Τι κοινό έχουν οι θερμικές κάμερες, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ) και λοιπά μέσα εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι καινούργιοι φράκτες; Αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των εισροών παράνομων μεταναστών. Και ναι, η Ελλάδα πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα.
Η χαοτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετά τη σαρωτική επικράτηση των Ταλιμπάν, έφερε πάλι στο προσκήνιο το θέμα της παράνομης μετανάστευσης που η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και δεν το παραδέχεται ευθέως, σίγουρα ανησυχεί πολύ.
Αν και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ήταν ραγδαίες, η ΕΕ έδειξε -που δεν το συνηθίζει- γρήγορα αντανακλαστικά. Το θέμα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ, ήρθε εσπευσμένα στην επιφάνεια.
Έχουν προηγηθεί πρόσφατες συζητήσεις επί συζητήσεων επί του θέματος και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Τα συμπεράσματα πλέον είναι κάτι περισσότερο από σαφή και η ΕΕ θέλει να ενισχύσει παντοιοτρόπως τα σύνορά της, ή, στη χειρότερη περίπτωση, να “φορτώσει” αυτούς τους πρόσφυγες/μετανάστες σε άλλες, εκτός ΕΕ χώρες, έναντι αδράς αμοιβής (βλέπε Τουρκία).
Επειδή όμως η Τουρκία έχει αποδείξει πως δεν είναι αξιόπιστη σε αυτά τα θέματα και στο παρελθόν έχει εκβιάσει χρήματα από την ΕΕ (και τα έχει πάρει), το όλο θέμα πλέον περιστρέφεται γύρω από την ενεργή αντιμετώπιση του ζητήματος, που δε μπορεί να είναι άλλη από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
Η Ελλάδα, καθότι έχει υπάρξει μια από τις κύριες εισόδους παράνομων μεταναστών και έχει προσφάτως αντιμετωπίσει επιτυχώς μια ασύμμετρη επίθεση από την Τουρκία, με τη δια της βίας προώθηση μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο, δεν έμεινε στάσιμη και υιοθέτησε μια ολιστική προσέγγιση σε αυτό το πρόβλημα, πριν καν προκύψει το θέμα του Αφγανιστάν.
Μετά απ’ όλα αυτά, οι αρχές της ΕΕ και των χωρών-μελών αναπτύσσουν όλο και περισσότερο συστήματα επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας στα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ, μια τάση που θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς ορισμένες χώρες προσπαθούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους που φτάνουν από το Αφγανιστάν.
Η χώρα μας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ολοκλήρωση ενός φράχτη 40 χιλιομέτρων και ενός νέου αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, εγκατεστημένο με σκοπό να αποτρέψει τους ανθρώπους που διαφεύγουν μαζικά από το Αφγανιστάν, με σκοπό να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.
Η Frontex, ο οργανισμός φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, ανακοίνωσε επίσης τη δοκιμή μέσων επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας, καθώς η κρίση στο Αφγανιστάν κλιμακώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος μιας πολύ ευρύτερης τάσης αυτοματισμού με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και με τη χρήση νέας τεχνολογίας συστημάτων επιτήρησης, που αναγκαστικά θα διαμορφώσουν στο μέλλον στη φύλαξη των συνόρων, σίγουρα θα υιοθετηθεί από περισσότερες χώρες. Μάλιστα, το 2018, η Ελλάδα είχε αποκτήσει ένα σύστημα ανίχνευσης ψεύδους, εγκεκριμένο από την Κομισιόν, που ενσωμάτωνε τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να αναλύει τις μικροεκφράσεις των ταξιδιωτών για να διαπιστώσει εάν ο ερωτώμενος ψεύδεται. Είναι άγνωστο εάν αυτό το σύστημα είναι ακόμη σε λειτουργία.
Βέβαια, το Associated Press, τον περασμένο Ιούνιο, είχε δημοσιεύσει ένα εκτενές άρθρο για τα νέα ηλεκτρονικά μέσα που υπάρχουν ή πρόκειται να τοποθετηθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, για να εμποδίζουν τη διέλευση παράνομων μεταναστών. Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για ανιχνευτές ψεύδους με τεχνητή νοημοσύνη, δορυφορικά και επίγεια πλάνα και ανιχνευτές παλάμης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως το ηχοβολιστικό κανόνι που είναι προσαρμοσμένο σε θωρακισμένο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας και μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο του AP.
A high-pitched "sound cannon" is being used by police in Greece to deter migrants from crossing into the country from Turkey. European Union authorities are also funding a new automated surveillance network as part of a digital fortress, and border walls. https://t.co/1nlXqBRmnb pic.twitter.com/biSYqZ8Er2
— AP Europe (@AP_Europe) May 31, 2021
Επίσης, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα πιλοτικό σύστημα επιτήρησης των συνόρων με αερόστατο της Frontex, σε συνεργασία με το ελληνικό Λιμενικό. Τα αερόστατα θα πετούν σε διάφορα ύψη ούτως ώστε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά τους στην ανίχνευση παράτυπων διελεύσεων των συνόρων καθώς και η δυνατότητά τους στην υποστήριξη επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα και στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Το ένα είναι εγκατεστημένο εντός του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρουπόλεως ενώ ένα δεύτερο αναμένεται να εγκατασταθεί περί τα μέσα Αυγούστου στη Λήμνο.
Φυσικά, εκτός του τείχους των 40 χιλιομέτρων, η Ελλάδα -πριν καν αντιδράσει η ΕΕ- έχοντας ως μάθημα το παρολίγον πάθημα στον Έβρο το Μάρτιο του 2020, φρόντισε να λάβει και άλλα μέτρα αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης. Θα πρέπει να προσθέσουμε πως τότε, συνέδραμαν στον Έβρο, περίπου 100 στελέχη από 20 διαφορετικά κράτη, ενώ μια αξιοσημείωτη περίπτωση ήταν αυτή της Αυστρίας που έστειλε ειδικά διαμορφωμένο τεθωρακισμένο όχημα.
Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί κάμερες και ραντάρ που καταγράφουν τις κινήσεις στην τουρκική πλευρά των συνόρων, σε απόσταση έως 15 χιλιομέτρων, παρέχοντας έγκαιρη προειδοποίηση στις ελληνικές αρχές.
Μόλις στις αρχές του τρέχοντος μηνός, εγκαινιάστηκε ένα ακόμη φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου, ενισχύοντας περισσότερο την εκεί μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης όλης της υποδομής φύλαξης της συνοριακής γραμμής. Ήδη από το 2020, τοποθετήθηκα τεχνητά εμπόδια, νέα παρατηρητήρια, ενίσχυση του φωτισμού και άλλα έργα, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Συνδυαστικά, κατασκευάστηκαν οκτώ νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια).
Συμπερασματικά, η Ελλάδα έχει ενισχύσει τα παραδοσιακά μέσα επιτήρησης και το κυριότερο, έχει επενδύσει στην ενσωμάτωση και αξιοποίηση μέσων τελευταίας τεχνολογίας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η Ελλάδα έχει πρωτοπορήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης