20.5 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΙσραήλ: Χτυπά πολύ πιο αιματηρά εντός Συρίας, με αλλαγή στρατηγικής

Ισραήλ: Χτυπά πολύ πιο αιματηρά εντός Συρίας, με αλλαγή στρατηγικής

- Advertisement -

Το Ισραήλ διενεργεί ένα κύμα φονικών πληγμάτων στη Συρία που δεν έχει προηγούμενο, στοχοθετώντας φορτηγά, υποδομές και ανθρώπους που εμπλέκονται στην προμήθεια ιρανικών όπλων σε πληρεξουσίους του Ιράν στην περιοχή, δήλωσαν έξι πηγές με άμεση γνώση του θέματος στο Reuters.

Οι πηγές, περιλαμβανομένου ενός Σύρου αξιωματικού των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού και ενός διοικητή στον περιφερειακό συνασπισμό που υποστηρίζει τη Δαμασκό, δήλωσαν πως το Ισραήλ έχει αλλάξει στρατηγική μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και την εκστρατεία ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα και στον Λίβανο που ακολούθησε.

Αν και το Ισραήλ πλήττει συνδεόμενους με το Ιράν στόχους στη Συρία εδώ και χρόνια, περιλαμβανομένων περιοχών όπου είναι ενεργή η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, εξαπολύει τώρα φονικότερες, πιο συχνές αεροπορικές επιδρομές με στόχο μεταφορές ιρανικών όπλων και αντιαεροπορικά συστήματα στη Συρία, δήλωσαν οι πηγές.

Ο διοικητής στον περιφερειακό συνασπισμό και δύο άλλες πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της Χεζμπολάχ δήλωσαν πως το Ισραήλ εγκατέλειψε τους σιωπηρούς “κανόνες του παιχνιδιού” που χαρακτήριζαν προηγουμένως τα πλήγματά του στη Συρία, και μοιάζει “να μην είναι πλέον προσεκτικό” ως προς το αν θα επιφέρει βαριές απώλειες στη Χεζμπολάχ εκεί.

“Κάποτε έριχναν προειδοποιητικά πυρά – χτυπούσαν κοντά στο φορτηγό, οι άνδρες μας θα έβγαιναν από το φορτηγό και τότε εκείνοι χτυπούσαν το φορτηγό”, είπε ο διοικητής, περιγράφοντας τις ισραηλινές επιδρομές σε μεταφορές όπλων που διενεργούσε η Χεζμπολάχ πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

“Τώρα αυτό τελείωσε. Το Ισραήλ εξαπολύει τώρα πιο φονικές, πιο συχνές αεροπορικές επιδρομές με στόχο μεταφορές ιρανικών όπλων και αντιαεροπορικά συστήματα στη Συρία. Τους βομβαρδίζουν όλους κατευθείαν. Βομβαρδίζουν για να σκοτώσουν”.

Η εντατικοποιημένη αεροπορική εκστρατεία έχει σκοτώσει 19 μέλη της Χεζμπολάχ στη Συρία μέσα σε τρεις μήνες – διπλάσιο και πλέον αριθμό απ΄ό,τι όλο το υπόλοιπο 2023, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Περισσότεροι από 130 μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν επίσης από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο την ίδια περίοδο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την κλιμακούμενη εκστρατεία του. Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η Χεζμπολάχ ξεκίνησε αυτόν τον γύρο των εχθροπραξιών με επιθέσεις στις 8 Οκτωβρίου και πως η στρατηγική του Ισραήλ είναι ανταποδοτική.

Το Ισραήλ άρχισε να πλήττει στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία πριν από χρόνια, όμως πηγές που γνωρίζουν για τα πλήγματα δήλωσαν πως φαίνεται πως απέφευγε να σκοτώσει μέλη της Χεζμπολάχ εφόσον μπορούσε. Αξιωματικός υπηρεσίας πληροφοριών στην περιοχή δήλωσε πως το Ισραήλ φοβόταν πως ένας υψηλός αριθμός απωλειών θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο εναντίον ισραηλινών χωριών από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Όμως με τις ανταλλαγές πυρών να σημειώνονται τώρα σε καθημερινή βάση μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να είναι “λιγότερο προσεκτικό και λιγότερο συγκρατημένο στο να σκοτώνει τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ στη Συρία”, πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 5 Ιανουαρίου, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χασάν Νασράλα δήλωσε πως η οργάνωση έχει χάσει “έναν αριθμό μαχητών σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία σε διάφορα μέρη τους τελευταίους τρεις μήνες”.

“Είχαμε μια φόρμουλα πριν από την επιχείρηση Πλημμύρια Άκσα (7 Οκτωβρίου) – αν σκότωναν έναν από τους αδελφούς μας στη Συρία, θα απαντούσαμε στο μέτωπο του Λιβάνου το οποίο ήταν ήρεμο. Ουσιαστικά, οι όροι αυτής της φόρμουλας έχουν αλλάξει – γιατί; Επειδή όλο το μέτωπο έχει ανάψει τώρα”, είπε.

  • Πλήγμα με ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) στις 8 Δεκεμβρίου σκότωσε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ που σχεδίαζαν πιθανόν επιχειρήσεις στο βόρειο Ισραήλ, και ένα άλλο πλήγμα στην Κουνέιτρα στη νότια Συρία έθεσε στο στόχαστρο δύο μαχητές της Χεζμπολάχ υπεύθυνους για μεταφορές όπλων, δήλωσε ο διοικητής στον φιλοσυριακό συνασπισμό.
  • Άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου σε πλήγμα σε κτίρια και φορτηγά που χρησιμοποιούνταν από συνδεόμενες με το Ιράν παραστρατιωτικές οργανώσεις κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Συρίας με το Ιράκ.
  • Οι επιδρομές έπληξαν επίσης τους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης στη Συρία. Μία επιδρομή στις αρχές Δεκεμβρίου σκότωσε δύο μέλη των Φρουρών, και άλλη μία στις 25 Δεκεμβρίου σκότωσε έναν υψηλόβαθμο συνεργάτη των Φρουρών που επέβλεπε τον στρατιωτικό συντονισμό της Συρίας με το Ιράν. “Δεν θα σκοτωνόταν ποτέ πριν από τη νέα πραγματικότητα που τέθηκε σε ισχύ μετά τις 7 Οκτωβρίου”, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Χεζμπολάχ και τις επιχειρήσεις στη Συρία.
  • Άλλες επιδρομες έχουν πλήξει υποδομές στη νότια Συρία: μια βάση αντιαεροπορικής άμυνας επλήγη στις 28 Δεκεμβρίου αφού επλήγη επίσης ένα αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα.

Ο αξιωματικός της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε πως οι επιδρομές έπληξαν αμυντικό εξοπλισμό προτού ακόμη οι στρατιώτες να τον εγκαταστήσουν. Τα αεροδρόμια στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό και στο βόρεια πόλη Χαλέπι, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει το Ιράν προκειμένου να μεταφέρει όπλα, είναι σχεδόν συνεχώς εκτός λειτουργίας λόγω πληγμάτων.

“Το Ισραήλ λέει στον (Σύρο πρόεδρο Μπασάρ) αλ Άσαντ: επιτρέπετε στους Ιρανούς και στη Χεζμπολάχ να μεταφέρουν όπλα και να οχυρώνονται – άρα θα διακόψουμε τη γραμμή ζωής σας και θα βρεθείτε στριμωγμένος”, είπε η πηγή της περιφερειακής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το Ισραήλ έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν επιδιώκει ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο στον Λίβανο ή στη Συρία.

Παρά την εντατικοποίηση, ο συριακός στρατός – που εξαρτάτο σε μεγάλο βαθμό από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ενώ πολεμούσε τους αντάρτες στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου- δεν έχει ανοίξει το δικό του μέτωπο. “Δεν θέλουμε να θέσουμε τους εαυτούς μας σε μια κατάσταση αντιπαράθεσης ή ανοικτού πολέμου με το Ισραήλ”, δήλωσε ο αξιωματικός της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο ίδιος ο Άσαντ αποθαρρύνθηκε από το αναλάβει οποιαδήποτε δράση σε υποστήριξη της Χαμάς αφού έλαβε απειλές από το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με άμεση γνώση της απειλής.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Juniper Oak: Η μεγαλύτερη άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ με στόχο το Ιράν

0
Του Babak Taghvaee. Δημοσιεύθηκε στην ΠΤΗΣΗ, νο 34, Μάρτιος 2023Από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023, οι Πολεμικές Αεροπορίες των ΗΠΑ και του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1/13 Απριλίου 1824: Η δίκη του Καραϊσκάκη, του...

5
Ξεκινά στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας η δίκη του Γεώργιου Καραϊσκάκη με την κατηγορία της προδοσίας. Κατήγορος του δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο του Βουλευτικού,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ισραήλ: 200+ ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, κρουζ και drone-«αναχαιτίστηκαν» οι περισσότεροι

Τουλάχιστον 200 ιπτάμενες βόμβες, συστήματα κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν χθες το βράδυ κατά του Ισραήλ από το Ιράν και πιθανότατα την Υεμένη με...

Gerapetritis: My vision for a peaceful neighborhood as Foreign Minister

Minister of Foreign Affairs George Gerapetritis, speaking at the 9th Economic Forum of Delphi, emphasized the relations with Turkey, stressing that "we are not...

Ιορδανικά μαχητικά κατέρριψαν ιρανικά drones προστατεύοντας το Ισραήλ!

Όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, και ιορδανικα μαχητικά μπήκαν στη μάχη ενάντια στη μαζική ιρανική επίθεση στο Ισραήλ. Λίγο νωρίτερα, η Ιορδανιά είχε...