21.9 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια «Πτήση» No 25, ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Η καινούργια «Πτήση» No 25, ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

- Advertisement -

Κυκλοφορεί  Παρασκευή 03-06 

Και ηλεκτρονικό τεύχος ΕΔΩ 

F-35 Lightning II, η  Ελλάδα στο Club JSF

(U.S. Air Force, Senior Airman Beaux Hebert)

Στην διαχρονική ενημέρωση που προσπαθούμε να προσφέρουμε από τις σελίδες μας, επικαιροποιούμε το θέμα και κυρίως εξετάζουμε εάν πράγματι υπάρχουν εξελίξεις ή έχουμε μια ακόμη αναθέρμανση ενός μεσο-μακροπρόθεσμου, αν και απολύτως κρίσιμου, προγράμματος, επιχειρώντας και μια ρεαλιστική προσέγγιση στο χρονοδιάγραμμα που θα φέρει την Πολεμική Αεροπορία στην κοινότητα των VLO Lightning II.

Helocasting, με τους αμφίβιους καταδρομείς από Chinook

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ΩΡΙΩΝ 22, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (βλέπε «Πτήση» 24, Μάιος 2022), ακολουθήσαμε Αμφίβιους Καταδρομείς μέσα σε ελικόπτερο Chinook της Αεροπορίας Στρατού, καταγράφοντας την εντυπωσιακή άφεσή τους στη θάλασσα με τη μέθοδο Helocasting.

ΤΑΜΣ MΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2022, σαφή μηνύματα προς κάθε αποδέκτη

(U.S. Navy, Mass Communication Specialist 1st Class John Bellino)

Στο χρονικό διάστημα από 2 ως και 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η διμερής προγραμματισμένη, διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με την επωνυμία ALEXANDER THE GREAT 22 (ATG 22), στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου με αντικείμενα επικεντρωμένα στη διεξαγωγή αμφίβιων επιχειρήσεων. Η εν λόγω συνεκπαίδευση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μια σαφής απάντηση των ΗΠΑ σε ότι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, αφενός σε σχέση με την Ελλάδα και αφετέρου αναφορικά με τη στάση της Άγκυρας και τις απειλές βέτο στην προοπτική ένταξης της Σουηδία και της Φινλανδίας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Τουρκικά ΜΕΑ/Μ, «αστερισμός» μη επανδρωμένων απειλών

Για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές, τόσο τις σελίδες μας (ενδεικτικά δείτε το 20σέλιδο αφιέρωμα του Τεύχους 08, Ιανουάριος 2021), όσο και από τους ιστοτόπους μας. Στο τρέχον τεύχος μας επιχειρούμε μια επισκόπηση της ποικιλίας τους, καθώς όλο και περισσότερες τουρκικές εταιρείες, τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές, έχουν «μπει» στο σχετικό παιχνίδι διεκδικώντας παραγγελίες από τις τουρκικές ένοπλές δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, αλλά και εξαγωγές. Στόχος μας δεν είναι η παράθεση μοντέλων, προδιαγραφών και αριθμών (κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατον να γίνει) αλλά η σύνθεση της «μεγάλης εικόνας» και φυσικά της απειλής στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Το ΠΝ σε αναζήτηση Μη Επανδρωμένων Συστημάτων

Η χρήση Μη Επανδρωμένων Οχημάτων Αέρος/Επιφανείας σε στρατιωτικές εφαρμογές είναι μια ιδέα, η εφαρμογή της οποίας κλιμακώνεται και επεκτείνεται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ το ΠΝ βρίσκεται προ των πυλών για να αποκτήσει τέτοια συστήματα. Ο αντιναύαρχος ε.ά. Δημήτρης Καβουλάκος αναλύει ποιες είναι οι ζωτικές προδιαγραφές τόσο για εναέρια, όσο και συστήματα επιφανείας που διέπουν αυτή την προμήθεια.

 

ΠΝ: Αλήθειες για τη στελέχωση των προς εκσυγχρονισμό και καινούργιων πλοίων

Σε μια από τις πολλές διαμάχες που -δυστυχώς- έχουν εξελιχθεί στους εξοπλισμούς του Πολεμικού Ναυτικού υπάρχει η αντιπαράθεση για εκσυγχρονισμό των MEKO 200HN με το πλήρωμα των 200 στελεχών έναντι νέων κορβετών που, όπως υποστηρίζουν οι εταιρίες που τις προωθούν, απαιτούν κάτω από τα μισά. Ο αντιναύαρχος ε.α. Σπύρος Κονιδάρης αναλύει, εκ των έσω, μερικές αλήθειες που κάποιοι επιλέγουν να προσπερνούν.

 

Πυραυλική τεχνολογία Made in Greece;

Australian MoD

Είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και κατασκευής πυραυλικών συστημάτων είναι δυνατή μόνο από συνασπισμούς χωρών, αφού η πολυπλοκότητα και το κόστος αυτών δύσκολα αναλαμβάνεται από μία μόνο χώρα ή αμυντική βιομηχανία. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ευκαιρία της Ελλάδας σήμερα, επειδή οι κυβερνήσεις της δεκαετίας του 90 προώθησαν τη δημιουργία τοπικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω της προμήθειας κύριων οπλικών συστημάτων όπως οι Α/Α συστοιχίες μακρού βεληνεκούς PATRIOT, τα μικρού βεληνεκούς Α/Α ASRAD, οι πύραυλοι αέρος-αέρος IRIS-T για τα μαχητικά της ΠΑ, οι πύραυλοι ESSM και RAM για το ΠΝ κ.ά. Όλα αυτά τα προγράμματα όμως, που ωφέλησαν παντοιοτρόπως την Ελλάδα, απαιτούν σήμερα ανανέωση και συνέχεια και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα.

 

Πολεμική Αεροπορία-ΗΝΙΟΧΟΣ 2022, «Hellenic Flag»

Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2022, που διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το ΚΕΑΤ το διάστημα 21 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2022, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αεροπορική εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Συμμετείχαν πάνω από 120 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 105 μαχητικών, ελικοπτέρων ή άλλων τύπων των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Ιταλίας, Σλοβενίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που αναπτύχθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, καθώς και δυνάμεων της Ναυτικής Αεροπορίας της Γαλλίας και των ΗΠΑ από τα αεροπλανοφόρα FS Charles de Gaulle και USS Harry S. Truman, που επιχειρούσαν στη Μεσόγειο και το Ιόνιο αντίστοιχα. Περιλαμβάνουμε μια αναφορά στο τρέχον τεύχος, αλλά ο «ανεξάντλητος» ΗΝΙΟΧΟΣ 2022 θα απαιτήσει να επανέλθουμε.

USAF, όραμα δύναμης μαχητικών

H ηγεσία της Αμερικανικής Αεροπορίας και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι στο Πεντάγωνο ξεδίπλωσαν πριν λίγες εβδομάδες ένα μεσο-μακροπρόθεσμο όραμα για τη δημιουργία του μελλοντικού στόλου μαχητικών που προτίθενται να επιδιώξουν, με πολλά στοιχεία που θα ανατρέψουν τις μέχρι τώρα αποφάσεις και προοπτικές. Περνά μέσα από βαθιές περικοπές, ακόμη και F-22A, ενώ βασίζεται πάνω σε οικογένεια επανδρωμένων και μη επανδρωμένων CCA (Collaborative Combat Aircraft),   κόστους $300 και $150 εκατ. αντίστοιχα, στο απόρρητο πλαίσιο,  γνωστό ως NGAD (Next-Generation Air Dominance). Το Κογκρέσο όμως είναι αυτό που θα έχει τον τελευταίο λόγο και τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα δεν έχουν σταθεί πάντα αλληλέγγυα στις βλέψεις της USAF.

 

FK-3, η Σερβία αποκαλύπτει την κινεζική της αεράμυνα

Εν μέσω κραδασμών της ουκρανικής κρίσης και των τεκτονικών αλλαγών στην Ευρώπη η Σερβία, χρησιμοποιώντας ως βήμα τη φάση επίδειξης της άσκησης Stit (Ασπίδα) 2022 στις 30 Απριλίου, εμφάνισε για πρώτη φορά δημόσια το νέο της απόκτημα, το -κινεζικής προέλευσης- FK-3. Συνθετικά στοιχεία του πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας είχαν παραδοθεί μόλις στις αρχές του μήνα, διαδικασία η οποία μάλιστα ολοκληρώθηκε με έναν ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, επισφραγίζοντας τις σχέσεις Βελιγραδίου-Πεκίνου.

 

NAS Fallon, «γράμμα» από το πραγματικό  «TOPGUN»

Άκρως επίκαιρη αναφορά, με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι στην σε μια από τις πιο σημαντικές εγκαταστάσεις της Αεροπορίας του Αμερικανικού Ναυτικού σε μια άκρη της ερήμου, στην οποία εκτείνεται η αμερικανική πολιτεία της Νεβάδα περίπου μια ώρα μακριά από την πρωτεύουσά της το Ρήνο, δεν εδρεύει κάποια μονάδα με το όνομα «Top Gun», που είναι σε μεγάλο βαθμό εντύπωση που έχουν αποκομίσει πολλοί από τη μυθοπλασία της διάσημης ομώνυμης ταινίας,  sequel της οποίας επιτέλους βρήκε το δρόμο του στις κινηματογραφικές αίθουσες. To TOPGUN είναι ένα από τα σχολεία μετεκπαίδευσης που παρέχει το US Navy μέσω του κέντρου NAWDC (Naval Air Warfighting Development Center).

STIT 2022, σερβική επίδειξη αποτροπής

Στις 30 Απριλίου στην αεροπορική βάση Batajnica, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι, πραγματοποιήθηκε η επίδειξη Stit 2022 (Ασπίδα) των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων-VS (Vojska Srbije) με τη συμμετοχή αεροσκαφών, δεκάδων οπλοσυστημάτων και οχημάτων και περισσότερων των 1000 στελεχών τους. Ανάμεσα σε άλλα επιδείχθηκαν τα «νέα» MiG-29 με καινούργια όπλα, εκσυγχρονισμένα Orao και οπλισμένα UCAV Pegash. Ανασκοπούμε επίσης και τις εξελίξεις στην αναζήτηση του Βελιγραδίου για νέα μαχητικά.

Swift Response 2022, κεραυνοί πάνω από τα Σκόπια

Με την επίδειξη αεροσκαφών που λάμβαναν μέρος στην άσκηση Swift Response 2022 εξελίχθηκε η Open Day της σημαντικής αυτής -από πολλές πλευρές- δραστηριότητας, η οποία εξελίχθηκε με επίκεντρο το πεδίο εκπαίδευσης του Στρατού της Βόρειας Μακεδονίας στο Krivolak και είχε, για άλλη μια φορά ελληνική συμμετοχή.

 

Guardia di Finanza, με τα φτερά του Gruppo Esplorazione Aeromarittima

Στις σελίδες μας έχουμε φιλοξενήσει αρκετές φορές άρθρα για τις Υπηρεσίες Εναέριων Μέσων και ειδικότερα ιταλικών δημόσιων οργανισμών, με τη γειτονική χώρα να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τέτοιους φορείς. Αυτή τη φορά η «Πτήση» προσκλήθηκε σε μια επιχειρησιακή επίδειξη και τη συμμετοχή της σε ένα μοναδικό στο είδος του σχηματισμό με τα καινούρια Leonardo P-72, τα οποία είναι συχνοί επισκέπτες στο περιβάλλον του Ιονίου, του Αιγαίου και του νότιου Κρητικού Πελάγους, γιορτάζοντας τα 30 χρόνια του Gruppo Esplorazione Aeromarittima

 

