19.9 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΕΞΕΛΙΞΗ: Καλά τα οικονομικά νέα για κορβέτες, φρεγάτες, υποβρύχια, ελικόπτερα και ό,τι...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Καλά τα οικονομικά νέα για κορβέτες, φρεγάτες, υποβρύχια, ελικόπτερα και ό,τι ακόμη

- Advertisement -

Σε μερικά μας άρθρα, έχουμε προσπαθήσει να μοιραστούμε μαζί σας κάποια από τα… άγχη μας. Ζώντας πρωτόγνωρες στιγμές εξοπλιστικών προγραμμάτων, κοιτάμε -ενίοτε με το στόμα ανοιχτό- να εξελίσσονται προγράμματα που δεν θα τα σκεφτόμασταν ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα.

FDI, Rafale, MH-60R, Gowind, M Class, AH-64E, CH-47F: Και που θα βρούμε τα λεφτά;

Κορωνίδα όλων αυτών είναι φυσικά το πρόγραμμα της αγοράς 18+6 αεροσκαφών Rafale, με τα πρώτα αεροσκάφη να φτάνουν στην Ελλάδα στις αρχές του 2022. Και πόσα ακόμη: Αγορά 4+3 MH-60R με παράδοση επίσης το 2022, επίσης στις αρχές! Δημιουργία Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου στην Καλαμάτα (το σημαντικότερο πρόγραμμα της Πολεμικής μας Αεροπορίας κατά την αποψή μας). Υπογραφή για 3 FDI μέσα στο 2021, και για 4 κορβέτες (το πιθανότερο να είναι Gowind HN) αρχές του 2022. Δεκάδες άλλα μικρά προγράμματα, που ενισχύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοινώνονται σχεδόν κάθε μέρα…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA

Πολλοί αναρωτιούνται που θα βρεθούν τα χρήματα, καθώς η χώρα μας συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο χρέος, αλλά και υποχρεώσεις για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% ετησίως! ‘Οπως είχαμε γράψει και προηγούμενη φορά, όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Θα μπορούσαν όλα τα χρήματα, να κατευθυνθούν σε κοινωνικές παροχές, σε φοροελαφρύνσεις, σε πράγματα που στην τελική δίνουν ψήφους. Υπάρχει όμως η στρατηγική επιλογή να επανεξοπλιστεί η Ελλάδα. Ξαναρωτάμε όμως, πως θα το πετύχουμε αυτό; Ειδικά με τόσο υψηλό χρέος!

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;

Κι όμως. Το χρέοςμας είναι διαχειρίσιμο, και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος στα χέρια Ευρωπαϊκών κρατών. Άρα, είναι πολιτικά ελέγξιμο, ενώ η ίδια η χώρα τα πάει περίφημα, παρά τον κορωνοϊό. Το χρεός υπολογίζεται ωςποσοστό επί του ΑΕΠ. Άρα το στοίχημα είναι η αύξηση του ΑΕΠ, κι όχι τόσο η αποπληρωμή του χρέους. Τι γίνεται όμως, αυξάνεται το ΑΕΠ;

Ιαπωνία: Αμυντικός προϋπολογισμός 50 δις δολαρίων για το 2022

Η Eurostat δημοσιοποίησε τα επικαιροποιημένα, προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 3ο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη σε επίπεδο 3μήνου, και τη δεύτερη καλύτερη σε επίπεδο 9μήνου, σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα:

 • Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το 3ο τρίμηνο του 2021, κατά 13,4% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 9μηνο να υπερβαίνει το 9,3%.
 • Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος της ευρωζώνης διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα, στο 3,9% το 3ο τρίμηνο και στο 5,7% το 9μηνο του 2021.
 • Το ΑΕΠ της χώρας μας, το 3ο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη εγχώρια επίδοση την τελευταία δεκαετία.

Σχεδόν 17 δις δολάρια ο επόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ταιβάν, με την Κίνα να απειλεί

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες Φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας:

 • Εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη.
 • Προβλέπεται να εμφανίσει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών το 2021, το 2022 και το 2023, πανευρωπαϊκά.

Αμερικανικός αμυντικός προυπολογισμός για το 2022: 715 δις δολλάρια

Συνεπώς, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική. Η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές ώστε η χώρα να εξέλθει από τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, οικονομικά ακόμη πιο ανθεκτική, εθνικά ακόμη πιο ισχυρή, και κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιη.

“Ιστορικός” αμυντικός προϋπολογισμός €50,3 δισ. για τη Γερμανία, με έμφαση στην ενίσχυση του Ναυτικού

Συμφωνία για μεγαλύτερη ευελιξία στους συντελεστές ΦΠΑ της Ε.Ε. 

Την ίδια στιγμή, την Τρίτη επιτεύχθηκε συμφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για την επικαιροποίηση των ισχυόντων κανόνων που διέπουν τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για αγαθά και υπηρεσίες. Με τους νέους κανόνες θα παρέχεται στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ και θα διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

209 δισεκατομμύρια δολάρια ο φετινός Κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός

 • Η κατοχύρωση σε μόνιμη βάση της δυνατότητας της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων έως και κατά 30%, συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.
 • Η παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και  βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
 • Η διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.

Ξαφνική αύξηση 16% στις αγορές όπλων προβλέπει ο νέος Ινδικός αμυντικός προϋπολογισμός

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα πέτυχε εμπλουτισμό του καταλόγου μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. προκειμένου να αξιοποιηθούν από τη χώρα μας. Αφορούν μεταξύ άλλων:

 • Την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.
 • Την απαλλαγή Φ.Π.Α. σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.
 • Την απαλλαγή από Φ.Π.Α. σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Kοντά σε 9+9 AH-64E Apache Guardian η Αεροπορία Στρατού, προχωρημένες συζητήσεις με τη Boeing

Με λίγα λόγια. Ο δημοσιονομικός χώρος, χωρίς να είναι αυτός που ήταν το 1999, υπάρχει, και είναι ικανός για κάποιες αμυντικές επενδύσεις. Αυτές όμως πρέπει να γίνουν “συνετά”, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Χρειάζεται βέβαια η κριτική, αλλά όχι η κατακριτική ματιά. Δεν χρειάζονται “ειδικά δικαστήρια”, αλλά σωστές παρεμβάσεις.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

65 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
65 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόλεμος Ιράν-Ισραήλ, η κλιμάκωση για τη μεγάλη “αλλαγή” στη Μέση Ανατολή

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: Πως σαφώς είναι πρωτοφανής η κλιμάκωση στην αντιπαράθεση Ιράν και Ισραήλ, με την χθεσινή εξαπόλυση "για πρώτη φορά" όπως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ελληνική εμπειρία των F-15E που σάρωσαν 70 ιρανικά drone πριν...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στους Μοιράρχους δυο μονάδων της Αμερικανικής Αεροπορίας, της 494ης Μοίρας Μαχητικών, που ανήκει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Απριλίου 1746: Μάχη του Κάλοντεν, η συντριβή...

0
Οι Σκωτσέζοι που υποστηρίζονται από Γάλλους Ιακωβίτες ηττώνται από τα αγγλικά στρατεύματα του Οίκου του Αννόβερου στο βάλτο του Κάλοντεν, κοντά στην πόλη του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η ελληνική εμπειρία των F-15E που σάρωσαν 70 ιρανικά drone πριν φτάσουν στο Ισραήλ!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στους Μοιράρχους δυο μονάδων της Αμερικανικής Αεροπορίας, της 494ης Μοίρας Μαχητικών, που ανήκει...

Η Ινδία “πετά” την Τουρκία από ναυπηγήσεις για το Ναυτικό της – στήνει άξονα με Ελλάδα;

Άηχη αλλά όπως φαίνεται υπαρκτή είναι η "έξοδος" της Τουρκίας, συγκεριμένα του ναυπηγείου Anadolu, από ένα μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής 5 σκαφών υποστήριξης στόλου για...

Ελλάδα-Τουρκία: Συνάντηση αντιπροσωπειών στις 22 Απριλίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Συνάντηση αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Τουρκία, με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), θα διεξαχθεί στην Αθήνα την Δευτέρα 22 Απριλίου.Σύμφωνα με...