Στον «πλανήτη» των μη επανδρωμένων οχημάτων (πλοίων, αεροσκαφών κ.λπ.) που κατακλύζουν τις αμυντικές εφαρμογές, τώρα έρχονται να προστεθούν και τα Q-UGV, δηλαδή τα quadrupedal unmanned ground vehicles ή τετράποδα μη επανδρωμένα οχήματα! Αυτά είναι μικρά ρομπότ με κίνηση τεσσάρων «ποδιών» (βραχιόνων πιο σωστά με αρκετούς βαθμούς ελευθερίας) τα οποία αποκαλούνται «ρομποτικά σκυλιά», κάτι μάλλον προφανές από την εμφάνιση τους. Μια εταιρία που τα παράγει ήδη, είναι η αμερικανική Ghost Robotics η οποία μάλιστα στην αμυντική έκθεση DSEI στο Λονδίνο προ ημερών τα έδειξε σε μια ακόμη πιο σύνθετη διαμόρφωση: Να φέρουν πάνω στον κορμό τους μικροσκοπικά UAV τα οποία μπορούν να εκτοξεύουν! Έτσι έχουμε ένα σχήμα «ρομπότ σε ρομπότ», όπου το «σκυλί» θα μπορεί να μετακινείται ακόμη και σε πολύ δύσβατες περιοχές για περιπολία και εφόσον διαπιστώσει κάτι ενδιαφέρον, να απογειώνει ένα μικρό UAV ώστε να έχει καλύτερη εικόνα από ψηλά. Και όλα αυτά βέβαια να μεταδίδονται σε ένα κέντρο ελέγχου, το οποίο μπορεί να είναι και ένα tablet ενός στρατιώτη.
Η χρήση τέτοιων ρομπότ έχει προταθεί εδώ και χρόνια, με πρωταγωνιστή κυρίως την εταιρία Boston Dynamics που παράγει μερικά από τα πιο εξελιγμένα αυτόνομα ή ημιαυτόνομα ρομποτ. Η Boston Dynamics έχει στο παρελθόν δοκιμάσει και διάφορα «τετράποδα» της, όπως το BigDog και το LS3 ως «μουλάρια μάχης», δηλαδή ως οχήματα μεταφοράς φορτίου μιας ομάδας μάχης ή μιας περιπόλου. Οπου οι στρατιώτες θα φορτώνουν πάνω στο «μουλάρι» τα σακίδια τους, εξτρά πυρομαχικά, νερό κ.λπ. και αυτό θα τους ακολουθεί σε οποιοδήποτε έδαφος καθώς είναι ιδιαίτερα ευέλικτο, σταθερό στο πάτημα του ενώ μπορεί να σηκωθεί ακόμη και αν πέσει ή χτυπηθεί.
Αν όλα αυτά ακούγονται εξωτικά, η εφαρμογή τους είναι ήδη πραγματικότητα. Στις ΗΠΑ η 325η Μονάδα Φύλαξης στην αεροπορική βάση Tyndall στη Φλόριδα, χρησιμοποιεί τα «σκυλιά» της Ghost Robotics για περιπολίες στη βάση. Το «σκυλί» έχει κάμερα και ακουστικά, οπότε περιπολεί μια συγκεκριμένη περιοχή, παρατηρεί και αναμεταδίδει, αν χρειαστεί και με συναγερμό, εφόσον εντοπίσει κάτι περίεργο. Η υπεροχή τους είναι προφανής, καθώς η λειτουργία τους δεν σταματά σε δύσκολα μονοπάτια, σε λάκκους με νερό, σε κακές καιρικές συνθήκες, δεν χρειάζονται ύπνο, δεν μειώνεται από την κούραση η απόδοση τους, ενώ αν συμβεί κάτι επικίνδυνο, είναι αναλώσιμα και δεν ρισκάρει τη ζωή του ανθρώπινο προσωπικό.
Οι εφαρμογές τέτοιων «σκυλιών» στη σύγχρονη άμυνα είναι ατελείωτες. Εκτός από περιπολίες, μεταφορά φορτίων, επισκόπηση, μπορεί να χρησιμεύσουν στην ανίχνευση και εξουδετέρωση ναρκών, στην ανίχνευση χημικών και ραδιενεργών ουσιών, στην έρευνα αστικών περιοχών σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, στην αναζήτηση τραυματιών, στην μεταφορά κρίσιμων υλικών (π.χ. μπαταρίες, πυρομαχικά, είδη πρώτων βοηθειών) σε πεδίο μάχης κάτω από πυρά. Ελέγχονται από δίκτυα Wifi ή κινητής, μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο ενώ μπορούν σε επόμενο στάδιο να οπλιστούν και με ένα τυφέκιο ή να δράσουν και ως «καμικάζι». Αλλάζοντας δηλαδή τελείως τον τρόπο μάχης που έως σήμερα γνωρίζαμε.