Η εξέλιξη του “εθνικού ραντάρ” AESA στην Τουρκία είναι ένα ακόμη από τα πολλά στοιχήματα που έχουν μπει για την σταδιακή τεχνολογική απεξάρτηση σε ότι αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς της χώρας.
Το πρόγραμμα, που λέγεται “MURAT”, αποσκοπεί στην κατασκευή ενός ραντάρ που όμως, και εδώ είναι το ιδιαίτερο των προθέσεων, θα ενσωματωθεί σε διάφορες πλατφόρμες, από τα υπό αναβάθμιση τουρκικά F-16, με το πρόγραμμα Ozgur 2, μέχρι τα μεγάλα μη επανδρωμένα που ήδη παράγονται όπως το Akinci και το Κizilelma. Όπως ανακοίνωσε λοιπόν ο γενικός διευθυντής της Aselsan που έχει αναλάβει την σχεδίαση και παραγωγή του MURAT, το ραντάρ ολοκληρώθηκε πάνω στο Akinci και σύντομα θα ξεκινήσουν οι πτητικές δοκιμές.
Εξέλιξη: Ξεκινά ο εκσυγχρονισμός τουρκικών F-16 με το πρόγραμμα OZGUR-2
Το ερώτημα είναι πως γίνεται ένα ραντάρ μαχητικού, να μπορέσει να μπει σε ένα μη επανδρωμένο, ακόμη και μεγάλου μεγέθους όπως το Akinci. Και από πλευράς χωροταξίας και βάρους (π.χ. πόσο θα μειωθεί το ωφέλιμο φορτίο;) αλλά κυρίως τροφοδοσίας με ρεύμα για την πλήρη λειτουργία του. Πιθανό βέβαια είναι η βασική σχεδίαση του ραντάρ να επιτρέπει μια πιο “ελαφριά” διαμόρφωση, ώστε να ταιριάζει και σε μικρότερες πλατφόρμες. Στο Akinci πάντως (και στα παρόμοια UCAV) το MURAT θα προσφέρει δυνατότητες και εναέριας μάχης, καθώς π.χ. θα μπορεί να μεταφέρει πυραύλους Bozdogan ή Gokdogan, με ενημέρωση τους απευθείας, από τη στοχοποίηση που θα έχει κάνει τo ραντάρ.
Τουρκικές πηγές περιγράφουν το MURAT ως πολλαπλών λειτουργιών, με εναέρια έρευνα μεγάλης εμβελείας, έρευνα μαζί με στοχοποίηση, στοχοποίηση πολλαπλών ιχνών, αυτόματη αναγνώριση στόχων, καθοδήγηση βλημάτων, ανίχνευση καιρού, ενώ σε διαμόρφωση αέρος-εδάφους θα υπάρχει σάρωση επιφανείας κατά ζώνες και σημειακή, ανίχνευση κινούμενων στόχων και αποστασιομέτρηση. Ακόμη το ραντάρ θα έχει ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου και ανάλυσης και συλλογής πληροφοριών.