21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣEKTAKTO: Σε εξέλιξη η μεταφορά μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από CV-22 και MC-130...

EKTAKTO: Σε εξέλιξη η μεταφορά μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από CV-22 και MC-130 στο Ιράκ μέσω FIR Αθηνών, επισημάνθηκαν νότια της Κρήτης, απομόνωση της Τουρκίας

- Advertisement -

 
Έντονη είναι από το πρωί η αεροπορική δραστηριότητα αμερικανικών αεροσκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις ενίσχυσης – υποστήριξης Ειδικών Δυνάμεων από την Ευρώπη προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής με μεγάλο μέρος της δραστηριότητας αυτής να λαμβάνει χώρα εντός του FIR Αθηνών.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες που εμφανίζονται στο twitter 4 μεταφορικά αεροσκάφη CV-22B  που ανήκουν την 7η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων (7th SOS) της Αμερικανικής Αεροπορίας  (USAF) επισημάνθηκαν να εκτελούν εναέριο ανεφοδιασμό στον εναέριο χώρο βόρειο-ανατολικά της Ρόδου καθοδόν για την πόλη Erbil στο Ιράκ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αποστολή του προσωπικού SOF που μεταφέρουν είναι: «Η ανάληψη ετοιμότητας εκτέλεσης αποστολών διάσωσης ομήρων (Hostage Rescue) σε περίπτωση που εκδηλωθούν τέτοια περιστατικά εναντίον αμερικανών πολιτών ή πολιτικών συμβούλων – εργολάβων που δραστηριοποιούνται στο Β. Ιράκ». Όλα αυτά συμβαίνουν ως επακόλουθα μετά  από την εξόντωση του υποστράτηγου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη από UCAV τύπου MQ-9 Reaper.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η επιχείρηση μεταφοράς των δυνάμεων SOF με τα CV-22 υποστηρίχθηκε σήμερα απευθείας από 2 μεταγωγικά αεροσκάφη MC-130J της 67 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων (67th SOS) σε ρόλο ιπτάμενων τάνκερ, καθώς αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε την χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών που οδεύουν στο Β. Ιράκ.
Διευκρινίζεται ότι η 7th Special Operations Squadron είναι ενεργός μονάδα της Αμερικανικής Αεροπορίας και υποσυγκρότημα του 752d Special Operations Group (752 SOG), της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) με έδρα την αεροπορική βάση RAF Mildenhall στη Βρετανία. Τα αεροσκάφη της Μοίρας ως γνωστόν παρέχουν την ικανότητα ανάπτυξης Ειδικών Δυνάμεων και απαγκίστρωσης – ανάκτησης φίλιου προσωπικού από «ευαίσθητες» ή εχθρικές περιοχές.

