18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤι ξέρουμε για το συμβάν στον Έβρο (μένοντας μακριά από την ανάγκη...

Τι ξέρουμε για το συμβάν στον Έβρο (μένοντας μακριά από την ανάγκη για κλικς)

- Advertisement -

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την είδηση που κυριαρχεί στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, με το κύριο ζητούμενο να είναι η γρήγορη επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στη πατρίδα μας. Δε μπορούμε ωστόσο να αφήσουμε ασχολίαστα τα σημεία και τέρατα που έχουν γραφεί σε μερίδα τουρκικών ΜΜΕ (αναμενόμενο), αλλά και σε δεκάδες “έγκυρα” ελληνικά ΜΜΕ, που δεν δίστασαν να κανιβαλίσουν μιντιακά τη περιπέτεια των δυο Ελλήνων που αυτοί τη στιγμή κρατούνται στην Αδριανούπολη. Ως Π&Δ, είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε το θέμα στη σωστή του βάση, μακριά από παραπλανητικούς τίτλους και δημοσιεύματα clickbait.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
Στις 2 Μαρτίου, γίνεται γνωστό πως δυο Έλληνες στρατιώτες που εκτελούσαν περίπολο στη περιοχή των Καστανιών στον Έβρο στις 1/3, πέρασαν τα τουρκικά σύνορα, λόγω αποπροσανατολισμού που αποδόθηκε στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή. Ελληνικά και τουρκικά μέσα, αλλά και η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ συμφωνούν με αυτό το σενάριο και κινούνται σε χαμηλούς τόνους.
Το συμβάν φαίνεται να έγινε στον τουρκικό θύλακα του Κάραγατς, τον  μεγαλύτερο δυτικά του Έβρου με συνολική έκταση 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το μοναδικό σημείο στο οποίο υπάρχουν χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς το υδάτινο κώλυμα του ποταμού. Στην περιοχή και ειδικά στο σημείο, προς την πλευρά του δάσους των Καστανιών υπάρχει οριοθετική γραμμή αλλά όχι και φράκτες ή συρματοπλέγματα σε όλο το μήκος της.
Η παρείσφρηση της ελληνικής περιπόλου δεν είναι φυσικά πρωτοφανές περιστατικό και έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου τουρκικές περίπολοι είχαν επιχειρήσει να συλλάβουν Έλληνες στρατιώτες στον οριοθετική γραμμή.
Λίγες ώρες αργότερα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών (ενός υπολοχαγού και ενός ΕΠΟΠ λοχία) και αναφέρει ότι οι δυο άνδρες έστελναν κατασκοπευτικό υλικό μέσω των κινητών τους τηλεφώνων στους ανώτερούς τους. Οι αρχικές ενδείξεις πως το περιστατικό με τη σύλληψη των δυο στρατιωτικών στον Έβρο από τις τουρκικές αρχές θα έληγε «αναίμακτα», φαίνεται να ανατρέπεται και πλέον υπήρχαν ενδείξεις πως η Τουρκία ίσως επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την «ευκαιρία» και προφυλάκισε τους δυο Έλληνες με τη κατηγορία της απόπειρας κατασκοπίας. Σε αυτό τη σημείο, ξεκινά ένας απίστευτος μιντιακός κανιβαλισμός εις βάρος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, από σοβαρή μερίδα ελληνικών ΜΜΕ. Διατυπώνονται ισχυρισμοί πως οι δυο στρατιωτικοί απήχθησαν από ελληνικό έδαφος, συνελήφθησαν οδηγώντας υπηρεσιακό όχημα το οποίο μαζί με τον οπλισμό κατασχέθηκε, αντιμετωπίζουν ισόβια δεσμά ως κατάσκοποι, ξυλοκοπήθηκαν-κακοποιήθηκαν κτλ. Τίποτα από όλα αυτά δεν βασίζεται σε αξιόπιστες πληροφορίες.
Για παράδειγμα, πως είναι δυνατόν να πιάστηκαν οι δυο Έλληνες με υπηρεσιακό τζιπάκι από τη στιγμή που εκτελούσαν περίπολο σε δασική περιοχή; Γιατί δεν επιλύθηκε το θέμα σε τοπικό επίπεδο (“όπως είθισται”); Μήπως επειδή η Τουρκία είναι σήμερα ένα κράτος σε κατάσταση στρατιωτικού νόμου μετά το πραξικόπημα και μήπως επειδή υπάρχουν οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζητήσαν άσυλο στην Ελλάδα; Αυτοί οι λόγοι θα μπορούσαν να περιπλέξουν την άμεση επιστροφή των Ελλήνων σε φίλιο έδαφος, σε σχέση με παλιότερα περιστατικά που έληξαν πιο “αναίμακτα”.
Το κλίμα αλλάζει πάλι λίγο αργότερα. Με την διαταγή προφυλάκισής τους από δικαστήριο της Αδριανούπολης τα δυο στελέχη του Ελληνικού Στρατού που συνελήφθηκαν από τουρκική περίπολο, εντός τουρκικού εδάφους κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, θα προσαχθούν σε δίκη την Δευτέρα με κύρια κατηγορία την «είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή» και άλλες μικρότερες αλλά όχι για κατασκοπία, όπως είχαν αναφέρει αρχικά τουρκικά ΜΜΕ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται το τουρκικό δικαστήριο διέταξε την έρευνα του περιεχομένου των κινητών τηλεφώνων που είχαν μαζί τους. Σύμφωνα με άλλες πηγές την Δευτέρα 5/3 δεν θα δικαστούν αλλά θα οριστεί δικάσιμος κάτι που σημαίνει ότι οι δυο Έλληνες θα παραμείνουν προφυλακισμένοι και το θέμα θα «τραβήξει» χρονικά.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση και να επισημάνουμε πως τουρκικά ακροδεξιά σάιτ, έκαναν λόγο για πιθανή εμπλοκή των δυο συλληφθέντων σε συνομιλίες με πράκτορες του Γκιουλέν ή του PKK και ξεκάθαρη κατασκοπία, χωρίς φυσικά οι ισχυρισμοί να έχουν υιοθετηθεί από καμία επίσημη τουρκική πηγή.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις καταθέσεις, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, βρέθηκαν στο σημείο για να ελέγξουν ίχνη, πιθανότατα παράνομων μεταναστών. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο, παρά τα όσα ισχυρίστηκαν διάφορα ΜΜΕ, η εκπομπή περιπόλων στη περιοχή για το σκοπό του ελέγχου παράνομης διάβασης, ούτε οι ισχυρισμοί πως επειδή ο ένας είναι υπολοχαγός (ή ανθυπολοχαγός κατά άλλες πηγές), δεν συνηθίζεται να παίρνουν μέρος σε πεζές περιπολίες. Πιθανότατα λοιπόν, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί διατάχθηκαν να εκτελέσουν έκτακτη πεζή περιπολία, για να ελέγξουν ύποπτα ίχνη.
Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις;
Τη Δευτέρα το πρωί θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο της Αδριανούπολης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, όπου θα παρουσιαστούν οι εναντίον τους κατηγορίες. Αυτές θα βασιστούν στα αποτελέσματα της προανάκρισης. Δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή τι θα περιλαμβάνει το κατηγορητήριο (αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο μόνο για παράνομη διέλευση), αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη γραμμή που θα καθοριστεί από την Άγκυρα. Ενδέχεται να διαταχθεί η άμεση απέλαση τους, ενδέχεται όμως η κράτησή τους να συνεχιστεί, στα πλαίσια της “συνέχισης της έρευνας”. Αυτό και μόνο αυτά είναι τα δυο πιθανά σενάρια και το μόνο που μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα όσον αφορά το παρόν και το μέλλον των δυο Ελλήνων.
Οι τουρκικές αρχές φαίνεται πως εξαντλούν κάθε μέτρο “τυπικότητας” για τη περίπτωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Άσχετα με το εάν θα πέσουν “θύματα” μιας ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης που ενδεχομένως να περιλαμβάνει “ανταλλάγματα”, δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια πως η υγεία και η ζωή τους κινδύνευσε ή θα κινδυνεύσει, ενώ η επιστροφή τους, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Οι πηχυαίοι τερατολογικοί τίτλοι για το συμβάν και τη κατάσταση των Ελλήνων στρατιωτικών που αυτή τη στιγμή κρατούνται στην Αδριανούπολη, εκτός από ανησυχία στους οικείους τους, φέρουν τεράστια ευθύνη για τη παραπλάνηση της κοινής γνώμης, πάνω σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Leopard 1A5 “φρεσκαρισμένο”, η επιστροφή των ελαφριών/μεσαίων αρμάτων και στην Ελλάδα;

