21 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια «Πτήση» No 26, ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

Η καινούργια «Πτήση» No 26, ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

- Advertisement -

To καινούργιο τεύχος μας ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 κυκλοφορεί πανελλαδικά την Τρίτη 05-07-2022

ηλεκτρονικά ΕΔΩ 

και όπως πάντα τι θερμές ευχαριστίες μας για την υποστήριξή σας και στο περίπτερο!

H τουρκική απειλή, ελληνική αποτροπή με προληπτικό χτύπημα;

Ο αντιναύαρχος (ΠΝ) ε.α. Δημήτριος Καβουλάκος αναλύει τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις διαφόρων περί πρώτου, αιφνιδιαστικού, προληπτικού χτυπήματος εναντίον της Τουρκίας στη διάσταση της αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής ως μέσου ενίσχυσης της ελληνικής αποτροπής.

Αρχηγός Γαλλικής Αεροπορίας Πτέραρχος Stephane Mille: «Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή!»

Το στενό επίπεδο συνεργασίας της ΠΑ με τη Γαλλική Αεροπορία-AAE (Armee de l’Air et de l’Espace), που στοχεύει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ήταν ένα από τα σημεία που απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο Πτέραρχος Stephane Mille, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και Διαστήματος της Γαλλίας, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ» του ΥΕΘΑ. Ο Γάλλος ανώτατος αξιωματικός είχε βρεθεί στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του, που ξεκίνησε με την DV Day της άσκησης ΝΑΤΟ Tiger Meet 22 στην 116ΠΜ.

ΠΑ, σύγκριση μαχητικών για στρατηγικό πλεονέκτημα

Για τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν γραφεί πολλά από τις σελίδες μας, όπου μεταξύ άλλων έχει γίνει  σύγκριση των δυνατοτήτων τους ως αεροπλάνα και ως οπλοσυστήματα. Με την εισαγωγή του Dassault Aviation Rafale επιχειρούμε μια «αντιπαράθεση» ικανοτήτων από μια ιδιαίτερη σκοπιά, τις διαστάσεις και βάρη, που μεταφράζονται σε στρατηγικές ικανότητες σε εμβέλεια και ακτίνα μάχης.

ΠΝ κλάση ΡΟΥΣΣΕΝ, μια άγνωστη δυνατότητα των ΤΠΚ

Οι πυραυλάκατοι κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ ή Super Vita θεωρούνται από τα πλέον ολοκληρωμένα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού, αφού οι σύγχρονες αυτές μονάδες επιφανείας σχεδιάστηκαν και εξοπλίστηκαν από το ίδιο το ΠΝ σύμφωνα με τις ανάγκες του. Κρύβουν όμως και μια επιπλέον άγνωστη δυνατότητα που μας αποκαλύπτει ο Αντιναύαρχος ε.α. Σπύρος Κονιδάρης.

Αεροπορία Στρατού-4ο ΤΕΑΣ, Chinook σε ετοιμότητα αεροπυροσβεσης

Άμεση ήταν η κινητοποίηση έπειτα από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για διάθεση προσωπικού και μέσων των ΕΔ, περιλαμβανομένων CH-47, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην Αττική, της πρώτης μεγάλης φωτιάς της τρέχουσας πυροσβεστικής περιόδου. Βρεθήκαμε στο 4ο ΤΕΑΣ και μιλήσαμε με τους πιλότους και τους μηχανικούς του 4ου ΤΕΑΣ.

Beyond-The-Horizon 2022, ισραηλινό Hunt & Destroy στην Κύπρο

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ 29ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου 2022 τη μεγαλύτερη άσκηση που υλοποίησαν ποτέ εκτός των συνόρων τους. Η μεγάλης κλίμακας δραστηριότητα Beyond-The-Horizon 2022 συνδυάστηκε με την άσκηση της Εθνικής Φρουράς ΑΓΑΠΗΝΩΡ-22, αλλά και τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε μια συνεκπαίδευση με πρωτόγνωρες διαστάσεις.

493FS Grim Reapers, oι τελευταίοι αναχαιτιστές της USAFE

(U.S. Air Force/ Master Sgt. Matthew Plew)

Ο χρόνος που είχε ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα για μια παλιά μας γνώριμη, την 493η  Μοίρα Μαχητικών, και τα F-15C/D που αξιοποιούσε, έληξε λίγο πριν το μεσημέρι της 27ης Απριλίου 2022, όταν τα τέσσερα έσχατα Eagle της απογειώθηκαν από τη RAF Lakenheath με προορισμό τις ΗΠΑ. Οι Grim Reapers αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα τη μοναδική Μοίρα αναχαιτιστικών F-15C της USAF Ευρώπης και η αναχώρησή τους τερμάτισε μια περίοδο 45 χρόνων αποστολών Αεροπορικής Υπεροχής για τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στη Γηραιά Ήπειρο, αν και για την 493FS έχει ανοίξει ήδη μια νέα σελίδα.

