Δυναμική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποιεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό (Marine Nationale) με τη συμμετοχή του μοναδικού του αεροπλανοφόρου και της συνοδείας του. Η είδηση μεταδόθηκε σε ήπιο τόνο από τα γαλλικά μέσα αλλά προκάλεσε σημαντική απήχηση στις χώρες της περιοχής ως πολιτικό μήνυμα ουσίας.
Μετά από ένα καλοκαίρι στη ναυπηγική κλίνη για γενική επισκευή, αναβάθμιση και απολύμανση των χώρων του ύστερα από τα περιστατικά κρουσμάτων COVID-19 μεταξύ του πληρώματος, το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” επιστρέφει στις θάλασσες. Θυμίζεται ότι το αεροπλανοφόρο είχε αναπτυχθεί τον Απρίλιο στον βόρειο Ατλαντικό αλλά περιστατικά κρουσμάτων του κορωνοϊού μεταξύ του πληρώματος ανάγκασαν την ηγεσία του Γαλλικού Στόλου να το ανακαλέσει στη βάση του. Τότε, μεταξύ 66 τυπικών ελέγχων είχαν προκύψει 50 κρούσματα. Τελικά, άνω του ενός τρίτου των πληρωμάτων της γαλλικής μοίρας του αεροπλανοφόρου -1,046 άτομα- βρέθηκαν θετικά στον COVID-19.
Γαλλία: Θετικοί στον κορονοϊό 668 ναύτες που υπηρετούν στο αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle
Το αεροπλανοφόρο εκμεταλλεύτηκε το χρόνο στο ναυπηγείο της Τουλών για επισκευές, απολύμανση των χώρων και διαμερισμάτων του ενώ πραγματοποίησε και εκτεταμένες αλλαγές στη γενική χωροθέτηση για να μην επαναλάβει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Όπως δήλωσε και η Γαλλίδα υπουργός Αμύνης Florence Parly σε ραδιοφωνικό σταθμό την Κυριακή, “αν και δεν μπορούσαμε να επέμβουμε αλλάζοντας τη βασική αρχιτεκτονική του πλοίου (…) πραγματοποιήσαμε σειρά εργασιών που βελτιώνουν την υγιεινή και ασφάλεια εν πλω”.
Η παρουσία του πολεμικού πλοίου που θα φέρει πλήρες φορτίο πολεμικών αποστολών χαιρετίστηκε θετικά από μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο ως έμπρακτη κίνηση στήριξης της Γαλλίας κατά της προκλητικής και επιθετικής στάσης της Τουρκίας στην περιοχή, ιδίως μετά τις πολλαπλές δηλώσεις του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Αντίθετα, στην Τουρκία η είδηση είχε αντίθετη απήχηση, χαρακτηρίζοντας την γαλλική κίνηση προκλητική.
Επίσημα, το ντεμπούτο του γαλλικού αεροπλανοφόρου θα είναι η πραγματοποίηση δοκιμών σε όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών μετά από την αναβάθμιση και συντήρηση αλλά η ανάπτυξή του με ισχυρότατη συνοδεία, η επιλογή του χώρου της Ανατολικής Μεσογείου και του χρόνου, εν μέσω της αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία.
Ανατολική Μεσόγειος: Τώρα αρχίζει ο “υπέρ πάντων” αγώνας και η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη