Απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον αρχηγό του κόμματος “Ελληνική Λύση”, Κυριάκο Βελόπουλο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή και το μέλλον του προς τον υπουργό Αμύνης, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε πως η δημιουργία σύγχρονων, ισχυρών και ευέλικτων Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαρκής μέριμνα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμύνης και των επιτελείων.
Ο αρχηγός του κόμματος “Ελληνική Λύση” με αφορμή την παραλαβή ενός νέου περιπολικού σκάφους από την Ιταλία κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στις 5 Ιανουαρίου εκθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ) ως προς την προκλητική δράση της Τουρκικής Ακτοφυλακής και του ζητήματος προώθησης από αυτήν της λαθραίας μετανάστευσης προς τις ελληνικές ακτές καθώς και τις παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων και της εθνικής κυριαρχίας. Ο κύριος Βελόπουλος στάθηκε στο ζήτημα της παραλαβής νέων σκαφών και πλοίων χωρίς οπλισμό και ρώτησε γιατί δεν το ΛΣ/ΕΛΚΤΑΤ δεν εξοπλίζεται για να αποτελέσει μια ισχυρή και αρκούντως αποτρεπτική δύναμη έναντι της τουρκικής Ακτοφυλακής, που παρατάσσει πιο βαριά οπλισμένα μέσα. Σημειώνει δε πως το ΛΣ/ΕΛΑΚΤ θα πρέπει να αντιπαρατεθεί με την τουρκική ακτοφυλακή σε περίπτωση πολέμου.
Απαντώντας στην ερώτηση, ο υπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως μέσω του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού, το υπουργείο Αμύνης έχει γνώση και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να διατηρεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας, ευελιξίας και με αξιόπιστη δύναμη αποτροπής. Το υπουργείο Αμύνης συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από όπου κι αν προέρχονται αλλά τονίζει πως το Λιμενικό Σώμα δεν τίθεται μεταξύ των αρμοδιοτήτων του παραπέμποντας τον κ. Βελόπουλο στο αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Σχόλιο από το αδελφό Naval Defence:
Η ερώτηση του κυρίου Βελόπουλου τίθεται σε λάθος κατεύθυνση, όπως ορθά επισήμανε ο κύριος υπουργός. Η δράση κι ο εξοπλισμός των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας, όπως είναι το Λιμενικό Σώμα, δεν έχουν να κάνουν με το υπουργείο Αμύνης και τις λειτουργίες του.
Ωστόσο το ερώτημα είναι εύλογο και δεν πρέπει να απορρίπτεται τόσο εύκολα. Η χρήση ενός οργανισμού επιβολής του νόμου σε ρόλους προώθησης αλυτρωτικών πολιτικών και διατάραξης της διεθνούς τάξης είναι πολύ σοβαρή και οφείλει να λαμβάνει απάντησης ίσης τουλάχιστον ισχύος και αποφασιστικότητας. Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική ακτοφυλακή χρησιμοποιείται αποτελεσματικά ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για να αμφισβητήσει τα σύνορα με όμορη χώρα. Η σχέση της δε με τα κυκλώματα λαθρεμπορίου και διακινητών έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, ο κ. Βελόπουλος κομίζει γλαύκα εις Αθήνας.
Η αντιμετώπιση, συνεπώς, μιας πολυεπίπεδης τουρκικής δράσης αναθεωρητισμού που επιδιώκει να ανατρέψει τις συνθήκες και να ξηλώσει τα όρια της ελληνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση απλά πολυβόλων σε περιπολικά μέσα του Λιμενικού, αυτό είναι το λιγότερο. Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας ξεκινά στην κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης, περνά μέσα από το υπουργείο των Εξωτερικών, την ύπαρξη μιας εξίσου ενεργής Εθνικής Στρατηγικής, το δίκτυο ασφαλείας της ελληνικής επικράτειας και τους μηχανισμούς διαχείρισης των κρίσεων για να καταλήξει στην οργάνωση του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής σε ένα μικρό “Ναυτικό Παρακτίων Υδάτων” με ισχυρά μέσα και οπλισμό ώστε να αντιμετωπίζει λαθρεμπόρους, ανθρώπινα κύματα, προκλητικούς ακτοφύλακες και ακταιωρούς και “ατζαμήδες καπετάνιους” σε εντεταλμένη υπηρεσία. Μαζί τους οφείλει να βρίσκεται μια εξίσου αναδιοργανωμένη χερσαία δύναμη ασφαλείας στη μορφή μιας χωροφυλακής νέου τύπου για να πυκνώσει το δίκτυο εσωτερικής ασφάλειας στις αραιοκατοικημένες παραμεθόριες περιοχές και ένα δίκτυο συλλαγής πληροφοριών με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που θα παράσχει σε όλους ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης. Μετά από αυτά, η δράση των Ενόπλων Δυνάμεων για την απόκρουση εχθρικής ενέργειας θα είναι το τελευταίο “βέλος” στη φαρέτρα της εκάστοτε κυβέρνησης. Για να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε άλλα Ίμια.