28.7 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

- Advertisement -

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 

————————————————————————————————–

Boeing 737 MAX, Στο μάτι του κυκλώνα

Η τέταρτη γενιά του εμβληματικού δικινητήριου επιβατικού μικρών-μέσων αποστάσεων 737 προοριζόταν να έχει μια θριαμβευτική καριέρα, καθώς η Boeing συγκέντρωσε περισσότερες από 5.100 παραγγελίες μέσα σε λίγα χρόνια. Το σκηνικό άλλαξε άρδην μετά την απώλεια δύο αεροσκαφών του τύπου σε διάστημα πέντε μηνών, και με την υψηλή τεχνολογία που ενσωματώνει (την οποία η κατασκευάστρια εταιρία προωθούσε ως σημείο υπεροχής έναντι του ανταγωνισμού) να κατηγορείται ως υπαίτια δύο περιστατικών στα οποία έχασαν τη ζωή τους 346 άτομα. Ο παγκόσμιος στόλος των 737 ΜΑΧ παραμένει έκτοτε καθηλωμένος μέχρι την πλήρη διερεύνηση των δύο συντριβών, στο πλαίσιο βέβαια και των τεράστιων συμφερόντων που υπάρχουν. Αναλύουμε όλες τις πτυχές του θέματος.
 

Ινδία Vs Pakistan, Fake news ενός Fake war

Ψευδείς ειδήσεις με άφθονη προπαγάνδα και πλούσια παραπληροφόρηση είναι οι πρωταγωνιστές τού «μίνι-πολέμου» ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν στο τέλος Φεβρουαρίου, μια ακόμη πράξη στη μακρά αντιπαράθεση των δύο χωρών. Η εικόνα του τι πραγματικά συνέβη σε μια σειρά συγκρούσεων στους ουρανούς του Κασμίρ παραμένει θολή, χαμένη μέσα στην «ομίχλη του πολέμου», αν και αυτή τη φορά το πέπλο του «Fog of War» ήταν απολύτως τεχνητό.
 

Πολωνική Αεροπορία: και Viper και «Fulcrum» και «Fitter»

Τον περασμένο χρόνο η Polskie Sily Powietrzne (PSP) γιόρτασε έναν αιώνα από την ίδρυσή της ενώ το 2018 θεωρείται και έτος ολοκλήρωσης της μετεξέλιξης των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας στη μεταψυχροπολεμική περίοδο και σημείο καμπής για τους άξονες των νέων οριζόντων που επιδιώκονται. Στο πρώτο μέρος μιας σειράς άρθρων αναφερόμαστε στην Πολεμική Αεροπορία της Πολωνίας που συνδυάζει στους ίδιους ουρανούς και F-16 και MiG-21 και Su-22!
 

Boeing ATS Vs  Kratos XQ-58A Valkyrie

Με σκηνικό το Avalon Airshow στην Αυστραλία η Boeing έκανε στις 27 Φεβρουαρίου την παγκόσμια πρεμιέρα τού ATS (Airpower Teaming System), ενός μη επανδρωμένου «fighter-like» αεροσκάφους, που θα επιχειρεί ως «παραστάτης» (wingman) σε μαχητικά και εναέριες πλατφόρμες συλλογής πληροφοριών.

Η πρόταση όμως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας παγκόσμιας αγοράς που αναδύεται πολύ γρήγορα αφού λίγες ημέρες αργότερα έκανε την πρώτη του πτήση και το αντίστοιχο XQ-58A Valkyrie της Kratos που έχει αναπτυχθεί  ως  LCAAT (Low-Cost Attritable Aircraft Technology).
 

Dassault Rafale, αναβάθμιση F3-R νέο F4 και εξαγωγές

Το τέλος του 2018 και οι αρχές του 2019 ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική περίοδος για το πρόγραμμα του γαλλικού μαχητικού Rafale με έναρξη αναβαθμίσεων στο πρότυπο F3-R, προγραμματισμό του νέου F4 και την παράδοση των πρώτων εξαγωγικών αεροσκαφών στο Κατάρ, εν αναμονή της απόφασης της Ινδίας για ίσως επιπλέον παραγγελία των γαλλικών μαχητικών.
 

