18.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΜαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά Νετανιάχου, μέχρι και έφεδροι αρνούνται υπηρεσία

Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά Νετανιάχου, μέχρι και έφεδροι αρνούνται υπηρεσία

- Advertisement -

Πρωτοφανείς – ακόμη και για την ιδιαίτερα «δραστήρια» πολιτική σκηνή του Ισραήλ- είναι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και κάθε μορφής κινητοποιήσεις που γίνονται στην χώρα, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου κατηγορείται ότι προσπαθεί να μεταβάλει ουσιωδώς το δημοκρατικό πολίτευμα.

Θυμίζουμε πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κέρδισε τις εκλογές πέρυσι το Νοέμβριο, με το κόμμα του, το συντηρητικό Likud να έρχεται πρώτο, με 23,4% των ψήφων. Μιας και το εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό, στο Ισραήλ είναι πάρα πολύ δύσκολο να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, οπότε συνήθως σχηματίζεται ένας συνασπισμός, είτε κεντροδεξιών κομμάτων με συνεργασία με ακραία εθνικιστικά-εβραϊκά μορφώματα, είτε ένας της κεντροαριστεράς με αραβόφωνα κόμματα.

Το Ισραήλ είναι εδώ και μια τριετία σε πολιτική κρίση καθώς έχουν γίνει 5 εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμμαχία μεταξύ των κομμάτων, με συνεχείς διενέξεις, αποχωρήσεις και αντιπαραθέσεις. Εδώ ο Νετανιάχου είναι κεντρικό πρόσωπο, καθώς κατηγορείται για διαφθορά και νεποτισμό, ενώ η δίκη του για δωροδοκία συνεχίζεται. Έτσι η αντιπολίτευση ζητά τον παραμερισμό του από την πολιτική σκηνή, ώστε να αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη χωρίς την επιρροή της εξουσίας που ασκεί.

Ο Νετανιάχου, πέρα από τις κατηγορίες για διαφθορά έχει σφραγίσει την πολιτική σκηνή του Ισραήλ, καθώς είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας (εξελέγη πρώτη φορά το 1996 και έχει 15 χρόνια στο θώκο) και ασκεί μια σκληρή πολιτική στο Παλαιστινιακό (αν και στην αρχή της καριέρας του είχε κάνει κινήσεις προσέγγισης), ευνοεί την επέκταση των παράνομων οικισμών, τις εισβολές στη Γάζα και είναι υπέρ των σκληρών στρατιωτικών και αστυνομικών μέτρων περιορισμού των Παλαιστινίων. Η άνοδος του στη εξουσία εκφράζει μια σχετικά επικρατούσα αντίληψη των Ισραηλινών πολιτών, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνική επίλυση στο Παλαιστινιακό, μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών και συμφωνιών στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οι τρέχουσες όμως διαμαρτυρίες, που έφθασαν το Σαββατοκύριακο να κινητοποιήσουν έως και μισό εκατομμύριο Ισραηλινούς που κατέβηκαν στους δρόμους (οι μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας), αφορούν την πρόθεση της κυβέρνησης του να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει στην εκάστοτε Βουλή να ακυρώνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, να περνά νόμους που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί (με επαναληπτική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο) όπως και να ελέγχεται ο διορισμός των δικαστών από την κυβέρνηση, αλλά και να αγνοείται από την κυβέρνηση η γνώμη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων.

Η αντιπολίτευση επισημαίνει πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές οδηγούν σε έμμεση κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών στο Ισραήλ, δηλαδή τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας, με την κυβέρνηση να γίνεται ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα θεσμικό έλεγχο. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Νετανιάχου προτείνει την επέκταση των ραβινικών δικαστηρίων, δηλαδή της θρησκευτικής επίλυσης αστικών διαφορών, ακόμη δηλαδή ένα βήμα προς τον θρησκευτικό υπερσυντηρητισμό.

Η αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας ήταν αναμενόμενη και έχει εκφρασθεί πολύ έντονα τις τελευταίες μέρες, καθώς όχι μόνο υπάρχει ανησυχία για την ακραία πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης Νετανιάχου (η οποία όπως και αρκετές προηγούμενες, επιβιώνει γιατί στηρίζεται από μικρά κόμματα της Ακροδεξιάς, κυρίως φανατικών Εβραίων, υποκύπτοντας στις πιέσεις τους) αλλά και γιατί υπάρχει συσσωρευμένη απογοήτευση για το κύμα διαφθοράς που σαρώνει την χώρα (έχει μέχρι και τέως Πρόεδρος της χώρας, ο Μοσέ Κατσάβ, μπει φυλακή) όπως και προβληματισμός για την οικονομία και το γενικότερο καθεστώς ασφαλείας και ευημερίας.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι πως στις διαδηλώσεις και αντιδράσεις μετέχουν ανοιχτά και υψηλόβαθμοι έφεδροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σχεδόν το σύνολο των εφέδρων πιλότων και χειριστών οπλικών συστήμάτων μιας Μοίρας F-15I (της No 69 «Σφυριά», με σημαντική ιστορία συμμετοχής στους Αραβοισραηλινούς πολέμους) να αρνούνται να παρουσιαστούν για μονοήμερη εκπαίδευση, δηλώνοντας πως “θα αφιερώσουμε τη μέρα σε διάλογο και περισυλλογή για την Δημοκρατία και την εθνική ενότητα”. Επισημαίνουμε εδώ, πως μεγάλο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας -ανάμεσα τους χιλιάδες εξειδικευμένοι αξιωματικοί- είναι σε μόνιμο καθεστώς εφεδρείας, με συχνή κλήση για επανεκπαίδευση και ασκήσεις.

Παρόμοια γεγονότα έχουν εμφανιστεί και σε άλλες μονάδες, ακόμη και πληροφοριών, με τους εφέδρους να δηλώνουν πως «δεν θέλουμε να υπηρετήσουμε σε μια δικτατορία». Για την ισραηλινή κοινωνία τέτοιες αντιδράσεις έχουν κορυφαίο συμβολισμό και φυσικά όσοι μετέχουν δεν μπορεί να κατηγορηθούν για «δειλία» και «απείθεια» καθώς είναι οι περισσότεροι βετεράνοι πολεμικών επιχειρήσεων. Αν και είναι δεδομένο πως σε πολεμική εμπλοκή όλοι θα παρουσιαστούν, για το Ισραήλ όπου το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κορυφαία κοινωνική σταθερά, τέτοιες κινήσεις δείχνουν την έκταση της αμφισβήτησης του Νετανιάχου. Πάντως οι επίσημες αντιδράσεις, κυβέρνησης και Ενόπλων Δυνάμεων είναι προς το παρον ήπιες και καλούν τους εφέδρους να «παρουσιαστούν ως οφείλουν», αν και ήδη ένας έφεδρος Συνταγματάρχης απολύθηκε.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου (επίσης βετεράνος με πολεμική εμπειρία, και τον αδελφό του, Γιόνι, ήρωα του Ισραήλ, να έχει σκοτωθεί στην επιδρομή στο Έντεμπε το 1976), ως σχόλιο δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφία του ως έφεδρο, γράφοντας πως “όταν καλούνται οι έφεδροι, πάντα παρουσιαζόμαστε”.

Σε κάθε περίπτωση η ένταση στο Ισραήλ δεν δείχνει να καταλαγιάζει, με τον Νετανιάχου να κρίνει το πολιτικό του μέλλον και την αντιπολίτευση να συσπειρώνει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, υπερβαίνοντας και την τυπική της πολιτική επιρροή.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/22 Απριλίου 1826: Έξοδος του Μεσολογγίου, η ωραιότερη...

0
Μετά από 12 μήνες πολιορκίας, την τρίτη κατά σειρά περικύκλωση της σημαντικής αυτής πόλης, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφασίζουν να κάνουν ηρωική έξοδο.Είχαν περάσει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Deputy Defence Min Kefalogiannis addresses EU’s  Foreign Affairs Council on Russian aggression towards Ukraine

The Foreign Affairs Council in Luxembourg discussed Russian aggression against Ukraine in a joint session, gathering both EU Ministers of Foreign Affairs and EU...

Financial Times: πίεση σε Ελλάδα και Ισπανία για παραχώρηση αντιαεροπορικών στην Ουκρανία

Δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για την άσκηση πιέσεων στην ελληνική και την ισπανική κυβέρνηση, προκειμένουν οι δύο χώρες να παραχωρήσουν συστήματα αεράμυνας...

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν με τον Ιρακινό ομόλογό του στη Βαγδάτη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον ομόλογό του του Ιράκ, Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ, στη Βαγδάτη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.Το προηγούμενο...