Πώς ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Αν και όλοι γνωρίζουμε -λιγότερο ή περισσότερο- τα μεγάλα γεγονότα αυτής της παγκόσμιας σύρραξης, η σπίθα που άναψε τη θρυαλλίδα έχει πια ξεχαστεί μέσα στον πάταγο των μαχών.
Το 1936, η Γερμανία ένιωσε αρκετά ισχυρή για να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες στέλνοντας στρατεύματα στην αποστρατιωτικοποιημένη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο περιοχή της Ρηνανίας, παραβιάζοντας τη συνθήκη των Βερσαλλιών. Το 1938 θα οργανώσει την ενσωμάτωση (Anschluss) της Αυστρίας, που αφού τη βυθίσει σε εσωτερική πολιτική κρίση, θα εμφανιστεί παρελαύνοντας ως ελευθερωτής. Το ίδιο έτος θα οργανώσει τη κρίση της Σουδητίας -περιοχής της παραμεθόριας Τσεχοσλοβακίας με γερμανόφωνους πληθυσμούς- που θα οδηγήσει στο σύμφωνο του Μονάχου, όπου οι Μεγάλες Δυνάμεις θα θυσιάσουν εδάφη της νεαρής χώρας για να κατευνάσουν τον Χίτλερ και να αποτρέψουν την έκρηξη ενός πολέμου. Στις αρχές του 1939, ο τελευταίος θα προχωρήσει σε εισβολή και στο διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας, μέρος της οποίας θα περάσει σε σκληρή γερμανική κατοχή και το άλλο θα αποτελέσει ένα προτεκτοράτο με κυβέρνηση δοσιλόγων.
Όλη η Ευρώπη έδειχνε να συγχωρεί ή έστω να ανέχεται την μακιαβελική πολιτική του Χίτλερ, για τον οποίο καμία συμφωνία και καμιά συνθήκη δεν είχε αξία. Μία μετά την άλλη, οι παραβιάσεις των Βερσαλλιών είχαν μείνει αναπάντητες, κάνοντας τηνΓερμανία να πιστέψει πως θα έμενε ατιμώρητη ό,τι κι αν έκανε.
Η συνέχεια στο Military History