9.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΟι Έλληνες των μικροδορυφόρων, μια άγνωστη στους πολλούς ομάδα πρωτοπόρων

Οι Έλληνες των μικροδορυφόρων, μια άγνωστη στους πολλούς ομάδα πρωτοπόρων

- Advertisement -

Το 2014 μια ομάδα νέων ανθρώπων στην Ελλάδα βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα, που ελάχιστοι θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους: ένας από αυτούς μπορούσε να γίνει επιβάτης εμπορικής διαστημικής πτήσης αμέσως μόλις τα ταξίδια για ιδιώτες στο Διάστημα γίνονταν πραγματικότητα, ή όλη η ομάδα μαζί, θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή της 200.000 δολάρια για να τα επενδύσει σε έναν σκοπό, από τον οποίο θα μπορούσαν να ωφεληθούν πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως.

Η ομάδα είχε μόλις κερδίσει το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό της Hackaday.com, προτείνοντας τη δημιουργία του SatNOGS, ενός ανοιχτού δικτύου επίγειων δορυφορικών σταθμών, από το οποίο θα μπορούσε να αντλεί δεδομένα οποιοσδήποτε το επιθυμεί, σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη. Η ιδέα τους κέρδισε τις εντυπώσεις και το πρώτο βραβείο ήταν είτε ένα εισιτήριο για εμπορική διαστημική πτήση είτε 200.000 δολάρια.

«Δεδομένου ότι το εισιτήριο ήταν ένα και δεν μπορούσαμε να χωρέσουμε όλοι σε μια διαστημική πτήση (γελάει), αλλά κυρίως λαμβάνοντας υπόψη ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι, από το οποίο δεν θα ωφελούμασταν μόνο εμείς, διαλέξαμε τα 200.000 δολάρια. Για τη διαχείριση τους δημιουργήθηκε (το 2015) ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Libre Space Foundation”, με στόχο τη δημιουργία διαστημικής τεχνολογίας ανοιχτού λογισμικού, ανοιχτής σχεδίασης και παραγωγής ανοιχτών δεδομένων» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Libre Space Foundation, Ελευθέριος Κοσμάς.

Προσθέτει πως οι άνθρωποι της ομάδας -ο «σκληρός πυρήνας» της αποτελείται από περίπου 30 άτομα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά οι εθελοντές συνεργάτες της είναι εκατοντάδες- έχουν σήμερα τη δυνατότητα όχι απλά να δημιουργούν κάτι προσβάσιμο σε όλους, αλλά και να συνεργάζονται με προσωπικότητες του χώρου του Διαστήματος, που προκαλούν δέος.

Σήμερα, το δίκτυο SatNOGS αριθμεί περίπου 400 επίγειους δορυφορικούς σταθμούς σε 50 χώρες, με τη συμμετοχή οργανισμών, πανεπιστημίων και εθελοντών εντός κι εκτός Ελλάδας, που παρέχουν δεδομένα τηλεμετρίας σε ερευνητικές αποστολές.

«Είναι το μεγαλύτερο δίκτυο λήψης δορυφορικών δεδομένων παγκοσμίως, έχοντας στοιχίσει σημαντικά λιγότερο από προσπάθειες κλειστού χαρακτήρα πολλαπλάσιου προϋπολογισμού. Ουσιαστικά δίνουμε σε όποιον το επιθυμεί -είτε ερασιτέχνη είτε πανεπιστήμιο- σχέδια και οδηγίες για κεραιοσυστήματα και δημιουργία επίγειων δορυφορικών σταθμών. Στη συνέχεια, οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να αντλήσει δωρεάν και ανοιχτά αυτά τα δεδομένα» εξηγεί.

Το SatNOGS δεν είναι το μόνο επίτευγμα του Libre Space Foundation, το οποίο -σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών- παρέδωσε το 2016 τον UPSat, τον πρώτο ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού δορυφόρο, που ολοκλήρωσε την αποστολή του το 2018, όταν (βάσει σχεδιασμού) κάηκε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κατά το πανδημικό 2020, η ομάδα του Libre Space Foundation σχεδίασε και κατασκεύασε δύο πικοδορυφόρους, τους Qubik-1 και 2, στοχεύοντας στη διεξαγωγή πειραμάτων εντοπισμού δορυφόρων, καθώς και το PicoBus, καινοτόμο σύστημα τροχιακής απελευθέρωσης μικρών δορυφόρων.

«Στο τέλος Οκτωβρίου, στο hackerspace της Αθήνας, ενσωματώσαμε στο PicoBus τους δύο δικούς μας δορυφόρους και τέσσερις ισπανικούς, στο πλαίσιο συμμετοχής μας στην πρώτη εκτόξευση της “Firefly Alpha” στις ΗΠΑ μέσα στο 2021, όταν οι συνθήκες, λόγω πανδημίας, το επιτρέψουν» εξηγεί.

