16.8 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια «Πτήση» 13, ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Η καινούργια «Πτήση» 13, ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

- Advertisement -

Κυκλοφορεί την Παρασκευή 04- Ιουνίου- 2021 και ηλεκτρονικά ήδη διαθέσιμη ΕΔΩ

Σε αυτό το τεύχος μας: 

ΗΝΙΟΧΟΣ 2021, «Ολική Επαναφορά» Αεροπορικής Ισχύος

Ισχύς, αξιοπιστία και κύρος για την Πολεμική Αεροπορία και την Ελλάδα ήταν το μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνσή η φετινή άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 21.

Μεγαλύτερος, εντυπωσιακότερος, μαζικότερος και αποδοτικότερος από ποτέ ο ΗΝΙΟΧΟΣ 2021 περιλάμβανε άμεση συμμετοχή επτά χωρών, που με αφετηρία την ΑΒ Ανδραβίδας τα φτερά 123 αεροσκαφών, άστραψαν και βρόντηξαν σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο.

Ο ΗΝΙΟΧΟΣ 21 ήταν πραγματικά γιγάντιος και ανεξάντλητος και στο πρώτο μέρος του πολυσέλιδου αφιερώματός μας περιλαμβάνουμε μόνο ένα μέρος του, με ένα ακόμη μεγαλύτερο να ακολουθεί στο επόμενο τεύχος μας .

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Babcock marine: H πρόταση των Φ/Γ Arrowhead 140 στο ΠΝ

Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους που έχουν υποβάλει προτάσεις στο πρόγραμμα που επιδιώκει το Πολεμικό Ναυτικό για απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων, την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200HN και την παροχή «ενδιάμεσης λύσης». Η πρόταση για τις ελληνικές ανάγκες βασίζεται πάνω στη σχεδίαση Arrowhead 140, μια έκδοση την οποία έχει υιοθετήσει το Βασιλικό Ναυτικό ως Type 31, αν και διαφοροποιείται σημαντικά από αυτή. Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς μας για έγκυρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση στο πολύπλευρα κρίσιμο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΠΝ εδώ και πολλούς μήνες, τόσο από τις παρούσες σελίδες όσο και τους ιστοτόπους μας, παρουσιάζουμε συνέντευξη με τον Jonathon Walton, VP Business Development-Marine, της Babcock.

Φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ, Οι απαιτήσεις του ΠΝ για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού

Αν και ο ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμός Μέσου Ζωής) των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ 200HN έχει περάσει στη σκιά του κυρίου προγράμματος προμήθειας νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων (ίσως ακόμη και στη σκιά της προμήθειας πλοίων «ενδιάμεσης λύσης»), εντούτοις αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες ενίσχυσης της ισχύος και της αποτρεπτικής ικανότητας του Πολεμικού Ναυτικού για τις δεκαετίες που έρχονται. Παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση με αποκλειστικά στοιχεία για τις απαιτήσεις του εκσυγχρονισμού των πλοίων.

Aviation Legere de l’Armee de Terre, Ψηφιακή Επανάσταση

H Γαλλική Αεροπορία Στρατού-ALAT βρίσκεται στο μέσο μιας διαδικασίας μεταμόρφωσής της σε δικτυο-κεντρική δύναμη και απόκτησης ικανότητας διεξαγωγής επιχειρήσεων υψηλής έντασης με ψηφιακή υποβοήθηση σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Σερβία: Περισσότερα «Fulcrum» για την RV i PVO κόντρα στα κροατικά Rafale!

H Σερβική Αεροπορία και Αεράμυνα (Ratno Vazduhoplovstvo i Protivvazduhoplovna Odbrana) ολοκλήρωσε τη σύνθεση της δύναμης των MiG-29 που διαθέτει, σε μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη που οριοθετεί την προσπάθεια αναδιοργάνωσής της υπό τη σκιά των αντίστοιχων εξοπλισμών του Ζάγκρεμπ.

60ο StormoGruppo Volo a Vela,  Ο Άλλος Δρόμος για τα Φτερά του Ιπταμένου

Περνώντας την πύλη της Αεροπορικής Βάσης Guidonia της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας-ΑΜ (Aeronautica Militare), υπάρχει η αίσθηση επιστροφής πίσω στον χρόνο, στις αρχές του 20ου αιώνα, κυρίως λόγω των πολλών ιστορικών κτηρίων που βρίσκονται εκεί. Από την άλλη, μια επίσκεψη όπως αυτή που πραγματοποίησε πρόσφατα η «Πτήση» αποκαλύπτει μια άλλη πολύ πιο σύγχρονη πτυχή δραστηριότητας στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, στον χώρο της αεροπορικής εκπαίδευσης.

RCAF CH-148, «Κυκλώνας» στην ξηρά

Οι καναδικές αεροπορικές παρουσίες δεν είναι σπάνιες στην Ευρώπη, αν και εν μέσω πανδημίας COVID-19 είχαν γίνει λιγότερες και δυσκολότερα προσβάσιμες. Η εμφάνιση όμως στην ξηρά CH-148 Cyclone της Βασιλικής Αεροπορίας του Καναδά, που δεν αφήνουν συχνά τις φρεγάτες στις οποίες υπηρετούν ως οργανικά ελικόπτερα, στην προκειμένη περίπτωση την HMCS Halifax, δεν είναι τόσο συνηθισμένη. Με την ευκαιρία θυμόμαστε την «οδύσσεια» του καναδικού προγράμματος ναυτικών ελικοπτέρων, έναν χρόνο μετά την απώλεια ενός Cyclone στο βόρειο Ιόνιο.

«Razzle Blades», Βελγική Αεροπορία, Α109BA Solo Display Team

H Ομάδα Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους A109BΑ της Αεροπορικής Συνιστώσας των Βελγικών Ενόπλων Δυνάμεων προετοιμάζεται με μεγάλες προσδοκίες για τη φετινή σαιζόν μετά την πρακτική αναστολή των εκδηλώσεων το 2020. Παράλληλα όμως με την προπαρασκευή για τα ευρωπαϊκά airshow, το ελικόπτερο με τον εντυπωσιακό καινούριο διάκοσμο βρέθηκε για τακτική εκπαίδευση σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στα Πυρηναία.

Dassault Aviation Falcon 10X, Tο δέκα το καλό!

Η Dassault παρουσίασε το νέο της business jet Falcon 10X, ένα ultra-long range, ultra-wide body και το μεγαλύτερο μοντέλο της οικογένειας των επιχειρηματικών αεροσκαφών που προσφέρει. Τι πραγματικά όμως φέρνει το νέο 10Χ, αφού -σε αντίθεση με όλα τα μοντέλα της γαλλικής εταιρείας των τελευταίων δεκαετιών- έχει τη διάκριση μιας σχεδίασης από καθαρό χαρτί; Από την άλλη πολλοί υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα είναι η προσπάθεια διόρθωσης ενός λάθους πριν από 28 χρόνια.

Dassault Aviation Falcon 6x, Fusion Business Jet

Τρεις μήνες μετά την επίσημη εμφάνισή του στις 8 Δεκεμβρίου 2020 («Πτήση» 09, Φεβρουάριος 2021, το Falcon 6X πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση, όταν στις 10 Μαρτίου 2021 βρέθηκε στον αέρα, εκκινώντας το πρόγραμμα δοκιμών που θα το οδηγήσει σε πιστοποίηση και σε παραδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. To business jet αποτελεί την επιτομή της μεταφοράς στρατιωτικής τεχνολογίας, στην προκειμένη περίπτωση το FBW της Rafale στον κόσμο της επιχειρηματικής αεροπορίας.

Tianwen-1 & Zhurong, Η Κίνα άγγιξε τον Κόκκινο Πλανήτη!

Η Tianwen-1, η πρώτη κινεζική διαπλανητική αποστολή με στόχο τον πλανήτη Άρη, είχε αίσια εξέλιξη, όταν στις 14 Μαΐου το όχημα προσεδάφισης που μετέφερε το ρόβερ Ζhurong έφτασε με ασφάλεια στην αρειανή επιφάνεια. Μαζί του η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα που σημείωσε τέτοια επιτυχία, κάνοντας πλέον παρέα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διατηρούν το ρεκόρ επιτυχημένων αποστολών προσεδαφίσεων.

Ουάσιγκτον, σε «τεντωμένο σχοινί» μεταξύ Ιερουσαλήμ και Τεχεράνης…

Η αιματηρή κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας ανέδειξε την αλλαγή των υφιστάμενων ισορροπιών στις σχέσεις του Αραβικού Κόσμου και του Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της με προσεχτικές κινήσεις δημιουργικής διπλωματίας προσπαθούσε να χειριστεί αποτελεσματικά από τη μια την Ιερουσαλήμ και από την άλλη την Τεχεράνη. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν για να νικήσουν τεχνολογικά την Κίνα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

21 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

111
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Μαρτίου 1776: Επιδρομή στο Νασάου, η πρώτη...

0
Πραγματοποιείται η πρώτη αμφίβια επιχείρηση των Αμερικανών πεζοναυτών κατά τη μάχη του Νασάου στην Αμερικανική Επανάσταση. Οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν συγκροτηθεί σε κράτος,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Μαρτίου 1776: Επιδρομή στο Νασάου, η πρώτη επιχείρηση των Αμερικανών Πεζοναυτών

Πραγματοποιείται η πρώτη αμφίβια επιχείρηση των Αμερικανών πεζοναυτών κατά τη μάχη του Νασάου στην Αμερικανική Επανάσταση. Οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν συγκροτηθεί σε κράτος,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Μαρτίου 1965: Ξεκινά η επιχείρηση “Rolling Thunder” στο Βιετνάμ

Σε μια προσπάθεια να επιβάλουν το ρυθμό επιχειρήσεων που οι ίδιοι επιθυμούσαν έναντι των επιθέσεων των Βιετκόνγκ, η Αμερικανική Αεροπορία, το Αμερικανικό Ναυτικό και...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Μαρτίου 537 μ.Χ. : Πολιορκία της Ρώμης, ο Βελισσάριος συγκρατεί τη γοτθική πλημμυρίδα

Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισσάριος με 5.000 άνδρες επιχειρεί να υπερασπιστεί τη Ρώμη, την οποία έχει καταλάβει μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβριο, έχοντας απέναντι του ένα...