26.7 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXThinkOutOfTheBοx: Φρεγάτες Type 31 αντί κορβετών για το Ναυτικό

ThinkOutOfTheBοx: Φρεγάτες Type 31 αντί κορβετών για το Ναυτικό

- Advertisement -

H “ναυμαχία” για το πρόγραμμα των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού έχει μόλις ξεκινήσει. Η απόφαση, σοφή κατά την ταπεινή μας άποψη, του ΠΝ, να μην προχωρήσει σε πλήρη εκσυγχρονισμό και των 4 φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ, και στη θέση τους να αγοράσει 4 κορβέτες, είναι αυτή που έφερε ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά, το ρόλο των ναυαρχίδων του Στόλου θα παίξουν οι φρεγάτες FDI, πλοία με πυραύλους ASTER 30 (ως 32), που αποτέλεσαν την επιλογή του ΠΝ για σύγχρονα πλοία.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το χρονοδιάγραμμα για τις FDI HN, υπογραφές και προκαταβολή πριν το τέλος του έτους (αυτό θέλει το ΥΠΕΘΑ)

Δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε, το έχουμε πει πολλές φορές, οι Γάλλοι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για το ταχέως εξελισσόμενο πρόγραμμα των κορβετών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Όχι τόσο γιατί θα φέρουν κάποιο όπλο όμοιο με αυτό των FDI HN (οι Gowind HN θα έχουν τους VL MICA NG), αλλά λόγω του κοινού συστήματος μάχης (CMS), του SETIS. To SETIS, έχει όλα τα “προσόντα” να γίνει το CMS του μέλλοντος για το Ναυτικό μας, αντικαθιστώντας σε βάθος χρόνου το TACTICOS σε όλες τις παραλλαγές του.

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

Βέβαια, το έχουμε ξαναπεί, το ΠΝ δεν παίζει, ούτε αγοράζει “γουρούνι στο σακί”. Έχουμε υπερτονίσει τις οικονομικές διαπραγματεύσεις που έχει κάνει η ΔΕΞ/ΠΝ για τις νέες φρεγάτες, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο για τις νέες κορβέτες. Έτσι, ενώ λογικά η Naval Group έχει το “πάνω χέρι” λόγω FDI HN, και φυσικά λόγω SETIS αλλά κι άλλων υποσυστημάτων, το ΠΝ δεν δίστασε να βάλει στο “παιχνίδι” και την εξαιρετική κορβέτα DAMEN SIGMA 10514. Στην τελική, η SIGMA 10514 μπορεί να πάρει ακόμη και Mk41/ESSM, μειώνοντας την πολυτυπία στους πυραύλους. Βέβαια, στο ΠΝ ζήτησαν αρχικά προσφορά με MICA VL, προκειμένου να συγκρίνουν απευθείας μόνο σε επίπεδο τιμής τα δυο πλοία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ESSM Blk1/2 vs CAMM/CAMM-ER vs MICA VL NG

Το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν οι Γάλλοι με ακόμη ανταγωνιστικότερη πρόταση, ρίχνοντας απόλυτα την τιμή στις Gowind HN. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά βελτίωσαν ακόμη περισσότερο το σχέδιο, ανατρέποντας τα περισσότερα πλεονεκτήματα των Ολλανδών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν οι Ιταλοί είδαν φως και μπήκαν, δεν δίστασαν να δεχτούν προσφορά για την Doha Class. Η τελευταία είναι ακριβότερη όλων των πλοίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακό να υπάρχει μια ακόμη πρόταση στο τραπέζι. Ξέρουμε, χαλάει πολλούς εδώ στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός, αλλά ευνοεί το ΠΝ, τον Έλληνα φορολογούμενο, και την χώρα μας.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Damen Strikes Back, οι Ολλανδοί έφεραν πρόταση για 3 ή 4 ελαφριές φρεγάτες SIGMA 10514

Arrowhead 140

H έκπληξη ήρθε από την Ιταλία, με την κατάθεση πρότασης για 4 κορβέτες κλάσης Doha. Οι Ιταλοί έχουν κάνει αλλαγές στη διαμόρφωση, και στη θέση των ASTER 30 έχουν τοποθετηθεί MICA VL. Αν και το ιταλικό σχέδιο είναι μεγαλύτερο σαν πλοίο από τους αντιπάλους του στην Ελλάδα (θα λέγαμε πως είναι ελαφριά φρεγάτα), και έχει ένα εξαιρετικό ραντάρ, εντούτοις είναι και αρκετά ακριβότερο κι από τους δυο. Δυστυχώς οι Ιταλοί προσφέρουν τα πλοία χωρίς οπλισμό, ενώ Γάλλοι και Ολλανδοί έχουν δώσει “κλειστές” τιμές.

