11.6 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΥπογραφή σύμβασης για την προμήθεια τριών παράκτιων Περιπολικών Πλοίων

Υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια τριών παράκτιων Περιπολικών Πλοίων

- Advertisement -

Όπως είχαμε προαναγγείλει από νωρίτερα και όπως ανακοινώθηκε επίσημα, “Υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η Σύμβαση για την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων Παράκτιων Περιπολικών Πλοίων, η παράδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί το 2020 από την ανάδοχο εταιρεία Κοντιέρε Ναβάλε Βιτόρια που αναδείχτηκε κατόπιν διεθνούς και διαυγούς διαγωνισμού.
Ο Υπουργός Φώτης Κουβέλης υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος αναφέρθηκε και στην επικείμενη προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού, ύψους 49 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια και άλλων σκαφών για το Λ.Σ.
Στην τελετή παραβρέθηκε ο πρέσβης της Ιταλίας στη χώρα μας Luigi Marras καθώς και ο Πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας.
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη:
«Κυρίες και κύριοι, η υπογραφή της σημερινής σύμβασης, αποτελεί μία ιδιαίτερη στιγμή για το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή.
Με την προμήθεια των τριών υπερσύγχρονων Παράκτιων Περιπολικών Πλοίων, εντός του 2020, γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική η αποστολή των γυναικών και ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πολυδιάστατο έργο και αποστολή τους.
Στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
Τα εν λόγω σκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένα για αποστολές επιτήρησης των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων και για τη διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν στη θάλασσα.
Τα τρία πλοία τα οποία προμηθευόμαστε θα είναι πλήρως επιχειρησιακά ακόμη και κάτω από δυσμενείς καιρικά συνθήκες.
Παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την προμήθεια και τέταρτου παρόμοιου σκάφους και κατά συνέπεια πολύ σύντομα θα ενεργοποιήσουμε το σχετικό δικαίωμα προαίρεσης που είχε προβλεφθεί στη διακήρυξη του διεθνούς και διαυγούς διαγωνισμού, ο οποίος κατέληξε στην ανάδειξη ως αναδόχου της «Κοντιέρε Ναβάλε Βιτόρια».
Η επιχειρησιακή ικανότητα των τεσσάρων σκαφών, σε συνδυασμό με το μέγεθός τους θα τους επιτρέπει να προσεγγίζουν όλα τα λιμάνια της χώρας ενώ τα καθιστά ιδανικά για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής ιδιαίτερα στο Ανατολικό Αιγαίο.
Επίσης, είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) καθώς θα έχουν την υποχρέωση συμμετοχής για τουλάχιστον τέσσερις (04) μήνες ετησίως σε Μικτή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση που συντονίζεται από τον Οργανισμό και η οποία φιλοξενείται εκτός της χώρας μας.
Η υπογραφή της σημερινής σύμβασης, ύψους περίπου σαράντα δύο (42) εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί την μεγαλύτερη προμήθεια στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος που υπογράφεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Παράλληλα πρέπει να σας ενημερώσω ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε τη διακήρυξη μεγάλου ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 16 έως 19,5 μέτρων και περιπολικών σκαφών πνευστού τύπου μήκους 11 έως 12 μ. συνολικής εκτιμώμενης αξίας 49 εκατομμυρίων ευρώ, προμήθεια που επίσης θα συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Θα ήθελα τέλος να επισημάνω και την διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την προμήθεια τριών σκαφών άνω των έντεκα μέτρων κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 1.4 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι προμήθειες αυτές κρίνονται αναγκαίες με δεδομένο το εύρος των δραστηριοτήτων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που διαρκώς διευρύνονται, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και της θέσης της χώρας μας.
Θέλω να αναφερθώ στη σημαντική συμβολή των προκατόχων μου Θοδωρή Δρίτσα και Παναγιώτη Κουρουμπλή καθώς και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, χωρίς τη συνδρομή των οποίων δεν θα είχαμε φθάσει σήμερα στην υπογραφή της Σύμβασης.
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ ιδιαίτερα όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που εργάσθηκαν μεθοδικά και με προσήλωση για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να υπογραφεί η σημερινή Σύμβαση για την αγορά των τριών σκαφών, το κόστος για την απόκτηση των οποίων, γίνεται σε ποσοστό 90% από την Ειδική Δράση “Εξοπλισμός Οργανισμού FRONTEX” του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις εμπλεκόμενες Διευθύνσεις: Των Επιχειρησιακών Μέσων, των Προμηθειών και Εποπτείας Αποθηκών, την Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Σύνταξης Τεχνικών Προδιαγραφών και της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών.
Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω για την συνεργασία και την υποστήριξη σε όλη αυτή τη διαδικασία τα αρμόδια στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX, της Ειδικής Υπηρεσίας “Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, και άλλων πόρων” του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Στην ομιλία του ο πρέσβης της Ιταλίας στη χώρα μας LUIGI MARRAS αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας, επισημαίνοντας:
«Σήμερα δείχνουμε ότι οι Ακτοφυλακές μας συνεργάζονται. Σήμερα δείχνουμε ότι οι επιχειρηματίες μας συνεργάζονται. Σήμερα δείχνουμε ότι οι Κυβερνήσεις μας συνεργάζονται.
Τις τρομερές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες, ακριβώς όπως κάνετε εσείς σήμερα.
Όμως, ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία από μόνες τους, δεν μπορούν να αδράξουν αυτές τις ευκαιρίες, παρά μόνο αν σταθούν η μία δίπλα στην άλλη.
Θα ήθελα περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φ/Γ ΚΙΜΩΝ, Επιστροφή του ΠΝ στη ναυτική υπεροχή

του Δημήτρη Μητρόπουλου, Navalanalyses.comΣτις 4 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης Φρεγάτας Άμυνας...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Αγορά 100 SPIKE SR, 14 AW139 SAR, loitering munitions, TOMA...

126
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς 100 αντιαρματικών βλημάτων SPIKE SR...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10 Δεκεμβρίου 1941: Αεροπλάνο εναντίον πλοίου, οι Ιάπωνες βυθίζουν...

1
Το θωρηκτό HMS Prince of Wales και το καταδρομικό HMS Repulse βυθίζονται από ιαπωνικά βομβαρδιστικά και τορπιλοπλάνα έξω από τη Μαλαισία, παρασύροντας στο θάνατο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Φ/Γ ΚΙΜΩΝ, Επιστροφή του ΠΝ στη ναυτική υπεροχή

του Δημήτρη Μητρόπουλου, Navalanalyses.comΣτις 4 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης Φρεγάτας Άμυνας...

Ν. Δένδιας: Θετικό βήμα η επίσκεψη Ερντογάν, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Η επίσκεψη Ερντογάν και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα αποτέλεσαν ένα βήμα στην κατεύθυνση της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξυπακούεται, όμως, ότι δεν...