Armee De l’Air et de l’Espace C.160, Adieu Transall

Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και Διαστημική Δύναμη-ΑΑΕ απέσυρε έπειτα από 55 χρόνια υποδειγματικής υπηρεσίας το εμβληματικό μεταγωγικό -και όχι μόνο- αεροσκάφος. Βρεθήκαμε στη συγκινητική τελετή στις 22 Μαΐου, στην Αεροπορική Βάση Evreux (ΒΑ105).

USMC & STOVL F-35B, Lightning Carriers

(U.S. Navy , Mass Communication 3rd Class Christopher Sypert)

H STOVL έκδοση του JSF αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για τη Ναυτική Αεροπορία και ειδικά αυτή του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών, προσδίδοντάς της ευελιξία επιχειρήσεων με ένα μαχητικό κατακόρυφης/βραχείας αποπροσγείωσης από προκεχωρημένες βάσεις ξηράς ή αποπροσνήωσης από θαλάσσιες πλατφόρμες, το οποίο υπερτερεί εντυπωσιακά του προκατόχου του AV-8Β Harrier ΙΙ σε όλους τους τομείς. Το υπερηχητικό F-35B, όμως, πέραν της εκτόξευσης των δυνατοτήτων τού USMC, επαναφέρει στο προσκήνιο το δόγμα του «ελαφρού αεροπλανοφόρου» (Light Carrier Concept), μια παλιά φιλοδοξία να συνδυαστούν μαχητικά STOVL με το «Gator Navy», δηλαδή τα μεγάλα πλοία αποβατικής κρούσης, εκτός των αναγκών του Σώματος, αποδίδοντας αεροπλανοφόρα με Lightning II.

Βόρεια Μακεδονία, στελθ σε σκοπιανούς ουρανούς

Η γειτονική μας χώρα έγινε επίκεντρο έντονης ΝΑΤΟϊκής και αμερικανικής στρατιωτικής δραστηριότητας  με ασκήσεις μεγάλης κλίμακας και μετασταθμεύσεις αεροσκαφών στο έδαφός της τους τελευταίους μήνες. Η παρουσία F-35 όμως, έστω και για λίγο, ήταν αναμφίβολα ένα εμβληματικό γεγονός.

ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022, SAR στην ανατολική Μεσόγειο

Έπειτα από δύο χρόνια αναστολής (2020 και 2021) λόγω της πανδημίας COVID-19, πραγματοποιήθηκε στο τέλος Μαΐου η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση της ετήσιας άσκησης έρευνας και διάσωσης ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, στη ζώνη ευθύνης του FIR Λευκωσίας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ/JRCC (Κέντρου Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης/Joint Rescue Coordination Center) Λάρνακας.

KLu F-35A, ολλανδικά Lightning IΙ στη Βουλγαρία

 Η Βουλγαρία, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ στο άμεσο περιβάλλον της Ουκρανίας, βρέθηκε πολύ κοντά στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης μετά τη ρωσική εισβολή και με τη Σόφια να εκφράζει ανοικτά την ανησυχία της για την περίπτωση που η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Κρεμλίνου κλιμακωνόταν και δυτικότερα. Με τη χώρα της Βαλκανικής να μην έχει «ξεπαγώσει» την ενίσχυση των ενόπλων της δυνάμεων εδώ και μία δεκαετία λόγω οικονομικής δυσπραγίας, με εξαίρεση την ανανέωση της πολεμικής της αεροπορίας (διαδικασία όμως που βρίσκεται υπό εξέλιξη και δεν θα ολοκληρωθεί για αρκετά ακόμη χρόνια), δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι προσέτρεξε από τις πρώτες ώρες του πολέμου στους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους της για βοήθεια. Η Ολλανδική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία προσέτρεξε να συνδράμει με την πρώτη της μεγάλη μεταστάθμευση F-35A.

 

Frisian Flag 2022, χάσμα γενεών μαχητικών

Έπειτα από δύο χρόνια αναβολής λόγω της πανδημίας COVID-19 η ετήσια πολυεθνική άσκηση Frisian Flag 2022 (FF22) πραγματοποιήθηκε τελικά φέτος, προσπαθώντας να γεφυρώσει το «χάσμα» τριών γενεών μαχητικών. Επιπλέον, αν και επηρεάστηκε από τις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπήρξε μια πολύτιμη εκπαιδευτική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες.

