18.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019

- Advertisement -

 

Κυκλοφορεί Πέμπτη 01-08 

 


MH-60 «Romeo»: Τι εξασφαλίζει το Πολεμικό Ναυτικό!

 
Το πρόγραμμα προμήθειας νέων ελικοπτέρων από το ΠΝ, στο οποίο είχαμε αναφερθεί πρόσφατα (Π&Δ 394, «ΠΝ,MH-60R ένας «Ρωμαίος» για το Αιγαίο»), μπήκε στην τελική φάση δρομολόγησης, μετά την γνωστοποίηση της DSCA στο αμερικανικό Κογκρέσο, με τις εξελίξεις να τρέχουν άμεσα και την σχετική LOA (Letter of Offer and Acceptance) να έχει προοπτική υπογραφής έως και το τέλος του χρόνου. Αγοράζει το Πολεμικό Ναυτικό τα ίδια ελικόπτερα με το US Navy, πόσες μονάδες θα αποκτηθούν τελικά, με τι εξοπλισμό και τι όπλα;

Το πανευρωπαϊκό Μαχητικό SCAF


Το μελλοντικό «Αεροπορικό Σύστημα Μάχης» SCAF (Systeme de Combat Aerien du Futur)/FCAS (Future Combat Air System) από γαλλογερμανικός άξονας πήρε πλέον πανευρωπαϊκές διαστάσεις στο Paris Air Show, ενώ πολλές πτυχές του όπως τα καινοτόμα «Remote Carriers» ως μη επανδρωμένοι παραστάτες (Wingman) και τα προηγμένα όπλα του αποκαλύφθηκαν. Από την άλλη υπάρχουν ήδη βαριά σύννεφα που απειλούν το πρόγραμμα στη γέννησή του.

Anatolian Eagle 2019, Αναγέννηση από τις στάχτες;


H διεθνής έκδοση της γνωστής τουρκικής άσκησης επέστρεψε, έπειτα από αναστολή δύο σχεδόν ετών λόγω του πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν και των όσων ακολούθησαν, με την τέλεση της Anatolian Eagle 2019 (ΑΕ19) το διάστημα 17-28 Ιουνίου στην 3η AJU με τη συμμετοχή πέντε ξένων αεροποριών. Είναι όμως μια αναγέννηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας που είχε πολύ μεγάλες φιλοδοξίες; Στο πρώτο μέρος ενός διπλού αφιερώματος που θα συνεχιστεί και στο επόμενο τεύχος μας παρουσιάζουμε τις εξελίξεις.

ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2019, ΜΕΙΖΩΝ SAREX στην Ανατολική Μεσόγειο


Σε καιρούς άκρως «ύποπτους» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πραγματοποιήθηκε για έβδομη φορά με ευρεία συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία η διεθνής άσκηση Αργοναύτης 2019 στα χωρικά ύδατα και τη ζώνη ευθύνης Έρευνας-Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

UK Lightning Force, F-35B vs ISIS


Μόλις τρεις μήνες μετά την απόσυρση λόγω «συνταξιοδότησης» των Tornado GR4, του κύριου τύπου κρούσης της RAF, τα διάδοχα F-35B της 617ης Μοίρας, των διάσημων «Dambusters», πραγματοποίησαν στις 16 Ιουνίου την πρώτη τους επιχειρησιακή αποστολή, εξορμώντας από την RAF Akrotiri στην Κύπρο κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης Επιχείρησης Shader.

Lightning Force, Σύναξη στην Amendola


Στις 2 Ιουλίου η 32η Πτέρυγα της Ιταλικής Αεροπορίας στη βάση Amendola φιλοξένησε την πρώτη κοινή άσκηση JSF στην Ευρώπη με τη συμμετοχή F-35 της Aeranautica Militare (ΑΜ), της RAF και της USAF. Αν και η εκπαίδευση είχε διάρκεια μίας μόλις ημέρας, σηματοδότησε ένα ακόμη βήμα στην καθιέρωση των στελθ μαχητικών στη Γηραιά Ήπειρο.

