστήματα ή συστήματα παρεμβολών, ανέφερε ο Karl.
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Τουρκία και ειδικά η Κίνα είναι από τους σημαντικότερους κατασκευαστές drone. Το GIDS πιστοποιεί ότι η Τουρκία έχει κάνει ένα «τεράστιο άλμα» και έχει ανέλθει μεταξύ των κορυφαίων χωρών στην πώληση και τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.