Πολύ πρόσφατα παρουσιάστηκε στο ΓΕΣ η πρόταση της εταιρείας EODH -που έχει μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή θωρακίσεων για τα άρματα οικογένειας Leopard- για ένα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι λόγοι που το ΠΝ κοιτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το LCS-17,...

90
Το άρθρο του Βασίλη Νέδου στην "Καθημερινή", της 7ης Απριλίου 2024, ήταν διαφωτιστικό σε σχέση με όσα σχεδιάζονται στο Πολεμικό μας Ναυτικό. To οποίο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Απριλίου 1943: Επιχείρηση “Mincemeat”, η Συμμαχική απόβαση...

7
Η επιχείρηση με τον κωδικό “Mincemeat” («Κιμάς») ήταν μια επιτυχημένη δράση εξαπάτησης των Γερμανών από τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, για τον τόπο της συμμαχικής...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Εγγυήσεις ΗΠΑ σε Σ. Αραβία σε περίπτωση προσέγγισης με Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προτείνει στη Σαουδική Αραβία εγγυήσεις ασφαλείας αν εξομαλύνει...

Παρίσι: Άνδρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο

Η γαλλική αστυνομία απέκλεισε σήμερα το ιρανικό προξενείο στο Παρίσι όπου ένας άνδρας απειλεί να ανατιναχθεί, όπως μετέδωσαν ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1...

Ουκρανία: Εξαφανίστηκε φιλορώσος Αμερικανός δημοσιογράφος

Ο Ράσελ Μπέντλεϊ, Αμερικανός υπήκοος, αγνοείται στην υπό ρωσικό έλεγχο ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό του.Ο Μπέντλεϊ, γεννημένος...