Graf Ignatievo, 20-30-40!


Με αυτό το σλόγκαν η Βουλγαρική Αεροπορία γιόρτασε στις 29 Ιουνίου μια τριπλή επέτειο: τα 20 χρόνια χρήσης των Bell206, τα 30 χρόνια υπηρεσίας των MiG-29 και τα 40 χρόνια των Mi-24. Η σχετική επίδειξη, αν και… ρετρό στις περισσότερες διαστάσεις της, ήταν εντυπωσιακή και ικανοποίησε όσους βρέθηκαν στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo κοντά στη Φιλιππούπολη. Εξετάζουμε και την προσπάθεια αναγέννησης της αεροπορίας της γειτονικής χώρας μέσα από ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς λίγων F-16 Block 70/72.

KLu 2019, Ημέρες Αεροπορίας στη Volkel AB


H φετεινή γιορτή της Βασιλικής Ολλανδικής Αεροπορίας (KLu), η οποία είχε ως επίκεντρο την αεροπορική βάση Volkel προσέλκυσε περισσότερους από 140.000 φίλους της αεροπορίας. Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη για την ευρωπαϊκή χώρα που έχει πραγματικά μεγάλη αεροπορική παράδοση και -κυρίως- κουλτούρα. Όσοι βρέθηκαν στις εκδηλώσεις μαγεύτηκαν από τα δρώμενα, περιλαμβανομένης και της πολυαναμενόμενης εμφάνισης των ελληνικών F-4E AUP PI2000.

«Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», Επίδειξη μαχητικής ικανότητας του ΠΝ


Έφοδος βατραχανθρώπων του ΠΝ από θάλασσα και αέρα ήταν το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» που πραγματοποιήθηκαν στην Ερμούπολη της Σύρου το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, με μονάδες επιφανείας να έχουν διασπαρεί σε όλα τα λιμάνια του Ανατολικού Αιγαίου. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η ευκαιρία στους νησιώτες μας να έρθουν -για μια ακόμη φορά- πιο κοντά στο ΠΝ, εδραιώνοντας το συναίσθημα ασφάλειας μέσω του υψηλού αξιόμαχου και της ικανότητας πλήρους επιχειρησιακής κάλυψης σε ολόκληρο το Αιγαίο.

FAC A-37, Δράκοι πάνω από την Καραϊβική


Η Fuerza Aerea Colombiana είναι μία από τις έξι αεροπορίες στον πλανήτη, όλες πλέον στη Νότια Αμερική, που εξακολουθούν να αξιοποιούν τα παλαίμαχα Cessna A-37 σε καθήκοντα ελαφράς κρούσης/COIN. Αναζητήσαμε και πετάξαμε με τους κολομβιανούς «δράκους» στο φυσικό τους περιβάλλον.
Dark Blade 2019, Στη σκιά «σκοτεινών στροφείων»

Η 13η άσκηση Blade υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency-EDA) πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019 στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Σε ένα πλαίσιο προσεκτικού σχεδιασμού που ανατροφοδοτείται συνεχώς από τις εμπειρίες των χωρών-μελών του και με την υλοποίησή του από ένα επιτελείο ειδικών εκπαιδευτών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεχή βελτίωση των έμπειρων πληρωμάτων, κυρίως όμως προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες πρόσκτησης δεξιοτήτων για τα νεότερα πληρώματα ελικοπτέρων στην Ευρώπη.

Airbus A321XLR, Επιβατικό «ειδικού σκοπού»


Σε ένα Paris Air Show 2019, που αναμενόταν μάλλον νωχελικό, τα νερά του χώρου των επιβατικών αεροσκαφών τάραξε η ανακοίνωση της Airbus για το νέο της μοντέλο πολύ μεγάλων αποστάσεων A321XLR. Η εμφάνιση του «μπαλαντέρ» αυτού στην αγορά δεν ήταν έκπληξη, μιας και αναμενόταν εδώ και καιρό. Οι στόχοι του προγράμματος όμως αυτού πηγαίνουν πολύ πέρα από μια καινούργια προσθήκη στην οικογένεια A320, αφού λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την Boeing και το προτεινόμενο NMA/B797.

Virgin Orbit-LauncherOne, Drop one!


H Virgin Orbit πραγματοποίηση την αρχική δοκιμαστική άφεση του πυραυλικού φορέα LauncherOne από το ειδικά τροποποιημένο Boeing 747«Cosmic Girl», μια κρίσιμη δοκιμή για το μέλλον τού συστήματος που φιλοδοξεί να αναδειχθεί πρωταγωνιστής στην αγορά της τοποθέτησης μικρών δορυφόρων σε LEO.

Common Platform, Το παρόν και το μέλλον των μέσων του πεδίου μάχης


Οι πολεμικές επιχειρήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν οδηγήσει τον Αμερικανικό Στρατό σε συμπεράσματα που διαμορφώνουν τις συνθήκες σχεδίασης και κατασκευής νέων χερσαίων πλατφορμών για το μελλοντικό πεδίο μάχης, εντελώς διαφορετικών από τις υφιστάμενες, με καινοτόμες τεχνολογίες και κυρίως ρηξικέλευθα δόγματα. Μια πλήρης ανάλυση της προσπάθειας που πηγαίνει πίσω στον Πρώτο Πόλεμο στον Κόλπο.

LBird, Επιστροφή στη Νορμανδία


Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των λαμπρών εορτασμών για τα 75 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία, τη διάσημη D-Day, αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάποια, αυτή θα ήταν η «επιστροφή» δεκάδων L-Bird στους ιστορικούς χώρους της «Μεγαλύτερης Μέρας» του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 Ανθσγός Όθων, Παπαδημητρίου, 70 χρόνια από τη Θυσία του


Η άγνωστη ιστορία του Ανθυποσμηναγού Όθωνα Παπαδημητρίου, ενός νέου με μεγάλα αεροπορικά όνειρα, που τον έβαλαν στο πάνθεο των Αετών.

ΗΠΑ-Βρετανία-Ιράν. Ο «πόλεμος» των δεξαμενοπλοίων και το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης κρίσης…


Η αμερικανική κυβέρνηση κλιμάκωσε τους τελευταίους μήνες την πίεση κατά του Ιράν δρομολογώντας την παρούσα κρίση των δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο. Ο πρόεδρος Τραμπ όμως, πέρα από την επίσημη γραμμή της σκληρής στάσης έναντι της Τεχεράνης, αναζητεί ένα ημιεπίσημο κανάλι διπλωματικής επικοινωνίας. Είναι η συσπείρωση των υπερσυντηρητικών οπαδών του (μέσω ενός επεισοδίου περιφερειακής αποσταθεροποίησης με διεθνείς προεκτάσεις) το ζητούμενο για τον Αμερικανό πρόεδρο με το βλέμμα στο Ιράν;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/22 Απριλίου 1826: Έξοδος του Μεσολογγίου, η ωραιότερη...

0
Μετά από 12 μήνες πολιορκίας, την τρίτη κατά σειρά περικύκλωση της σημαντικής αυτής πόλης, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφασίζουν να κάνουν ηρωική έξοδο.Είχαν περάσει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Deputy Defence Min Kefalogiannis addresses EU’s  Foreign Affairs Council on Russian aggression towards Ukraine

The Foreign Affairs Council in Luxembourg discussed Russian aggression against Ukraine in a joint session, gathering both EU Ministers of Foreign Affairs and EU...

Financial Times: πίεση σε Ελλάδα και Ισπανία για παραχώρηση αντιαεροπορικών στην Ουκρανία

Δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για την άσκηση πιέσεων στην ελληνική και την ισπανική κυβέρνηση, προκειμένουν οι δύο χώρες να παραχωρήσουν συστήματα αεράμυνας...

Ισπανία: εκσυγχρονίζει αντιαεροπορικά NASAMS, αγοράζει επιπλέον

Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο αξίας περίπου 410 εκατ. ευρώ με τη νορβηγική Kongsberg, τον επόμενο μήνα, για τον εκσυγχρονισμό...