29.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΓεραπετρίτης για Φιλιππίνες: Μας ενώνουν κοινοί δεσμοί φιλίας και η ναυτική παράδοση

Γεραπετρίτης για Φιλιππίνες: Μας ενώνουν κοινοί δεσμοί φιλίας και η ναυτική παράδοση

- Advertisement -

Στους δεσμούς φιλίας και κοινών αξιών, που συνδέουν την Ελλάδα και τις Φιλιππίνες, αλλά και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, ιδιαιτέρως δε στον τομέα της ναυτιλίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Enrique Manalo, μετά το πέρας της σημερινής τους συνάντησης στην Αθήνα, που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, 74 χρόνια μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τις Φιλιππίνες, να υποδέχομαι σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης καλωσορίζοντας τον κ. Manalo, στην πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα αλλά και στην πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στη χώρα από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως «υποστηρίζουμε μια διεθνή τάξη πραγμάτων βασισμένη σε αρχές και κανόνες. Το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως δε, τον αμέριστο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της ευημερίας των λαών», ενώ αναφέρθηκε και στα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις. Προς τον σκοπό αυτό, μάλιστα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση για ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών ώστε να θεσμοθετηθεί και να εντατικοποιηθεί ο διμερής διάλογος, ο οποίος γίνεται σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Γεραπετρίτης στον τομέα της ναυτιλίας και τη συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο τομέα. «Μας ενώνει επιπλέον η ναυτική παράδοση. Η θάλασσα και η ναυτιλία είναι μέρος της ταυτότητας των Ελλήνων, τόσο λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και της γεωμορφολογίας της χώρας μας, όσο και για την εκτεταμένη ακτογραμμή μας, περισσότερο από 20.000 χιλιόμετρα, με εκατοντάδες νησιά και νησίδες, όπως άλλωστε και η φίλη χώρα των Φιλιππίνων. Ο δε ελληνόκτητος στόλος αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο, συμβάλλοντας στην ομαλή διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου. Στον ναυτιλιακό τομέα υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης των σχέσεών μας» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επισήμανε ακόμη πως «ήδη σήμερα, πενήντα ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη Μανίλα, ενώ περίπου 53.000 ναυτικοί πολίτες Φιλιππίνων προσφέρουν την τεχνογνωσία τους σε ελληνόκτητα πλοία ακριβώς λόγω της υψηλής εξοικείωσής τους με τη θάλασσα» και τόνισε πως «η σημασία που αποδίδουμε στο ναυτιλιακό τομέα αποδεικνύεται εμπράκτως τόσο από την εντατική συνεργασία μας στο πεδίο της εκπαίδευσης όσο και από την αλληλοϋποστήριξή μας στα συναφή διεθνή φόρα, όπως άλλωστε συνέβη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας για την περίοδο 2024-2025».

Προτεραιότητα η θαλάσσια ασφάλεια

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη θαλάσσια ασφάλεια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ασφάλεια των ναυτικών αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την Ελλάδα, σε όλους τους ωκεανούς, ιδιαίτερα σήμερα που πολλαπλασιάζονται φαινόμενα παράνομης βίας στη θάλασσα. Αυτή την ώρα σημαντικός αριθμός ναυτικών, πολιτών Φιλιππίνων, κρατούνται παράνομα και αυτό είναι κάτι που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Βρισκόμαστε στο πλευρό σας».

Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε ακόμη τις Φιλιππίνες για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για την εκλογή της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, στο οποίο η Ελλάδα, όπως τόνισε, θα προτεραιοποιήσει τη συζήτηση για τη θαλάσσια ασφάλεια. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών φιλοδοξούμε η Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, και να φέρει στο επίκεντρο θέματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος με τις Φιλιππίνες,

πανανθρώπινης εμβέλειας, όπως είναι η ειρηνική επίλυση διαφορών και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε πως ως προς την κλιματική κρίση, οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών, που υποφέρουν από το φαινόμενο αυτό και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ καλωσόρισε την ετοιμότητα της Μανίλα να φιλοξενήσει την έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Απωλειών και Ζημιών για τις αναπτυσσόμενες χώρες, για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά δε την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα θα επιδιώξει την αξιοποίηση του ρόλου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να λειτουργήσει παραγωγικά στην επίλυση των καταστροφικών συνεπειών των δύο μεγάλων πολέμων της περιοχής μας: στην Ουκρανία και τη Γάζα.