Πως φτάσαμε στις κορβέτες Gowind; Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ και Ενδιάμεση Λύση πυροδότησαν τις εξελίξεις

ArrowHead 140

Φυσικά, στο τραπέζι, θεωρητικά πάντα, είναι και η απάντηση των Αμερικανών, που θα έρθει με τη μορφή Letter of Acceptance. Εκεί, ναι μεν περιγράφεται μια ισχυρά οπλισμένη φρεγάτα HF2, αλλά η βάση του σχεδίου είναι η σαουδαραβική MMSC. Η τελευταία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν κορβέτα, αν και το κόστος της “ξεφεύγει” σε σχέση με τις Gowind HN και SIGMA 10514, αλλά οι Αμερικανοί προσφέρουν μέχρι και 4 μεταχειρισμένες LCS. Έτσι, μια αγορά 2 HF2, συνδυασμένη με 4 LCS, θα μπορούσε να αποδώσει στο ΠΝ 6 συνολικά πλοία LCS/MMSC στο κόστος 4 κορβετών (ακόμη κι αν το ΠΝ εκσυγχρονίσει τα πλοία με τοποθέτηση ενός Mk41).

ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι ΗΠΑ προσφέρουν τεράστιο “πακέτο” με HF2 και εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ στο ΠΝ, σε απάντηση της ελληνικής LoR

Type 26

Εμείς όμως σήμερα ερχόμαστε να προτείνουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Από την αρχή της περίφημης “φρεγατιάδας”, πολύ πριν η κυβέρνηση αποφασίσει για το πρόγραμμα των 5 δις, η σελίδα μας είχε γράψε, ουκ ολίγες φορές, για την κλάση Iver Huitfeld. H συγκεκριμένη  συμμετείχε σε διαγωνισμό του Βρετανικού Ναυτικού και επιλέχθηκε ως νέα φρεγάτα γενικών καθηκόντων με κωδικό Type 31. Το ενδιαφέρον στην κλάση αυτή, είναι η εξαιρετικά χαμηλή τιμή της. Για όσους θυμούνται, το κόστος για 5 φρεγάτες, αυτής της κλάσης, φτάνει το 1,25 δις λίρες (250 εκ. λίρες ανά πλοίο).

Τι είπε ο Δρ. Γρηγόριος Κουτσογιάννης, στη συνέντευξη του για τη φρεγάτα HF2: σημαντικές λεπτομέρειες…

Θα ρωτήσει κανείς εύλογα, γιατί δεν επιλέχτηκε το πλοίο αυτό για το ΠΝ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως οι Βρετανοί δεν είχαν όλες τις απαντήσεις για το θέμα του εξοπλισμού, και θα συνέχιζαν την ανάπτυξη του σχεδίου μετά την ελληνική απόφαση. Αντίθετα, η FDI HN ήταν σε φάση παραγωγής. Τα μόνα σχέδια που υπήρχαν ήταν αυτά της ελαφρά οπλισμένης Type 31, που όμως παραπέμπει ναι μεν σε φρεγάτα, αλλά με οπλισμό κορβέτας. Για μισό λεπτό! Κορβέτες δεν ψάχνουμε;

Α/Α πύραυλοι CAMM θα προστατεύουν τις βρετανικές φρεγάτες Type 31

Η Type 31 είναι φρεγάτα, ή καλύτερα ένα πλοίο σε μέγεθος μεγάλης φρεγάτας. Το εκτόπισμά της, ακόμη κι αν υπολογίσουμε την ελαφριά εξοπλισμένη Type 31, φτάνει σχεδόν του 6.000 τόνους (5.700). Οι λόγοι που την επέλεξε το Royal Navy, εκτός της χαμηλής της τιμής, είναι σαφές πως έγινε για λόγους μεγάλης αυτονομίας, ενώ επιτρέπει τις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων χάρη στους άπλετους χώρους της. Μην ξεχνάμε, πως ο πρόγονος της Iver Huitfeld, είναι η -αγαπημένη της ΠΤΗΣΗΣ, το λέμε- κλάση Absalon, ένα υβρίδιο φρεγάτας και πλοίου ειδικών επιχειρήσεων.

ThinkOutOfTheBox: Αντί για Iver Huitfeld ή Belh@rra, χρειαζόμαστε περισσότερο τα Absalon, και το εννοούμε!

