27.2 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗLCS στο Αμερικανικό Ναυτικό: Φεύγουν, μένουν, επισκευάζονται, μια τρέχουσα καταγραφή

LCS στο Αμερικανικό Ναυτικό: Φεύγουν, μένουν, επισκευάζονται, μια τρέχουσα καταγραφή

- Advertisement -

Από τις περιπετειώδεις έχει αποδειχθεί η κλάση πλοίων LCS του  Αμερικανικού Ναυτικού, καθώς πέρα από τα επιχειρησιακά και τεχνικά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί, η διατήρηση τους έχει γίνει και ένα ενδιαφέρον (για τον εξωτερικό παρατηρητή τουλάχιστον) πολιτικό ζήτημα για τις ΗΠΑ.

Ποια είναι λοιπόν τα νέα;  Πριν τα αναφέρουμε να θυμίσουμε τα εξής, καθώς είναι πολύπλοκη η ιστορία: Αρχικά λοιπόν τα πλοία LCS είναι δύο τύπων, 16 σκάφη τύπου Freedom και 19 τύπου Independence. Για να ξεχωρίζουν, τα Freedom έχουν μονή αρίθμηση (ως LCS 1, 3, 5 κ.ο.κ. έως 31) και τα Independence ζυγή (ως LCS 2, 4, 6 κ.ο.κ. έως 38). Όλα τα καράβια έχουν πάρει ονόματα πόλεων των ΗΠΑ. Από αυτά τα 35 λοιπόν το πλάνο του Αμερικανικού Ναυτικού είναι να κρατήσει 6 Freedom σε ρόλο μάχης επιφανείας και 11 Independence ως ναρκοθηρευτικά και τα υπόλοιπα (και των δύο τύπων) να τα αποσύρει.

Εδώ λοιπόν εμφανίζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο είναι απρόθυμο να δεχθεί τέτοια «μαζική» απόσυρση, τόσο γιατί τα παραπάνω σκάφη είναι πολύ νέα σε κατασκευή, αλλά και γιατί έτσι δεν τηρείται η εκδηλωμένη πρόθεση της χώρας για ένα «μεγάλο» Ναυτικό, τουλάχιστον 390 σκαφών και ακόμη περισσότερων στο μέλλον.

Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα; Πέρυσι στον τότε υπό συζήτηση αμυντικό προϋπολογισμό του 2023, το Ναυτικό είχε ζητήσει την απόσυρση εντός του έτους 9 LCS Freedom, δηλαδή όλων εκτός από τα 6 που ήθελε να κρατήσει. Τελικά ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε επέτρεψε την απόσυρση «έως 4 σκαφών».

Εδώ λοιπόν έχουμε το πρώτο νέο καθώς χθες, 14 Αυγούστου, αποσύρθηκε το LCS 11, USS Sioux City σε μια λιτή τελετή. Η απόσυρση του όμως είναι καθυστερημένη καθώς είμαστε ήδη στον Αύγουστο, οπότε αν το Ναυτικό θέλει να τηρήσει τον προγραμματισμό του, πρέπει να ολοκληρώσει τις 3 υπόλοιπες αποσύρσεις στους επόμενους μήνες. Ενώ τυπικά o προϋπολογισμός στο Αμερικανικό κράτος λήγει κάθε 30η Σεπτεμβρίου και ξεκινά ο επόμενος (δεν τηρείται ημερολογιακό έτος, αλλά 12μηνο εκτέλεσης από 1η Οκτωβρίου κάθε έτους έως 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου). Μπορεί εδώ δηλαδή να υπάρχει και ζήτημα εξεύρεσης κονδυλίων για τις αποσύρσεις (γιατί και αυτές κοστίζουν).

Υποστολή σημαίας στο LCS 11 κατά την τελετή απόσυρσης.

Πέρα από το παραπάνω, ένα άλλο νέο έρχεται να προβληματίσει για τις διαθέσεις του Ναυτικού. Καθώς το LCS 13, το USS Wichita, τύπου Freedom, ένα από τα σκάφη που περιλαμβάνονταν στον αρχικό αριθμό των 9 προς απόσυρση, θα κάνει αλλαγή κινητήρα ντίζελ, με το σχετικό κονδύλι που εγκρίθηκε να φθάνει τα 8,9 εκατ. δολάρια. Το σκάφος είχε πάθει μια αβαρία τον Νοέμβριο του 2022, και τώρα αυτή διορθώνεται. Άρα από την μια το Ναυτικό λέει «θέλω να τα αποσύρω», από την άλλη ξοδεύει χρήμα για να τα συντηρήσει.

Επίσης στο γνωστό θέμα του προβληματικού κιβωτίου μετάδοσης που έχει ταλαιπωρήσει τα Freedom, πλέον έχει βρεθεί λύση, έχει εφαρμοστεί στο LCS 19 και στα επόμενα, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ως επιδιόρθωση και σε προηγούμενα που επίσης είναι «μαρκαρισμένα» για έξοδο! Και εδώ δηλαδή έχουμε ένα κύκλο αναβάθμισης-επισκευής, σε σκάφη που υποτίθεται πιέζεται το Κογκρέσο να δεχθεί την απόσυρση τους. Πιθανά όμως τα παραπάνω να αιτιολογούνται από την πάγια τακτική των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να συντηρούν τα «υλικά» τους, μέχρι να αποφασισθεί οριστικά η απομείωση τους.

191117-N-DW182-2505 ATLANTIC OCEAN (Nov. 17, 2019) The Freedom-class littoral combat ship USS Detroit (LCS 7) conducts high-speed operations while traveling at speeds of more than 40 knots. During this deployment to the U.S. Southern Command’s area of responsibility, USS Detroit, with embarked helicopter and USCG law enforcement detachment, will support Joint Interagency Task Force South’s mission, which includes counter-drug patrols and detection and monitoring of illicit traffic in the Caribbean and Eastern Pacific. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Devin Bowser/Released)

Παραμένοντας στο σήμερα και μελετώντας τον υπό συζήτηση αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, το 2024 -ο οποίος ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, αλλά υπάρχουν δυο εκδοχές του, μιας της Γερουσίας των ΗΠΑ και μια της Βουλής των Αντιπροσώπων- διαπιστώνει κανείς το εξής: Πως και οι δύο εκδοχές προβλέπουν αρκετά ποσά για τα LCS (χωρίς να διαχωρίζονται οι τύποι) ως συνεχόμενη επένδυση. Έτσι στο κείμενο της Γερουσίας προβλέπονται 18 εκατ. δολάρια για εν πλω υλικό υποστήριξης, 49 εκατ. για υλικό των modules αποστολών, 94 εκατ. για τα modules ναρκοθηρίας, και 171 εκατ. για εκσυγχρονισμό των σκαφών, όπως και 32 εκατ. για έρευνα και ανάπτυξη. Μπορεί βέβαια να πει κανείς πως αυτά τα ποσά προορίζονται για τα  σκάφη που θα διατηρηθούν σε υπηρεσία, αλλά όπως είδαμε, συντηρούνται σε βάθος και άλλα.

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Ναυτικού για το 2024; Έχει ζητήσει την απόσυρση ακόμη 2 σκαφών LCS, αλλά του τύπου Independence, τα LCS 6 (USS Jackson) και LCS 8 (USS Montgomery).

210511-N-WU807-1095 PACIFIC OCEAN (May 11, 2021) Independence-variant littoral combat ship USS Charleston (LCS 18) transits the Pacific Ocean in support of the Oceanica Maritime Security Initiative (OMSI) program. The OMSI program is a Secretary of Defense initiative leveraging Department of Defense assests transiting the region to increase the Coast Guard’s maritime domain awareness, ultimately supporting is maritime law enforcement operations in Oceania. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Adam Butler)

Συνολικά: Από τα αρχικά 35 καράβια έχουν πλέον αποσυρθεί δύο τύπου Freedom, το LCS 1 (USS Freedom, το πρώτο του συγκεκριμένου σχεδίου) και τώρα το LCS 11 (USS Sioux City) και δυο τύπου Independence, τα LCS2 (USS Independence, το πρώτο αυτού του σχεδίου) και το LCS 4 (USS Coronado). Τα υπόλοιπα, δηλαδή 31 στο σύνολο είναι σε υπηρεσία, ή ετοιμάζονται να ενταχθούν, καθώς τα πιο καινούργια είναι τώρα σε φάση παράδοσης από τα ναυπηγεία!

Όλα μαζί τα παραπάνω κατατείνουν σε ένα συμπέρασμα:

Η συνέχεια στο Naval Defence

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

74 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
74 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΘΕΜΑ: Γιατί δεν αγοράσαμε τελικά τα αμφίβια AAV-7RAM/RS για τους Πεζοναύτες μας;

Το 2020 ήταν αναμφίβολα μια χρονιά με πολύ ειδικό βάρος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα αντιμετώπισε τότε, επιτυχώς εκ τους αποτελέσματος, υβριδικές απειλές σε...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Ελληνικός Στρατός επέλεξε 62+102 τεθωρακισμένα M2A2 ODS-SA

172
Ο Ελληνικός Στρατός επέλεξε 164 συνολικά M2A2 ODS-SA, και ετοιμάζεται να μπει δυναμικά  στον «αστερισμό των Bradley»! Έλληνες αξιωματικοί, με τη συνοδεία στελεχών της...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Ιουνίου 1942: Ένα Focke-Wulf 190A-3 προσγειώνεται...

2
Έχετε κάνει ποτέ ένα μεγάλο σφάλμα που να το μετανιώνετε όλη σας τη ζωή; Στις 23 Ιουνίου 1942, ο Γερμανός υποσμηναγός (Oberleutnant) Αρμίν Φάμπερ...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΘΕΜΑ: Γιατί δεν αγοράσαμε τελικά τα αμφίβια AAV-7RAM/RS για τους Πεζοναύτες μας;

Το 2020 ήταν αναμφίβολα μια χρονιά με πολύ ειδικό βάρος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα αντιμετώπισε τότε, επιτυχώς εκ τους αποτελέσματος, υβριδικές απειλές σε...

Αιματηρή ουκρανική επίθεση στην Κριμαία με ATACMS, “ευθύνονται οι ΗΠΑ” λέει η Ρωσία

Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για μια ουκρανική επίθεση που εξαπολύθηκε σήμερα στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το...

Νεκροί στο Νταγκεστάν από τους τρομοκράτες – ανάμεσα τους ιερέας

Διπλή όπως φαίνεται ήταν η επίθεση στο Νταγκεστάν από τρομοκράτες, κατά πάσα πιθανότητα ισλαμιστές. Καθώς υπήρξε επίθεση σε συναγωγή και ορθόδοξη εκκλησία στην πόλη...