26.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΝΕΑΔΙΑΣΤΗΜΑ–ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΠου είναι τελικά οι εξωγήινοι; Μια Εξίσωση και ένα Παράδοξο προσπαθούν να...

Που είναι τελικά οι εξωγήινοι; Μια Εξίσωση και ένα Παράδοξο προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα

- Advertisement -

Εξίσωση του Drake εναντίον Παραδόξου του Fermi: Μια “μάχη” που κρατά δεκαετίες. Τελικά που είναι οι εξωγήινοι;

Πολύ συχνά βλέπουμε άρθρα και ειδήσεις σχετικά με εμφάνιση ιπτάμενων δίσκων, μαρτυρίες απαγωγών, φωτογραφίες UFO κτλ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα περισσότερα από τα ανωτέρω έχουν εξηγηθεί ως απάτες, ψεύδη κτλ, αν και υπάρχει ένα μικρό υπόλοιπο που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξήγητα.Το ερώτημα επανήλθε στο προσκήνιο, μετά τα περιστατικά θέασης “αγνώστων εναέριων φαινομένων” (UAPs), από τους πιλότους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (δείτε σχετικά στο τέλος του άρθρου).

Σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε με τις τις δυο επικρατέστερες θεωρίες σχετικά με τη πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής.

Η Εξίσωση του Drake

Ο Frank Drake είναι ένας απο τους πιο διάσημους αστροφυσικούς εν ζωή. Το 1961 διατύπωσε τη περίφημη εξίσωσή του, σε μια προσπάθεια να υπολογίσει τους νοήμονες πολιτισμούς του γαλαξία μας που έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με το ανθρώπινο είδος.

Η εξίσωση N = R* • fp • ne • fl • fi • fc • L αναλύεται ως εξής:

Ν: αριθμός εξωγήινων πολιτισμών με την ικανότητα εκπομπής ανιχνεύσιμων ραδιοκυμάτων,

R*: η αναλογία των άστρων που είναι δυνατό να φιλοξενούν ζωή,

fp.: το ποσοστό αυτών των άστρων που διαθέτουν πλανητικά συστήματα,

ne: το ποσοστό των πλανητών ανά ηλιακό σύστημα που μπορούν να αναπτύξουν περιβάλλον κατάλληλο για ζωή,

fl: το κλάσμα των πλανητών στους οποίους τελικά θα εμφανιστεί ζωή,

fi: το κλάσμα των πλανητών που τελικά θα αναπτύξουν νοήμονα ζωή,

fc : το κλάσμα των πολιτισμών που θα αναπτύξουν τεχνολογία εκπομπής ραδιοκυμάτων,

L: η διάρκεια του χρόνου που θα εκπέμπουν ραδιοκύματα (οι άνθρωποι εκπέμπουν ραδιοκύματα απο τη δεκαετία του ’30)

Ο Drake υπολόγισε ότι υπάρχουν μόνο στο γαλαξία μας 1000 έως 100.000.000 πολιτισμοί. Εκείνη την εποχή κάποιες απο τις παραμέτρους της εξίσωσης ήταν παντελώς άγνωστες. Για παράδειγμα οι πρώτοι εξωπλανήτες θα ανακαλυφθούν μόλις το 1995. Έκτοτε η εξίσωση έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές. Σήμερα οι αστροφυσικοί, χρησιμοποιώντας πιο επίκαιρα δεδομένα και έχοντας πάντα υπ όψιν τους τη διάσημη εξίσωση, έχουν καταλήξει ότι ο αριθμός νοημόνων εξωγήινων πολιτισμών στο γαλαξία μας κυμαίνεται από 1, για τους πιο συντηρητικούς, έως 280.000.000 για τους πιο αισιόδοξους.

H νέα εξίσωση που υπολογίζει τον αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών

Γιατί οι εξωγήινοι είναι σιωπηλοί και το Παράδοξο του Φέρμι

Το «παράδοξο του Φέρμι» μιλά για την πιθανότητα να βρεθεί νοήμων εξωγήινη ζωή. Ο Ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι είχε υποστηρίξει τη δεκαετία του 1940 ότι «αν υπάρχουν τόσοι νοήμονες πολιτισμοί, πού είναι και γιατί δεν έχουμε βρει ίχνη από αυτούς;».

Ο Φέρμι είχε θέση μια εύλογη απορία για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Αφού υπάρχουν δισεκατομμύρια άστρα σαν τον δικό μας Ήλιο στο γαλαξία μας, πολλά μάλιστα μεγαλύτερα ηλικιακά από τον δικό μας, και γύρω από αυτά περιστρέφονται δισεκατομμύρια πλανήτες. Στατιστικά ένας μεγάλος αριθμός από αυτά θα μπορούσε να έχει ζωή και πολιτισμούς με τεχνολογική εξέλιξη. Καθώς όλα αυτά επιβεβαιώνονται πως εμείς δεν μπορούμε να δούμε κανένα σημάδι αυτής της εξωγήινης ζωής;

Oι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες εξωπλανήτες, ενώ μη επανδρωμένα διαστημόπλοια βρήκαν ίχνη νερού σε αρκετούς ακόμη πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Γιατί όμως έως τώρα δεν έχει βρεθεί ούτε καν ένας μικροοργανισμός έξω από τη Γη; Σύμφωνα  με αστροβιολόγους από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU), η απάντηση είναι πως η ζωή που τυχόν αναπτύχθηκε σε άλλους «κόσμους» είχε μικρή διάρκεια, με συνέπεια να εξαφανισθεί σύντομα.

Στόχος των αστροβιολόγων ήταν να μελετήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έμβιοι οργανισμοί.