Ουκρανία, χιλιάδες ρωσικοί πύραυλοι, αλλά με τι αποτέλεσμα;

Ένα από τα ειδικά χαρακτηριστικά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι η μαζική -από πλευράς Ρωσίας- χρήση πυραυλικών επιθέσεων, είτε με βαλλιστικά βλήματα είτε με συστήματα cruise. Η ποικιλία μάλιστα όπλων που έχει χρησιμοποιηθεί είναι εντυπωσιακή και ο όγκος τους πρωτοφανής, αλλά από την άλλη γεννιούνται κρίσιμα ερωτήματα: κατά πόσο δηλαδή όλα αυτά ήταν αποτελεσματικά, τι απόδοση είχαν και αν κατάφεραν να επηρεάσουν την πορεία του πολέμου και αν μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται με τον ίδιο ρυθμό. Τα ζητήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τη Ρωσία, αλλά και γενικότερα τη χρήση τέτοιων πυραυλικών συστημάτων κρούσης υψηλής ακριβείας, που από την εποχή του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου το 1991 (όταν πρωτοείδαμε σε χρήση τους αμερικανικούς Tomahawk) παρουσιάζονται ως το κορυφαίο επιθετικό όπλο, με πολλαπλά πλεονεκτήματα και ως game changer. Είναι όμως έτσι;

A321XLR, τo «μακρύ χέρι» της Airbus

To Airbus A321XLR (Extra Long Range) είχε ανακοινωθεί στο τελευταίο PAS (Paris Air Show), του 2019 (αφού τα επόμενο, του 2021, ακυρώθηκε), ως έκδοση πολύ μεγάλης εμβέλειας του A321neo με την υπόσχεση να μπει σε υπηρεσία στις αρχές του 2024. Η προοπτική αυτή, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και άλλων παραγόντων στην εξέλιξη της σχεδίασής του, παραμένει ζωντανή και 20 αεροπορικές εταιρείες έχουν εμπιστευτεί τον ευρωπαϊκό κολοσσό με παραγγελίες και δεσμεύσεις για περισσότερα από 500 αεροσκάφη. Η πρώτη πτήση του τύπου στις 15 Ιουλίου 2022 αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία.

 

Διεθνές Σύστημα, γεωπολιτική αστάθεια και απρόβλεπτες εξελίξεις

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι πρακτικές τής Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας υπογραμμίζουν τον αναθεωρητισμό ως πρακτικό δόγμα συμπεριφοράς επικίνδυνων και ανεδαφικών διεκδικήσεων.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ελικόπτερο CSAR για την ΠΑ: ζητήθηκαν προσφορές για 14 UH-60M, AW-139M, Η175M και Η225M

Η Πολεμική Αεροπορία, όπως όλα δείχνουν, κινείται γοργά στην υλοποίηση ενός προγράμματος αγοράς νέου ελικοπτέρου που θα αναλάβει τις αποστολές CSAR (Combat Search and...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Πολεμική Αεροπορία έτοιμη για διευρυμένο ρόλο Air Policing στα...

13
Εδώ και αρκετό καιρό, και υπό νατοϊκό έλεγχο, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, εκτελεί καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης (Air Policing-AP) στον εναέριο χώρο της Αλβανίας και...
- Advertisement -
Card image

April 035 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Ιουνίου 1942: Αεροναυμαχία του Μidway, η μάχη...

3
Σε μια κομβική σύγκρουση στο μέτωπο του Ειρηνικού, ο αμερικανικός στόλος συντρίβει τον Ιαπωνικό στην ευρύτερη περιοχή της ατόλης Μidway. Η προσπάθεια του ιαπωνικού...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Ελικόπτερο CSAR για την ΠΑ: ζητήθηκαν προσφορές για 14 UH-60M, AW-139M, Η175M και Η225M

Η Πολεμική Αεροπορία, όπως όλα δείχνουν, κινείται γοργά στην υλοποίηση ενός προγράμματος αγοράς νέου ελικοπτέρου που θα αναλάβει τις αποστολές CSAR (Combat Search and...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Πολεμική Αεροπορία έτοιμη για διευρυμένο ρόλο Air Policing στα Βαλκάνια

Εδώ και αρκετό καιρό, και υπό νατοϊκό έλεγχο, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, εκτελεί καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης (Air Policing-AP) στον εναέριο χώρο της Αλβανίας και...

Ο Στόλτενμπεργκ καλεί την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας που «εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο...