25.3 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑH καινούργια «Πτήση» Nο36, Μάιος 2023!

H καινούργια «Πτήση» Nο36, Μάιος 2023!

- Advertisement -

 

To καινούργιο μας τεύχος «Πτήση» 36, Μάιος 2023 κυκλοφορεί 

Είναι διαθέσιμο και ηλεκτρονικά ΕΔΩ

 

SPIKE για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μύθοι, αλήθειες και μια πρώτη αποτίμηση

Στις 10 Απριλίου 2023 ανακοινώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε Ισραήλ και Ελλάδα η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την απόκτηση συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων της οικογένειας SPIKE για τον Ελληνικό Στρατό και το Πολεμικό Ναυτικό, ολοκληρώνοντας έτσι μια μακροχρόνια διαδικασία από την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος για το σύστημα, που χρονολογείται επίσημα από τον Σεπτέμβριο του 2020. Στην υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται και ο μερικός εκσυγχρονισμός των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A. Επιχειρούμε μια αποσαφήνιση της κατάστασης μέσα από τον συνήθη ορυμαγδό των σχετικών δημοσιευμάτων με πολλούς μύθους και λίγες αλήθειες, όπως και μια πρώτη αποτίμηση της πραγματικής σημασίας της εξέλιξης αυτής για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

 

Συνέντευξη: Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού

Το τέλος της τετραετίας της κυβέρνησης είναι ένας κατάλληλος χρόνος για απολογισμό έργου, και για τον λόγο αυτό ζητήσαμε να μας μιλήσει ο Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετώπισε την πρόκληση να παρακολουθήσει από κοντά τις γεωστρατηγικές εξελίξεις και τα περισσότερα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλά για το πρόγραμμα φρεγατών FDI, τη δυνητική προμήθεια F-35 και τα SSI, την ελληνική αμυντική βιομηχανία, την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ, τη δημιουργία υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας στο ΥΠΕΘΑ αλλά και την ετοιμασία  Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΤΕΑ), της πρώτης που εκπονήθηκε στη χώρα μας.

Θρακική Συνεργασία 23, όταν Leopard 2HEL συνάντησαν M1Α2 Abrams στη Ξάνθη

Από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Πετροχώρι Ξάνθης η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Θρακική Συνεργασία 23 (Thracian Cooperation 23) στο πλέγμα των διεθνών συνεργασιών με φίλες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ. Η συνεκπαίδευση περιλάμβανε -μεταξύ άλλων- βολές με πραγματικά πυρά από πληρώματα αρμάτων μάχης Leopard 2 HEL του ΕΣ και Μ1A2 SEP Abrams του Αμερικανικού Στρατού σε στενή συνεργασία με μονάδες Μ/Κ ΠΖ, Πυροβολικού, Αναγνωριστικών- Επιθετικών-Μεταφορικών ελικοπτέρων Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς επίσης και με τη συμμετοχή τμήματος ΠΖ του ισραηλινού Στρατού (IDF).

 

DIAPLOUS PHI, η επόμενη μέρα του ΤΟΥ ΣΑΠ ΑΓΗΝΩΡ

Αποκαλύπτουμε το υπόβαθρο και τα σχέδια της νέας εταιρείας των δημιουργών του Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) ΑΓΗΝΩΡ για το μέλλον, τη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και τις καινούριες προτεινόμενες διαμορφώσεις του.

 

Guardian Lightning ΙΙ, F-35A: φρουροί στο ανατολικό μέτωπο

 

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την πρώτη τους επιχειρησιακή ανάπτυξη στο πλαίσιο της επαναλαμβανόμενης NATOϊκής αποστολής της Guardian Lightning, F-35Α της Koninklijke Luchtmacht (KLu) ανέλαβαν εκ νέου καθήκοντα στην «πρώτη γραμμή», στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας. Παρακολουθώντας στενά τη ραγδαία αξιοποίηση του Lightning II από τις ευρωπαϊκές αεροπορίες που το έχουν υιοθετήσει και ήδη παραλάβει βρεθήκαμε την πολωνική αεροπορική βάση Malbork, πολύ κοντά στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία όπου η Ρωσία εξακολουθεί να διεξάγει την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της.

