Μια ακόμη έντονη φραστικά επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας χθες, ζητώντας μάλιστα το εξής: Εφόσον δεν σταματήσει το Ισραήλ τη στρατιωτική του δράση στη Γάζα και πλέον και στο Λίβανο, και δεν μπορέσει να του επιβάλλει κάτι τέτοιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να υπάρξει παρέμβαση της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού (δηλαδή με ψηφοφορία όλων των κρατών), που να προτείνει ένοπλη διεθνή επέμβαση!
Η πρόταση του Ερντογάν δεν είναι “στον αέρα” καθώς επικαλείται ένα ιστορικό προηγούμενο του 1950. Όταν τότε, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είχε καταλήξει στο ψήφισμα 377Α (V), το “Ενωμένοι για την Ειρήνη” όπως αποκαλείται. Αυτό το ψήφισμα ουσιαστικά λέει πως αν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει στον κύριο ρόλο του να διαφυλάξει τη διεθνή ειρήνη λόγω διαφωνίας των μελών του, μπορεί η Γενική Συνέλευση να κληθεί εκτάκτως και να προτείνει “συλλογικά μέτρα ασφαλείας…που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν και χρήση ενόπλων δυνάμεων”. Το θέμα βέβαια είναι λεπτό, καθώς και να ανακινηθεί τέτοιο ζήτημα, πάλι η απόφαση για ένοπλη επέμβαση επιστρέφει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά σαφώς μια τέτοια κίνηση έχει μεγάλη διπλωματική βαρύτητα.
Ο Ερντογάν στις ίδιες δηλώσεις του έμμεσα καυτηρίασε τη στάση των μουσουλμανικών χωρών, που όπως είπε έπρεπε να πρωτοστατούν στις αντιδράσεις κατά του Ισραήλ και τις παρότρυνε να επιβάλλουν σχετικές κυρώσεις, “αν δεν θέλουν να γίνουν οι ίδιες σύντομα στόχοι των Ισραηλινών”.