Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, για διευρυμένες συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια οι οποίες εστίασαν στις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, στο Κυπριακό και σε ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ άλλων σε ενεργειακό και εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα διαχρονικά υπήρξε το στήριγμα μας» στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, επεσήμανε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και επεσήμανε πως «κοινό όραμα» και των δύο χωρών είναι η επανένωση της Κύπρου.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε διχοτομικές λύσεις ή λύσεις τύπου δύο κρατών στην Κύπρο ή άλλες παρεμφερείς και ευφάνταστες προσεγγίσεις της ίδιας λογικής»,.
«Στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και στηριζόμενο στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ», σημείωσε.
«Ευελπιστούμε ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως ιδιαίτερα σημαντική σ αυτό το πλαίσιο είναι η συμβολή της ΕΕ.
Όμως, επεσήμανε, «η παρανομία στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων συνεχίζεται. Η ‘Αγκυρα κινείται σε ένα άλλο επίπεδο δημιουργώντας νέα τετελεσμένα».
«Παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση και τονίζουμε ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, πλην της παράδοσης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας», ανέφερε.
Τόνισε δε, πως «ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο έχει αναπτυχθεί ένα αυτόματος και πολυεπίπεδος μηχανισμός συντονισμού και διαβούλευσης, σε διμερές σε περιφερειακό, σε διεθνές επίπεδο».
Ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρωτοστατούν στην ανάπτυξη πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς «λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της περιοχής και της ΕΕ».
«Εργαζόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση αυτών των σχέσεων, ώστε να βοηθήσουμε για να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε χώρο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας», σημείωσε. «Θέλουμε να είμαστε μαζί ο καταλύτης αυτής της προσπάθειας».
Τόνισε δε πως «σε ένα τέτοιο όραμα δε χωρούν απειλητικές συμπεριφορές, όπως αυτές της Τουρκίας».