22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΚυκλοφορεί η καινούργια «Πτήση» No 31, Δεκέμβριος 2022!

Κυκλοφορεί η καινούργια «Πτήση» No 31, Δεκέμβριος 2022!

- Advertisement -

To καινούργιο τεύχος μας Νο31, Δεκέμβριος 2022  κυκλοφορεί πανελλαδικά  την Παρασκευή 02-12-2022

και ηλεκτρονικά ΕΔΩ

ΠΝ: Φρεγάτες, Κορβέτες, ΤΠΚ, Υποβρύχια. Πως θα «βγουν» οι αριθμοί…  

Από την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με τους εξοπλισμούς του Πολεμικού Ναυτικού τον Σεπτέμβριο πολλά έχουν συμβεί και αρκετές άλλες εξελίξεις αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου ή πολύ νωρίς μέσα στο 2023. Ανακεφαλαιώνουμε και αποσαφηνίζουμε το πλαίσιο της πορείας επανεξοπλισμού του ΠΝ.

 

ΑΝΑΛΥΣΗ: TBM BORA και TAYFUN. Μια ραγδαία εξελισσόμενη τουρκική απειλή πρώτου πλήγματος

Η ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, που έχει βέβαια βάθος άνω των τριών δεκαετιών, αλλά λαμβάνει πλέον πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης και μεγέθη, προβάλει μια σημαντική και σύνθετη απειλή για την Ελλάδα μέσα από μια σειρά εγχώριων οπλικών συστημάτων. Η διάσταση, που αναδύθηκε πρόσφατα στην ελληνική επικαιρότητα αλλά δεν είναι φυσικά καινούργια για όσους παρακολουθούν τα πράγματα, αφορά νέες εκδόσεις όπλων με «επικίνδυνα» χαρακτηριστικά όπως βλήματα SRBM (Short Range Ballistic Missiles), ίσως και με θερμοβαρικές γομώσεις που διογκώνουν και επεκτείνουν γεωγραφικά την απειλή αλλά και ΠΕΠ (Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων) με κατευθυνόμενα πυρομαχικά, με τους στόχους να καταυγάζουν Bayraktar. Σύμφωνα με μια άποψη ΤΒΜ και ΠΕΠ αποτελούν ή εξελίσσονται γοργά για την Τουρκία και του σχεδιασμούς της Άγκυρας σε όπλα πρώτου πλήγματος.  Δεν είναι όμως τα μόνα τουρκικά συστήματα που αποτελούν όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις για την ελληνική άμυνα και σε μια σειρά άρθρων θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τις απειλές αυτές και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

ATBM PATRIOTHAWK, Ασπίδα αντιβαλλιστικής άμυνας

Η αντιβαλλιστική (ΑΤΒΜ) βολή από συστήματα HAWK του Ελληνικού Στρατού και PATRIOT της Πολεμικής Αεροπορίας κατά στόχου που προσομοίαζε τακτικό βαλλιστικό πύραυλο ήταν μια παγκόσμια «πρωτιά», η οποία ανέδειξε το υψηλό επίπεδο της ελληνικής Αντιαεροπορικής Άμυνας. Πραγματοποιήθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο, αλλά τα μη διαβαθμισμένα στοιχεία της και άλλες πληροφορίες αποδεσμεύθηκαν αργότερα. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ειδικά με την κλιμάκωση της τουρκικής απειλής TBM, ανάλυση της οποίας περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του τεύχους μας.

 

Pitch Black 2022, Τα Rafale κατακτούν και την Αυστραλία

Για δεύτερη φορά η Armee de l’Air et de l’Espace (AAE), η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη, έστειλε μαχητικά omnirole Rafale για να συμμετάσχουν στην Pitch Black, τη -μεγάλης κλίμακας- άσκηση στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση RAAF Darwin, όπου και βρέθηκε ο απεσταλμένος τής «Πτήσης». Ακολουθεί το πρώτο από μια σειρά άρθρων για τη δραστηριότητα, η οποία συγκέντρωσε ογκώδη και πολύ ενδιαφέρουσα συμμετοχή. Διαβάστε για τις επιδόσεις του γαλλικού μαχητικού σε περιβάλλον επιχειρήσεων μαζί με F-35, F-15SG, EA-18G, KF-16 και Su-30MKI!

