22.3 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕ«Beyond Robotics», η 1η Εθνική Ομάδα κατασκευής διαστημικού Rover της Ελλάδας

«Beyond Robotics», η 1η Εθνική Ομάδα κατασκευής διαστημικού Rover της Ελλάδας

- Advertisement -

Με τον πλανήτη να κινείται με διαστημικές ταχύτητες προς νέα πρότζεκτ στην εποχή του «New Space», που άνοιξε τον κόσμο της τεχνολογίας του Διαστήματος σε πολυάριθμες ομάδες πολιτών σε όλο τον πλανήτη, η πρώτη παρουσίαση της Εθνικής Ομάδας Rover «Beyond Robotics», που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές προσπάθειες στον χώρο.

«Είναι μια μεγάλη πρόκληση, στην οποία όμως πιστεύουμε πως θα ανταποκριθούμε ο ετήσιος ευρωπαϊκός φοιτητικός διαγωνισμός “ European Rover Challenge”. Μια πρόκληση, που θα φέρει για πρώτη φορά μια ομάδα, τη δική μας “ Beyond Robotics”, να είναι η 1η Εθνική Ομάδα Rover που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα», ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», η συνιδρύτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας Εβίτα Ψώνη.

«Είμαστε η πρώτη ομάδα που το τολμά, αλλά το πιστεύουμε. Το σημαντικό από εδώ και πέρα είναι να ολοκληρώσουμε μετά τον αρχικό και τον λεπτομερή σχεδιασμό του Rover και τα πρώτα βήματα δοκιμών του οχήματος», συμπλήρωσε η κ. Ψώνη και εξήγησε πως ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρός αφού απέναντί της η ελληνική ομάδα θα βρει ομάδες που επί σειρά ετών συμμετέχουν στον διαγωνισμό και έχουν αναπτύξει τεχνογνωσία. «Ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό πάντως, εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να αναπτύξουμε ένα Rover, το οποίο θα έχει κάποια ενδιαφέροντα τεχνικά και ερευνητικά tasks (σ.σ δοκιμασίες) να επιδείξει στον διαγωνισμό», τόνισε η κ. Ψώνη.

Το «European Rover Challenge» είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός διαστημικής και ρομποτικής, στον οποίο ομάδες φοιτητών απ’ όλον τον κόσμο καλούνται να δημιουργήσουν, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα Rover, το οποίο θα διαγωνιστεί με ομάδες από τον υπόλοιπο κόσμο αφού παρά τον προσδιορισμό του ως «ευρωπαϊκό», είναι ένα πρόγραμμα για ομάδες από όλο τον πλανήτη. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την κ. Ψώνη, «τα Rovers υποβάλλονται σε δοκιμασίες που προσομοιώνουν τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε μια μελλοντική αποστολή στον Άρη. Το ευρωπαϊκό αυτό “ Rover Challenge” αποτελεί πόλο έλξης ειδικών στην πλανητική ρομποτική, εκπροσώπων της επιστήμης, των επιχειρήσεων της Νέας Διαστημικής Οικονομίας (New Space) και σχεδιαστών αυτόνομων ερευνητικών οχημάτων που προορίζονται για τον Άρη και αυτή η προοπτική είναι που μας οδήγησε να το τολμήσουμε».

Η «Beyond Robotics» τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποτελείται από 55 προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές και συμβούλους από όλη την Ελλάδα και ήδη κινεί τις διαδικασίες σχεδιασμού αλλά και κατασκευής του διαστημικού Rover της ώστε να καταφέρει τις καλύτερες επιδόσεις στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «European Rover Challenge», τον Σεπτέμβριο του 2023, στην Πολωνία.

Οι δοκιμασίες και η διαστημική «κόντρα» καινοτομίας

«Ο διαγωνισμός αυτός έχει κάποιες δοκιμασίες στις οποίες θα υποβληθούν τα Rover, τέτοιες που προσομοιώνουν τις κανονικές δοκιμασίες, στις οποίες αυτό θα υποβληθεί, εάν βρεθεί στον πλανήτη Άρη. Είναι πέντε δοκιμασίες (σ.σ tasks), μεταξύ των οποίων η αυτόνομη πλοήγηση στο τερέν, όπου θα διαγωνιστούμε και το science task, στο οποίο θα πρέπει να αναπτύξουμε μια γεωλογική υπόθεση και είτε να την απορρίψουμε, είτε να πούμε πως είναι σωστή, αλλά κάτι ιδιαίτερα προκλητικό.

Ενδιαφέρον έχει το λεγόμενο maintanence task, όπου το ρομποτικό Rover θα πρέπει να αλληλεπιδράσει χρησιμοποιώντας βραχίονα με κουμπιά, που θα βρίσκονται πάνω σε ένα πάνελ. Να μπορεί δηλαδή να “ συντηρήσει” πάνω στον Άρη εξοπλισμό, να κάνει κάποιες επισκευές, να αλληλεπιδράσει με τέτοια στοιχεία, όταν π.χ σε μελλοντικές αποστολές θα υπάρχει ήδη εξοπλισμός πάνω στον Κόκκινο Πλανήτη», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Μιχάλης Διακονικολής, συνιδρυτής και project manager της Εθνικής Ομάδας Rover «Beyond Robotics», ερωτηθείς για τις δοκιμασίες στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί το διαστημικό Rover.

«Είναι ένα πολύπλοκο πρότζεκτ, οπότε το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι μια συμμετοχή να το απλοποιήσει, κάτι που εμείς κάναμε ως ομάδα χωρίζοντας το σύστημα στα υποσυστήματά του ώστε να δούμε και όρια που δίνει ο διαγωνισμός, όπως π.χ ότι το Rover δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 50 κιλά βάρους. Έτσι χτίσαμε το πρώτο προσχέδιο και συνεχίζουμε στο σχεδιαστικό και μετά το κατασκευαστικό κομμάτι. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στο τέλους του Ιανουαρίου για την κατασκευή και τη συναρμολόγηση του Rover μας», ανέφερε ο κ. Διακονικολής.

Συνεργασία πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα στην Εθνική Ομάδα

Στόχος της κατασκευής του συγκεκριμένου διαστημικού Rover δεν θα είναι να μπορεί να κινείται μόνο στο εξωγήινο περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί, αλλά και να ολοκληρώσει ένα πείραμα το οποίο θα λάβει χώρα. «Για τον σκοπό αυτό, το Rover θα πρέπει να ενσωματώσει διάφορες τεχνολογίες και για τον λόγο αυτό, στην Ομάδα μας συμμετέχουν φοιτητές πολλών ειδικοτήτων από πολλά πανεπιστήμια, από πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πέρα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, του οποίου έχουμε την αιγίδα», εξήγησε η κ. Ψώνη.

Στο πλαίσιο αυτό και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Εθνικής Ομάδας Rover, ιδρύθηκε, όπως εξήγησε η ίδια, και ο μη κερδοσκοπικός και καθαρά εθελοντικός οργανισμός «Beyond Orbit», ώστε να συγκεντρώσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να περάσει η ομάδα στην κατασκευαστική φάση του Rover.

Η ομάδα βρίσκεται την περίοδο αυτή σε αναζήτηση του μέγα χορηγού, που θα καλύψει τα βασικά έξοδα της κατασκευής του Rover. «Την πρώτη μας “ γνωριμία” με το κοινό κάναμε στην εκδήλωση “ Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ EUROPEAN ROVER CHALLENGE 2023”, που διοργανώθηκε από την “ Beyond Orbit” και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την ευγενική υποστήριξη του Corallia και του si-Cluster τον Οκτώβριο που μας πέρασε.

Από εκεί και πέρα κινούμαστε δημιουργικά για να έχουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία της Ελλάδας μας στον συγκεκριμένο διαγωνισμό», κατέληξε η κ. Ψώνη.

Σωτήρης Κυριακίδης

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΛΒΟ: ψάχνει ξανά μνηστήρα όταν όλη η Ευρώπη παραγγέλνει τα Leopard 2 που έφτιαχνε…

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επίτιμου Διευθυντή ΔΙΤ/ΓΕΣΕΛΒΟΠωλείται εκ νέου η Ελληνική Βιομηχανια Οχημάτων; Δημοσιεύματα αυτό αναφέρουν.H πολύπαθη εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η 4η φρεγάτα FDI πιο “κοντά” στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

51
Η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στις 6 Ιουνίου (ενώ θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Μαΐου 1982: Η βύθιση του HMS Coventry...

21
Βυθίζεται μετά από αεροπορική επίθεση το αντιτορπιλικό του βρετανικού στόλου HMS Coventry. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη απώλεια πολεμικού πλοίου των Βρετανών κατά τον...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Τα “δυο πρόσωπα” του προγράμματος φρεγατών Constellation

Την περασμένη Πέμπτη το Αμερικανικό Ναυτικό ανέθεσε το συμβόλαιο κατασκευής της πέμπτης (FFG-66) και έκτης (FFG-67) φρεγάτας του προγράμματος Constellation στην Fincantieri Marinette Marine...

Παγκόσμια Τράπεζα: Πάνω από ένας στους 4 Σύρους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Πάνω από το ένα τέταρτο των Σύρων ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, 13 χρόνια μετά την έναρξη του καταστροφικού...

Γίνετε μέλος της οικογένειας των μαχητικών Rafale!

Με την ειδική συλλεκτική, περιορισμένη έκδοση της Aviator, αφιερωμένη στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας και το αεροσκάφος Rafale F3R, το ρολόι που φορούν...