H USAF θα αγοράσει τελικά καινούργια F-15X, παρά το γεγονός της παράλληλης προμήθειας F-35, με τα πρώτα να αναλαμβάνουν ρόλους υποστήριξης, φέροντας έως 24 όπλα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η USAF, θα ζητήσει αρχικά την αγορά 8 F-15X, έχοντας στο πλάνο να αγοράσει συνολικά 80 αεροσκάφη, σε βάθος πενταετίας. Κατ αυτό το τρόπο, θα εξοπλιστεί τουλάχιστον μια Αεροπορική Πτέρυγα των 72 αεροσκαφών, που θα χωρίζεται σε 3 Μοίρες των 24 αεροσκαφών, και με 8 επιπλέον αεροσκάφη ως εφεδρικά.
Το νέο F-15 θα βγει σε 2 εκδόσεις, μια μονοθέσια (F-15CX) και μια διθέσια (F-15EX). Θα πρόκειται για αεροσκάφη που θα ενσωματώσουν τεχνολογία ήδη υπάρχουσα σε μοντέλα που έχουν πουληθεί τα τελευταία χρόνια, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Θα διαθέτουν δηλαδή -μεταξύ άλλων- ενισχυμένη άτρακτο με διάρκεια ζωής 20.000 ωρών (!).
Το F-15X θα εξοπλιστεί με σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου, νέες οθόνες πιλοτηρίου, ψηφιακό fly-by-wire, νέο ραντάρ APG-82 και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εισερχομένων πυραύλων EPAWSS.
Εκεί που το F-15X θα κάνει τη διαφορά, θα είναι στον όγκο οπλισμού που θα μεταφέρει, αφού με τους φορείς πολλαπλών βλημάτων AMBER, θα μπορεί να μεταφέρει ως 24 από 8 που μπορεί σήμερα.
Μπορεί φυσικά το F-15X να μην είναι stealth, αλλά τα “αδερφάκια” του (F-35, F-22), δεν μπορούν να μεταφέρουν όπλα παρά μόνο στους εσωτερικούς φορείς τους, διαφορετικά η χαμηλή παρατηρησιμότητα πάει περίπατο. Το F-35 μπορεί να μεταφέρει μόνο 4 βλήματα εσωτερικά και το F-22, μόνο 6. Επομένως, το F-15X θα αναλάβει το ρόλο του “κουβαλητή” όπλων (από ασφαλή απόσταση), τα οποία θα κατευθύνονται στο στόχο από τα προπορευόμενα stealth μαχητικά.
Η τελευταία φορά που η USAF αγόρασε F-15 ήταν το 2001, ωστόσο το αεροσκάφος που πρωτοπέταξε το 1972, θα συνεχίσει να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή για πολλά ακόμη χρόνια. Το αεροσκάφος πετά επίσης τις πολεμικές αεροπορίες του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Σιγκαπούρης και της Νοτίου Κορέας, ενώ το Κατάρ μόλις πέρυσι παρήγγειλε 36 F-15 με option για ακόμη 36.