«Ειδικά για την τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, η Ελλάδα έχει λάβει σαφή θέση αρχής. Άμεση επίτευξη εκεχειρίας, διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, έτσι ώστε απρόσκοπτα η βοήθεια να φτάσει στην πληττόμενη περιοχή. Άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των ομήρων. Εκπόνηση σχεδίου ανοικοδόμησης της Γάζας και επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους» σημείωσε.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι η οικονομική και εμπορική πύλη των χωρών του ASEAN στην ΕΕ

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Φιλιππίνων, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα στηρίζει την περαιτέρω προώθησή τους, ενώ ευελπιστούμε στην ευόδωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών».

Υπογράμμισε ακόμη πως «η Ελλάδα προσβλέπει επίσης στην εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – ASEAN, θέμα για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κύριο υπουργό τον περασμένο Φεβρουάριο, στις Βρυξέλλες», επισημαίνοντας τον κρίσιμο και καίριο συντονιστικό ρόλο που αναλαμβάνει στον διάλογο αυτό η Μανίλα.

«Η οικονομική και εμπορική πύλη των χωρών του ASEAN στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι και η Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ολοκληρώνοντας, τέλος, τις δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη γεωγραφία των Φιλιππίνων που τις καθιστά «μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας» αλλά και στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας, που είναι το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό της, «άνθρωποι ιδιαιτέρως εργατικοί, αφοσιωμένοι και ευγενείς».

E. Manolo: Πολύ παραγωγική η συζήτηση – Αφετηρία για κοινά προγράμματα και έργα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πολύ θερμή υποδοχή στην Αθήνα, χαρακτήρισε πολύ παραγωγική τη συζήτηση με τον κ. Γεραπετρίτη κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή συνάντηση «θα αποτελέσει αφετηρία για να ξεκινήσουν άμεσα πολλά προγράμματα και έργα».

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς για συνεργασία μεταξύ Φιλιππίνων και Ελλάδας και πιστεύουμε ότι θα σημειωθεί πρόοδος μεταξύ των χωρών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Manolo και έφερε ως παράδειγμα πεδίων προς ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας την προστασία του περιβάλλοντος, τον τουρισμό, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας μόλυνσης, την κλιματική αλλαγή αλλά και την προστασία των ναυτικών. Σημείωσε ακόμη πως από τη συζήτηση με τον κ. Γεραπετρίτη διαπίστωσαν πως συμφωνούν σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων εκτίμησε ακόμη πως οι διαβουλεύσεις που έχουν αποφασιστεί μεταξύ των δύο υπουργείων θα αποτελέσουν τη βάση για την προώθηση των εταιρικών σχέσεων σε συγκεκριμένα έργα στο μέλλον.

Αναφέρθηκε ακόμη -μεταξύ άλλων- στους Φιλιππινέζους που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα (περίπου 18.000) αλλά και σε αυτούς που εργάζονται σε ελληνόκτητα πλοία (περίπου 50-53.000), λέγοντας ότι συνεισφέρουν στην οικονομία και των δύο χωρών.

Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Με €2 δις το ΠΝ μπορεί να αποκτήσει 8 αξιόμαχα πλοία πριν το 2030

Χτυπάμε ανοικτές πόρτες, όταν λέμε πως το ΠΝ βρίσκεται ίσως στη χειρότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του. Καθώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ύψους 5,5 δις...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Ιουλίου 1974: Προδοσία και διχασμός στην Κύπρο,...

33
Πραξικόπημα υποκινούμενο από τη χουντική κυβέρνηση των Αθηνών θα ανατρέψει τον Πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον ΙΙΙ, ξεκινώντας έναν βαθύ διχασμό στο νησί....
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

US Embassy event celebrating July 4th: Embracing inclusion and accessibility

US Ambassador to Athens George Tsunis emphasized the US Embassy's commitment to embedding diversity, equality, and accessibility into its overarching policies during the July...

PM Mitsotakis receives ND MEP Fredi Beleris at the Maximos Mansion

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis on Monday received ruling New Democracy MEP Fredi Beleris at the Maximos Mansion. "I have many reasons, dear Fredi, to be...

M-346 Master, πως το νέο ελληνικό εκπαιδευτικό έχει… σοβιετικές ρίζες – μέρος Α’

Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ" Μαϊου 2023. Αναδημοσιεύεται λόγω επετείου των 20 ετών από την πρώτη πτήση του πρωτότυπου Μ-346, της ιταλικής σχεδίασης.Το νέο εκπαιδευτικό...