25.3 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗTo Arado Ar.240 με τα ανυπέρβλητα προβλήματα χειρισμού του

To Arado Ar.240 με τα ανυπέρβλητα προβλήματα χειρισμού του

- Advertisement -

Η γενική αξιολόγηση του αεροσκάφους ήταν αρκετά θετική, κάτι που ενθάρρυνε το Υπουργείο Αεροπορίας να προβεί σε επίσημη παραγγελία των επομένων πρωτοτύπων.

Έτσι, ακολούθησε το V7 όπου σχεδιάστηκε για αναγνωριστικές αποστολές μεγάλου υψομέτρου. Πέταξε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1942 με δύο DB 605Α, ισχύος 1.475 ίππων, οι οποίοι ενεργοποιούνταν με μείγμα νερού και μεθανόλης για αύξηση της απόδοσής τους. Ο οπλισμός του αποτελείτο από δύο MG 17, τοποθετημένων στις βάσεις των πτερύγων, και ένα αμυντικό τηλεχειριζόμενο MG 151/20. Μπορούσε επίσης να μεταφέρει δύο βόμβες των 110 λιβρών εκάστη. Είχε αυτονομία πτήσης 1.900 χλμ, ενώ διέθετε ικανότητα ανόδου στα 20.000 πόδια περίπου εντός δέκα λεπτών.

To πρωτότυπο Arado Ar.240 V3

Το V8 ήταν πανομοιότυπο με το προηγούμενο, ενώ το V9 δημιουργήθηκε ως βαρύ μαχητικό (Zerstörer) με επανασχεδιαζόμενες μακρύτερες πτέρυγες και άτρακτο. Τροφοδοτείτο από τους DB 603A, όπου επίσης λειτουργούσαν με νερό και μεθανόλη. Ο οπλισμός του ήταν τέσσερα εμπρόσθια και δύο οπίσθια MG 151/20. Η συγκεκριμένη έκδοση έτυχε ιδιαιτέρας προσοχής και κέντρισε το ενδιαφέρον για μαζική παραγωγή. Το πλάνο όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ, λόγω έλλειψης συγκεκριμένων εξαρτημάτων. Κάποιοι πρεσβεύουν πως το project έμεινε ανολοκλήρωτο, ενώ άλλοι μιλούν για ολική καταστροφή του σε κάποια προσγείωση.

Ο τύπος νυχτερινού μαχητού του Ar.240 ήταν το V10 με δύο Jumo 213. Οι δοκιμαστικές πτήσεις ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1943 και συνεχίστηκαν μέχρι τα τέλη του 1944. Επάνω σε αυτόν βασίστηκε η εταιρεία για να κατασκευάσει κατόπιν το πιο προηγμένο Αr.440.

Το V11 προοριζόταν για μαχητικό-βομβαρδιστικό, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, όπως και το όμοιό του, V12. Ήταν οπλισμένο βαρύτερα από κάθε άλλο, με εμπρόσθια MG 151/30 και MK 103, καθώς και οπίσθια MG 151 και MG 131 των 13 χιλ. Ταυτοχρόνως, είχε δυνατότητα μεταφοράς βομβών συνολικού βάρους 1.800 λιβρών. Ανολοκλήρωτα έμειναν επίσης και τα υπόλοιπα τρία, V13, V14, V15.

Close up του συστήματος προσγείωσης

Η σειρά Α

Κατόπιν η Arado δημιούργησε τη σειρά Α, εφοδιάζοντας τις πρώτες εκδόσεις με τους πανίσχυρους DB 603A-1 των 1.750 ίππων που περιέστρεφαν τετράφυλλες έλικες. Το Ar 240A εξοπλίστηκε με δύο MG 151/20 στη βάση της ατράκτου και δύο ακόμη, ιδίου τύπου, στις πτέρυγες. Στους δύο αμυντικούς πυργίσκους είχαν τοποθετηθεί MG 151/20. Το αεροσκάφος είχε δυνατότητα μεταφοράς από μια βόμβα των 2.200 λιβρών έως 288 των πέντε λιβρών εκάστη. Επειδή ποτέ δεν δόθηκε έγκριση για μαζική παραγωγή, μόνο λίγα τελικά κατασκευάστηκαν.

Το Α-01 πρωτοπέταξε στις 28 Ιουνίου του 1942 και οι δοκιμαστικές φάσεις επεκτάθηκαν έως το Σεπτέμβριο, πριν τελικώς αποσταλεί για υπηρεσία στην Κρακοβία προς το τέλος του έτους. Το Φεβρουάριο του 1943 έπεσε λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ κανείς από το διμελές πλήρωμα δεν επέζησε.

Το Α-02 ολοκληρώθηκε μόλις τελείωσαν οι δοκιμές του προηγουμένου. Υπέστη κάποιες ζημιές σε μία προσγείωσή του περί τα τέλη Ιανουαρίου του 1943. Η κατοπινή τύχη του είναι παντελώς άγνωστη.

Αν και το Α-03 ξεκίνησε πτήσεις με τους DB 601, αυτοί κατόπιν αντικαταστάθηκαν με τους BMW 801 TJ. Στο συγκεκριμένο τύπο, η θέση του πλοηγού/ασυρματιστού στράφηκε προς το εμπρός. Αργότερα εστάλη σε Μοίρα αναγνωριστικών στην Ιταλία, αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια κάποιας προσγείωσής του.

Το Α-04 επιτέλεσε την παρθενική του πτήση προς το τέλος Σεπτεμβρίου του 1942. Οι αρχικοί DB 601Ε αλλάχτηκαν με τους DB 603. Μετά την τελική αξιολόγησή του, μεταφέρθηκε στην Ιταλία, στην ίδια Μοίρα αναγνωριστικών. Από ειρωνεία της τύχης, είχε ακριβώς την ίδια κατάληξη με το Α-03, αλλά αυτό τουλάχιστον επισκευάστηκε και παραδόθηκε στην Arado.

Για το τελευταίο της σειράς, το Α-05, επιλέχθηκαν από την αρχή οι BMW 801 TJ, ενώ προστέθηκε επίσης και ένας υπερσυμπιεστής τύπου Rateau. Πιθανότατα ήταν μεταξύ όσων λίγων μεταφέρθηκαν σε Μοίρες αναγνωριστικών στη Σοβιετική Ένωση.

Κάποιοι βασικοί τύποι του αεροσκάφους. Από τη σειρά C, μάλλον κατασκευάστηκε ένα και μοναδικό κομμάτι.

Επιχειρησιακή δράση

Παρά τη διακοπή της γενικής παραγωγής, όσα Ar.240 κατασκευάστηκαν, μεταφέρθηκαν συντόμως σε μάχιμες μονάδες. Τον Δεκέμβριο του 1942, συμμετείχαν σε αναγνωριστικές αποστολές στο Στάλινγκραντ, όπως και στο σιδηρόδρομο του Murmansk, ενώ άλλα παραδόθηκαν στην 5η Μοίρα στα βόρεια της Φινλανδίας κοντά στο Petsamo. Είναι επίσης καταγεγραμμένη δράση τους στο Ostland από κοινού με Junkers Ju.88, όπως και στο Don κατά τον Ιούλιο του 1943. Άλλα μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, όπως προαναφέραμε, και κάποια εστάλησαν στο νότιο τομέα του Ανατολικού Μετώπου, στη 10η Μοίρα αναγνωριστικών μακράς εμβελείας.

Αν και ο αριθμός των Ar.240 στα μέτωπα μάχης ήταν λίαν περιορισμένος, ένα εξ αυτών αιχμαλωτίστηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά την προέλασή τους προς τα δυτικά το 1944-1945. Το πόρισμα του πιλότου τον δοκιμών, σμηναγού Eric Brown, έκανε λόγο για εξαιρετικό αεροσκάφος του είδους του, αλλά δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περαιτέρω χωρίς εκτενείς τροποποιήσεις, λόγω των προβλημάτων χειρισμού και ασταθείας του. Μετά την αξιολόγησή του, παραδόθηκε στους Γάλλους αλλά είναι άγνωστο τι τελικώς απέγινε.

Κρακοβία, τέλος του 1942

Οι όποιες εντυπωσιακές τεχνολογικές καινοτομίες του Ar.240 υποσκελίστηκαν από τα φοβερά προβλήματα χειρισμού του, και δη κατά την προσγείωση, που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή αρκετών εξ αυτών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν κατέστη ποτέ δυνατόν να επιλυθεί σε κανέναν από τους τύπους που κατασκευάστηκαν, κάτι που είχαν αντιληφθεί πλήρως οι Γερμανοί, γιαυτό και δεν προχώρησαν σε άδεια μαζικής παραγωγής του. Έτσι, η αρχική παραγγελία κατασκευής 40 μονάδων ακυρώθηκε και το όλο πρόγραμμα διεκόπη οριστικά.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο θα μας κοστίσουν οι εξοπλισμοί στην επόμενη 15ετια; Αντέχουμε...

111
Στην ευρύτερη αγωνία για τους ελληνικούς εξοπλισμούς, ειδικά κοιτώντας προς τα όσα σχεδιάζει, πραγματοποιεί και εξελίσσει η Τουρκία, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το πλήρες...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Μαρτίου/13 Απριλίου 1917: Ο Μωραϊτίνης βομβαρδίζει τη...

0
Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές  ο Υποπλοίαρχος Αριστείδης Μωραϊτίνης του Ναυτικού Αεροπορικού Σώματος (Ν.Α.Σ.) με αεροπλάνο Henry Farman H. F. 27, πραγματοποιεί νυχτερινή επιδρομή...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η ένδοξη δράση του μεταγωγικού Noratlas με τα χρώματα του Ισραήλ

Το γαλλικό - ελαφρό με τα σημερινά μέτρα, μέσο με τα μέτρα της εποχής του - μεταγωγικό Noratlas της κρατικής αεροπορικής βιομηχανίας Société nationale...

1966-1976: Οι ελληνικοί εξοπλισμοί σε μια κρίσιμη δεκαετία – από τα Noratlas στην εισβολή της Κύπρου, μέρος Β’

Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάσθηκαν οι περιστάσεις που οδήγησαν στην απόκτηση του Noratlas από την ΕΒΑ, ιδίως η ματαίωση της προμήθειας των 4...

Βίντεο: Το ιστορικό Boeing 747 “Olympic Eagle” γίνεται έκθεμα στο Ελληνικό

Ένα από τα εμβληματικά αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το Boeing 747Β SX-OAB "Olympic Eagle", μετακινήθηκε και τοποθετήθηκε δίπλα στο κτήριο Saarinen (το κεντρικό του...