35.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΣτη Νέα Καληδονία ο Μακρόν με στόχο την επιστροφή στην ειρήνη και...

Στη Νέα Καληδονία ο Μακρόν με στόχο την επιστροφή στην ειρήνη και την ασφάλεια

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι αστυνομικές ενισχύσεις θα παραμείνουν στη Νέα Καληδονία για όσο χρόνο χρειάζεται, αφού επιθεώρησε περιοχές σ’ αυτό το νησί του Ειρηνικού, που κυβερνάται από τη Γαλλία, στις οποίες έχουν προκληθεί καταστροφές από τις φονικές ταραχές που πυροδότησε μια επίμαχη εκλογική μεταρρύθμιση.

Η βιαστικά οργανωμένη επίσκεψη του Μακρόν σήμερα στη Νέα Καληδονία, συνοδευόμενου από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ενόπλων Δυνάμεων και Υπερπόντιων Εδαφών, πραγματοποιείται αφού έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο χωροφύλακες, σκοτώθηκαν στις ταραχές, κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν επίσης 86 αστυνομικοί και χωροφύλακες και οι οποίες άφησαν πίσω λεηλατημένα καταστήματα και πυρπολημένα αυτοκίνητα και επιχειρήσεις αφότου ξέσπασαν πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα.

«Τις επόμενες ώρες και ημέρες, μαζικές νέες επιχειρήσεις θα προγραμματισθούν όπου είναι απαραίτητο και η δημοκρατική τάξη θα αποκατασταθεί πλήρως επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο Μακρόν στη διάρκεια συνάντησής του με πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στην πρωτεύουσα Νουμεά.

Δρόμοι σε όλο το νησί παραμένουν σήμερα αποκλεισμένοι με οδοφράγματα που έχουν υψώσει διαδηλωτές, και οι κάτοικοι παίρνουν οδηγίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ποιοι δρόμοι είναι ασφαλείς για να βγουν σε αναζήτηση τροφίμων, βενζίνης και φαρμάκων.

Νωρίτερα ο Μακρόν είχε πετάξει με ελικόπτερο πάνω από περιοχές κατεστραμμένες από τη φωτιά, όπου μπουλντόζες εργάζονται για να καθαρίσουν τα συντρίμμια. Δήμαρχοι από τα προάστια που έχουν πληγεί περισσότερο συναντήθηκαν με τον Μακρόν στη γαλλική Ύπατη Αρμοστεία, μαζί με τοπικούς ηγέτες που τάσσονται υπέρ της Γαλλίας και άλλους που επιδιώκουν την ανεξαρτησία.

Με το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Μακρόν δήλωσε ότι τα επιπλέον 3.000 μέλη προσωπικού ασφαλείας που έχουν σταλεί στο νησί θα παραμείνουν, ακόμη και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, εφόσον χρειασθεί.

«Πιστεύω προσωπικά ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να παραταθεί», δήλωσε προσθέτοντας ωστόσο ότι θα αρθεί μόνο όταν οι διαδηλωτές αποσύρουν τα οδοφράγματα.

Οι διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι η εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία έχει ήδη περάσει από τους βουλευτές στην ηπειρωτική Γαλλία, θα αμβλύνει την επιρροή στις εκλογές των αυτοχθόνων Κανάκ, οι οποίοι αποτελούν το 40% των 270.000 κατοίκων του νησιού, ενώ θα δυσχεράνει επίσης τη διεξαγωγή οποιουδήποτε μελλοντικού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Η μεταρρύθμιση απαιτεί για να εγκριθεί συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είπε σήμερα στο ραδιοσταθμό Europe 1 ότι ο Μακρόν θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο η συνεδρίαση αυτή να καθυστερήσει.

– Πολιτικό αδιέξοδο –

Μεταξύ των πολιτικών ηγετών των αυτοχθόνων Κανάκ, που συναντήθηκαν με τον Μακρόν, ήταν ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Καληδονίας Λουί Μαπού και ο πρόεδρος του Εδαφικού Κογκρέσου της, ο Ρος Βαμιτάν, ο οποίος το 1998 είχε υπογράψει τη Συμφωνία της Νουμεά που έβαλε τέλος σε μια δεκαετία βίας προτείνοντας μία οδό προς σταδιακή αυτονομία.

Η εκπνοή της συμφωνίας το 2021 και ένα μποϊκοτάζ δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία από τους Κανάκ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, έχει έκτοτε δημιουργήσει πολιτικό αδιέξοδο.

Πριν από τη συνάντηση, το Κανάκ και Σοσιαλιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLNKS), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι περιμένει από τον Μακρόν να κάνει μια ισχυρή ανακοίνωση που θα μπορούσε «να δώσει νέα ζωή» στο διάλογο.

Ο Μακρόν δήλωσε πως ο στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της ένωσης με τη Γαλλία, όπως η Σόνια Μπακς, ήταν να καθίσουν όλες οι πλευρές γύρω από ένα τραπέζι.

