30 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια «Πτήση» No 23, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

Η καινούργια «Πτήση» No 23, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

- Advertisement -

Κυκλοφορεί πανελλαδικά τη Δευτέρα 04-04

ENJJPT, Έλληνες εκπαιδεύουν πιλότους της USAF

Στην καρδιά του Τέξας βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Η αεροπορική βάση Sheppard, κοντά στη Wichita Falls, είναι η ποιο μεγάλη και διαφοροποιημένη βάση εκπαίδευσης της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης της USAF. Εκεί, σε μια σχεδόν άγνωστη πτυχή στη δραστηριότητα προετοιμασίας  χειριστών, Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύουν τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.

Σκαφος ελληνικής σχεδίαση ανορθοδόξου πολέμου ΑΓΗΝΩΡ

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να παραλάβει σύντομα το πρώτο Σκάφος  Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) εγχώριας ανάπτυξης, που υλοποιείται ως το ομώνυμο πρόγραμμα Αγήνωρ και θα ενταχθεί στο δυναμικό των αντίστοιχων πλωτών μέσων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Πρόκειται για πνοή αισιοδοξίας και υπερηφάνειας για τη σύγχρονη ελληνική ναυπηγική τέχνη!

Ελληνική Αεράμυνα, Αναζήτηση αντικατάστασης ρωσικών συστημάτων;

Η διακριτική πίεση και επιθυμία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης κατασκευής οπλικών συστημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα των αντιαεροπορικών ήταν γνωστή, αλλά οι αμυντικές προτεραιότητες της χώρας ήταν διαφορετικές καθώς στην πλειονότητά τους (TOR M1, S-300PMU-1) είναι σχετικά σύγχρονα και έχουν καθήκοντα τα οποία δεν επικαλύπτονται από άλλα ανάλογα οπλοσυστήματα. Η κρίση στην Ουκρανία ωστόσο ίσως θα επιταχύνει τη διαδικασία αντικατάστασης, που εμφανίζεται πλέον, μεσοπρόθεσμα, ως μονόδρομος.

 

Συστήματα Patriot, Όφελος για την Ελλάδα άνω του μισού δις Δολαρίων

Στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης αναβάθμισης της ελληνικής αεράμυνας το 1998, η τότε ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την προμήθεια, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, του κορυφαίου αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος μακρού βεληνεκούς PATRIOT, το οποίο είναι ικανό να αντιμετωπίζει απειλές σε όλα τα ύψη και έως σήμερα αποτελεί τον κορμό της ελληνικής αντιαεροπορικής ασπίδας. Το σχετικό πρόγραμμα όμως έγινε και πηγή πολύ σημαντικών οικονομικών οφελών για τη χώρα μας, το ύψος των οποίων ξεπερνά πλέον το μισό δισεκατομμύριο δολάρια, μια άγνωστη ιστορία επιτυχίας!

Neptune Strike 2022, Συνάντηση αεροπλανοφόρων πριν την καταιγίδα

Για δύο εβδομάδες, στο τέλος Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου, πριν η ουκρανική κρίση γίνει «καταιγίδα», στα νερά της Αδριατικής τρία αεροπλανοφόρα από διαφορετικά ναυτικά επέδειξαν τη δυνατότητα συγκρότησης μιας δύναμης κρούσης υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση αλλά και ελληνική συμμετοχή.

 

Baltic Action, πολωνο-βελγική υπόθεση

Η 58η και 59η ανάπτυξη (rotation) ΝΑΤΟϊκών μαχητικών στη Βαλτική για την υλοποίηση καθηκόντων αεροπορικής αστυνόμευσης (Air Policing) ξεκίνησε σαν ρουτίνα σε μια επαναλαμβανόμενη αποστολή που διαρκεί από τον Μάρτιο του 2004 και έχει ενισχυθεί από το 2014 (με την παράπλευρη enhanced Air Policing). Θα εξελισσόταν όμως εντελώς διαφορετικά στη συνέχεια με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα όσα διαδραματίζονται έκτοτε. Η «Πτήση» βρέθηκε για άλλη μια φορά στους ουρανούς της Βαλτικής!

 

©Bundeswehr/Christian Timmig

Lockheed Martin F-35, JSF και για τη Luftwaffe!

Μια από τις πρώτες εξελίξεις που προκάλεσε η ρωσική επιθετικότητα, όπως δραματικά προβλήθηκε με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και με πολλές ακόμη να αναμένονται, αφορούν τους εξοπλισμούς των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου. Η Γερμανία πρωταγωνιστεί σε αυτές και η Γερμανική Αεροπορία έκανε ήδη την (πρώτη) έκπληξη με την απόφαση να αποκτήσει F-35, ανατρέποντας το σκηνικό που υπήρχε. Ποιο είναι όμως το παρασκήνιο και η πραγματικότητα;

Ουκρανική Αεροπορια-40 BrTA, Οι υπερασπιστές του Κιέβου στον πόλεμο

Η 40η Ταξιαρχία της Ουκρανικής Αεροπορίας-PSU (Povitryani Syly Ukrayiny) στην Αεροπορική Βάση Vasylkiv κοντά στο Κίεβο με τα MiG-29 που αξιοποιούσαν οι δυο Μοίρες της ήταν ο «φύλακας» των ουρανών της ουκρανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στάθηκε αντάξια του ρόλου που της είχε ανατεθεί, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της ρωσικής εισβολής.

(U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Edgar Grimaldo)

USAFEUSAF, Ασπίδα στους ουρανούς της Ανατολικής Ευρώπης

Ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου η Αμερικανική Αεροπορία, σε κινητοποίηση και υψηλή ετοιμότητα από τις προηγούμενες εβδομάδες, είχε ξεκινήσει να υλοποιεί περιπολίες με οπλισμένα μαχητικά από προκεχωρημένες τοποθεσίες, προσφέροντας ασπίδα προστασίας στον εναέριο χώρο της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης, κυρίως όμως στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Αναλύουμε τη δραστηριότητα τεσσάρων Μοιρών της USAFE-USAF τη συγκεκριμένη περίοδο, σε μια κατάσταση όμως που ήταν και παραμένει εξαιρετικά δυναμική.

(Γιώργος Καράβαντος)

Antonov An-225, Mriya: από τη «γέννηση» στο «θάνατο»

Ένα από τα «θύματα» της «ειρηνευτικής-ανθρωπιστικής» ειδικής επιχείρησης του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν και ένας θρύλος της Αεροπορίας και της αεροπορικής τεχνολογίας, το γιγάντιο εξακινητήριο μεταγωγικό Antonov An-225 Mriya («Όνειρο» ή «Όραμα» ή «Έμπνευση»), το μοναδικό αντίτυπο, το οποίο είναι πλέον ένας σωρός από παραμορφωμένα μέταλλα στα απομεινάρια του υποστέγου του στο αεροδρόμιο Gostomel.

Top Aces-Advanced Adversary Fighters, Ιδιωτική Αεροπορία με viper!

Η παροχή υπηρεσιών ειδικής εκπαίδευσης και εχθρικής απεικόνισης από ιδιωτικούς φορείς έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, ενώ εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές του κόσμου, καθώς οι αεροπορίες πολλών χωρών αναζητούν οικονομικότερους τρόπους κάλυψης των σχετικών αναγκών τους, από το να χρησιμοποιούν και να αναλώνουν ώρες πτήσης από τα υψηλού κόστους αξιοποίησης μαχητικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Η Top Aces όμως, μια από τις εταιρείες που χώρου με μακρά προϊστορία, ανέβασε ψηλά στον πήχη με την απόκτηση και εισαγωγή σε υπηρεσία viper, προερχόμενων από παλαίμαχα F-16A/B της Ισραηλινής Αεροπορίας. Όπως όμως αναλύουμε, δεν είναι η μόνη!

Γαλλική Αεροπορία, Airbus A400Μ-180 σε ειρήνη και πόλεμο

Η δύναμη μεταγωγικών A400M-180 της Γαλλικής Αεροπορίας, η οποία είναι ενταγμένη στην 61η Πτέρυγα, όχι μόνο έχει δράσει από το 2013 σε επιχειρήσεις όπως οι Serval, Sangaris, Barkhane, Chammal και πιο πρόσφατα η Apagan, αλλά έχει επιδείξει αρκετή αξιοπιστία και ικανότητες, ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των τελευταίων C.160R σε χρήση μέσα στο 2022. Παρακολουθούμε τη προετοιμασία για αυτό το μεγάλο βήμα μετάπτωσης σε μια νέα εποχή για την Γαλλική Αεροπορία.

