21.6 C
Athens
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΜΑΪΟΣ 2020

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΜΑΪΟΣ 2020

- Advertisement -

Κυκλοφορεί ΔΕΥΤΕΡΑ 04-ΜΑΪΟΥ 2020

και η ηλεκτρονική έκδοση ΕΔΩ 

 

Πρώτες βολές ΟΗ-58D, Η «Οργή» των Kiowa Warrior


Στη σκιά του Ολύμπου, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες βολές των πρόσφατα παραληφθέντων ελικοπτέρων αναγνώρισης Kiowa Warrior. Τη διαδικασία παρακολούθησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα νέα μέσα σε δράση και να συγχαρεί τα πληρώματά τους. Την παρούσα περίοδο οι χειριστές των OH-58D ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους και προετοιμάζονται εντατικά για την είσοδο του τύπου σε φάση επιχειρησιακής αξιοποίησης, που θα σημάνει την κατακόρυφη αναβάθμιση της ικανότητας επιτήρησης και αναγνώρισης στον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Η 340M και η 343Μ στην Albacete, TLP 2.0-Μια νέα εποχή


Το NATOϊκό Σχολείο Tactical Leadership Program 2020-1, που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 στην έδρα του, στην ισπανική βάση Albacete-Los Llanos, ήταν το δεύτερο της νέας μορφής του, μια καινούρια εποχή που τα στελέχη του ονομάζουν TLP 2.0. Με την ευκαιρία και της συμμετοχής των δυο Μοιρών της 115ΠΜ στη διοργάνωση, αναλύουμε τους λόγους τής μετάπτωσης και τις καινοτομίες που έχουν εισαχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει μια αρμονική συνύπαρξη μαχητικών τέταρτης και πέμπτης γενιάς.

Sukhoi Su-57 «Felon», Υπερ-μαχητικό σε «συμπληγάδες»;


Οι επίσημες ανακοινώσεις για την ολοκλήρωση του κύκλου δοκιμών με τον νέο κινητήρα του στον θετικό απολογισμό και ο αρνητικός απόηχος της συντριβής ενός αεροσκάφους παραγωγής, επανέφεραν στο προσκήνιο το ρωσικό υπερ-μαχητικό, το οποίο με την επικείμενη είσοδό του σε υπηρεσία απέκτησε και το ΝΑΤΟϊκό όνομα αναφοράς «Felon», με τις πληροφορίες για το παρόν και το μέλλον να συμπληρώνουν το σκηνικό της επόμενης μέρας. Βρίσκεται όμως το Su-57 ακόμη μέσα σε «συμπληγάδες» ή η ένταξη του πρώτου αεροσκάφους σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) είναι τουλάχιστον ένδειξη ότι τις ξεπερνάει; Το άρθρο μας  επικαιροποιεί την αναφορά μας το περασμένο καλοκαίρι (Π&Δ 402, «Sukhoi Su-57: Προσεχώς επιχειρησιακό… κατόπιν συμβιβασμών») και συμπληρώνει την μεγάλη εικόνα για το ρωσικό υπερ-μαχητικό.

US NavyMarine Nationale, Ελικόπτερα Αεροπλανοφόρων, Βίοι παράλληλοι


 
Δυο από τα πολεμικά ναυτικά που διατηρούν σε υπηρεσία αεροπλανοφόρα με «συμβατικά» μαχητικά και συνεργάζονται στενά σε επιχειρησιακή συμβατότητα χρησιμοποιούν ελικόπτερα για παρόμοιες αποστολές, αν και με διαφορετική προσέγγιση.