«Η επιστροφή της ηρεμίας δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα γυρίσουμε πίσω το ρολόι. Η επιστροφή της ηρεμίας δεν μπορεί να σημαίνει πως θα αψηφήσουμε τη λαϊκή βούληση που έχει ήδη εκφραστεί», δήλωσε ο Μακρόν.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Μακρόν, ο Ζορζ Νατουρέλ, αντιπρόσωπος της Νέας Καληδονίας στη γαλλική Γερουσία και δήμαρχος της Ντουμπεά, όπου πυρπολήθηκαν καταστήματα, δήλωσε πως η κοινωνία χρειάζεται να ανοικοδομηθεί με διαφορετικό τρόπο.

«Το να υποστηρίζουμε τους νέους ανθρώπους είναι κάτι σημαντικό για εμάς. Και έπειτα, το να έχουμε αυτό το πραγματικό κοινωνικό σχέδιο. Μετά είναι το θεσμικό πολιτικό σχέδιο, αλλά δεν το έχουμε ακόμα συζητήσει αυτό».

Ο Μακρόν δήλωσε στη συνάντηση πως καταφθάνουν περισσότερες δυνάμεις ασφαλείας.

«Είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε επίσης ισχυρά πολιτικά μηνύματα», δήλωσε ο Νατουρέλ.

Το μήνυμα πρέπει να είναι να σταματήσουμε και να μιλήσουμε με ηρεμία, πρόσθεσε.

Το FLNKS θέλει ο Μακρόν να βάλει στο ράφι την εκλογική μεταρρύθμιση, για την οποία το Παρίσι λέει πως χρειάζεται ώστε να βελτιωθεί η δημοκρατία στο νησί. Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει να ψηφίσουν χιλιάδες επιπλέον Γάλλοι που κατοικούν στη Νέα Καληδονία εδώ και δέκα ή περισσότερα χρόνια.

Ο Μακρόν πρέπει επίσης να δώσει περισσότερο χρόνο για να συζητηθεί μια πολιτική συμφωνία για το μέλλον του νησιού, έχουν δηλώσει τοπικές πολιτικές οργανώσεις.

Η Νέα Καληδονία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο, όμως ο τομέας βρίσκεται σε κρίση και ένας στους πέντε κατοίκους της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Μακρόν συναντήθηκε αργότερα με την αστυνομία στο κεντρικό αστυνομικό σταθμό της Νουμεά.

«Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ, σας ευχαριστώ πολύ», είπε ο Μακρόν σ’ έναν ένστολο αστυνομικό πριν αρχίσει την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.

– Απομάκρυνση ξένων πολιτών –

Μια πτήση επέτρεψε χθες, Τετάρτη, να επαναπατρισθούν Αυστραλοί που ήταν αποκλεισμένοι στη Νέα Καληδονία. Όμως η Καμπέρα προειδοποίησε τους πολίτες της, που παραμένουν αποκλεισμένοι, ότι δεν θα καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν σήμερα.

Εξάλλου ο Νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς δήλωσε πως είναι «απογοητευτικό» για τους συμπατριώτες του το γεγονός ότι «δεν ελήφθη η έγκριση της Γαλλίας» για να πραγματοποιηθεί σήμερα πτήση για την απομάκρυνσή τους.

Η αστάθεια ενισχύθηκε επίσης από το γεγονός ότι το αρχιπέλαγος έγινε στόχος μιας κυβερνοεπίθεσης «πρωτοφανούς ισχύος» που είχε στόχο «να προκαλέσει κορεσμό στο δίκτυο της Καληδονίας», ανακοίνωσε ο Κρίστοφερ Ζιζές, μέλος της συλλογικής κυβέρνησης της Νέας Καληδονίας. Η επίθεση αντιμετωπίσθηκε «πριν υπάρξουν σημαντικές ζημιές», διαβεβαίωσε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

1992: Ο ήρωας υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στα ΑΕΡΟΝΕΑ του Τεύχους της ΠΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Νο 93, τον Ιούλιο του 1992, και αφορά την πτώση του Mirage...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EODH: Συμφωνία για την ελληνική εταιρία να “βάζει” καινοτόμο θωράκιση σε...

Νέα συμφωνία κεφαλαιώδους σημασίας, υπέγραψε σήμερα στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory 2024, στο Παρίσι, η ελληνική εταιρία EODH με την KNDS Deutschland (πρώην...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/20 Ιουνίου 1907: Η θανάτωση του καπετάν Άγρα,...

8
Απαγχονίζεται από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες ο αγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνα Τέλλος Άγρας (Σαράντος Αγαπηνός). Ο καπετάν Άγρας, είχε δεχθεί πολυάριθμες προτάσεις συνεννόησης με τον...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Γερμανία: O Ούγγρος πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι άλλαξε το στυλ και η μυρωδιά της λόγω των μεταναστών

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο, επέκρινε σήμερα τις αλλαγές που έχει προκαλέσει, κατά τη γνώμη του, η μαζική μετανάστευση...

Αναταραχή στην Τουρκία από φήμες ότι “αναβαθμίστηκε” πολιτικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Πολιτικό παιχνίδι έγινε το τελευταίο διήμερο στην Τουρκία εμπλέκοντας και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μετείχε στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη...

ΠΟΥ: Η παύση του ισραηλινού στρατού δεν είχε αντίκτυπο στην ανθρωπιστική βοήθεια

Η ημερήσια «παύση» που ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό για τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν είχε «κανένα αντίκτυπο»...