22.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβεβαιώσεις Μηταράκη για αποσυμφόρηση της χώρας από πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι τέλος...

Διαβεβαιώσεις Μηταράκη για αποσυμφόρηση της χώρας από πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι τέλος 2020

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Στη χώρα μας, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Υποχρέωση που δεν έγινε δεκτή από ορισμένους στη Μόρια, και με τις εγκληματικές τους ενέργειες οδηγήθηκαν στο δρόμο 12.000 αιτούντες άσυλο. Οι ελάχιστοι αυτοί υπαίτιοι του εμπρησμού που έθεσε χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο, φυσικά θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στην ελληνική δικαιοσύνη, θα εκτίσουν τις ποινές τους και φυσικά θα απελαθούν».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το μεταναστευτικό -προσφυγικό πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή της μόνιμης δομής.
Ο κ. Μηταράκης δέχθηκε την έντονη κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγόρησε ότι «ζει σε μια εικονική πραγματικότητα», ότι «προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση», ενώ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στη κυβέρνηση για τα γεγονότα της Μόριας, καταλογίζοντάς της «κακούς χειρισμούς, έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και ανεύθυνη διαχείριση του προβλήματος».
«Πλέον η Μόρια τελείωσε, θα χτιστεί κάτι καλό από το μηδέν, κατά τα πρότυπα των ΚΥΤ των άλλων νησιών, σύγχρονα, ασφαλή και αξιοπρεπή τόσο για την εικόνα της χώρας όσο και για τους αιτούντες», αντέτεινε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε:
«Τα γεγονότα της Μόριας, κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών, που θα εγγυώνται την ασφάλεια όλων, αιτούντων και ντόπιου πληθυσμού, που θα θωρακίζουν την υγεία όλων σε καιρό πανδημίας και που φυσικά θα εξασφαλίζουν στέγη και δικαιώματα σε όσους πραγματικά το δικαιούνται».
«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Στόχος είναι ο περιορισμός των ροών. Το 2020 είναι η μεταβατική χρονιά που μειώθηκαν οι ροές, ξεκίνησε η ταχεία αποσυμφόρηση και ενισχύεται η ασφάλεια. Στο τέλος του χρόνου θα είναι ακόμα πιο εμφανή τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης στρατηγικής διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:
-Φέτος στο τρίμηνο του καλοκαιριού καταγράφηκε μείωση κατά 89% των ροών, καθώς πέρσι στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου οι αφίξεις ήταν 18.519 και φέτος αφίχθησαν μόνο 2.076 άτομα.
-Συνολικά, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί κατά 65%. Το 2017, μπήκαν 16.360, το 2018 26.694, το 2019 32.853 και φέτος έφτασαν στη χώρα μας μόνο 11.492.
-Το τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου 2020, οι αποφάσεις ασύλου πρώτου βαθμού αυξήθηκαν κατά 109% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
-Σήμερα, εκκρεμούν συνολικά 95.284 αποφάσεις ασύλου, έναντι των 138.653 εκκρεμών αποφάσεων που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2019. Δηλαδή, μείωση κατά 31,3%.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για τη πολιτική που ακολούθησε στο μεταναστευτικό πρόβλημα ως κυβέρνηση, κατηγορώντας τον ότι «εσκεμμένα δημιούργησε συνθήκες συμφόρησης και γέμισε την Ελλάδα δομές κάνοντας την θελκτικό προορισμό για μετανάστες».
Υποστήριξε επίσης ότι «το τελευταίο τρίμηνο, είναι η πρώτη φορά που το ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων στη χώρα φέρει θετικό πρόσημο», σημειώνοντας ότι «στο τρίμηνο του καλοκαιριού του 2020 αυξήθηκε κατά 5,4% ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων που ήταν 2.735 άτομα, σε σύγκριση με τα 2.596 πέρυσι».
«Συνολικά, από την αρχή του έτους, 5.750 άτομα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα. Άρα ποσοστό 50% των αφίξεων, ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, δείχνει εμφανώς την αλλαγή της τάσης», πρόσθεσε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις κλειστές- ελεγχόμενες δομές, σημειώνοντας ότι «ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, για την επιλογή αναδόχου του έργου κατασκευής των νέων κλειστών δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο».
«Είπε χθες ο κ. Τσίπρας, τι είναι να μεταφερθούν 5.000 άτομα στην ενδοχώρα από τα νησιά. Ε, λοιπόν να τον ενημερώσω πως μόνο φέτος έχουν μεταφερθεί 25.000 άτομα από τα νησιά», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε:
«Το β’ εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήσαμε 14.273 μεταφορές σε αντίθεση με το πενιχρό δικό σας α’ εξάμηνο με μόνο 7.231 μετακινήσεις.
Αναλυτικότερα, μειώθηκαν οι διαμένοντες στα ΚΥΤ κατά 38%. Οι μεταφορές προς την ενδοχώρα το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου του 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 534% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.
Από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας 25 χιλιάδες άτομα. Στη Λέσβο μόνο μεταφέρθηκαν φέτος 14 χιλιάδες άτομα».
Ακόμα, ο κ. Μηταράκης απέρριψε την έντονη κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, η οποία μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για αδιαφανή διαδικασία επιλογής τους και για απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους.
«Τα ασυνόδευτα ανήλικα όπως και όλες οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», αντέτεινε ο κ. Μηταράκης.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «έχουν μεταφερθεί από τη Μόρια τετρακόσιοι έξι (406) ασυνόδευτοι ανήλικοι στο Κέντρο Ημέρας Τapuat, ενώ από τις αρχές του 2020 περίπου 800 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία διέμεναν στο γενικό πληθυσμό, την ασφαλή ζώνη ή και σε χώρο έξω από το ΚΥΤ Μόριας, σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, μεταφέρθηκαν με συντονισμένες και ασφαλείς διαδικασίες στην ενδοχώρα».
«Δίνεται προτεραιότητα στην απομάκρυνση ασυνόδευτων ανηλίκων από τα ΚΥΤ των νησιών. Ήδη, έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός τους. Από το Νοέμβριο του 2019 έχει καταγραφεί μείωση ύψους 80,53%. Από 1.746 παιδιά έχουν απομείνει σε ΚΥΤ μόλις 340. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στόχος είναι η μεταφορά χιλίων εξακοσίων (1.600) παιδιών», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
Υποστήριξε δε, ότι έγινε «η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των νησιών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
-Σάμος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 1.267 και αναχωρήσεις 3.668, ενώ το 2019 αφίξεις 6.812 και αναχωρήσεις 3.731.
– Λέσβος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 4.155 και αναχωρήσεις 13.605, ενώ το 2019 αφίξεις 16.159 και αναχωρήσεις 5.281.
– Χίος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 866 και αναχωρήσεις 3.263, ενώ το 2019 αφίξεις 4.486 και αναχωρήσεις 1.494
Από την πλευρά τους, «για προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης» τον κατηγόρησαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Παπαηλιού και Αναστασία Γκαρά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, αν υπήρξε μείωση των εισροών οφείλεται στη πανδημία του κορονοϊού.
Ακόμα, επέρριψαν σημαντικές ευθύνες στη κυβέρνηση τόσο για τα γεγονότα στη Μόρια, όσο και για τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, υποστήριξε ότι «με την αναποτελεσματική και πρόχειρη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών και της χώρας», ενώ της επέρριψε μεγάλες ευθύνες για τα γεγονότα στη Μόρια, τονίζοντας ότι «παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν, βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστη».
«Οι ευθύνες σας είναι πολύ μεγάλες για ό,τι συνέβη στη Μόρια. Σας είχαμε επισημάνει το κίνδυνο για τις ανεξέλεγκτες και εκρηκτικές συνθήκες που επικρατούσαν στη Λέσβο», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.
Έμφαση στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, σημειώνοντας, ότι από τα 4.417 που είναι συνολικά στην Ελλάδα, μόνο το 7% είναι κορίτσια ενώ το 93% είναι αγόρια και είναι «η πέμπτη φάλαγγα του Ερντογάν».
«Απουσιάζει εκκωφαντικά η ανθρώπινη μέριμνα για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι αστείο να μιλάμε για αποσυμφόρηση των δομών με 13.000 ανθρώπους να βρίσκονται στο έλεος του Θεού», υποστήριξε η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.
Την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης της πολιτείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα τυφλά σημεία του Έβρου, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Μάξιμος Χαρακόπουλος
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι το κράτος παρακολουθεί με αδράνεια το ιδιαίτερο αυτό πρόβλημα, που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρακόπουλος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Απριλίου 775: Μάχη του Μπαγκρεβάντ, το...

0
Οι Άραβες του Αββασιδικού χαλιφάτου συντρίβουν την αρμενική εξέγερση και στερεώνουν την κυριαρχία τους στην περιοχή του Μπαγκρεβάντ (Bagrevand), βορείως των πηγών του Ευφράτη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ρωσία: Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Πολωνία γίνεται στόχος σε περίπτωση πολέμου

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε πυρηνικά όπλα αναπτυχθούν στην Πολωνία θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους σε περίπτωση ένοπλης...

Κίεβο: Συνάντηση Ζελένσκι με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και έκανε έκκληση για αυστηροποίηση των...

Γιατί ο Ισπανός πρωθυπουργός προχώρησε σε αναστολή των δημόσιων καθηκόντων του

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως αναστέλλει τα δημόσια καθήκοντά του μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να...