20.9 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΝΕΑΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝΗ καινούργια «Πτήση» No 21, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Η καινούργια «Πτήση» No 21, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

- Advertisement -

Κυκλοφορεί την Παρασκευή 04-02

Πολεμική Αεροπορία, Καλωσορίζοντας τα Rafale EG/DG

Η παράδοση των έξι πρώτων αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε μόλις έναν χρόνο μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων για 18 Rafale F3-R και περίπου 20 μήνες μετά την απόφαση, την άνοιξη του 2000, για την άμεση ενίσχυση της ΠΑ με μαχητικό τέταρτης γενιάς, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της πρωτοπορίας στο ποιοτικό ισοζύγιο στο Αιγαίο και όχι μόνο. Μέρος του πολυσέλιδου αφιερώματός μας στις ελληνικές «Ριπές του Ανέμου» του τεύχους Φεβρουαρίου.

Rafale EG/DG, oι Νέοι Φύλακες του Αιγαίου

Στις 19 Ιανουαρίου 2022, τα πρώτα δυο επιχειρησιακά διθέσια Rafale DG και τέσσερα πολλαπλών ρόλων μονοθέσια Rafale ΕG έφτασαν στην Τανάγρα, ανοίγοντας μια καινούργια, πολλά υποσχόμενη σελίδα για την 332 Μοίρα, την 114 Πτέρυγα Μάχης και την ελληνική Άμυνα και Αποτροπή. Παρουσιάζουμε τις πτυχές της αποδέσμευσης αεροσκαφών από την Γαλλική Αεροπορία, την προετοιμασία τους για παράδοση, την εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών και πολλά άλλα.

Συνέντευξη Geoffrey R. Pyatt, Ο Πρέσβης των ΗΠΑ Στην Ελλαδα μιλά στην «Πτήση»

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt σε μια αποκλειστική του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην «Πτήση», σε απολογισμό των πεντέμισι ετών τής μέχρι στιγμής θητείας του, μιλάει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την κοινή προσπάθεια στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και τις ελληνικές αγορές αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ, αλλά και τη σημασία της χώρας στις στρατηγικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον, την ενέργεια και τις επενδύσεις.

 

Πρόγραμμα Κορβετών, Οι πολλοί μνηστήρες του Πολεμικού Ναυτικού

Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της σύμβασης για την απόκτηση των τριών FDI-HN θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη επικέντρωση των προσπαθειών του Πολεμικού Ναυτικού και της ΓΔΑΕΕ στο πρόγραμμα των κορβετών. Το μεγάλο φαβορί παραμένει η Gowind 2500-HN, αλλά ως γνωστόν υπήρχαν ήδη και άλλοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι προσέφεραν αντίστοιχες λύσεις με ανταγωνιστικές προσφορές, ενώ πρόσθετοι μνηστήρες-ανάδοχοι εμφανίστηκαν πρόσφατα.

MEKO 200HN EMZ, Γιατί ο Εκσυγχρονισμός των Φ/Γ είναι απολύτως κρίσιμο να προχωρήσει

Η ανάλυση τεκμηριώνει την κρίσιμη ανάγκη να εγκριθεί και να υλοποιηθεί άμεσα ο εκσυγχρονισμός των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού και απαντά σε αντίθετες και επικίνδυνες απόψεις περί εγκατάλειψής τους υπέρ λύσεων ενίσχυσης του ΠΝ αποκλειστικά με καινούργια πλοία.

Ελληνικοί Εξοπλισμοί και η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Σε μια περίοδο στην οποία τα γεωπολιτικά δεδομένα τίθενται υπό αμφισβήτηση, τόσο στη γειτονιά μας όσο και παγκόσμια, η ηγεσία της χώρας δείχνει να έχει αντιληφθεί την επικινδυνότητα της κατάστασης και πασχίζει να ενισχύσει όχι μόνο τη «σκληρή» στρατιωτική ισχύ της, αλλά και τη συνολική αποτρεπτική ικανότητα, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον τη Διπλωματία, την Οικονομία, τον Πολιτισμό και εν γένει τη διεθνή παρουσία της. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία όμως και οι γνωστές διαχρονικές παθογένειες της ίδιας και του πλαισίου που επιχειρεί αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της. Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση που τα λέει όλα!

 Royal Canadian Air Force, Υποψήφια μαχητικά… F-35 Vs Gripen

Την 1η Δεκεμβρίου 2021 η καναδική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι στη συνέχεια της διαδικασίας για την απόκτηση νέου μαχητικού FFCP (Future Fighter Capability Project) παρέμεναν πλέον δύο υποψήφιες προτάσεις: η αμερικανική για το F-35A από τη Lockheed Martin μαζί με την Pratt & Whitney και η σουηδική για το JAS39E/F από τις SAAB, Diehl Defence, MBDA UK και RAFAEL, επιβεβαιώνοντας έτσι τις φήμες που κυκλοφορούσαν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες για αποκλεισμό τού Boeing F/A-18E/F. Για πολλούς η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, με τον Καναδά να επιστρέφει τελικά εκεί από όπου ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία για προμήθεια αμυντικού υλικού που -όπως συμβαίνει συνήθως στη βορειοαμερικανική χώρα- αποτέλεσε θέμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

CF-188 HORNET, Έσχατος καναδικός εκσυγχρονισμός

Η Βασιλική Καναδική Αεροπορία-RCAF (Royal Canadian Air Force) προχωρεί σε μια σημαντική αναβάθμιση με ραντάρ AESA των CF-188 (ανεπισήμως γνωστών και ως CF-18), πανομοιότυπων πρακτικά με τα F/A-18A/B του Αμερικανικού Ναυτικού όταν είχαν αποκτηθεί την περίοδο 1982-1988, ενώ η διαδικασία για την αντικατάστασή τους, αντικείμενο μιας έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στη βορειοαμερικανική χώρα, καλά κρατεί εδώ και αρκετά χρόνια.

USMC CV JSF, Πρεμιέρα για Τα F-35C των Πεζοναυτών

Η αναχώρηση στις 3 Ιανουαρίου 2022 του USS Abraham Lincoln για επιχειρησιακό πλου στη ζώνη ευθύνης του 3ου Στόλου σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για την Αεροπορία του Σώματος των Πεζοναυτών, αλλά και την αξιοποίηση της έκδοσης CV του στελθ μαχητικού JSF.

MQ-25 Stingray στο USS George H.W. Bush, Γεύση από το μέλλον της Ναυτικής Αεροπορίας

Όσοι βρέθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2021 πάνω στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush στον Ατλαντικό, ανοικτά του Ναυστάθμου του Norfolk, πήραν έντονη γεύση του -μη επανδρωμένου- μέλλοντος της ναυτικής αεροπορίας, τουλάχιστον όπως αναμένεται να διαμορφωθεί πολύ σύντομα στους κόλπους τού Αμερικανικού Ναυτικού.

Αεροπορία του Κουβέιτ, σε τροχιά Eurofighter Typhoon και F/A-18E/F

To 2021 υπήρξε ορόσημο για την αεροπορία του Εμιράτου με έναρξη παραδόσεων μαχητικών Typhoon, τα οποία είχε παραγγείλει στη Leonardo ως μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας με την Ιταλία για την ενίσχυση της άμυνάς του, την ίδια στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις Super Hornet.

Βελγική Αεροπορική Συνιστώσα, Αποχαιρετισμός στα Hercules

H 17η Δεκεμβρίου ήταν μια συγκινητική ημέρα για την κοινότητα των Μοιρών Μεταφορών στην Ευρώπη, αφού εκείνη τη βαριά συννεφιασμένη Παρασκευή -πριν από την εκπνοή του χρόνου- η Βελγική Αεροπορική Συνιστώσα αποχαιρέτησε τα τελευταία μεταγωγικά C-130H, που αξιοποίησε για μισό αιώνα.

Καζακστάν, η Επανάσταση που άργησε και που θα… ξαναγίνει

Το Καζακστάν περιγράφεται συνήθως όχι ως χώρα της κεντρικής Ασίας, αλλά ως ένα μεγάλο «πηγάδι» πετρελαίου και φυσικού αερίου. Άλλωστε, είναι πολύ πιο εύκολο να περιγραφτεί έτσι, δηλαδή ως μια καθαρά οικονομική πραγματικότητα την οποία όλοι εποφθαλμιούν και εκμεταλλεύονται, παρά συνολικά ως μια σύνθετη κοινωνία που παραμένει ακόμη και σήμερα σε μια -ιδιαίτερα δύσκολη- μετασοβιετική «εφηβεία». Υπό αυτό το πρίσμα, επιχειρούμε μια ανάλυση των όσων πρόσφατα συνέβησαν εκεί, τα οποία όμως ίσως ξανασυμβούν.

Διπλωματία-Γεωπολιτική

Ρωσία-Ουκρανία: Ψυχρός Πόλεμος 2.0+ ενώ  Πτώση Δημοτικότητας Μπάϊντεν αποτελεί «τροχοπεδη» για την Ουάσιγκτον

Ενώ η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον και Μόσχας κλιμακώνεται παρά τις προσπάθειες ενεργοποίησης πλαισίου διμερούς διαλόγου και με το βλέμμα στραμμένο στο ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή τα χαμηλά ποσοστά δημοσκοπήσεων του προέδρου Μπάιντεν ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας στην αμερικανική πρωτεύουσα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου 2022.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: M3 Bradley για την Ελλάδα αντί για M2…. επίσης Bradley!

Αν κάτι χρειάζεται "χτες" ο Ελληνικός Στρατός είναι ένα ικανό ΤΟΜΑ που θα συμπληρώσει τις επιλαρχίες των αρμάτων μάχης. Εδώ και δεκαετίες, πρέπει να...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Βρετανίας, το πραγματικό «Μάρμαρο» αλλά όχι Παρθενώνα

43
Αν χθες και σήμερα το κύριο θέμα επικαιρότητας είναι η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ στο Λονδίνο, μια σαφώς κακότροπη και αναπάντεχη βρετανική κίνηση, ας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1805: Μάχη του Αούστερλιτς, «η σύγκρουση...

0
Ένα έτος μετά την ανακήρυξή του σε αυτοκράτορα, ο Ναπολέων Βοναπάρτης αντιμετωπίζει τους ενωμένους στρατούς Αυστρίας και Ρωσίας στο Αούστερλιτς της αυστριακής Μοραβίας (στη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Ιταλικά βλήματα 155 χιλιοστών για την Κροατία

Η Κροατία πρόκειται να αποκτήσει βλήματα 155 χιλιοστών από την ιταλική Simmel Difesa (μέλος του ομίλου KNDS) για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 της.Όπως...

Κίνα: Επίσκεψη του Λουκασένκο και συνάντηση με σημασία με Σι Τζινπίνγκ

Επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο στο Πεκίνο για συνομιλίες με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το  λευκορωσικό...

Φωτογραφία της Ημέρας: J-16 οπλισμένα μέχρι τα δόντια…

Επίσημη, όπως αναφέρεται φωτογραφία  J-16 με… βαρύ φορτίο ενός PL-17, ενός PL-12, τεσσάρων PL-15 και  τεσσάρων PL-10.Προφανώς τέτοιοι φόρτοι δεν έχουν επιχειρησιακή εφαρμογή και...