CAMM turnover

Τώρα, πολλοί έχουν “θέμα” με τον πολύ ελαφρύ οπλισμό της Type 31. Λογικό, αφού επίσημα, το πλοίο θα φέρει μόλις ένα πυροβόλο των 57 χιλιοστών της BAeSystems, και 24 πυραύλους CAMM. Φυσικά, έχει χώρο για να δεχτεί τουλάχιστον 8 πυραύλους Harpoon (ή τον αντικαταστάτη του στο Royal Navy), αλλά και άλλα όπλα, όπως ένα CIWS. Ας μείνουμε λίγο στην τιμή, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Η Δανία στέλνει τη φρεγάτα ‘Absalon’ σε αντιπειρατική περιπολία

200606-N-NO901-1003
BALTIC SEA (June 7, 2020) The Royal Danish Navy HDMS Esbern Snare (L17) sails in the Baltic Sea during the start of BALTOPS 2020. BALTOPS is the premier annual maritime-focused exercise in the Baltic region, enhancing flexibility and interoperability among allied and partner nations. (Photo courtesy of the Lithuanian navy/Released)

Το κόστος των 1,25 δις λιρών για 5 πλοία, περιλαμβάνει τα πάντα, πλην όπλων. Έτσι, περιλαμβάνει και το ραντάρ NS-110 της THALES, στάνταρ εξοπλισμό των υποψήφιων κορβετών του ΠΝ μας. Το CMS είναι το πολύ γνωστό και ικανότατο TACTICOS στην τελευταία και πλέον εξελιγμένη του έκδοση. Αν θέλετε λίγο να δούμε τι “λείπει” από το 1,25 δις, λείπει το σύστημα EW, το sonar, και ίσως κάποιο σύστημα εγγύς προστασίας (CIWS). Οι Βρετανοί όμως έχουν υπολογίσει, πως με 2 δις λίρες, θα έχουν 5 πλήρεις φρεγάτες. Αυτός είναι κι ο λόγος που το Royal Navy επέλεξε τη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου της ELTA (αυτό που πρότεινε το US Navy στις ελληνικές HF2), προφανώς εντός προϋπολογισμού. Πάμε όμως στο σημερινό ThinkOutOfTheBox.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Arrowhead 140, o βρετανός ιππότης για το ΠΝ, απόγονος των Absalon/Iver Huitfeld

ATLANTIC OCEAN (August 16, 2019) The U.S. Navy Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Gravely (DDG 107) transits behind the Royal Danish navy Absalon-class command and support ship HMDS Absalon (L 16) during a passing exercise (PASSEX) off the coast of Greenland. Gravely is underway to conduct Arctic operations as part of a 7-month deployment. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jessica L. Dowell/Released)

Ας υποθέσουμε πως το ΠΝ επιλέγει όχι τις Arrowhead 140 (δηλαδή την έκδοση με βαρύ οπλισμό), αλλά τις Type 31. Όχι μια ενισχυμένη Type 31, με 2 εκτοξευτές Mk41 και με 8 ή 16 αντιπλοϊκούς, αλλά ακριβώς την Type 31. Αντί της τοποθέτησης του πυροβόλου BAe 57 mm επιλέγει να τοποθετήσει…

Η συνέχεια στο Naval Defence

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

102 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
102 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΛΒΟ: ψάχνει ξανά μνηστήρα όταν όλη η Ευρώπη παραγγέλνει τα Leopard 2 που έφτιαχνε…

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επίτιμου Διευθυντή ΔΙΤ/ΓΕΣΕΛΒΟΠωλείται εκ νέου η Ελληνική Βιομηχανια Οχημάτων; Δημοσιεύματα αυτό αναφέρουν.H πολύπαθη εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η 4η φρεγάτα FDI πιο “κοντά” στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

63
Η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στις 6 Ιουνίου (ενώ θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Μαΐου 1941: Bismarck, η τελευταία μάχη του...

6
Μετά τη βύθιση του HMS Hood στις 24/5/1941, το βρετανικό ναυαρχείο έθεσε την ανεύρεση και καταστροφή του γερμανικού θωρηκτού Bismarck ως πρώτη προτεραιότητα. Συγκέντρωσε κάθε...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Σουηδία: Παρουσίασε σχέδιο ενεργειακής υποστήριξης της Ουκρανίας

Η Σουηδία αποκάλυψε σήμερα νέο σχέδιο βοήθειας για την "εγγύηση του ενεργειακού εφοδιασμού" της Ουκρανίας προκειμένου να της επιτρέπεται να αντιστέκεται στις ρωσικές δυνάμεις...

Ιρλάνδια: Αναγνωρίζει επισήμως παλαιστινιακό κράτος

Η Ιρλανδία αναγνώρισε επισήμως παλαιστινιακό κράτος, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση αψηφώντας το Ισραήλ που καταδίκασε το σχέδιο του Δουβλίνου.Η ιρλανδική κυβέρνηση ενέκρινε την αναγνώριση...

Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης: Το Όσλο χαιρετίζει μια σημαντική ημέρα

Η Νορβηγία, μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνωρίζουν επισήμως από σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης, χαιρέτισε «μια σημαντική ημέρα» και εξέφρασε τη...