22.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΝΕΑΕΠΙΣΤΗΜΗΗ αιχμή της τεχνολογίας στην προπέλα ενός υποβρυχίου ΑΙΡ Type 212...

Η αιχμή της τεχνολογίας στην προπέλα ενός υποβρυχίου ΑΙΡ Type 212…

- Advertisement -

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι προωθητές (propulsors) έχουν πάρει τη θέση της κλασικής προπέλας σε ορισμένα προηγμένα υποβρύχια, όπως τα αμερικανικά των κλάσεων Seawolf και Virginia σε μία προσπάθεια να μειώσουν τον παραγόμενο θόρυβο χωρίς όμως να θυσιαστούν οι επιδόσεις.

Αλλά τώρα φαίνεται ότι και τα μικρότερου εκτοπίσματος αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνα ντηζελοκίνητα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης έχουν αποκτήσει και αυτά μία νέα βελτίωση ένεκα καλύτερης απόδοσης σε χαμηλότερα επίπεδα θορύβου. Πρόκειται για το σύστημα Vortex Boss Propeller Diffuser (PBVD) το οποίο αυξάνει την παρεχόμενη ώση του προωστήριου σκεύους του υποβρυχίου.

Η τεχνολογία αυτή αποκαλύψθηκε πρόσφατα, όταν δημοσιεύθηκαν κάποιες φωτογραφίες από την καθέλκυση του γερμανικού υποβρυχίου U36 κλάσης Type 212. Σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική, οι προπέλες του υποβρυχίου δεν ήταν καλυμμένες με ένα κατάλληλο σκέπασμα, αλλά ήταν ελεύθερα διαθέσιμες για τα φλας των φωτογραφικών μηχανών.

Απλώς και μόνο από την μελέτη του σχήματος, της διάταξης και της γεωμετρίας των προπελών, ειδικοί σε θέματα ακουστικής υποβρυχίων μπορούν να βγάλουν κρίσιμα συμπεράσματα για το ακουστικό ίχνος του υποβρυχίου, με αποτέλεσμα την αχρήστευση μίας εκ των σημαντικότερων ικανοτήτων του.

Προφανέστατα, οι υθίνοντες του γερμανικού Ναυτικού και της κατασκευάστριας εταιρείας ThyssenKrupp δεν ενδιαφέρονται για αυτήν την λεπτομέρεια. Το U36 καθελκύστηκε το 2013 όντας το νεότερο Type 212 σε υπηρεσία με το γερμανικό Ναυτικό.

Το κυλινδρικό συγκρότημα όπου «στεγάζεται» το σύστημα PBVD βρίσκεται πάνω από το κέντρο των κλασικών προπελών. Ο ειδικά κατεργασμένος πυρήνας του μειώνει σημαντικά την αναταραχή και την σπηλαίωση που εκπέμπεται από το κέντρο περιστροφής. Αυτό όχι μόνο μειώνει την ηχητική υπογραφή της προπέλας, αλλά και βελτιώνει την απόδοση και την ωστική δύναμη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η βασική ιδέα πίσω από αυτή την τεχνολογία δεν είναι κάτι μυστικό ή καινούργιο καθώς χρησιμοποιείται και σε εμπορικές εφαρμογές όπου η αυξημένη απόδοση ακόμη και σε μονοψήφια ποσοστά μπορεί να σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός πόίου.

Στην εμπορική διάλεκτο το αντίστοιχο σύστημα ονομάζεται Propeller Boss Cap Fins (PBCF) και πρόκειται για τεχνολογία που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’80 και σήμερα χρησιμοποιείται αρκετά ευρέως σε χιλιάδες πλοία που ταξιδεύουν με τέτοια συστήματα στο προωστήριο σκεύος τους. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο διαθέσιμο ελεύθερα εμπορικό προϊόν είναι το EnergoProFin της φινλανδικής εταιρείας ναυτικών κινητήρων βαρέως τύπου Wärtsilä η οποία και περιγράφει τις αρχές λειτουργίας ως εξής: «Η αποδυνάμωση του στροβίλου των πτερυγίων πίσω από την προπέλα μειώνει την αντίσταση τους και μετουσιώνεται ως αυξημένη ώση. Η εκτροπή της ροής πίσω από την προπέλα από τα πτερύγια βελτιστοποιημένου προφίλ μειώνει τη ροπή της προπέλας. Επιπλέον της βελτιωμένης ωστικής απόδοσης, η νέα προπέλα EnergoProFin της Wärtsilä έλικα μπορεί να εφαρμοστεί σε μειωμένο θόρυβο και δονήσεις που προκαλούνται από την προπέλα.»
Παρόλο που η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε στρατιωτικά συστήματα φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη, στην πράξη κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Ακόμα και ο περίπλοκος κυλινδρικός σχεδιασμός του PBVD που φαίνεται στο U36 είναι σαφώς πιο περίπλοκος από τα συστήματα πτερυγίων που χρησιμοποιούνται στα εμπορικά αντίστοιχα συστήματα.

Αυτό πιθανότα οφείλεται στις υψηλότερες στροφές που δουλεύει ο κινητήρας του του υποβρυχίου και στη ιδιαίτερη εστίαση στη μέγιστη μείωση της σπηλαίωσης και της παραγωγής θορύβου, που δεν είναι απαραίτητο για εμπορικά πλοία που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να αποκρύψουν την παρουσία τους – το αντίθετο μάλιστα.
Δεν είναι γνωστό ποια άλλα υποβρύχια έχουν αξιοποιήσει αυτή την τεχνολογία, ή ακόμα και αν όλα τα Type 212 και τα παράγωγά τους είναι εφοδιασμένα με αυτό το σύστημα. Αλλά αν στην πράξη αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικό, είναι πιθανό στο μέλλον να αποτελέσει ανταγωνισμό στα συστήματα προωθητών σε μελλοντικά σχέδια υποβρυχίων, τόσο πυρηνοκίνητων όσο και συμβατικών. Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα απλούστερα σχέδια παρόμοιων αρχών έχουν υπάρξει στο παρελθόν σε κάποια υποβρύχια, όπως στα ρωσικά κλάσης Alfa που ήταν γνωστά για τις απίθανες ταχύτητες που μπορούσαν να πετύχουν αλλά και τα πιο πρόσφατα κλάσης Kilo. Ωστόσο το σύστημα που έχει εγκατασταθεί στα Type 212 είναι σαφώς πολύ πιο ολοκληρωμένο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Απριλίου 775: Μάχη του Μπαγκρεβάντ, το...

0
Οι Άραβες του Αββασιδικού χαλιφάτου συντρίβουν την αρμενική εξέγερση και στερεώνουν την κυριαρχία τους στην περιοχή του Μπαγκρεβάντ (Bagrevand), βορείως των πηγών του Ευφράτη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

H πρώτη τουρκική φρεγάτα κλάσης Istanbul δοκιμάζει φόρτωση 16 πυραύλων Atmaca

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ολοκλήρωση οπλικών συστημάτων στην τουρκική φρεγάτα TCG Istanbul, την πρώτη της ομώνυμης κλάσης, όπου μετά την εγκατάσταση και δοκιμή εκτόξευσης...

Πολωνία: Έτοιμη να βοηθήσει το Κίεβο να επαναπατρίσει τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Κίεβο να επιστρέψουν στην Ουκρανία οι άνδρες που είναι σε...

«Πτήση» Nο 47, Απρίλιος 2024

Το  καινούργιο μας Τεύχος Απριλίου 2024 κυκλοφορεί  με πλούσια, άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα και υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ Πολεμική Αεροπορία: Συρρίκνωση «οροφής» εν ονόματι...