Ιταλικά Μη Επανδρωμένα Αερόχημα, Reaper Over Predator

Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες της Δύσης που αξιοποιεί ΜΕΑ εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας συσσωρεύσει εμπειρίες τόσο σε ειρηνική όσο και πολεμική περίοδο. Η ιταλική εμπλοκή με Predator πηγαίνει πίσω στο 2004, ενώ τα Reaper προστέθηκαν περίπου το 2010 και το 2021 το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε τις προθέσεις του για περαιτέρω επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Επισκεφθήκαμε το 28 Gruppo, μια από τις δυο Μονάδες της ΑΜ (Aeronautica Militare) που επιχειρεί με τα ιταλικά MQ-1 και MQ-9 υπό τη σκέπη του 32 Stormo, για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

DHC, αμφίβιες επιχειρήσεις με NH90

Από την εποχή που η μικτή διοίκηση ελικοπτέρων DHC των ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησε επιχειρήσεις με τα NHI ΝΗ90, όπως έχουμε αναφέρει σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, η δραστηριότητα εστιαζόταν σε ναυτικό περιβάλλον, στη διάσταση NFH (NATO Frigate Helicopter) των ευρωπαϊκών αεροσκαφών περιστρεφόμενων πτερύγων. Πρόσφατα όμως υπήρξε για πρώτη φορά μια στροφή σε αυτήν την πρακτική, της οποίας η «Πτήση» έγινε αυτόπτης μάρτυρας.

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα δράμα με μεταψυχροπολεμικές ρίζες

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε  στην επιφάνεια τον τρόπο με τον οποίο Ουάσιγκτον και Μόσχα διαχειρίστηκαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τριάντα και πλέον χρόνια. Μια προσπάθεια αξιολόγησης όμως της δικαιολογίας για «επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς» και την «προσέγγιση ΕΕ-Ουκρανίας» που χρησιμοποιεί ως δικαιολογία η ρωσική ηγεσία θα πρέπει να συμπεριλάβει στην εξίσωση και την Ευρώπη. Το δεύτερο μέρος της ιστορικής μας ανάλυσης, με το πρώτο να έχει δημοσιευτεί στο προηγούμενο τεύχος μας («Πτήση» 24, Μάιος 2022).

Η γεωπολιτική διάσταση της σύγκρουσης Ρωσίας-Δύσης στην Ουκρανία 

Μέσα στον Μάιο εξελίχθηκαν οι συζητήσεις σχετικά με το επόμενο βήμα «αναγκαστικής» διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας έπειτα από τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ όμως  έχει στραμμένο το βλέμμα και βορειότερα, προς την Αρκτική.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμική Αεροπορία 200 μαχητικών το 2030: Γίνεται; Και τι θα αντιμετωπίζει τότε;

Μια από τις κυβερνητικές εξαγγελίες που περιέχονται στην «Ατζέντα 2030», η οποία περιλαμβάνει -όπως περιγράφεται- και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, και αλλαγές σε θέματα θητείας και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

90
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Μαΐου 1453: ‘Εάλω η Πόλις’, η τελευταία...

58
Ο Οθωμανός σουλτάνος Μεχμέτ ο 2ος ξεκινά την έσχατη έφοδο κατά των Θεοδοσιανών Τειχών της βασιλίδας των πόλεων. Μετά από πολιορκία 53 ημερών, τα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Πολεμική Αεροπορία 200 μαχητικών το 2030: Γίνεται; Και τι θα αντιμετωπίζει τότε;

Μια από τις κυβερνητικές εξαγγελίες που περιέχονται στην «Ατζέντα 2030», η οποία περιλαμβάνει -όπως περιγράφεται- και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, και αλλαγές σε θέματα θητείας και...

Αρχικό πόρισμα: Τι πραγματικά συνέβη στην Πτήση SQ331 της Singapore Airlines

Η υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών περιστατικών της Σιγκαπούρης, TSIB αποδέσμευσε σήμερα αρκετά στοιχεία για το τι διαδραματίστηκε στην πτήση της Singapore Airlines, στην Πτήση SQ331...

Πως το Βέλγιο αποφάσισε να δώσει 30 F-16 στην Ουκρανία, και πόσα μαχητικά περιμένει το Κίεβο συνολικά

Όπως ήδη έχουμε γράψει, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander De Croo ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προσφέρει 30 μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, έως...