Republic of Singapore Air Forces, 50 ετών με προοπτικές στελθ

Η Αεροπορία της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης γιόρτασε το 2018 τα 50α της γενέθλια εν μέσω σημαντικών εξελίξεων με προγράμματα εκσυγχρονισμού, ενώ πιο πρόσφατα συγκεκριμενοποιήθηκε και η απόφαση αγοράς F-35 που προοιωνιζόταν από καιρό με την πλούσια ασιατική χώρα να μας δίνει μια εικόνα για το πώς θα μοιάζει η Αεροπορία της το 2030.
 

Fortele Aeriene Romane, Viper και LanceR των Καρπαθίων

Η Ρουμανική Πολεμική Αεροπορία έχει επιτύχει πριν από λίγες εβδομάδες καθεστώς τελικής επιχειρησιακής ικανότητας FOC (Final Operational Capability) σε καθήκοντα αεράμυνας και Air Policing για τον μικρό στόλο των F-16 που απέκτησε μέσα στη δεκαετία του 2010 και πλέον στοχεύει στην ενίσχυσή της με νέο υλικό για μετά το 2020. Οι προοπτικές όμως δεν είναι ιδιαίτερα καλές… Με τα κονδύλια να λείπουν η κατάσταση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και τα παλαίμαχα MiG-21 LanceR, που επρόκειτο να αντικατασταθούν, θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για αρκετά ακόμη χρόνια.
 
 

Armee de lAir du Cameroun, «Μάτια» πάνω από την Αφρική

Στο… εξωτικό θέμα του τεύχους μας ρίχνουμε μια ματιά στην Δημοκρατία του Καμερούν στην κεντροδυτική Αφρική βρίσκεται κυριολεκτικά μεταξύ σφύρας και άκμονος, ανάμεσα σε χώρες που σπαράσσονται από συγκρούσεις ή έχουν γίνει στόχος τζιχαντιστών. Η επιτήρηση της επικράτειάς της ειδικά στα βόρεια της χώρας, για να μην γίνει σταυροδρόμι της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή, είναι πρώτη και κυρίαρχη αποστολή για τη μικρή AdAC (Armee de l’Air du Cameroun) με προηγμένο εξοπλισμό ISR.
 

SpaceX Crew Dragon, Δοκιμή επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων

Στις 2 Μαρτίου 2019 η SpaceX, πιστή το ραντεβού της με το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης του συστήματος διαστημικών ακάτων Dragon 2, άνοιξε μια νέα σελίδα στην αμερικανική ιστορία διαστημικής εξερεύνησης. Πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του Crew Dragon, της έκδοσης δηλαδή που προτείνει για την μεταφορά αστροναυτών σε χαμηλή περίγεια τροχιά με μια επιτυχημένη ολιγοήμερη αποστολή σύνδεσης στον ISS και επιστροφής για προσθαλάσσωση.
 

Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, Αρματαγωγά κλάσης Bayraktar

Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες σήμερα που εξελίσσουν και κατασκευάζουν σύγχρονα αρματαγωγά (LST, Landing Ship Tank). Τέτοιες είναι η Νότια Κορέα με την κλάση Cheon Wang Bong, η Κίνα με την κλάση Type 072A (Yuting II κατά ΝΑΤO), η Ρωσία με την κλάση Ivan Gren (Project 11711) και η Τουρκία με την Bayraktar. Από αυτές τις τέσσερις κλάσεις, η μεγαλύτερη, η πιο σύγχρονη και η βαρύτερα οπλισμένη είναι σίγουρα η τουρκική κλάση Bayraktar, την οποία περιγράφουμε διεξοδικά.
 

LEO 2 στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, η Ελλάδα ως κέντρο υποστήριξης και εκπαίδευσης

Οι αυξανόμενες ανάγκες των χερσαίων δυνάμεων σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές και ειδικότερα βαλκανικές χώρες ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Ελλάδα για την εκπαίδευση και υποστήριξη των δυνητικά νεότευκτων στρατών στο club Leopard.
 

Αεροπορική θησαυροί στη ΑΒ Τανάγρας-114ΠΜ

Στη σειρά άρθρων μας «Εκτός ενεργείας αεροσκάφη, πολεμώντας τη λήθη»βρεθήκαμε στην Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Τανάγρας και την 114 Πτέρυγα Μάχης  είναι αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας με θρυλικά αεροσκάφη όπως τα F-86E, F-84F, F-104G, F-102A, T-33A, Mirage F.1CG και Mirage 2000 που επιχειρούσαν ή συνεχίζουν να επιχειρούν εκεί. Η συλλογή που φιλοξενεί όμως περιέχει και έναν σεβαστό αριθμό εκτός ενεργείας αεροσκαφών πολλών διαφορετικών τύπων, που αρκετοί από αυτούς ουδέποτε επιχείρησαν από την Τανάγρα τα οποία μετακινήθηκαν από τη γειτονική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία όταν η ΠΑ προγραμμάτιζε την απόσυρση ενός τύπου από την ενεργό υπηρεσία, διακόπτονταν οι εργασίες εργοστασιακής συντήρησης στο σύνολο ή σε μεγάλο αριθμό ομοιότυπων αεροσκαφών που βρίσκονταν στην ΕΑΒ και, για την οικονομία του χώρου, προωθούνταν στη γειτονική 114ΠΜ. Μια περιήγηση σε σπάνιους αεροπορικούς θηραυρούς.
 

Διπλωματία & Γεωπολιτική: «Ανοιχτή κοινωνία» ή εθνικά σύνορα;

Η άσκηση του πρώτου βέτο της προεδρικής του θητείας από τον Τραμπ επικαιροποιεί διεθνώς το παραπάνω δίλημμα απηχώντας τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες και σηματοδοτούν την υποταγή εθνικών κέντρων άσκησης πολιτικής εξουσίας σε ύποπτα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μοχλός της υποταγής είναι και το σημερινό διεθνές διογκούμενο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, που ως στόχο έχει την -εθνικού τύπου- «αλλοίωση» των πληθυσμών κρίσιμης μάζας. Το δίλημμα αυτό επιχειρείται να αποδοθεί πλασματικά ως η διαχωριστική γραμμή μεταξύ συντηρητισμού και προοδευτισμού στις ΗΠΑ. Από την άλλη, στη σημερινή ΕΕ του Βερολίνου δεν υπάρχει καν αυτή η πολιτική διαχωριστική γραμμή στην επιδιωκόμενη «πολιτική σούπα» συμφερόντων, όπου όλοι τα υποστηρίζουν όλα…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Το ΠΝ εξετάζει ενδελεχώς το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε...

125
H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5/17 Ιουνίου 1825: Η δολοφονία του Οδυσσέα...

2
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, πρώην φρούραρχος των Αθηνών, δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη. Είναι ένα ακόμα τραγικό επεισόδιο της Ελληνικής διχόνοιας στα κρίσιμα χρόνια της Επανάστασης....
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Πυρηνικά οπλοστάσια: Ανανεώνονται διεθνώς ενώ η Κίνα “γεμίζει” το δικό της

Τουλάχιστον 90 πυρηνικές κεφαλές προσέθεσε η Κίνα στο οπλοστάσιο της το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), το οποίο παρακολουθεί...

Rheinmetall: “Αποκαλύπτει” το άρμα  KF51 Panther με μη επανδρωμένο πύργο

Στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory 2024, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα, η Rheinmetall Landsysteme παρουσίασε την έκδοση του άρματος μάχης KF51 Panther,...

ΓΕΣ και ΓΕΑ είδαν ισραηλινά περιφερόμενα πυρομαχικά και αντιαεροπορικά

Εκπροσώπους των ισραηλινών εταιρειών SPEAR και IAI, δέχτηκαν τα ελληνικά επιτελεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, στις 5 και 10 του μήνα αντίστοιχα. Αρχικά...