 
Ο ανεφοδιασμός των Osrpey ανατολικά της Ρόδου
Τα CV-22 Osprey παρέχουν ικανότητα διείσδυσης –ανάκτησης – ανεφοδιασμού τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων σε μεγάλες αποστάσεις με προηγμένο εξοπλισμό ναυτιλίας – αυτοπροστασίας που τους επιτρέπει να επιχειρούν σχεδόν σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες μέρα και νύχτα μέσα σε εχθρικό έδαφος.
Παρά την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των CV -22 Osprey, τα δύο MC-130 με κωδικό κλήσης HOOCH 21” και HOOCH 22” εμφανίζονται ότι απογειώθηκαν από τη βάση του Ιντσιρλίκ με δυτική πορεία, περνώντας νότια της Αττάλειας. Από εκεί με νότιο δυτική πορεία, έφτασαν στην περιοχή συνάντησης των τεσσάρων Osrpey, τα οποία και τελικά ανεφοδίασαν – εν πτήση εντός του FIR Αθηνών – ανοιχτά των ακτών της Ρόδου.
Άλλα δυο μεταγωγικά Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου MC-130J (13-5786 & 10-5714) διασκευασμένα για ιπτάμενο ανεφοδιασμό επισημάνθηκαν να πετάνε ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Κρήτης. Το πρώτο με κωδικό HOOCH 21” βόρεια της Σητείας στο Κρητικό Πέλαγος  και το δεύτερο με κωδικό “HOOCH 41” νοτιοανατολικά των ακτών της Ιεράπετρας στο Λυβικό Πέλαγος με πορεία ανατολική αλλά παραμένοντας σε Pattern αναμονής. Τα ίχνη πτήσης υποδηλώνουν ότι βάση εξόρμησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών ήταν η βάση της Σούδας στην οποία άλλωστε είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται ως ενδιάμεση βάση μεταστάθμευσης ιπτάμενων τάνκερ αλλά και αεροσκαφών υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων που πετάνε με προορισμό τη Μέση Ανατολή.
Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για εφεδρικά αεροσκάφη που ήταν σε ετοιμότητα να ανεφοδιάσουν τα CV-22 που μετέφεραν προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων σε περίπτωση ματαίωσης των αντίστοιχων MC-130J προερχόμενα από τη βάση του Ιντσιρλίκ.
Με τον τρόπο αυτό η Αμερικανική Αεροπορία έδωσε λύση για την μεταφορά δυνάμεων SOF με τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα που προσφέρουν ικανότητα επιχειρήσεων από ημι-προετοιμασμένους διαδρόμους και πεδία προσγείωσης, προσπερνώντας την απαγόρευση της Τουρκίας, η οποία εκτιμάται ότι αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο έπειτα από τη χθεσινή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον για αποφυγή εμπλοκής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι η Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ αποτελεί έδρα της 10ης Τακτικής Αεροπορικής Διοίκησης (10. Ana Jet Üs Komutanlığı) της 2ης Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας (2. Hava Kuvvet Komutanlığı) της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Türk Hava Kuvvetleri ενώ η κύρια μονάδα που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ είναι η 39η Πτέρυγα Αεροπορικής Βάσης (39 ABW) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Μεταφορά Ειδικών Δυνάμεων και στην Ιορδανία
Παράλληλα χθες ένα  εξοπλισμένο μεταγωγικό Gunship τύπου AC-130W Stinger II της 16ης Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων της USAF (16th SOS – Special Operations Squadron) με κωδικό 87-9288, επισημάνθηκε να κατευθύνεται προς την Ιορδανία, προκειμένου να παρέχει ένοπλη υποστήριξη σε δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις εναντίον παραστρατιωτικών μονάδων της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις  επιχειρούν στην περιοχή.
Περίπου 24 ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η αποστολή σχηματισμού 4 CV-22B της USAF επίσης του 7th SOS που ανεφοδιάστηκαν επίσης στον αέρα από ισάριθμα αεροσκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων MC-130J Commando II του 67th SOS καθοδόν για την Ιορδανία. Και σε αυτήν την περίπτωση αναφέρεται ότι το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων που μετέφεραν προορίζεται για πιθανές επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων στο Ιράκ.
Τα τέσσερα MC-130J ήταν τα  10-5714 (HOOCH21), 11-5731 (HOOCH22), 12-5760 (HOOCH42) & 13-5786 (HOOCH41). Η απόφαση για την ανάπτυξη τους στη Μέση Ανατολή από τη βάση RAF Mildenhal, φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ σε απάντηση της απειλής εναντίον αμερικανών διπλωματών και προσωπικού της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
Η μονάδα Πεζοναυτών που ανταποκρίθηκε στη κρίση
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 100 Αμερικανοί Πεζοναύτες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιχείρησης η οποία εκτελέστηκε από ειδική μονάδα ταχείας αντίδρασης για αντιμετώπιση κρίσεων της Κεντρικής Διοίκησης CENTCOM (Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crisis Response-Central Command) . Οι Πεζοναύτες αυτης της μονάδας προέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες από το 2 Τάγμα του 7ου Συντάγματος Πεζοναυτών (2nd Battalion, 7th Marines) με έδρα τη Καλιφόρνια και είναι ειδικά εκπαιδευμένοι προκειμένου να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις ανάγκης.
Στην παρούσα χρονική περίοδο εκτελούν χρέη μονάδας που λειτουργεί ως «Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crisis Response» και εικάζεται ότι η παραλαβή τους από τα CV-22 Osrpey της Αμερικανικής Αεροπορίας έγινε είτε στη Βρετανία είτε από τη βάση της Sngonela που έχει και στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για ανάλογες επιχειρήσεις στη Λιβύη, στη Σιέρρα Λεόνε  και αλλού.
Εκτίμηση απειλής
Όπως σημειώνει το Stratfor, μετά την εξόντωση του Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ ενισχύθηκε η απειλή για επιθέσεις κατά Αμερικανικού προσωπικού στην περιοχή από δυνάμεις του Ιράν. «Στις άμεσες προκλήσεις περιλαμβάνεται η διασφάλιση των πρεσβειών μας, των στρατευμάτων μας και του προσωπικού μας στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και τον Περσικό Κόλπο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο.
Ιδιαίτερη απειλή αποτελούν οι πολυάριθμες φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στα κράτη του Κόλπου ή εναντίον πετρελαιοφόρων ή εμπορικών πλοίων στην περιοχή των στενών του Ορμούζ, τα οποία η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον στο στόχαστρο εκτιμάται ότι βρίσκονται  πολυάριθμες βάσεις στις οποίες επιχειρεί στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένο στο Ιράκ, τη Συρία, αλλά και σε αμερικανικές πρεσβείες στην περιοχή.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/22 Απριλίου 1826: Έξοδος του Μεσολογγίου, η ωραιότερη...

0
Μετά από 12 μήνες πολιορκίας, την τρίτη κατά σειρά περικύκλωση της σημαντικής αυτής πόλης, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφασίζουν να κάνουν ηρωική έξοδο.Είχαν περάσει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την ώρα στη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 9:00 το πρωί στην περιοχή του κόμβου Ναυστάθμου στα...

Ξεκίνησε η συναρμολόγηση της τρίτης FDI, “Φορμίων”, με την τοποθέτηση της τρόπιδας

Στις 15 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση τρόπιδας, του πρώτου μπλοκ της τρίτης Ελληνικής φρεγάτας FDI HN «Φορμίων» στο ναυπηγείο της Naval Group στο...

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι πιο δυνατή από ότι πριν από 5 χρόνια

Στην ανταγωνιστικότητα και τα επόμενα βήματα της ΕΕ εστίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο...