18.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ ΠΤΗΣΗ στο στόχαστρο γιατί "εξέφρασε γνώμη που δεν αρέσει"

Η ΠΤΗΣΗ στο στόχαστρο γιατί “εξέφρασε γνώμη που δεν αρέσει”

- Advertisement -

Σε “διασταυρούμενα” πυρά πέσαμε διαδικτυακά, με αφορμή τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το στρατόπεδο του Στεφανοβικείου να έχει πληγεί από πλημμύρα και ελικόπτερα “μέσα στα νερά”.

Γιατί; Γιατί διατυπώσαμε την ένσταση πως οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από συγκεκριμένα ΜΜΕ (αυτές που είδαμε όλοι, δεν γνωρίζουμε τι άλλες υπάρχουν και τι δείχνουν), δεν είναι της “απόλυτης καταστροφής”. Και πως σε  ελικόπτερα μάχης όπως τα Apache, το να είναι καλυμμένοι οι τροχοί τους -μέχρι τη μέση- με νερό δεν σηματοδοτεί καταστροφή. Ούτε τo να φαίνονται κάποια Huey με νερό να φθάνει στο κάτω μέρος της καμπίνας, μπορεί να είναι δεδομένα “ζημιά”. Έλεγχος και καθαρισμός σαφώς πρέπει να γίνει, αλλά είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ταλαιπωρηθεί σε φυσικές καταστροφές, σε ασκήσεις, σε καθημερινή δράση. Αν όλα αυτά συνιστούν “σκάνδαλο” τότε θα έπρεπε κάθε μέρα να μην γίνεται τίποτα άλλο παρά… δικαστήρια, λαϊκά ή στρατοδικεία.

Άσχετη απεικόνιση: Huey στο Βιετνάμ, σε πολεμικές συνθήκες έχει προσγειωθεί μέσα σε πλημμυρισμένο χωράφι ρυζιού. Σκληρή εικόνα προφανώς.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα που μπορεί να διατυπωθεί: “Πάτε να καλύψετε τις ευθύνες της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων;”. Όχι. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τις πιο εύκολες και “εντυπωσιακές” ερμηνείες για ένα ειδικό θέμα, που παράγουν ένα προφανώς εξοργιστικό αποτέλεσμα, μόνο για ενταχθούμε και εμείς στο αντιπολιτευτικό στρατόπεδο. Ούτε στο κυβερνητικό επίσης θέλουμε να ενταχθούμε. Για αυτό καυτηριάζαμε την υπόθεση των ασυντήρητων εδώ και χρόνια ελικοπτέρων έρευνας-διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας όπως και εκείνων του Λιμενικού. Για αυτό έχουμε γράψει για τις υστερήσεις στα εξοπλιστικά, για την αδράνεια σε πολλά προγράμματα, για τους προβληματισμούς που μας δημιουργούν κάποιες αποφάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων. Κάπως έτσι δεχόμαστε λοιπόν “αμφίπλευρα” τις κατηγορίες. Άλλοι μας αποκαλούν “κυβερνητικούς”, άλλοι “αντιπολιτευόμενους”. Δεν βγαίνει άκρη. Ποτέ!

Ελικόπτερα Έρευνας-Διάσωσης… στο ίδιο (εξοργιστικό) έργο θεατές!

Επιστρέφουμε στο σήμερα. Στην έκφραση της γνώμης μας λοιπόν δεχθήκαμε και  “επώνυμα” πυρά, συγκεκριμένα από τον Κώστα Βαξεβάνη, διευθυντή της εφημερίδας Documento. Ο οποίος στο παρακάτω tweet, μας χαρακτήρισε “επιστρατευμένους” της κυβέρνησης, ώστε αυτή να διαχειριστεί μηντιακά τα συμβάντα στο Στεφανοβίκειο. Το ακούσαμε και αυτό.

Το τι ακολούθησε ήταν μάλλον αναμενόμενο. Στο Twitter και στο Facebook, στα δικά μας κανάλια επικοινωνίας, έγινε “συνωστισμός” ύβρεων, κατηγοριών, χυδαιοτήτων που δεν αναμεταδίδονται. Από εκατοντάδες ανώνυμους ως συνήθως. Και με αναφορές στα social media για να “κατέβουν” οι λογαριασμοί μας, όπως το παρακάτω.

Θα πει κανείς, “έτσι πλέον παίζεται το παιχνίδι της δημοσιότητας” γενικότερα. Με δικτυακές ανώνυμες επιθέσεις, με τρολ, με παραποίηση των όσων έχουν λεχθεί ή εξηγηθεί, με παραπληροφόρηση. Το πως θα συνεχιστεί μπορούμε ήδη να το μαντέψουμε. Θα “ανασκαλευθεί” το ό,τι έχουμε γράψει στο site και στο περιοδικό μας, θα απομονωθούν επιμελώς φράσεις και αποσπάσματα κειμένων, θα αποκρυβεί η χρονολογία και κυρίως το πλαίσιο αναφοράς τους, για να “αποδειχθεί” πως “η ΠΤΗΣΗ είναι κυβερνητική” κ.ο.κ. Παλαιότερα αν ψάξουν μπορεί να βρουν και ότι στηρίζαμε τον Κολοκοτρώνη κατά του Κωλέττη, ή το αντίστροφο.

Και πέρα από τις ανώνυμες επιθέσεις, συνεχίζονται οι επώνυμες: Ήδη δημοσίευμα από το “Κουτί της Πανδώρας” (site σχετικό με το Documento) με τίτλο “Οργή από τους αναγνώστες του περιοδικού «Πτήση»-Αποδομούν τις αναρτήσεις με τις οποίες ξέπλενε το ΓΕΣ το φιάσκο με τα ελικόπτερα” κάνει το εξής φθηνό. Αναδημοσιεύει μερικά προσεκτικά επιλεγμένα σχόλια των αναγνωστών του site μας, ως αποδεικτικό ότι “μας αποδομούν” και μας “αμφισβητούν”! Φοβερή δημοσιογραφική τεχνική και παντελώς χωρίς περιεχόμενο. Καθώς εκμεταλλεύεται την δική μας ευχέρεια να σχολιάζουν οι αναγνώστες μας σε ένα κλίμα διαλόγου (κάτι που ελάχιστα ΜΜΕ τολμούν να το κάνουν στην Ελλάδα…) για να μας “θίξει”! Με το ίδιο σκεπτικό να μαζέψουμε και εμείς όλα όσα αναγράφονται για άλλα ΜΜΕ στα social media, να τα δημοσιεύσουμε, γράφοντας “να πως αποδομεί το διαδικτυακό κοινό τα λεγόμενα τους!”. Δεν θα το κάνουμε. Γιατί είναι  ανόητο και αντιδεοντολογικό.

Για να τελειώνουμε με όλα αυτά, και με μια δημοσιότητα που δεν την αναζητούμε. Διατηρούμε την άποψη μας και το δικαίωμα να την εκφράζουμε. Στα θέματα που ξέρουμε καλά και μας απασχολούν. Αν δεν αρέσει, ας τη συζητήσουμε πολιτισμένα χωρίς χαρακτηρισμούς. Αν κάποιος μας αμφισβητεί, ας μη μας διαβάζει. Σε κανένα “στρατόπεδο” δεν εντάσσόμαστε, είτε κομματικό είτε άλλου τύπου. Όσο αντέχουμε. Σε λίστες “Πέτσα” δεν υπάρχουμε, κρατική διαφήμιση δεν παίρνουμε, η εκδοτική μας προσπάθεια βγαίνει με φοβερό κόπο και με προσωπικό κόστος, ό,τι πιστεύουμε γράφουμε και με το δικό μας ύφος και μέθοδο. Αν κάποιος θέλει να διαβάζει σε εμάς “ό,τι του αρέσει και μόνο”, δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

Παρακάτω είναι και η απάντηση μας στον Κώστα Βαξεβάνη, που δημοσιεύσαμε στο Τwitter. Ελπίζουμε να προβληματίσει.

Αγαπητέ @KostasVaxevanis. Μας κάνεις την «τιμή» (που τιμή δεν είναι) να μας αναφέρεις ως «επιστρατευμένους της κυβέρνησης» που υποτίθεται την εξυπηρετούμε για να διαχειριστεί μηντιακά τα συμβάντα στο Στεφανοβίκειο. Δεν θα μπούμε σε διαγωνισμό «φιλοκυβερνητισμού» ή «αντικυβερνητισμού» αλλά αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις τα δημοσιεύματα μας, θα έβλεπες ότι μόλις πριν 3 μέρες γράφαμε για το να μην πετούν τα ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού, που παραμένουν καθηλωμένα και δεν μπορούν να βοηθήσουν. Πριν μερικές εβδομάδες γράφαμε για την έκρηξη στην Αγχίαλο, και στα τέλη Ιουλίου σχολιάζαμε για τις επικοινωνιακές «κινήσεις» Πατούλη και του τότε υφυπουργού Άμυνας Ν. Χαρδαλιά.

Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να μοιράζονται τα ΜΜΕ της χώρας σε «υπέρ» και «κατά» μιας κυβέρνησης τόσο απλά. Τι κάναμε όμως και μας χαρακτήρισες ως «επιστρατευμένους»; Βλέπουμε να δημοσιεύονται φωτογραφίες (ελάχιστες) από την πλημμύρα στο Στεφανοβίκειο και να εξάγονται με  ευκολία συμπεράσματα που δεν αιτιολογούνται. Τουλάχιστον από τις φωτογραφίες που είδαμε, δεν ξέρουμε τι άλλες υπάρχουν και τι δείχνουν. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες και πιο ενδεικτικές, ευχαρίστως ως πιο ειδικοί (αλλά όχι παντογνώστες) στα αμυντικά, να εξηγήσουμε τι φαίνεται και τι συμπεράσματα μπορεί να βγουν με ασφάλεια, τουλάχιστον αρχικά.

Στην ουσία τώρα: έχεις κάνει ίσως δημοσιογραφική επιτυχία με αυτές τις φωτογραφίες και βίντεο. Το γιατί αποφάσισες να τις δημοσιοποιήσεις είναι δικό σου θέμα, εφόσον το κρίνεις απαραίτητο για να στοιχειοθετηθεί ένα ρεπορτάζ. Εμείς δεν θα το κάναμε, τουλάχιστον στο «οπτικό» του μέρος.

Πάνω όμως σε αυτό το οπτικό υλικό η εφημερίδα παράγει μια σειρά από συμπεράσματα με τα οποία διαφωνούμε. Πρώτον ότι «εξαιτίας του ότι γέμισε νερό το Στεφανοβίκειο δεν πέταξαν για διάσωση τα ελικόπτερα». Αυτό είναι λάθος. Τα ελικόπτερα του συγκεκριμένου στρατοπέδου δεν έχουν αυτό το ρόλο και την ειδίκευση. Έχουμε δεκάδες άλλα, ακριβώς για αυτό το ρόλο, τα περισσότερα από αυτά δεν πέταξαν γιατί είναι ασυντήρητα, αυτό είναι το σκάνδαλο. Ερευνήστε το να βοηθήσετε σε όλα όσα, εμείς τα «αμυντικά μέσα», γράφουμε εδώ και χρόνια.

Δεύτερον, δεν μπορεί να εξαχθεί από τις φωτό που κυκλοφορούν συμπέρασμα «καταστροφής πολύτιμων μέσων όπως τα Apache». Το να καλύπτονται οι ρόδες ενός πολεμικού ελικοπτέρου με νερό δεν προξενεί τίποτα, είναι απίστευτα «βαριάς» κατασκευής και προβλέψεων. Σε ασκήσεις στην Ελλάδα, Chinook προσθαλασσώνονται στη κυριολεξία και γεμίζουν νερό για να συλλέξουν φουσκωτά ειδικών δυνάμεων. Ούτε αυτά καταστρέφονται. Το μόνο συμπέρασμα από πλευράς «ζημιών» που μπορεί να εξαχθεί (πάντα από τις εικόνες που βλέπουμε), είναι πως κάποια Huey θα χρειαστούν έλεγχο και καθάρισμα, κάτι που έχει γίνει δεκάδες φορές σε παρόμοια επεισόδια, με ελικόπτερα, άρματα, τεθωρακισμένα κ.λπ. Ότι δηλαδή συμβαίνει σε ένα στράτευμα που ασκείται και λειτουργεί με ένταση και πολλές φορές στο όριο. Και ναι, ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών (πόσο μάλλον τόσο ακραίων) έχουν ξαναγίνει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να γίνονται πρωτοσέλιδο.

Για να συμφωνήσουμε σε κάτι: Σαφώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και οργανωτικά και ενημέρωσης. Αυτό που μας νοιάζει όμως ως ΜΜΕ του αμυντικού χώρου, είναι να μην μείνει μόνο αυτή η «εικόνα», από την συνολική προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων να βοηθήσουν στην καταστροφή στη Θεσσαλία. Με όσα μέσα έχουν, όπως μπορούν. Δεν βοηθά κανένα η απαξίωση τους.

Για να ολοκληρώνουμε: Είναι από τα πιο άβολα πράγματα να γίνεται αντιπαράθεση μεταξύ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και με χαρακτηρισμούς «επιστρατευμένος». Εσύ αγαπητέ Κώστα διαμαρτύρεσαι συνεχώς ότι «το μηντιακό σύστημα ελέγχεται και μας πνίγει», αλλά στην περίπτωση της ΠΤΗΣΗΣ έκανες, ίσως άθελα σου, το ίδιο. Μας στοχοποίησες ως «στρατευμένους και κυβερνητικούς», με αποτέλεσμα έναν ορυμαγδό ύβρεων σε όλα τα social media εναντίον μας και ένα σωρό προσπάθειες να μας «κατεβάσουν» τους λογαριασμούς μας. Βλέπεις από πλευράς επιρροής, έχεις μεγαλύτερο κοινό από εμάς, και ανάμεσα τους πολλούς έτοιμους να «ξεσπαθώσουν». Συνεπώς @KostasVaxevanis παρακαλούμε δες ψύχραιμα τι γράφεις και ποιον θίγεις, και πόσο εύκολα μπορείς και εσύ να πυροδοτήσεις το άδικο. Δεν μοιράζεται όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος σε «υπέρ ή κατά κυβερνώντων». Και σε ό,τι μας αφορά, σε καμία «λίστα» δεν θα μας βρεις, είτε νυν είτε τέως. Για τους σωστούς λόγους.

Σημείωση: Σχόλια υβριστικά για οποιονδήποτε δεν θα εγκρίνονται, δεν θα συνεισφέρουμε στην τοξικότητα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

151 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
151 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Γάλλια πρότεινε την κατασκευή δικών της Gowind στην Ελλάδα!

Είναι γνωστό πως οι Γάλλοι προσφέρουν τις κορβέτες Gowind στο Πολεμικό μας Ναυτικό από το Σεπτέμβριο του 2021. Και μάλλον αν τότε δεν ήταν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αποκλειστική συνέντευξη: Sascha Straub της Diehl, τι μπορεί να προσφέρει το...

54
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιούργησε, δυστυχώς, στην Ευρώπη κύμα επανεξοπλισμού, το οποίο όμως σταδιακά άρχισει να παράγει και μια πιο ενιαία πολιτική και...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Οκτωβρίου 1942: Η Γερμανία ολοκληρώνει τον πρώτο...

1
Πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου V-2 A4 από το πεδίο δοκιμών Prüfstand VII, στο ερευνητικό κέντρο του γερμανικού στρατού στο Πεενεμούντε (Peenemünde).http://www.youtube.com/watch?v=VDmaFj2dJ8AΓνωστός...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Μπεν Κάρντιν, διάδοχος του Μενέντεζ: στοπ  σε στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο

Ο νέος επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας εμπόδισε χθες Τρίτη την εκταμίευση μέρους της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αξίας...

Ν. Δένδιας: Στη Γαλλία για την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας “Κίμων”

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα τη Γαλλία γι ανα παραστεί στην τελετή "καθέλκυσης" της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ.https://navaldefence.gr/sto-nero-i-f-g-kimwn-f601/Όπως ανακοινώθηκε, θα τον υποδεχθεί στις...

Greek premier discusses benefits of artificial intelligence with DeepMind CEO Demis Hassabis

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis spoke on Tuesday with DeepMind founder and CEO Demis Hassabis.According to government sources, Mitsotakis and Hassabis discussed the need to...