Έτσι, συνειδητοποίησαν ότι, κατά κανόνα, στους περισσότερους πλανήτες οι οργανισμοί που ενδεχομένως «φιλοξένησαν» δεν κατάφεραν να επιβιώσουν για πολύ, λόγω είτε της υπερβολικά υψηλής είτε της υπερβολικά χαμηλής θερμοκρασίας.

«Το σύμπαν πιθανότατα βρίθει κατοικήσιμων πλανητών, με συνέπεια πολλοί επιστήμονες να πιστεύουν πως το ίδιο ισχύει και με τις εξωγήινες μορφές ζωής», λέει ο Δρ Αντίτια Τσόπρα από το ANU και επικεφαλής συντάκτης του άρθρου της ομάδας, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astrobiology.

«Η ζωή όμως είναι εξαιρετικά εύθραυστη στα πρώτα στάδια δημιουργίας της. Επομένως, πιστεύουμε πως σπάνια έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταφέρει να επιβιώσει».

Με βάση τη μελέτη των αστροβιολόγων, τα περισσότερα πλανητικά περιβάλλοντα είναι αρχικά ασταθή.

Για να μπορέσει η ζωή να ευδοκιμήσει σε έναν πλανήτη, θα πρέπει οι πρώτοι μικροοργανισμοί που θα δημιουργηθούν να ρυθμίσουν τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, όπως των υδρατμών και του διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία στην επιφάνεια.

Περίπου πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, ενδεχομένως μαζί με τη Γη να ήταν κατοικήσιμοι και η Αφροδίτη με τον Άρη.

Παρ’ όλα αυτά, 1 δισεκατομμύριο χρόνια αργότερα, το περιβάλλον της Αφροδίτης είχε μετατραπεί σε μια υπέρθερμη «κόλαση», ενώ αντίθετα οι θερμοκρασίες στον Άρη είχαν μειωθεί δραστικά.

Έτσι, αν τυχόν είχαν αναπτυχθεί μικρόβια στην Αφροδίτη και τον Άρη, δεν κατάφεραν να σταθεροποιήσουν το περιβάλλον στους δύο αυτούς πλανήτες. Σε αντίθεση με τη Γη, όπου η ζωή έπαιξε κομβικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος.

Η απάντηση στο παράδοξο Φέρμι, όπως είναι γνωστό το παραπάνω ερώτημα, είναι πως οι μικροοργανισμοί που εμφανίζονται σε πλανήτες του σύμπαντος ενδέχεται κατά κανόνα να εξαφανίζονται πολύ σύντομα.

Άρα τι συμβαίνει;

Με βάση τις ανωτέρω θεωρίες, είτε οι εξωγήινοι είναι παντού τριγύρω μας και δε μπορούμε να τους δούμε (ή δε θέλουν να τους δούμε), είτε οι πολιτισμοί τους έχουν έλθει και παρέλθει, όντας πλέον όλοι νεκροί, είτε η ζωή στο σύμπαν γενικότερα, δε συνηθίζει να εξελίσσεται πέρα από μικροβιακό επίπεδο. Και οι 2 θεωρίες έχουν φανατικούς υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα. Αποτελεί πάντως κοινή άποψη πως το μεγαλύτερο ίσως ερώτημα όλων των εποχών, θα απαντηθεί στο προσεχές μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Πεντάγωνο: Μάλλον δεν είναι εξωγήινοι άλλα ίσως κάτι πολύ χειρότερο

Ανεξήγητη, αλλά πραγματική απειλή τα “UFOs” σύμφωνα με την έκθεση των ΗΠΑ

https://www.naftemporiki.gr/story/1058004/i-suntomi-eksafanisi-tis-zois-isos-einai-o-kanonas-sto-sumpan

https://antikleidi.com/2015/12/28/gramatikakis_monaxia/

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΛΒΟ: ψάχνει ξανά μνηστήρα όταν όλη η Ευρώπη παραγγέλνει τα Leopard 2 που έφτιαχνε…

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επίτιμου Διευθυντή ΔΙΤ/ΓΕΣΕΛΒΟΠωλείται εκ νέου η Ελληνική Βιομηχανια Οχημάτων; Δημοσιεύματα αυτό αναφέρουν.H πολύπαθη εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η 4η φρεγάτα FDI πιο “κοντά” στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

63
Η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στις 6 Ιουνίου (ενώ θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαΐου 621: Μάχη του Hulao, η κινεζική...

0
Στη μακρά διαμάχη μεταξύ της κινεζικής δυναστείας του Σούι και των Τανγκ τον 7ο αιώνα μ.Χ., ο επικεφαλής των τελευταίων, κατορθώνει μετά αρκετές νίκες...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Νότια Κορέα: Καταδικάζει την αποτυχημένη προσπάθεια της Β. Κορέας να θέσει σε τροχιά κι άλλο κατασκοπευτικό δορυφόρο

Η Νότια Κορέα καταδίκασε σήμερα την απόπειρα να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός κατασκοπευτικός δορυφόρος στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, αν και τελικά απέτυχε,...

Β. Κορέα: Eκτόξευσε πύραυλο που εξερράγη εν πτήσει

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα σήμερα φαίνεται ότι καταστράφηκε και συντρίμμια του εντοπίστηκαν στα δυτικά παράλια της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε η...

Βόρεια Κορέα: Θέτει νέο δορυφόρο σε τροχιά ως την 4η Ιουνίου

Η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά νέο στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο, μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο το λιμενικό σώμα της χώρας.Η ιαπωνική...