13.4 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΕκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά

- Advertisement -

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Ακρωτήριο Σιαλμάς, στη νήσο Άγιος Ευστράτιος, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νικόλαου Χαρδαλιά, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον Υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, μέλη της οικογένειας, οι τοπικές πολιτειακές και θρησκευτικές Αρχές, αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέλη Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών.

Φέτος συμπληρώνονται τριάντα (30) χρόνια από τον θάνατο του Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Σιαλμά, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών F-16, που είχαν εισέλθει παράνομα στο FIR Αθηνών.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Πόση πραγματικά συγκίνηση. Και αισθάνομαι περήφανος και συγκινημένος που παρίσταμαι σήμερα εδώ, στην καρδιά της νησιωτικής μας Ελλάδας, στο κέντρο του Αιγαίου μας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, για να μεταφέρω τον προσωπικό χαιρετισμό του Πρωθυπουργού προς ολόκληρη την οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, που τιμά σήμερα τη μνήμη του ήρωα αεροπόρου Νικολάου Σιαλμά.

Αύριο, συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τη μοιραία αερομαχία της 18ης Ιουνίου 1992. Εκείνη τη μέρα, ο Υποσμηναγός Σιαλμάς, ως Ιπτάμενος της 342 Μοίρας, με τον συνήθη επαγγελματισμό και την ανιδιοτελή αφοσίωση στο καθήκον που χαρακτήριζε ανέκαθεν τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, απογειώθηκε για τελευταία φορά, για να αναχαιτίσει τουρκικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο. Με τον ηρωικό του θάνατο, εντάχθηκε στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων και μαρτύρων, που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος, υπερασπίζοντας τους ελληνικούς ουρανούς.

Η θυσία του Υποσμηναγού Σιαλμά, αποτελεί για όλους μας αφορμή περισυλλογής, ευγνωμοσύνης, καθώς και υπόμνησης του ημέτερου καθήκοντος. Περισυλλογής, για τη διαρκή επαγρύπνηση που απαιτείται για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Ευγνωμοσύνης, για τον απολύτως πραγματικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν καθημερινά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα ελληνικά σύνορα σε αέρα, στην ξηρά, στη θάλασσα. Και τέλος, υπόμνησης της υποχρέωσης της Πολιτείας να τους παρέχει όλα τα αναγκαία μέσα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό αυτών αλλά και των οικογενειών τους.

Τριάντα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του ήρωα Αξιωματικού, η καθημερινότητα στις ελληνικές θάλασσες, στους ελληνικούς ουρανούς δεν έχει διαφοροποιηθεί. Πάντοτε όμως θα είμαστε εδώ! Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού. Πάντοτε θα υπάρχει η αδάμαστη θέληση και η αποφασιστικότητα, που μπορούν να πηγάζουν από μια μόνο ψυχή, την ελληνική. Και αυτό δεν αλλάζει!

Κλίνω ευλαβικά το γόνυ στον αθάνατο πιλότο μας, που με το αίμα του καθαγίασε την αδιαμφισβήτητη ελληνική κυριαρχία στους αιθέρες του Αιγαίου. Στη σεβαστή οικογένεια του πεσόντα, καθώς και στη μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, θα απευθυνθώ παραφράζοντας τα λόγια του Θουκυδίδη, στον Επιτάφιο του Περικλή: Ευτυχισμένοι μπορεί να θεωρούνται μόνο εκείνοι στους οποίους έτυχε η μέγιστη τιμή, δηλαδή είτε ένας έντιμος θάνατος, όπως αυτός των πεσόντων υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας, είτε μια έντιμη λύπη, όπως αυτή των συγγενών τους. Να είστε υπερήφανοι για τον ήρωα που τιμάμε σήμερα, γιατί πέταξε προς τον θάνατο αγέρωχα, ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι της τιμής και του καθήκοντος, που ακολούθησαν τόσοι και τόσοι Έλληνες πολεμιστές ανά τους αιώνες.

Σε εμάς, απομένει η ιερή υποχρέωση να προστατεύσουμε την παρακαταθήκη που άφησε πίσω του, για μια Ελλάδα ισχυρή, ευημερούσα και απρόσβλητη απέναντι σε κάθε απειλή. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε στον Υποσμηναγό Σιαλμά, στην πατρίδα μας, σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Οι ουρανοί είναι, και θα παραμείνουν, για πάντα δικοί μας! Δεν ξεχνάμε!

Σας ευχαριστώ»

Στην ομιλία του ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς σημείωσε:

«Κύριε Υπουργέ,

Κυρία Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι,

Η 18η Ιουνίου 1992 ήταν μία αποφράδα ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία. Σε αυτή την ακριτική περιοχή, κοντά στο νησί του Αγίου Ευστρατίου, πριν από τριάντα χρόνια, έπεσε στον βωμό του καθήκοντος ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς, ο πρώτος αεροπόρος που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εκτέλεσης αποστολής εναέριας αστυνόμευσης σε καιρό ειρήνης. Τέτοιες αποστολές διεξάγονται σε καθημερινή βάση τις τελευταίες δεκαετίες ως αποτέλεσμα των συνεχών προκλητικών ενεργειών της γειτονικής χώρας, στην αδιέξοδη προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.

Ο Υποσμηναγός Σιαλμάς, πιστός στον όρκο που έδωσε στη σημαία και στον σταυρό, ως γνήσιος απόγονος των Αθηναίων παίδων που ορκίζονταν ότι «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσουν», έκανε αυτό που κάνουν όλοι οι Έλληνες αεροπόροι, όταν, δεμένοι μέσα στο κόκπιτ του μαχητικού του, παίρνουν εντολή άμεσης απογείωσης για να διώξουν τον θρασύδειλο εισβολέα, πιστός στο Καθήκον, εκτέλεσε το Χρέος του απέναντι στον Ελληνικό λαό που του εμπιστεύτηκε την ασφάλεια του, απέναντι στην Πολεμική Αεροπορία που τόσο αγάπησε, απέναντι στην Πατρίδα που με τόση πίστη υπηρέτησε.

Σεβαστή οικογένεια Σιαλμά,

το παλικάρι σας δεν έφυγε άδοξα, δεν χάθηκε απλά, εκείνο το μοιραίο πρωινό, στα γαλανά νερά του Αιγαίου, ως αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας απόσπασης της προσοχής, η απώλειά του δεν ήταν μονάχα μία επιπλέον μονάδα στον μακρύ κατάλογο των αεροπόρων που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος… Ήταν η αθάνατη μετουσίωση σε πράξη, του ρητού που περήφανα έφερε στο στήθος του, στο σήμα της Μοίρας του, της 342ΜΠΚ: «Ή ταν, ή επί τας»! Πολεμώντας έναν τεχνολογικά ανώτερο εχθρό, ως ένας σύγχρονος Λεωνίδας, κατέδειξε με τον ισχυρότερο τρόπο στον παραβάτη, πόσο αποφασισμένος είναι ο Έλληνας αεροπόρος να υπερασπιστεί τα άγια χώματα, που για χιλιετίες ο λαός μας πατά, τη θάλασσα του Αιγαίου, που δημιούργησε πολιτισμούς που άλλαξαν τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας, τον γαλανό ουρανό, αυτό το απέραντο γαλάζιο, που κάθε φορά που το αντικρίζουμε, σκίζοντας με την ταχύτητα του ήχου τον αέρα, συνειδητοποιούμε ότι, ναι, γι’ αυτόν τον τόπο, αξίζει να δώσεις και τη ζωή σου…

Η θυσία του Νικόλαου Σιαλμά αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες, και κυρίως τους νέους, που χρειάζονται ισχυρά πρότυπα για να πορευτούν στη ζωή τους με αίσθηση καθήκοντος και αυταπάρνηση. Αυτές ακριβώς τις αξίες και τα ιδανικά υπηρέτησε ο Νίκος. Δικό μας καθήκον είναι να φροντίσουμε ώστε η θυσία του να μην πάει χαμένη, αλλά να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Κάτοικοι του ακριτικού Αη Στράτη,

Κυρίες και κύριοι,

Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλοι οι Έλληνες Αεροπόροι θα είμαστε εδώ, για να διατηρήσουμε τη Χώρα μας ασφαλή για τις επόμενες γενιές. Εμπνεόμενοι από τις ηρωικές μορφές του παρελθόντος, θα χρησιμοποιήσουμε τα μαθήματα από την πλούσια ιστορία του Όπλου, για να γίνουμε ακόμα πιο ισχυροί, πιο αποτελεσματικοί και αποφασιστικοί στο έργο μας. Ο Ελληνικός λαός επιβάλλεται να νοιώθει ασφαλής και για αυτόν τον σκοπό αγωνιζόμαστε καθημερινά, παραδίδοντας ακούραστα το μήνυμα με τον ισχυρότερο τρόπο: «Μολών Λαβέ»!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μαθήματα από τη Χιλή: Πως φτιάχνεται ένα ικανότατο Ναυτικό με ελάχιστα κονδύλια!

Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα λέγαμε ότι προϋπήρχε της νεότερης Ελλάδας, από τα οπλισμένα εμπορικά σκάφη των ελληνικών νησιών επι Τουρκοκρατίας, που αμύνονταν έτσι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

43
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Φεβρουαρίου 1946: Το μυστήριο των ΑΤΙΑ στους...

0
Λίγους μήνες μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου στην Ευρώπη, Φινλανδοί παρατηρητές αναφέρουν την πρώτη περίπτωση ενός παράξενου και μέχρι σήμερα ανεξήγητου φαινομένου. Ιπτάμενα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Απέπλευσε πριν λίγο η φρεγάτα “Ύδρα” για την Ερυθρά Θάλασσα

Μετά τη σημερινή έγκριση από το ΚΥΣΕΑ για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή επιχείριση Aspides, στην Ερυθρά Θάλασσα, η φρεγάτα "'Υδρα", η...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...

Μπορεί η ευρωπαϊκή άμυνα να χρηματοδοτηθεί με έκδοση ομολόγων;

Η ιδέα κυκλοφορεί εδώ και καιρό: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή έστω μια πρωτοβουλία κάποιων κρατών-μελών της, να εκδώσει ομόλογα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αμυντική...