US Army FLRAA, Υψηλή τεχνολογία στο μέλλον των ελικοπτέρων


 
To πρόγραμμα του Μελλοντικού Αεροσκάφους Εφόδου Μακράς Εμβέλειας (Future Long-Range Assault Aircraft) της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, που όχι μόνο επιδιώκει να βρει τον αντικαταστάτη τού UH-60 Black Hawk, αλλά και να το επιτύχει μέσω υποψηφιοτήτων υψηλής τεχνολογίας, έκανε ένα μεγάλο βήμα προόδου στις 18 Μαρτίου, όταν στους δυο «μνηστήρες» του Bell (V-280 Valor) και Sikorsky-Boeing (SB>1 Defiant ή SB-1) ανατέθηκαν αρχικά συμβόλαια CD &RR (Competitive Demonstration & Risk Reduction), προκειμένου να συνεχιστεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Future Attack Reconnaissance Aircraft, Sikorsky Raider X vs Bell 360 Invictus 


 
Στις 25 Μαρτίου 2020 ο Αμερικανικός Στρατός, όπως είχε προϊδεάσει εδώ και δυο χρόνια, ανακοίνωσε την επιλογή του για τις δύο εταιρείες που θα διαγωνιστούν στην τελική φάση τού προγράμματος του Μελλοντικού Αεροσκάφους Επιθετικής Αναγνώρισης FARA-Competitive Prototype για την ανάδειξη αναδόχου. Το γεγονός, που φέρνει αντιμέτωπες τη Sikorsky και την Bell με δυο σημαντικά διαφορετικές τεχνολογικές προτάσεις, έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση και της πέμπτης πολυαναμενόμενης υποψηφιότητας από την Boeing, η οποία όμως δεν πρόλαβε καν να απολαύσει την προβολή τής τελευταίας στιγμής.

Tunisian Air Show 2020, Η Αεροπορία της Τυνησίας σε επίδειξη και η διείσδυση της Άγκυρας


 
Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, λίγο πριν η πανδημία του Covid-19 «σαρώσει» όλες τις αεροπορικές εκδηλώσεις στον πλανήτη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διεθνής Έκθεση Αεροδιαστημικής και Άμυνας (International Aerospace & Defence Exhibition) στην Τυνησία, στο Αεροδρόμιο Djerba. Αν και η φιλόδοξη προσπάθεια ήταν κυρίως εξωστρεφής, η συμμετοχή τής Αεροπορίας (Al Quwwat al-Jawwiya al-Jamahiriyah At Tunisia) έδωσε μια σπάνια ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια από τις στρατιωτικές πτυχές τής άλλως απομονωμένης βορειοαφρικανικής χώρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρώτη IADE είχε η τουρκική παρουσία, σε ακόμη μία διείσδυση της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Super Hornet & Growler, Ανάκτηση κρίσιμης επιχειρησιακής ετοιμότητας


Αν και είναι δύσκολο κάποιος να φανταστεί ότι ένας οργανισμός τού μεγέθους τού Αμερικανικού Ναυτικού μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, στην πραγματικότητα, τον Νοέμβριο του 2017 η αμερικανική ναυτική αεροπορία έφτασε στο ναδίρ τής επιχειρησιακής της διαθεσιμότητας. Ήταν τότε που το ένα τρίτο των F/A-18E/F Super Hornet και EA-18G Growler στο οπλοστάσιό της δεν είχαν καθεστώς ικανότητας διεξαγωγής αποστολών (mission capable) για μια σειρά λόγων που εξελίχθηκαν μέσα στην προηγούμενη δεκαετία. Η δραματική κατάσταση απαίτησε και αντίστοιχα δραστικά μέτρα για την ανάκτηση επιχειρησιακής ετοιμότητας, διαδικασία όμως που αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις.

F-35 & F-111: Διακλαδικά μαχητικά, Η ιστορία επαναλαμβάνεται;


Τα προγράμματα του F-111 και του F-35 αφορούσαν εξαρχής διακλαδικά μαχητικά αεροσκάφη. Ως προϊόντα συμβιβασμού ή «γάμου συμφέροντος» αντιμετώπισαν προκλήσεις και, τελικά, αμφισβήτηση. Το TFX ή F-111, ένα ιστορικό πλέον πρόγραμμα (αφού η παραγωγή του ολοκληρώθηκε το 1976 με 562 μονάδες και τα τελευταία αεροσκάφη αποσύρθηκαν το 2010), και το τρέχον JSF ή F-35 ξεχωρίζουν ως βάση της ανάλυσής μας, αφού δεν ανήκουν στην άλλη (μεγαλύτερη) κατηγορία με την οποία δεν πρέπει να συγχέονται, δηλαδή των τύπων που αναπτύχθηκαν για έναν κλάδο και υιοθετήθηκαν από άλλον (με σημαντικότερα παραδείγματα το F-4 Phantom και το A-7 Vought). Στο πρώτο μέρος του άρθρου μας επιχειρούμε να εντοπίσουμε τις ομοιότητες και στη συνέχεια θα αναφερθούμε και στις διαφορές τους.

Καταρρίψεις πολιτικών αεροσκαφών, Επιβατικά στο στόχαστρο!


Αν και η πρόσφατη κατάρριψη από λάθος του ουκρανικού 737-800, το οποίο εκτελούσε την Πτήση PS752, από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης στις 8 Ιανουαρίου 2020 προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, εντούτοις τα περιστατικά στρατιωτικής βίας στις αερομεταφορές δεν μπορούν να θεωρηθούν σπάνια, καθώς υπάρχουν περισσότερα από τριάντα καταγεγραμμένα στην ιστορία τής πολιτικής αεροπορίας.

Rafale B «4-FY», Η σύντομη πτήση ενός επιβάτη της πίσω θέσης


Ένα χρόνο μετά το παράξενο περιστατικό, κατά το οποίο ένας πολίτης επιβάτης σε Rafale B της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας το εγκατέλειψε από μόνος του ακριβώς μετά την απογείωση, δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης της ΒΕΑ-Ε, αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Τουρκία, μια SWOT Ανάλυση της Γείτονος


Η Πορεία Επαναπροσδιορισμού της Τουρκίας μέσα στο σύγχρονο διεθνές μεταβαλλόμενο τοπίο και ειδικότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΟΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ COVID-19, Σύγχρονη υγειονομική απειλή γεωπολιτικών προεκτάσεων παγκόσμιας διάστασης…


Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Τραμπ βρέθηκε πολύ πίσω από τις εξελίξεις και εν μέσω κρίσιμων αστοχιών αντιμετώπισης της πανδημίας. Το Πεκίνο προσπάθησε και προσπαθεί να ελέγξει την πληροφόρηση που σχετίζεται με την έναρξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τους χειρισμούς που ακολούθησαν και η ΕΕ επιμένει να βάζει τους αριθμούς πάνω από τους ανθρώπους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Εθνική Άμυνα, αστοχίες και κριτική – του Αντιστρατήγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη

17
Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Αντιστρατήγου ε.α. διδάκτορος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντή μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών ΜελετώνΜια σειρά περιστατικών το τελευταίο τρίμηνο, έχει σημαδέψει τη χώρα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Σεπτεμβρίου 1950: Ο Ελληνικός Στρατός στην Κορέα

2
Συγκροτείται στην περιοχή της Λαμίας κατόπιν διαταγής του ΓΕΣ, το «Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος» (ΕΚΣΕ) για να συμμετάσχει στη σύγκρουση της Κορέας. Η συγκρότησή πραγματοποιήθηκε...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Τσεχία: Τι πληρώνει για τα 24 F-35A που αγοράζει

Το συνολικό κόστος αγοράς 24 F-35Α ανακοίνωσε σήμερα η Τσεχία, με την κυβέρνηση της χώρας να δίνει την τελική έγκριση προμήθειας τους. Το οποίο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Σεπτεμβρίου 1950: Ο Ελληνικός Στρατός στην Κορέα

Συγκροτείται στην περιοχή της Λαμίας κατόπιν διαταγής του ΓΕΣ, το «Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος» (ΕΚΣΕ) για να συμμετάσχει στη σύγκρουση της Κορέας. Η συγκρότησή πραγματοποιήθηκε...

“Ναι” του Βερολίνου ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτεί αγορά όπλων

Αλλάζει στάση το Βερολίνο και φαίνεται να βλέπει πιο "ζεστά" τη γαλλική πρόταση για χρηματοδότηση της αγοράς πυρομαχικών και όπλων με πόρους της Ευρωπαϊκής...