BA123, Escadron De Transport 4/61 Bearn, Περισσότερα Atlas για τη Γαλλία

Το περασμένο φθινόπωρο συγκροτήθηκε στην Base Aerienne 123 Orleans-Bricy η Escadron de Transport 4/61 Bearn, η δεύτερη επιχειρησιακή Μοίρα Α400Μ Atlas της Armee de l’Air et de l’Espace (ADLAeDLE), αφήνοντας οριστικά πίσω τα προβλήματα του προγράμματος του ευρωπαϊκού μεγάλου μεταγωγικού.

(NASA/Aubrey Gemignani)

SLS Artemis 1 RollOut, Στόχος η επιστροφή  στη Σεληνη

Για πολλούς το θέαμα της εμφάνισης του πρώτου πολύ μεγάλου πυραυλικού φορέα SLS (Space Launch System) της αποστολής Artemis 1, που άφησε το κτήριο συναρμολόγησης VAB (Vehicle Assembly Building) στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι το απόγευμα της 17ης Μαρτίου 2022 (τοπική ώρα Φλώριδας), έφερε στον νου την 28η Αυγούστου 1972. Ήταν τότε, πριν από 49 χρόνια, που o πύραυλος AS-512 Saturn 5 έκανε μια αντίστοιχη εμφάνιση, για να υποστηρίξει στη συνέχεια την αποστολή Apollo 17, την έσχατη μετάβαση ανθρώπων στη Σελήνη τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς.

Airbus Ecopulse, Ο σφυγμός της υβριδικής αεροπροώθησης

 Στην ευρύτερη δέσμη προσπαθειών της Airbus για τον μηδενισμό των ρύπων καυσαερίων άνθρακα στις αεροπορικές μεταφορές έως το 2050, η ευρωπαϊκή εταιρεία επιδιώκει πολλαπλές λύσεις που στοχεύουν σε επιμέρους τομείς της σχετικής αγοράς αεροκατασκευών και κατ’ επέκταση παροχής υπηρεσιών. Το πρόγραμμα EcoPulse, που πριν από έναν χρόνο πέρασε με επιτυχία το κρίσιμο ορόσημο της αρχικής σχεδιαστικής αξιολόγησης-PDR (Preliminary Design Review), αναμένεται να κάνει το επόμενο βήμα του με την πτήση τού πρωτοτύπου μέσα στο 2022.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αλήθεια για τα 2 δωρεάν μεταχειρισμένα C-130H από τις...

23
Αρκετό διαδικτυακό μελάνι έχει χυθεί για την περίφημη "επιστολή Μπλίνκεν" και τα όσα ανακοίνωνε περί παραχωρήσεων και πωλήσεων όπλων στην Ελλάδα. Καθώς ετοιμάζουμε μεγαλύτερο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Ιουλίου 1923: Λωζάννη, η βάση των σύγχρονων...

8
Υπογράφεται στη Λωζάννη της Ελβετίας η ομώνυμη συνθήκη που τερμάτιζε οριστικά τις εχθροπραξίες μεταξύ του κράτους της νέας Τουρκίας με τους αντιμαχομένους της από...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αλήθεια για τα 2 δωρεάν μεταχειρισμένα C-130H από τις ΗΠΑ

Αρκετό διαδικτυακό μελάνι έχει χυθεί για την περίφημη "επιστολή Μπλίνκεν" και τα όσα ανακοίνωνε περί παραχωρήσεων και πωλήσεων όπλων στην Ελλάδα. Καθώς ετοιμάζουμε μεγαλύτερο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Peter Huis in’t Veld, η Ολλανδία θέλει συνεργασία με την Ελλάδα σε εξοπλισμούς και αμυντική καινοτομία και παραγωγή

Στις 15 Μάιου φέτος έλαβε χώρα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η ημερίδα DEFEA Conference 2024, με κύριο θέμα ''Βιομηχανία Άμυνας και...

Στη Βουλή η πρόταση για τη διοίκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών του ΓΕΕΘΑ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε χτες, Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, την πρόταση σύστασης της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙ.ΚΑ.Φ.ΚΑ) κατά...