18.3 C
Athens
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑThinkOutOfTheBox: Starlink για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως game changer

ThinkOutOfTheBox: Starlink για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως game changer

- Advertisement -

Το σημερινό Out of The Box δεν θα προτείνει κάτι “διαφορετικό” ή αναπάντεχο, αλλά με κάτι που θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί. Αν και ο ΥΕΘΑ, Νίκος Δένδιας έχει ήδη αναφερθεί στην αναγκαιότητα για αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εντούτοις η απάντηση δεν είναι μόνο η εκτόξευση ελληνικών δορυφόρων επικοινωνιών, αλλά και η άμεση εφαρμογή λύσεων που ήδη λειτουργούν διεθνώς και με πολύ λογικό κόστος. Και μεγάλο παράδειγμα εδώ είναι το σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας Starlink, από την εταιρεία SpaceX του Elon Musk.

U.S. Air Force Airman 1st Class Alexander Basic, 86th Communications Squadron network infrastructure technician, kneels behind a Starlink terminal at Ramstein Air Base, Germany, Sept. 21, 2021. Ramstein received 15 terminals for use in the test phase as well as support of evacuation operations. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Thomas Karol)

Το οποίο αν και δημιουργήθηκε για πολιτική χρήση, έχει εισέλθει στον χώρο των στρατιωτικών εφαρμογών με αξιοσημείωτη επιτυχία, ιδιαίτερα μετά την εμπειρία της Ουκρανίας.

Το Starlink βασίζεται στην ανάπτυξη ενός “πλέγματος” από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους που τοποθετούνται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (Low Earth Orbit – LEO). Αυτοί  κινούνται σε ύψος μεταξύ 340 και 1.200 χιλιομέτρων, πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια σε σύγκριση με τους γεωστατικούς δορυφόρους που βρίσκονται σε ύψος περίπου 36.000 χιλιομέτρων. Αυτή η μειώνει την καθυστέρηση (latency) αναμετάδοσης, κάτι κρίσιμο για εφαρμογές που απαιτούν πραγματικό χρόνο, όπως το online gaming, οι βιντεοκλήσεις και… προφανώς και οι στρατιωτικές επικοινωνίες και συνδέσεις.

Η κάλυψη και η αξιοπιστία του Starlink εξαρτώνται από τον αριθμό των δορυφόρων σε τροχιά. Σήμερα είναι σε υπηρεσία κάπου 6.500 αλλά η SpaceX έχει φιλοδοξίες να αναπτύξει 12.000, με πρόσφατες δηλώσεις να μιλούν για πιθανή αύξηση σε 42.000 ή και περισσότερους! Αυτή η μαζική ανάπτυξη θα εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει πάντα ένα “νέφος” δορυφόρων πάνω από οποιοδήποτε σημείο της Γης, οπότε θα καλύπτεται και η απαίτηση για υψηλή ταχύτητα μετάδοσης αλλά και θα αντιμετωπίζεται η οποιαδήποτε δυσλειτουργία ενός δορυφόρου.

Κάθε δορυφόρος είναι εξαιρετικά ελαφρύς και σχεδιασμένος για μαζική παραγωγή, κάτι που μειώνει το κόστος εκτόξευσης και κατασκευής. Επίσης είναι εξοπλισμένοι με τεχνολογία laser για την μεταξύ τους επικοινωνία, μειώνοντας την ανάγκη για επίγειες κεραίες και επιτρέποντας ταχύτερη και πιο αποτελεσματική μεταφορά δεδομένων.

Οι τερματικοί σταθμοί (user terminals) των χρηστών του Starlink είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας επιτυχίας της τεχνολογίας. Φορητά, μικρού βάρους, αυτοματοποιημένα και εύκολα στην εγκατάσταση, απαιτούν μόνο μόνο απεριόριστη οπτική επαφή με τον ουρανό, ενώ λειτουργούν και με μπαταρίες. Και επιτρέπουν την άμεση ανάπτυξη από αστικά κέντρα μέχρι απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές ή ακόμα και σε κινούμενα οχήματα, πλοία και αεροπλάνα.

Ακόμη η SpaceX έχει αναπτύξει ειδικά διαστημικά οχήματα-φορείς, όπως το Falcon 9, το οποίο είναι ικανό για πολλαπλές εκτοξεύσεις λόγω της δυνατότητάς του για προσγείωση και επαναχρησιμοποίηση. Αυτή η προσέγγιση μειώνει δραματικά το κόστος ανά εκτόξευση, καθιστώντας την ανάπτυξη του δικτύου δορυφόρων του Starlink οικονομικά βιώσιμη.

Η διαχείριση της τροχιάς των δορυφόρων είναι ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο της τεχνολογίας του Starlink. Οι δορυφόροι πρέπει να κινούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγουν συγκρούσεις μεταξύ τους αλλά και με άλλα διαστημικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα να διατηρούν τη σωστή θέση για να παρέχουν βέλτιστη κάλυψη. Η SpaceX έχει αναπτύξει προηγμένους αλγορίθμους και συστήματα παρακολούθησης για να εξασφαλίσει ότι αυτή η διαχείριση γίνεται με ακρίβεια.

A Starlink antenna operates during the Global Information Dominance Experiment 3 and Architecture Demonstration and Evaluation 5 at Alpena Combat Readiness Training Center, Alpena, Michigan, July 9, 2021. The North American Aerospace Defense Command and U.S. Northern Command, NORAD and USNORTHCOM, in partnership with all 11 Combatant Commands, led the third in a series of Global Information Dominance Experiments designed to rapidly develop the capabilities required to increase deterrence options in competition and crisis through a data-centric software-based approach. GIDE events combine people and technology to innovate and accelerate system development for domain awareness, information dominance, decisional superiority, and global integration. The GIDE 3 experiment was executed in conjunction with the Department of the Air Force’s Chief Architect Office (DAF CAO) as part of their fifth Architecture Demonstration and Evaluation event (ADE 5), and the Joint Artificial Intelligence Center. (US Air Force photo by Tech. Sgt. Peter Thompson)

Έτσι το Starlink υπόσχεται ταχύτητες ίντερνετ που μπορούν να κυμαίνονται από 50 Mbps έως και πάνω από 250 Mbps, με καθυστέρηση που μπορεί να είναι μόλις 20-40 ms, φέρνοντας το δορυφορικό ίντερνετ σε επίπεδα ανταγωνιστικά με τις επίγειες υπηρεσίες.

Η εμπειρία της Ουκρανίας

Το Starlink έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία προσφέροντας ασφαλείς επικοινωνίες σε μονάδες πρώτης γραμμής, ακόμη και όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, επιτρέποντας συντονισμό και διοίκηση σε πραγματικό χρόνο. Είναι κοινό μυστικό, πως οι ισχνές δυνάμεις του ουκρανικού πυροβολικού, κατάφεραν σημαντικά πλήγματα σε ρωσικές δυνάμεις με χρήση πληροφοριών που έφταναν με τα τερματικά του Starlink. Και πλέον οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν το δίκτυο μαζί με δικό τους λογισμικό διαχείρισης μάχης, δημιουργώντας ένα ψηφιακό περιβάλλον πολέμου, το οποίο συνεχώς εξελίσσουν.

To σύστημα επίσης έδειξε και μεγάλη ανθεκτικότητα σε παρεμβολές. Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρεμβαίνει στις δορυφορικές επικοινωνίες με συστήματα όπως το Tobol, το Starlink συνέχισε να λειτουργεί. Εκεί όμως που έκανε εμφανώς τη διαφορά, είναι η χρήση του για την καθοδήγηση UAV και USV. Η σταθερή σύνδεση, διευκόλυνε την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) για ανίχνευση, επιτήρηση, και επιθετικές ενέργειες αλλά και USV, ειδικά στις επιχειρήσεις κρούσης εναντίον ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