Στο έργο του ιδρύματος, έχουν προκληθεί καθυστερήσεις και αναβολές από τους περιορισμούς λόγω πανδημίας στις μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε πεδία δοκιμών -όχι μόνο για τους δικούς του δορυφόρους, αλλά και για τις ομάδες φοιτητών που στηρίζει.

«Στην Ελλάδα, στηρίζουμε ομάδες φοιτητών με δραστηριότητες ερευνητικής πυραυλικής και μπαλονιών μεγάλου υψομέτρου. Η μετακίνηση εθελοντών, συμμετεχόντων κι εξοπλισμού για δοκιμές και εκτοξεύσεις (διεξαγωγή εκτοξεύσεων εκπαιδευτικών και ερευνητικών πυραύλων, π.χ. στην Κωπαΐδα) έχει αναβληθεί. Σημαντική είναι επίσης η διενέργεια εργαστηριακών δοκιμών μηχανικών δονήσεων, θερμικού κύκλου και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκαν εγκαταστάσεις της Eλληνικής Aεροπορικής Bιομηχανίας (ΕΑΒ), ενώ πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, του Ισπανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας και του Εργαστηρίου Νανο-δορυφόρων του Πολυτεχνείου Καταλονίας. Η πρόσβαση είναι δύσκολη πλέον» λέει.

Πανδημία ίσον γραφειοκρατία

Η Covid-19 προκαλεί δυσκολίες και στη χρηματοδότηση της δράσης του Ιδρύματος, καθώς λόγω απομακρυσμένης εργασίας έχουν δημιουργηθεί αρρυθμίες σε πολλούς οργανισμούς και εταιρείες, με αποτέλεσμα οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να έχουν αυξηθεί.

«Χρηματοδοτούμαστε προτείνοντας έργα σε οργανισμούς και φορείς της διαστημικής βιομηχανίας. Αυτή τη στιγμή προτάσεις γίνονται, διαγωνισμοί γίνονται, αλλά λόγω remote working και παρά τις προσπάθειες των οργανισμών για ομαλή λειτουργία, οι διαδικασίες επηρεάζονται. Έχουμε τώρα σε αναμονή δύο-τρεις νέες προτάσεις προς έγκριση για χρηματοδότηση, αλλά η πανδημία έχει προκαλέσει προβλήματα και σε προτάσεις που βρίσκονταν σε πιο ώριμο στάδιο, οι οποίες επανεξετάζονται με τα νέα δεδομένα» εξηγεί ο κ.Κοσμάς.

Υπενθυμίζει πως το έργο του Libre Space Foundation χρηματοδοτείται μέσω της συμμετοχής σε δραστηριότητες ανάπτυξης τεχνολογιών διαστημικών υπηρεσιών (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία-ESA) και συνεργασιών με επιστημονικά ιδρύματα (π.χ. το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, με το οποίο υλοποιούνται κοινές πρωτοβουλίες, χρηματοδοτούμενες από το Ίδρυμα Sloan) και με επιχειρήσεις αεροδιαστημικής.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τουρκία: Αναβάθμιση για ακόμη 4 υποβρύχια Type 209 – ανοίγει χαοτικά η “ψαλίδα” με την Ελλάδα

Πολλά προγράμματα εκτελεί η Τουρκία για την βελτίωση του υποβρυχιακού της όπλου, με τελευταίο νέο την ανάληψη από την εταιρεία μηχανολογικών μελετών και επίβλεψης,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αποσύρονται από φέτος οι αυστραλιανές φρεγάτες ANZAC, αν τις χάσουμε...

58
Οι πρώτες δύο από τις οκτώ εκσυγχρονισμένες φρεγάτες MEKO 200 κλάσης ANZAC της Αυστραλίας θα αποσυρθούν, μια φέτος και η άλλη το 2026, αρκετά...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Φεβρουαρίου 1944: Έναρξη της “Big Week”, σφυροκοπώντας...

0
Η συμμαχική αεροπορική διοίκηση εξαπολύει την επιχείρηση “Argument”, με σκοπό την καταστροφή της γερμανικής αεροπορικής βιομηχανίας. 'Ωστε η Luftwaffe να βρεθεί χωρίς υποστήριξη μέχρι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Πλοίο υπό ελληνική σημαία, που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι: εκφορτώνει ανθρωπιστική βοήθεια στο Άντεν της Υεμένης

Το υπό ελληνική σημαία πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Sea Champion έφθασε χθες Τρίτη στο λιμάνι του Άντεν, στη νότια Υεμένη, αφού υπέστη επίθεση στην...

Νέο βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Παρά τη διεθνή πίεση για να αμβλύνουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επικρίνονται από κάθε πλευρά, εμπόδισαν εκ νέου σήμερα...

Ν. Δένδιας: Χτίζουμε την Εθνική Άμυνα για τις προκλήσεις της νέας εποχής-τι είπε για βαθιές μεταρρυθμίσεις

«Οφείλουμε να χτίσουμε την εθνική μας άμυνα ώστε να αντέξει τις προκλήσεις της νέας εποχής», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθεί...