36.4 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΓιατί η Ινδία αγοράζει τόσα ρωσικά όπλα και γιατί αυτό δεν θα...

Γιατί η Ινδία αγοράζει τόσα ρωσικά όπλα και γιατί αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα

- Advertisement -

Για χρόνια, από τον καιρό της ανεξαρτησίας της και της πορείας στο δρόμο των “Αδεσμεύτων”, η Ινδία δεχόταν ένα ποτάμι ρωσικών όπλων και υλικού. Όπλα όπως τα ελικόπτερα Mi-4, άρματα μάχης T-55 και πύραυλοι εναντίον πλοίων SS-2 Styx έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολεμικές συγκρούσεις που έλαβε μέρος.
Στον μετα-Ψυχροπολεμικό κόσμο οι ΗΠΑ πλεύρισαν ιδιαίτερα θερμά την μεγάλη αυτή χώρα, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν την άνοδο της ισχύος της γειτονικής Κίνας. Ως αποτέλεσμα, η Ινδία βρέθηκε με ελικόπτερα AH-64 Apache και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-8 Poseidon.
Το 2018, η Ινδία αποσύρθηκε από το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα ανάπτυξης από κοινού με τη Ρωσία του μαχητικού PAK-FA Su-57, ωθώντας τη Ρωσία να προσεγγίσει το Πακιστάν. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ περνούσαν την τροπολογία CAATSA που προβλέπει τη λήψη κυρώσεων σε χώρες που προμηθεύονται κύρια οπλικά συστήματα από τη Ρωσία.

Παρόλα αυτά, τα ρωσικά όπλα αποτέλεσαν το 62% των εισαγωγών στην Ινδία τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ μόνο μέσα στους πρώτους 9 μήνες του 2019 δόθηκαν παραγγελίες στη Ρωσία για όπλα αξίας 14.5 δις δολαρίων, σύμφωνα με αναφορές του SIPRI. Τούτο, παρά τις αμερικανικές διεισδύσεις και την προώθηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας από την τωρινή κυβέρνηση Μόντι.
Τα ρωσικά όπλα είναι λοιπόν εδώ για να μείνουν, κρίνοντας εκτιμήσεις για την πτώση των ινδο-ρωσικών σχέσεων τουλάχιστον ως υπερβολικές. Ειδικά μετά τις ανακοινώσεις για προμήθεια από το Νέο Δελχί μαχητικών MiG-29, Su-30 και συστημάτων S-400.
Μερικές τρανταχτές περιπτώσεις συμβολαίων ρωσικών όπλων είναι οι εξής:
Τυφέκια ΑΚ-203
Το 2019 η Ινδία ίδρυσε μια κοινοπραξία με την Kalashnikov (50.5% ινδική και 49.5% ρωσική) για τη συμπαραγωγή 750,000 τυφεκίων εφόδου ΑΚ-203 που θα αντικαταστήσουν το φτωχών επιδόσεων ινδικό τυφέκιο INSAS. Η συμφωνία περιλαμβάνει παραγωγή 100 χιλιάδων τυφεκίων στη Ρωσία και των υπολοίπων στο νέο εργοστάσιο στο Uttar Pradesh.

Εκείνο που είναι περίεργο είναι πως η Ινδία ήδη προκήρυξε διαγωνισμό για 72,000 τυφέκια σε διαμέτρημα ΝΑΤΟ 7.62x51mm , που είναι ισχυρότερο και ακριβέστερο από το ρωσικό 7.62x39mm, επιλέγοντας το ελβετικό SIG-716 με το οποίο θα εξοπλίσει συνοριακά στρατεύματα. Ίσως, το κατώτερων επιδόσεων αλλά σαφώς φθηνότερο και ανθεκτικό ΑΚ-203 να εξοπλίσει μονάδες δευτέρας γραμμής και κατώτερης μαχητικής ποιότητας στρατεύματα ή απλά η ινδική κυβέρνηση ήθελε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στο Uttar Pradesh.
Φρεγάτα Project 11356 κλάσης Talwar
Μέσα στο έτος έκλεισε και η συμφωνία ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών stealth βασισμένων στο σχέδιο “ναύαρχος Γκριγκόροβιτς”. Οι φρεγάτες αυτές των 4,000 τόνων παραγγέλθηκαν για το ρωσικό ναυτικό αλλά η ναυπήγησή τους σταμάτησε όταν η Ουκρανία αρνήθηκε να παραδώσει τους κινητήρες τους μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Ρωσία βρέθηκε με δύο μισοτελειωμένες φρεγάτες που πούλησε στην Ινδία έναντι 950 εκατομμυρίων.
Η Ινδία θα τις παραλάβει το 2022 εφαρμόζοντας εγχώριας ανάπτυξης κινητήρα αεριοστροβίλου και θα ναυπηγήσει άλλες δύο ως το 2027 για επιπλέον 1.2 δις. Πέρα από τον εντυπωσιακό οπλισμό τους, οι ινδικές φρεγάτες θα εξοπλιστούν με τη ναυτική έκδοση του υπερηχητικού πυραύλου BrahMos και ινδικό ραντάρ και συστήματα ναυτιλίας.
Άρματα μάχης T-90MS
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ινδία υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 1.2 δις για την συμπαραγωγή 464 αρμάτων T-90MS από τη Ρωσία, αρκετά για 10 επιλαρχίες. Επιπλέον, 1.9 δις θα πληρωθούν για παρελκόμενα και υποστήριξη. Η Ινδία διαθέτει ήδη πάνω από 1,000 Τ-90 που συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά του αρματικού της δυναμικού με μερικές εκατοντάδες εγχώρια Arjun και μεγάλο αριθμό Τ-72.
Αν και κατώτερο σε επιδόσεις από άλλα δυτικά άρματα, το Τ-90 προσφέρει ασυναγώνιστη τιμή και σε μεγάλους αριθμούς. Ωστόσο, η Ινδία έχει αποτύχει επανειλημμένα να υποστηρίξει αποτελεσματικά το άρμα μάχης, πληρώνοντας μεγάλα ποσά στη Ρωσία για να διορθώσει προβλήματα που ενέσκηψαν. Η πρακτική εκτοξεύει το κόστος κάθε άρματος x3 για τον κύκλο ζωής του, όπως παραδέχθηκε Ινδός στρατηγός.
MANPADS Igla-S
1.47 δις δολάρια πλήρωσε η Ινδία για την αγορά από τη Ρωσία 5,175 αντιαεροπορικών πυραύλων και 800 εκτοξευτών, που θα αντικαταστήσουν τους παλιότερους Igla-M στις δυνάμεις των ελαφρών ορεινών ταγμάτων παρέχοντας προστασία από ελικόπτερα, ΜΕΑ και αεροσκάφη σε χαμηλή πτήση.

Το πρόγραμμα VSHORADS της Ινδίας “σέρνεται” εδώ και 20 χρόνια και με πολλές καταγγελίες από τη Saab και την MBDA που μετείχαν στον διαγωνισμό με τους RBS-70 και Mistral αντίστοιχα για ευνοϊκή αντιμετώπιση των ρωσικών όπλων και διαφθορά. Γεγονός είναι πως ο Igla-S υπήρξε ο μειοδότης του διαγωνισμού με τους Σουηδούς να ζητούν 2.1 και του Γάλλους 2.7 δις αλλά κατήγγειλαν πως ο Igla-S (που έχει κεφαλή παρακολούθησης εστίας θερμότητας) απέτυχε να αναχαιτίσει στόχο λόγω της ζέστης, λαμβάνοντας άλλη μια ευκαιρία από τους διοργανωτές για βολή το Χειμώνα.
Ελικόπτερα Ka-226T
Οι μεγάλες ανάγκες της Ινδίας σε ελικόπτερα, ώστε να καλύψει το ευρύ και εξαιρετικά ορεινό μέτωπο με το Πακιστάν και την Κίνα, επέβαλε έναν διαγωνισμό ελαφρών ελικοπτέρων για την αντικατάσταση των Cheetah και Chetak της ινδικής HAL (εγχώρια ανάπτυξη των γαλλικών Aluette III και Lama). Η αναζήτηση κατέληξε σε συμφωνία 4 δις για τη συμπαραγωγή 200 Ka-226T που μπορούν να πετάουν σε διπλάσιο ύψος και με περισσότερους επιβάτες από τα ινδικά ελικόπτερα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 50% της αξίας μεταφορά τεχνολογίας στην Ινδία και πρόβλεψη για επέκταση της παραγγελίας, με τους άλλους κλάδους να έχουν να αντικαταστήσουν συνολικά 500 ακόμα ελαφράς κατηγορίας ελικόπτερα.
Τα ρωσικά όπλα λοιπόν είναι φθηνά, για όσα προσφέρουν, διαθέσιμα και τυγχάνουν μεγάλης υποστήριξης και προώθησης στην Ινδία ώστε να υπηρετούν για πολλά ακόμα χρόνια.
Πηγή: https://nationalinterest.org/blog/buzz/tanks-ships-and-assault-rifles-india-still-buys-most-its-weapons-russia-117216

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΕΙΣ: Ο εκσυγχρονισμός φρεγατών «S» του ΠΝ – του Υποστρατήγου ε.α. Κ. Φράγκου

Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υποστρατήγου ε.α. - αναλυτή αμυντικών θεμάτων-συγγραφέα - DEA Σορβόννης στην Πολιτική ΆμυναςΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Π&Δ Τεύχος 385, του Ιουνίου...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιουλίου 1203: Οι σταυροφόροι χτυπούν τις πύλες...

5
Οι σταυροφορίες ήταν πολυεθνικές εκστρατείες που οργανώνονταν από τα τέλη του 11ου αιώνα, με κεφαλή την εκκλησία της Ρώμης, ορμώμενες από το πανχριστιανικό κίνητρο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΠΟΨΕΙΣ: Ο εκσυγχρονισμός φρεγατών «S» του ΠΝ – του Υποστρατήγου ε.α. Κ. Φράγκου

Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υποστρατήγου ε.α. - αναλυτή αμυντικών θεμάτων-συγγραφέα - DEA Σορβόννης στην Πολιτική ΆμυναςΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Π&Δ Τεύχος 385, του Ιουνίου...

Δέκα χρόνια από τη κατάρριψη της πτήσης MH17 στην Ουκρανία

Μια δεκαετία μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της πτήσης MH17, το οποίο καταρρίφθηκε από ρωσικό αντιαεροπορικό πύραυλο, πάνω από την Ουκρανία, ο Ολλανδός πρωθυπουργός...

Ρωσία: Βορειοκορεάτης αξιωματούχος βρέθηκε πνιγμένος σε λίμνη

Ένας Βορειοκορεάτης αξιωματούχος που βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, πνίγηκε ενώ κολυμπούσε σε μια λίμνη έξω από τη Μόσχα, μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.Το...