H εφαρμογή στην Ελλάδα

Η εισαγωγή του Starlink στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) θα μπορούσε να επιφέρει μια σειρά από στρατηγικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, όπου η γεωγραφία και η απειλή επιβάλλουν ευελιξία, ταχύτητα και αξιοπιστία στις επικοινωνίες και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το Starlink θα μπορούσε να προσφέρει μια αξιόπιστη επικοινωνιακή λύση για τις μονάδες στα νησιά του Αιγαίου. Οι ΕΕΔ συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία λόγω της απόστασης, των ορεινών όγκων, των πεπαλαιωμένων συστημάτων τους, όπως και ζητήματα παρεμβολών, είτε από πολιτικά δίκτυα, είτε από τις αναμενόμενες σχετικές εχθρικές δράσεις σε περίοδο κρίσης. Το δίκτυο Starlink, με τη δυνατότητα παροχής υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης, θα επιτρέψει στις δυνάμεις να διατηρούν συνεχή και ασφαλή επικοινωνία, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ταχεία αντίδραση και τον συντονισμό μεταξύ των μονάδων, σε κρίσιμα σενάρια αντίδρασης.

Δεύτερον, η ενσωμάτωση του Starlink θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα των ΕΕΔ να χρησιμοποιούν Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) και Μη Επανδρωμένα Οχήματα Επιφανείας (USV). Ειδικά τα τελευταία, για επιτήρηση ή κρούση σε εχθρικές ναυτικές μονάδες είναι ένας τομέας που πρέπει να αναπτύξουμε, ώστε να καλύψουμε το κενό ισχύος που δημιουργείται. Ενώ βέβαια ίδια όπλα, αναπτύσσει και η Τουρκία…

Τρίτον, το Starlink θα ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια των ΕΕΔ. Με τη δυνατότητα να εξασφαλίζει ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας, το δίκτυο θα μπορούσε να παρέχει κρυπτογραφημένες συνδέσεις, προστατεύοντας έτσι ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες.

Καθώς τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά, υπάρχουν και προκλήσεις (το λέμε ευγενικά) που πρέπει να αντιμετωπιστούν:

  • Εξάρτηση από ξένο φορέα: Οι εμπορικές εταιρείες δορυφορικών επικοινωνιών, όπως η  SpaceX, πρέπει να ελεγχθεί πόσο μπορεί να αξιοποιηθούν για κρίσιμες επικοινωνιακές υποδομές και σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Οι ΕΕΔ θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν διαδικασίες και εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση διακοπής της υπηρεσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την SpaceX. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ο ΥΕΘΑ μίλησε πρόσφατα για ελληνικές δορυφορικές επικοινωνίες.
  • Κόστος: Παρά το χαμηλό κόστος ανά σύνδεση σε σύγκριση με παραδοσιακά δορυφορικά συστήματα, η μαζική εισαγωγή και συντήρηση μιας τέτοιας υπηρεσίας εξακολουθεί να απαιτεί σημαντική επένδυση. Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά το κόστος εναντίον των οφελών.
  • Τεχνική υποστήριξη: Η ενσωμάτωση μιας νέας τεχνολογίας απαιτεί κατάρτιση του προσωπικού και δημιουργία υποστήριξης τεχνικής υποδομής, και ειδικά σε πεδίο μάχης. Οπότε απαιτείται ένα καλά εκπαιδευμένο μόνιμο στελεχιακό δυναμικό που να έχει αναπτύξει όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης μιας τέτοιας τεχνολογίας.
Πρέπει να σημειώσουμε, πως το Starlink μπορεί επίσης να διευκολύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών από ελληνικές νεοφυείς εταιρείες άμυνας. Με τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων επικοινωνιακών λύσεων, αυτές οι εταιρείες μπορούν να επικεντρωθούν στην καινοτομία σε τομείς όπως η αυτόνομη πλοήγηση, τα προηγμένα συστήματα επιτήρησης, και οι εκδοχές αμυντικής τεχνολογίας που απαιτούν υψηλής ποιότητας ροής δεδομένων. Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη εθνικών λύσεων υψηλής τεχνολογίας, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές και ενισχύοντας την αυτοδυναμία των ΕΕΔ. Πολύ γενικά, κι όχι περιοριστικά, θα μπορούσαμε να δούμε ελληνικές εταιρείες να προσφέρουν λύσεις όπως:
  • Ανάπτυξη UAV και USV: Οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν μη επανδρωμένα οχήματα που βασίζονται στη σταθερή και αξιόπιστη επικοινωνία για διάφορες στρατιωτικές εφαρμογές, όπως επιτήρηση, ανίχνευση, και επιθετικές ενέργειες.
  • Προηγμένες Εεφαρμογές επιτήρησης: Με τη χρήση των υψηλών ταχυτήτων της διασύνδεσης και του χαμηλού latency, μπορούν να αναπτυχθούν συστήματα παρακολούθησης υψηλής ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο, π.χ. από διάσπαρτους αισθητήρες σε όλη την επικράτεια.
  • Επικοινωνιακές λύσεις: Ανάπτυξη νέων συστημάτων επικοινωνίας για στρατιωτικές μονάδες, ειδικά για χρήση σε περιβάλλοντα όπου η παραδοσιακή υποδομή επικοινωνιών έχει αποτύχει ή καταστραφεί. 
  • Διεθνείς συνεργασίες: Νεοφυείς εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με την SpaceX για την εξατομίκευση των υπηρεσιών Starlink για εξειδικευμένες αμυντικές ανάγκες.

Συμπεράσματα

Η τεχνολογία Starlink, όπως και οι συναφείς, έχει αποδείξει την αξία της σε στρατιωτικές εφαρμογές. Ωστόσο, η εξάρτηση από μια τεχνολογία που ελέγχεται από ιδιωτικό φορέα εγείρει ζητήματα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας. Αλλά ακολουθώντας το ουκρανικό παράδειγμα (όπως και άλλων χωρών που εντάσσουν τέτοιες ‘ιδιωτικές’ υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στις Ένοπλες Δυνάμεις τους) δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και αυτή την εξέλιξη.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

22 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, πάμε σε λύση “αυτεπιστασίας” από ένα Ναυτικό που χάνει στελέχη;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης MEKO200HN του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έχει υπάρξει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αλλαγών πορείας τα τελευταία χρόνια. Και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιάζεται να μείνει το Πολεμικό Ναυτικό με μόλις 8 φρεγάτες;

140
Πληροφορίες της σελίδας μας αναφέρουν πως ο νέος σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει τη μείωση των "οροφών" της Δομής Δυνάμεων όχι μόνο στην Πολεμική...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Δεκεμβρίου 1971: “Cactus Lilly”, Ινδοί αλεξιπτωτιστές στα...

1
Ινδικές δυνάμεις επιτίθενται στο Μπαγκλαντές, παρακάμπτοντας την κύρια δύναμη των Πακιστανικών δυνάμεων, αναγκάζοντας τις να υποχωρήσουν.https://military-history.gr/1971-12-03-operation-ghenghins-khan/Δέκα σχεδόν μέρες μετά την έναρξη του ινδοπακιστανικού πολέμου...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΗΠΑ: Η Ρωσία θα δώσει μαχητικά στη Βόρεια Κορέα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, ναύαρχος Samuel Paparo, είπε στις 7 Δεκεμβρίου πως η Ρωσία έχει φτάσει σε συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα...

Η AEGEAN προσθέτει νέα δρομολόγια και προορισμούς από τη νέα χρονιά

Δυο νέοι προορισμοί εξωτερικού από Αθήνα και επτά νέες απευθείας πτήσεις εσωτερικού από περιφερειακές βάσεις αποτελούν τις πλέον πρόσφατες προσθήκες του δικτύου της AEGEAN...

Γ. Γεραπετρίτης: Το έργο διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου θα συνεχιστεί κανονικά

«Το Ιταλικό πλοίο συνέχισε κανονικά την έρευνά του στην Κάσο αφού αποσυμπιέστηκε η ένταση. Δεν υπήρξε απολύτως καμία αίτηση, ούτε αδειοδότησης από τις τουρκικές...