11.7 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑ«Πτήση» Nο 43, Δεκέμβριος 2023, κυκλοφορεί!

«Πτήση» Nο 43, Δεκέμβριος 2023, κυκλοφορεί!

- Advertisement -

Το καινούργιο μας τεύχος «Πτήση» 43, Δεκέμβριος 2023 κυκλοφορεί και είναι  επίσης διαθέσιμο επίσης ηλεκτρονικά ΕΔΩ.

Περισσότερα ΕΔΩ

B-21A Raider, τι μάθαμε μετά την πρώτη πτήση

Το καινούργιο στρατηγικό βομβαρδιστικό της USAF πέταξε για πρώτη φορά στις 10 Νοεμβρίου, όταν απογειώθηκε από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρίας, το περίφημο United States Air Force Plant 42 στο Πάλμντεϊλ της Καλιφόρνιας, περίπου 100 χιλιόμετρα από το κέντρο του Λος Άντζελες. Η πρώτη πτήση αποτελεί σίγουρα κορυφαίο ορόσημο στην Ιστορία της Αεροπορίας και παρά τις περί του αντιθέτου εικασίες, έγινε τελικά υπό το φως της ημέρας. Αφορούσε στη μετακίνηση του B-21 στην Αεροπορική Βάση Edwards, στα ανατολικά της Καλιφόρνιας, όπου εντάχθηκε στην εκεί 412η Πτέρυγα Δοκιμών. Η διαδικασία όμως αποκάλυψε αρκετά για το Raider, τα οποία συνοψίζουμε και αναλύουμε στο πολυσέλιδο άρθρο μας. 

Εκσυγχρονισμός ΠΕΠ MLRS, οι τελικές επιλογές προγράμματος

(U.S. Army photo by Markus Rauchenberger)

Πριν από δύο χρόνια είχαμε αναφερθεί στις προοπτικές αναβάθμισης και ενίσχυσης των δυνατοτήτων των συστημάτων ΠΕΠ (Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων) M270 του ΕΣ, ένα κρίσιμο πρόγραμμα που σήμερα, έχοντας κάνει τις τελικές επιλογές του, βρίσκεται προ του ουσιαστικού βήματος υλοποίησής του, του αιτήματος για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Αποκαλύπτουμε τις τελικές επιλογές του προγράμματος.

Δ΄ ΣΣ ΤΑΜΣ ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ 2023, Επιχειρησιακή Ετοιμότητα και Ισχύς Πυρός

Με καταιγισμό πυρών από το σύνολο σχεδόν των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιεί ο ΕΣ πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων και Βολών «Ψηλού Στάλου» η τελική φάση της μεσαίας κλίμακας Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ 23, που σχεδιάζεται και διευθύνεται από το Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ» με σχηματισμούς και μονάδες της 1ης Στρατιάς και της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ελικοπτέρων της ΑΣ και μαχητικά της ΠΑ.

Πόλεμος στη Γάζα, Η USAF στη Μέση Ανατολή

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει σχεδόν 295 μαχητικά αεροσκάφη με διαθεσιμότητες που πιστεύεται ότι κινούνται στο 80%, γεγονός που την καθιστά μια από τις ισχυρότερες στη Μέση Ανατολή. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ο στόλος αυτός πραγματοποιεί εκατοντάδες εξόδους καθημερινά, όχι μόνο στο πλαίσιο της επιχείρησης Iron Swords κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, των συνεργαζόμενων μαζί τους δυνάμεων Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στη Συρία, αλλά και της αναχαίτησης των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης, επίσης σε συνεργασία με την Τεχεράνη.  Προ του κινδύνου κλιμάκωσης και διεύρυνσης του πολέμου η αμερικανική κυβέρνηση μετακίνησε ισχυρές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσά τους αρκετές της USAF.

 

Πόλεμος στη Γάζα, το US Navy Μέση Ανατολή

(U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jacob Mattingly)

H ισραηλινή επιχείρηση Iron Swords κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, των δυνάμεων Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στη Συρία και των δυνάμεων των Χούθι στην Υεμένη δημιούργησε ένα εκρηκτικό πλαίσιο δυνητικής εξάπλωσης των εχθροπραξιών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή με την Ουάσιγκτον να στέκεται στο πλευρό του εμπόλεμου Ισραήλ.

E-7 Wedgetail, αναγκαστική λύση AEW&C για NATO και USAF;

(RAAF)

Ε-7, Ε-737, Wedgetail, Peace Eagle, Peace Eye, AEW.Mk.1. Με οποιοδήποτε όνομα και αν αποκαλείται το Boeing 737 AEW&C μετά την πρόσφατη επιλογή του από το NATO ως διάδοχο του E-3 AWACS, αναδεικνύεται de facto πλέον σε σημείο αναφοράς εναέριου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου της Δύσης. Από την άλλη, αν και φαινομενικά έχει αφήσει στο περιθώριο οποιαδήποτε άλλη σχετική πρόταση, το σύστημα εξακολουθεί να εμφανίζει ακόμη σε κάποιες πτυχές του επιχειρησιακή «ανωριμότητα», που ελπίζεται να εξαλείψει η ένταξή του σε υπηρεσία με την USAF.

Armee de l’Air et de l’Espace E-3F Sentry, στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ με γαλλικά AWACS

Μια πλειάδα αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών πετά καθημερινά κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, επιτηρώντας τον χώρο και τη ρωσική δραστηριότητα πέρα από αυτά, περιλαμβανομένης φυσικά και της εμπόλεμης Ουκρανίας. Ανάμεσά τους σημαντικό ρόλο έχουν τα γαλλικά AWACS, τη δράση των οποίων αποκαλύπτουμε στο άρθρο μας

Air National Guard ΝΑΤΟ & NATO Ε-3A Component, Εθνοφρουροί σε «ειδική σχέση» εναέριων ανεφοδιασμών

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, ένας από τους πυλώνες του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου-NATO (North Atlantic Treaty Organization), η δύναμη των AWACS, γνωστή και ως E-3A Component, διατηρεί στενούς δεσμούς με την αμερικανική Αεροπορική Εθνοφρουρά. Κάθε χρόνο, Πτέρυγες Εναέριου Ανεφοδιασμού-ARW (Air Refuelling Wings) της Air National Guard από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες εναλλάσσονται στην έδρα της, την αεροπορική βάση Geilenkirchen, γνωστή και ως «GK», σε μια ειδική εκπαιδευτική συνεργασία με οφέλη για αμφότερες τις πλευρές.

ΝΑΤΟ Tiger Meet 2023, οι Τίγρεις βρυχώνται στην Ιταλία με ελληνική παρουσία

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη φορά η διάσημη πολυεθνική άσκηση, μετά την περσινή της φιλοξενία επί ελληνικού εδάφους στην έδρα τής 335Μ στην ΑΒ Αράξου, βρέθηκε και πάλι φέτος στον ιταλικό Νότο, στην ΑΒ Gioia del Colle, φιλοξενούμενη του 36ου Stormo της Ιταλικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare). Ήταν μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του θεσμού, που εξελίχθηκε από τις 2 έως τις 12 Οκτωβρίου υπό κανονικότερες συνθήκες, χωρίς τα προβλήματα συμμετοχών των δυο αμέσως προηγούμενων εκδόσεων λόγω του κορωνοϊού και σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Falcon Leap 2023, PARAS σε άσκηση με ελληνική συμμετοχή

Η Falcon Leap, μια διεθνής άσκηση που διοργανώνει κάθε φθινόπωρο η Ολλανδία, εστιάζεται σε εκπαίδευση στη ρίψη από αέρος προσωπικού και υλικών. Αν και πρόκειται για μια σημαντική δραστηριότητα προετοιμασίας σύγχρονων επιχειρήσεων αεροκίνησης στην οποία προσκαλούνται χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, η διεξαγωγή της γίνεται πάντα με υπόβαθρο τη Συμμαχική επιχείρηση Market Garden του Β΄ΠΠ, η ιστορική μνήμη της οποίας τιμάται στο τέλος της άσκησης. Φέτος η Falcon Leap 2023 (FALE23) είχε, για δεύτερη φορά, ελληνική συμμετοχή.

9 Stormo-21 Gruppo HH-101a CEASAR, υπέρτατα ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων

To 9° Stormo «Francesco Baracca» μέσω του 21ου Gruppo, μιας μονάδας που για δεκαετίες επιχειρούσε με το διάσημο F-104, είναι σήμερα ο κύριος πάροχος υποστήριξης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ιταλικής Αεροπορίας -AM (Aeronautica Militare), γνωστών και ως Incursori, αλλά και των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων γενικότερα. Στον ρόλο αυτό αξιοποιεί HH-101A Caesar, που θεωρούνται τα ικανότερα από πλευράς επιδόσεων και τα καλύτερα εξοπλισμένα ελικόπτερα στην Ευρώπη για αυτό το είδος των αποστολών. Σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Δικινητήρια στρατηγικά βομβαρδιστικά, από το  FB-111 στο B-21

Μπορεί να «συμπυκνωθεί» η αποστολή πολύ βαθιάς κρούσης σε μια πλατφόρμα με δύο μόνο κινητήρες; Το Β-36 στην τελική του μορφή είχε… δέκα, το «απέθαντο» Β-52 οκτώ, το πειραματικό ΧΒ-70 έξι, ενώ τα Β-1 και Β-2 από τέσσερις. Κι όμως, το ικανότατο FB-111A και -πιθανότατα- το ολοκαίνουριο B-21 τα κατάφεραν με δύο! Επιχειρούμε η σύγκρισή τους.

Marinefliegergeschwader 5 Sea King Mk41, 50 χρόνια με τον «βασιλιά» των θαλασσών 

Στις 26 Αυγούστου 2023 η 5η Πτέρυγα του Γερμανικού Ναυτικού γιόρτασε τα 50 χρόνια υπηρεσίας του Sea King Mk41 παρουσιάζοντας ένα ελικόπτερο special colors. Το «89+63», σε ασημί εμφάνιση με dayglow χαρακτηριστικά, ήταν μια αναδρομή στο παρελθόν, απεικονίζοντας την πρώιμη εποχή των καθηκόντων σε ρόλο SAR και μια από τις έσχατες δραστηριότητες του άλλοτε κραταιού «βασιλιά των θαλασσών», ο οποίος σύντομα θα εξαφανιστεί και από τους γερμανικούς ουρανούς.

Beechcraft C-45F «Icaro 18», ιστορικά φτερά της GdF

To Μουσείο της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της Guardia di Finanza, που άνοιξε και πάλι τις πύλες του πρόσφατα, περιέχει πλέον έναν ανεκτίμητο αεροπορικό θησαυρό, ένα ανακατασκευασμένο Beechcraft C-45F, μοναδικό δείγμα του τύπου σε ιταλική υπηρεσία αλλά και ένα σπάνιο έκθεμα στην Ευρώπη.

 

Τζο Μπάιντεν, τι συμβαίνει όταν πέφτει η δημοτικότητα του προέδρου;

Το προεκλογικό επιτελείο των Δημοκρατικών καλείται να οριοθετήσει πρακτικά την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν στις πολεμικές επιλογές τού Ισραήλ από τη μια, αλλά και να διαχωρίσει την τρομοκρατική δράση της Χαμάς από τον διαχρονικό απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων με υπόβαθρο την προεκλογική «χρονιά» που εξελίσσεται ήδη σκληρή στις ΗΠΑ.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

111
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 1914: Ανακήρυξη της Αυτόνομης Βορείου...

0
Ανακηρύσσεται στο Αργυρόκαστρο η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, ως απάντηση στην απόδοση της περιοχής στο Αλβανικό κράτος από τις συνθήκες του Λονδίνου και το...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Nordic Response 24: οι Σκανδιναβοί στέλνουν μήνυμα αεροπορικής ισχύος

Η διεθνής αεροπορική άσκηση Nordic Response 24 θα φιλοξενηθεί στη Νορβηγία στις 4-15 Μαρτίου και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταγράψουν οι...

Theon: Η μόνη αμυντική στη λίστα FT1000, των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη για το 2024

Η Theon International ανακοινώνει ότι αποτελεί τη μόνη αμυντική εταιρεία που αναγνωρίστηκε σήμερα από τους Financial Times & Statista, ως μία από τις 1.000...