 

TFAPOLONIA Επιχείρηση White Eagle, Λευκοί Αετοί στο ανατολικό μέτωπο

 Η Ιταλική Αεροπορία (Aeronautica Militare) με κλιμάκιο Eurofighter υλοποίησε άλλη μια αποστολή ενίσχυσης των δυνάμεων που προστατεύουν τους ουρανούς της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, επιχειρώντας όμως αυτή τη φορά από προκεχωρημένη τοποθεσία στην ΑΒ Malbork της Πολωνίας, καθήκοντα που έχουν πάρει άλλη διάσταση και σημασία μετά τη ρωσική εισβολή και τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

 

NATO Air Shielding, RAPTOR στα ανατολικά σύνορα

Η μεταστάθμευση κάθε καλοκαίρι και παραμονή στην Ευρώπη αμερικανικών μαχητικών έγινε πλέον «παράδοση» από το 2014, μετά τον εποικισμό της Κριμαίας από τη Ρωσία, ως επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας του ΝΑΤΟ. Φέτος, μετά την 24η Φεβρουαρίου και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η παρουσία της Συμμαχίας στα ανατολικά της σύνορα κλιμακώθηκε ραγδαία και η ενίσχυσή της με F-22 Raptor ήταν ενταγμένη σε αυτό το πλαίσιο.

2 Reggimento Aviazione dellesercito «Sirio», Η Ιταλική Αεροπορία Στρατού pρο νέου ελικοπτέρου γενικής χρήσης

H Αεροπορία του Ιταλικού Στρατού-AVES (Aviazione Dell’Esercito), μια ιδιαίτερα ισχυρή δύναμη ελικοπτέρων στο ευρωπαϊκό στερέωμα, βρίσκεται σε περίοδο μετάπτωσης τόσο σε υλικό όσο και σε οργάνωση και σύνθεση. Το πρόγραμμα του νέου ελαφρού ελικοπτέρου γενικής χρήσης LUH (Light Utility Helicopter), που θα ικανοποιήσει την ανάγκη αντικατάστασης των AB.212 και AB.412 από το AW169, αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες αυτής της διαδικασίας, την οποία θα γνωρίσουμε μέσα από μια από τις κύριες μονάδες της, το 2ο RAE «Sirio».

RCAF, με ένα CC-150T πάνω από τα Καρπάθια σε αποστολή εναέριου ανεφοδιασμού

Για άλλη μια χρονιά καναδικά Hornet ανέλαβαν καθήκοντα Αεροπορικής Αστυνόμευσης στους ουρανούς της Ρουμανίας, συμβάλλοντας στην προστασία του εναέριου χώρου της και επιτηρώντας τις προσβάσεις από τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Reassurance. Η διαφορά από τις προηγούμενες, που η Βασιλική Καναδική Αεροπορία-RCAF (Royal Canadian Air Force) μεταστάθμευσε κάποια Μοίρα της με CF-188, ήταν ότι μετά την 24η Φεβρουαρίου 2022 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη ήταν πλέον πολύ διαφορετική. Σε αυτήν την έβδομή αποστολή του καναδικού κλιμακίου είχαμε την τύχη να πετάξουμε με το σπάνιο ιπτάμενο τάνκερ και αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων CC-150 Polaris, που βρίσκεται πλέον σε τροχιά απόσυρσης.

Embraer C-390 Millennium. Ένας «βραζιλιανος» για την Πορτογαλική Αεροπορία

H Forca Aerea Portuguesa (FAP) υποδέχθηκε και επίσημα στα μέσα Οκτωβρίου το πρώτο από τα καινούρια αεριωθούμενα μεταγωγικά C-390 Millennium, που θα αντικαταστήσουν στο άμεσο μέλλον τον στόλο των παλαιών C-130H Hercules, σε ικανοποίηση συμβολαίου που υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας της Ιβηρικής και της βραζιλιάνικης Embraer στις 22 Αυγούστου 2019 για πέντε αεροσκάφη, και εκτοξεύει τις δυνατότητές της στον τομέα αυτό.

Armada de Mexico. Δύναμη σε φιλόδοξη μετάπτωση με  κορβέτες SIGMA 10514

Με μια ακτογραμμή που εκτείνεται για περισσότερα από 11.000 χιλιόμετρα το Μεξικό δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημασία της παράκτιας και θαλάσσιας επικράτειάς του. Η άμυνά της είναι ευθύνη του Μεξικανικού Ναυτικού (Armada de Mexico) με περισσότερα από 60.000 στελέχη, που προσπαθεί την τελευταία δεκαετία να μεταπέσει από ένα σώμα επιτήρησης και επιβολής του νόμου σε μια δύναμη με σύγχρονες ναυτικές πολεμικές δυνατότητες, η οποία θα λαμβάνει μέρος σε διεθνείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ασκήσεις, όπως και ειρηνευτικές επιχειρήσεις για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στάσης από αυτή της παραδοσιακής «μη επέμβασης» πέραν των συνόρων της για τη χώρα της Βόρειας Αμερικής. Εκτός από το «εξωτικό» του θέματος, η περίπτωση της Armada de Mexico παρουσιάζει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές με μια που αφορά και τα ελληνικά πράγματα, αφού είναι χρήστης ελαφρών φρεγατών/κορβετών Sigma της ολλανδικής Damen και ειδικότερα των SIGMA 10514

Ρωσική υποχώρηση στη Χερσώνα: η  αρχή του τέλους ή έναρξη νέου γύρου 

Συμπληρώνοντας 9 μήνες, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προσφέρει σε συμπυκνωμένο χρόνο μια τεράστια ποικιλία εξελίξεων, που σε άλλες συγκρούσεις χρειάστηκαν χρόνια για να «παραχθούν». Ρωσικές επελάσεις από τρεις διευθύνσεις του ορίζοντα, η αιχμή της επιθετικής ενέργειας που έφθασε στα προάστια του Κιέβου, πολυήμερες πολιορκίες πόλεων όπως στη Μαριούπολη και -εν μέρει- στο Χάρκοβο, συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις και ανάδειξη των μη επανδρωμένων αεροχημάτων ως κύριου παράγοντα μάχης είναι μερικές μονό από αυτές. Στη συνέχεια όμως ήλθαν εντυπωσιακές αντεπιθέσεις των Ουκρανών, μεγάλες ρωσικές υποχωρήσεις -συνδυασμός ανάγκης και τακτικού αναπόφευκτου- με τελευταίο επεισόδιο την απόσυρση από τη Χερσώνα και τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση!

NASA-Αποστολή ARTEMIS 1. Γενική δοκιμή επιστροφής στη Σελήνη

Με τις ζητωκραυγές αρκετών εκατοντάδων παρατηρητών που βρέθηκαν τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλώριδα να πνίγονται από την εκκωφαντική βοή των κινητήρων του SLS, του ισχυρότερου πυραύλου που εκτόξευσε ποτέ η NASA, και πολλά εκατομμύρια ανά τον κόσμο να παρακολουθούν σε ζωντανή σύνδεση, ξεκίνησε η Αποστολή Artemis 1, η μη επανδρωμένη δοκιμή που ελπίζεται να δρομολογήσει την επιστροφή του ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης πριν από τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

 ΗΠΑ, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές… εσωστρέφεια!

 Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για την ανανέωση του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και των 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας είχαν δημιουργήσει προσδοκίες στο ρεπουμπλικανικό κόμμα για ανατροπή του σκηνικού, καθώς οι ψηφοφόροι θα προσέρχονταν να ψηφίσουν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, με γνώμονα κυρίως την οικονομία, τον πληθωρισμό, όπως και τις αμβλώσεις ή την ένοπλη βία. Τελικά, η κάλπη έβγαλε ένα θετικότερο απ’ ό,τι αναμενόταν αποτέλεσμα για τους Δημοκρατικούς, μια «τρελή Πελόζι», κατά τον πάντα απρόβλεπτο Τραμπ, και τον Χάντερ Μπάιντεν!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ “ΠΤΗΣΗ” ΕΔΩ

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη...

1
Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

H πρώτη τουρκική φρεγάτα κλάσης Istanbul δοκιμάζει φόρτωση 16 πυραύλων Atmaca

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ολοκλήρωση οπλικών συστημάτων στην τουρκική φρεγάτα TCG Istanbul, την πρώτη της ομώνυμης κλάσης, όπου μετά την εγκατάσταση και δοκιμή εκτόξευσης...

Πολωνία: Έτοιμη να βοηθήσει το Κίεβο να επαναπατρίσει τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Κίεβο να επιστρέψουν στην Ουκρανία οι άνδρες που είναι σε...

Ρωσία: Συνομιλίες για ειρήνη με την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή μας δεν έχουν νόημα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα πως τυχόν συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν έχουν νόημα χωρίς...