13.4 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΚυκλοφορεί η καινούργια «Πτήση» No 28, Σεπτέμβριος 2022

Κυκλοφορεί η καινούργια «Πτήση» No 28, Σεπτέμβριος 2022

- Advertisement -

To καινούργιο τεύχος μας Νο28 Σεπτέμβριος 2022  κυκλοφορεί πανελλαδικά την Παρασκευή 02-09-2022

 Και η ηλεκτρονική έκδοση ΕΔΩ

μην το χάσετε και όπως πάντα τι θερμές ευχαριστίες μας για την υποστήριξή σας και στο περίπτερο!

Rafale Solo Display, με τον πιλότο επιδείξεων «Bubu»

Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά και κατ’ αποκλειστικότητα την Ομάδα Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους Rafale τα τελευταία χρόνια, δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε από την καινούρια «αλλαγή φρουράς» στη Rafale Solo Display (RSD), που είναι προγραμματισμένη να εμφανιστεί και στην AFW 2022 στις 17 & 18 Σεπτεμβρίου. To ραντεβού μας με τον σμηναγό Bertrand «Bubu» Butin, τον τρέχοντα Tator (πιλότο επιδείξεων) της Armee de l’Air et de l’Espace (ΑΑΕ), έγινε στο τέλος της προετοιμασίας του για τη σαιζόν 2022-2023, με το καινούριο αεροπλάνο Rafale C «134»/4-GO, που ανήκει στην ETR03.004, στα νέα του χρώματα.

POSEIDON’S RAGE 2022: πρώτη συνεργασία  ΠΑ-USAFE με F-35

Οι ασκήσεις «Οργή του Ποσειδώνα» αποτελούν πλέον παράδοση στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στη διάσταση των συνεκπαιδεύσεων Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και USAFE. Την εξέλιξη αυτή «σφράγισε» η φετινή έκδοση της Poseidon’s Rage με επίκεντρο για άλλη μια φορά την 115ΠΜ. Η συνδυαστική ανάπτυξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα F-15Ε και F-35Α, εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, συμβάλλοντας στην επαύξηση του επιπέδου της ελληνικής επιχειρησιακής ετοιμότητας. Καλύπτουμε το σημαντικό γεγονός σε δύο μέρη, με το πρώτο να περιλαμβάνεται στο τεύχος μας Σεπτεμβρίου.

EFES 2022, τουρκικά αποβατικά γυμνάσια Στο Αιγαίο

Η τουρκική άσκηση EFES, που διεξάγεται κάθε διετία με κύριο αντικείμενο μεγάλη αποβατική ενέργεια της Στρατιάς του Αιγαίου, αποτέλεσε φέτος εφαλτήριο επίδειξης ισχύος από την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, προεξάρχοντος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την Anatolian Phoenix και την Anatolian Eagle, καλύψαμε και τα τουρκικά αεραποβατικά γυμνάσια.

Ισοζύγιο αντιαεροπορικής ισχύος: SAMP/T Vs S-400 & PATRIOT

Το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την απόκτησης του συστήματος SAMP/T μέσω επαφών με τον τέως πρωθυπουργό της Ιταλίας Ντράγκι αλλά και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν. Η κίνηση αυτή εμπεριέχει κάποια πολιτική σκοπιμότητα, αποβλέπει στην κάλυψη πραγματικής ανάγκης ή και τα δύο; Αν όντως αποκτηθεί το ευρωπαϊκό σύστημα SAM, ποιες είναι οι δυνατότητές του συγκρινόμενο με τους S-400 Triumph ήδη σε τουρκική υπηρεσία και προοπτική αύξησης των αριθμών και τους PATRIOT PAC3 Configuration 3 σε χρήση από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; Στην σειρά αναλύσεων που έχουμε εγκαινιάσει στα πρόσφατα τεύχη μας αναλύσουμε την προσπάθεια  «Ολικής Επαναφορές» του προγράμματος T-LORAMIDS.

A-10C Warthog, υπάρχει ορίζοντας για τον θρύλο;

Από τα 715 A-10A που κατασκεύασε η Fairchild Republic και ξεκίνησαν να μπαίνουν σε υπηρεσία από το 1976, μόλις 281 παραμένουν σε υπηρεσία με την USAF, την Αεροπορική Εθνοφρουρά και τη Διοίκηση Εφεδρείας της Αμερικανικής Αεροπορίας. Παρά όμως τις συνεχείς προσπάθειες απόσυρσής τους την τελευταία δεκαετία και αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, τα Thunderbolt II ή Warthog, όπως είναι περισσότερο γνωστά, φαίνεται να έχουν ακόμη μέλλον, πολύ πέρα από τις εκτιμήσεις ή τις επιδιώξεις των πολεμίων τους και μάλιστα με εντυπωσιακές προσθήκες στο οπλοστάσιό τους.

NATO Alliance Ground Surveillance Force με RQ-4D Phoenix

Η Ατλαντική Συμμαχία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα οργανισμών και μονάδων που δημιουργήθηκαν ειδικά για να λειτουργούν προς όφελος του ΝΑΤΟ και των μελών του. Αυτά είναι συχνά διοικήσεις, φορείς μελέτης και εκπαίδευσης ή κέντρα αριστείας που στελεχώνονται από μικτό προσωπικό προερχόμενο από τις διάφορες χώρες-μέλη. Σε πρόσφατους καιρούς και για πρώτη φορά στην ιστορία της Συμμαχίας έχει ενεργοποιηθεί μια Μονάδα υπό τον άμεσο έλεγχο του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης-SACEUR (Supreme Allied Commander Europe), προσδίδοντάς του πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες. Ανασκοπούμε το σχετικά άγνωστο πρόγραμμα AGS (Alliance Ground Surveillance), που δύο δεκαετίες μετά την αρχική σύλληψη της ιδέας και περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη συμβασιοποίησή του αποδίδει πλέον καρπούς επιχειρώντας RQ-4D Phoenix, μια έκδοση των γιγάντιων Μη Επανδρωμένων Global Hawk με σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους προκλήσεων για τη Συμμαχία.

 

ANG 134 Fighter Squadron με F-35, κυνηγοί S-400

Στις αρχές Μαΐου η 134FA της Αεροπορικής Εθνοφρουράς των ΗΠΑ μεταστάθμευσε οκτώ F-35A στην αεροπορική βάση Spangdahlem στη Γερμανία, για να ενισχύσει την αεράμυνα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά για πρώτη φορά και με στόχο τη ρωσική αντιαεροπορική ομπρέλα των S-400 στο Καλίνιγκραντ και τη Λευκορωσία.

USAF Aggressors, η AD AIR γίνεται περισσότερο stealth

Αν και το πρόγραμμα TOP GUN του Αμερικανικού Ναυτικού με τις Μοίρες Adversaries είναι ασύγκριτα πιο διάσημο (χάρη κυρίως στις δύο σχετικές κινηματογραφικές ταινίες), το αντίστοιχο πρόγραμμα των Aggressors της Αμερικανικής Αεροπορίας που προσφέρει εχθρική απεικόνιση (AD AIR) είναι πολύ πιο ογκώδες και πολύπλοκο, ενώ στα 50α γενέθλιά του γίνεται και περισσότερο στελθ!

United States Naval Aviation, περισσότεροι Adversaries

Η ειδική εκπαίδευση που προσφέρουν οι μονάδες Aggressors και Adversaries των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ή των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν υπογράψει τεράστια συμβόλαια για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών παραμένει πάντα στην επικαιρότητα, σε έναν τομέα που αλλάζει ραγδαία. Η USAF πρωταγωνιστεί και στις δύο κατηγορίες, αλλά και το Αμερικανικό Ναυτικό ακολουθεί στα ίδια ίχνη.

Fire Blade 2022, ελικόπτερα σε COMAO

H Fire Blade 2022, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 7 έως 24 Ιουνίου στην Ουγγαρία, ήταν η 15η  κατά σειρά εκπαιδευτική δραστηριότητα της σειράς «Blade» υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας-EDA (European Defense Agency) και η δεύτερη που διοργανώθηκε από τη Magyar Legiero, την αεροπορία της κεντροευρωπαϊκής χώρας, με πολλές καινούριες και ενδιαφέρουσες πτυχές στην υλοποίησή της και την πρώτη εμφάνιση Airbus H145M, ελικόπτερα που έχει επιλέξει και η Κύπρος.

AeroMEDEVAC, οπουδήποτε και οποτεδήποτε

Οι αεροδιακομιδές σε εμπόλεμη ζώνη είναι μια πολύ ιδιαίτερη εφαρμογή που εναποτίθεται στους ώμους των πληρωμάτων μεταφορικών/μεταγωγικών ελικοπτέρων και αεροπλάνων, συνοδευόμενα όμως από στελέχη που πρέπει να έχουν την ειδική εκπαίδευση για να την φέρουν σε πέρας με επιτυχία. Η «Πτήση» προσκλήθηκε σε μια τέτοια δραστηριότητα απόκτησης επιχειρησιακής διαθεσιμότητας της Βασιλικής Αεροπορίας της Ολλανδίας-KLu, που συνήθως κρατιέται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Flotilla De Aeronaves, Long Live the Spanish Kings!

Στις 27 Ιουνίου 2022 η 5η Μοίρα (Quinta Escuadrilla) της Ισπανικής Αεροπορίας Ναυτικού-FLOAN (Flotilla de Aeronaves) αποχαιρέτησε τα τελευταία Sikorsky SH-3D Sea King. Τα «Morsa» («θαλάσσιοι ίπποι»), όπως χαϊδευτικά ήταν γνωστά στα 56 χρόνια που υπηρέτησαν, εδώ και καιρό σε ρόλο υποστήριξης αποβατικών επιχειρήσεων αποσύρθηκαν και επίσημα σε μια συγκινητική τελετή στον Ναύσταθμο της Rota. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η προσπάθεια αντικατάστασής τους με μεταχειρισμένα και ανακατασκευασμένα SH-60F από αμερικανικά αποθέματα.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μαθήματα από τη Χιλή: Πως φτιάχνεται ένα ικανότατο Ναυτικό με ελάχιστα κονδύλια!

Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα λέγαμε ότι προϋπήρχε της νεότερης Ελλάδας, από τα οπλισμένα εμπορικά σκάφη των ελληνικών νησιών επι Τουρκοκρατίας, που αμύνονταν έτσι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

50
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Φεβρουαρίου 1946: Το μυστήριο των ΑΤΙΑ στους...

0
Λίγους μήνες μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου στην Ευρώπη, Φινλανδοί παρατηρητές αναφέρουν την πρώτη περίπτωση ενός παράξενου και μέχρι σήμερα ανεξήγητου φαινομένου. Ιπτάμενα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

PM Mitsotakis in Paris for conference on better supporting Ukraine

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis arrived at Élysée Palace in Paris shortly after 18:00 on Monday, for a conference organized by French President Emmanuel...

Defense Minister Dendias visiting Finland on Tuesday

Greek National Defense Minister Nikos Dendias is visiting Finland on Tuesday, the ministry said on Monday.During his meetings with the Finnish Minister of Defense...

Απέπλευσε πριν λίγο η φρεγάτα “Ύδρα” για την Ερυθρά Θάλασσα

Μετά τη σημερινή έγκριση από το ΚΥΣΕΑ για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή επιχείριση Aspides, στην Ερυθρά Θάλασσα, η φρεγάτα "'Υδρα", η...