Η εκρηκτική ισχύς των πυρηνικών όπλων μετράται σε κιλοτόνους (δηλαδή χιλιάδες τόνους) εκρηκτικού TNT. Η βόμβα της Χιροσίμα είχε ισχύ “μόλις” 16 κιλοτόνους (16.000 τόνοι) TNT, ενώ η Tsar Bomba, η πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα, είχε ισχύ περίπου 60 μεγατόνων (60.000.000 τόνων) TNT.
Σήμερα πυρηνικά όπλα διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα. Συνολικά υπάρχουν 15.000 πυρηνικές κεφαλές στο πλανήτη.
Στο κανάλι Kurzgesagt στο Youtube, βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον και προσεγμένο βίντεο για τη καταστρεπτική ισχύ των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με το βίντεο, αν όλες οι μεγάλες πόλεις της Γης βομβαρδιστούν με πυρηνικά, θα σκοτωθούν άμεσα 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ θα περισσέψουν και 1.500 όπλα.
Αν όλες οι 15.000 κεφαλές τοποθετούνταν στον Αμαζόνιο και “έσκαγαν” ταυτόχρονα, θα προκαλούσαν έκρηξη ισχύος ίσης με 15 φορές αυτής του ηφαιστείου Κρακατόα που εξερράγη το 1883, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων.
Η πύρινη σφαίρα θα είχε διάμετρο 50 χιλιομέτρων, ισοπεδώνοντας τα πάντα σε έκταση σχεδόν 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το χαρακτηριστικό “μανιτάρι” θα ξεπερνούσε τα 50 χιλιόμετρα σε ύψος, ενώ οι πυρκαγιές που θα ακολουθούσαν, θα έκαιγαν σχεδόν όλη τη Νότια Αμερική.
Θα ακολουθούσε ένας “πυρηνικός χειμώνας” δηλαδή μια παγκόσμια κλιματική κατάσταση όπου τα σωματίδια σκόνης και στάχτης θα έμεναν για χρόνια στην ανώτερη ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας σημαντικά το κλίμα και οδηγώντας τις σοδειές σε αποτυχία.
Το βίντεο πάει ένα βήμα παραπέρα και εξηγεί τι θα συνέβαινε εάν μπορούσαμε να εξορύξουμε όλο του ουράνιο του πλανήτη μας και το μετατρέπαμε σε πυρηνικές βόμβες.
Οι 35 εκατομμύρια τόνοι ουρανίου που εικάζεται πως υπάρχουν στο φλοιό της Γης, θα μας έδιναν τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε 10 δισεκατομμύρια βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμα. Η καταστροφική ισχύς θα ήταν περίπου ισοδύναμη με αυτή του αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους, ενώ η έκρηξη θα ήταν τόσο ισχυρή που θα μπορούσε να καταστρέψει ακόμη και το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Περισσότερα στο βίντεο:
Δείτε επίσης
Ποιες οι διαφορές μεταξύ ατομικής βόμβας και βόμβας υδρογόνου;
Πρώτη δημοσίευση 4/3/2019