Aeronautica Militare, ΑB Amendola-κυριαρχία Των F-35

Παρά την ύπαρξη κάποιων περσινών εξελίξεων που αφορούν στη συγκρότηση Μοιρών JSF στην Αεροπορική Βάση Ghedi, κάτω από την 6η Πτέρυγα της Ιταλικής Αεροπορίας που εδρεύει εκεί, η AΒ Amendola, στο «σπιρούνι» της ιταλικής μπότας, εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη στην αξιοποίηση των F-35A/Β της ΑΜ. Βρεθήκαμε ακόμη μια φορά στην ιταλική εγκατάσταση, για να μιλήσουμε με τους ανθρώπους της για τις εμπειρίες που απέκτησαν με το JSF, ρεπορτάζ που αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία και ενδιαφέρον καθώς η χώρα μας οδεύει πλέον στα ίδια βήματα στο άμεσο μέλλον.

Global Combat Air Program, το ευρω-ιαπωνικό μαχητικό 6ης γενιάς

Το πλαίσιο συνεργασίας GCAP ανακοινώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022 ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας με τη δημοσιοποίηση της τελικής συμφωνίας-πρόθεσης να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν από κοινού ένα μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς μέσα από τη σύμπτυξη των δύο ξεχωριστών προγραμμάτων που επιδίωκαν μέχρι τότε: του Συστήματος Tempest ως διαδόχου των Eurofighter οι δυο πρώτες σε συνεργασία και με τη Σουηδία (η οποία στο τέλος Δεκεμβρίου προσχώρησε και αυτή στο παραπάνω σχήμα) και του Mitsubishi F-X η τελευταία.

 

Cobra Warrior 2023-1, ινδικοί «κεραυνοί» σε ευρωπαϊκούς ουρανούς

Η άσκηση Cobra Warrior πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο και είναι η μεγαλύτερη του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος της είναι να εκπαιδεύσει τη RAF και τις χώρες που προσκαλούνται σε εφαρμογή τακτικού αεροπορικού πολέμου με ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων-LFD (Large Force Deployment) σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης. Οι συμμετοχές είναι πάντα ενδιαφέρουσες, αλλά φέτος ήταν ιδιαίτερες με την έλευση εκσυγχρονισμένων Mirage 2000Ι/ΤΙ της Ινδικής Αεροπορίας, σε μια από τις σπάνιες εξόδους τους εκτός της νοτιοασιατικής χώρας.

Ουκρανικά Il-76M/MD, τα απομεινάρια των «ηρώων» βαρέων βαρών

Κάποτε ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης Ilyushin Il-76M/MD μετά τη Ρωσική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη. Σήμερα η Ουκρανική Αεροπορία εξακολουθεί να αξιοποιεί επτά από αυτά για βαριές μεταφορές. Με έδρα πλέον την Πολωνία τα αεροσκάφη αυτά είναι τα μόνα σωζόμενα από έναν γιγάντιο στόλο 162 «Candid» (κατά ΝΑΤΟ), που η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κληρονόμησε από τη Σοβιετική Ένωση. Για χρόνια αυτά τα πολύτιμα αεροσκάφη όχι μόνο χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά έγιναν επίσης σημαντική πηγή εσόδων μέσω της μίσθωσής τους σε εμπορικούς πελάτες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ντονμπάς το 2014, μετά την αποσταθεροποίηση της περιοχής από τη Μόσχα μέσω της υποστήριξης των εκεί αυτονομιστών, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων των ουκρανικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Ωστόσο, κατά τον πρόσφατο πόλεμο, μετά τη ρωσική εισβολή, τα μεταγωγικά κρατήθηκαν μακριά από τις γραμμές του μετώπου λόγω της τρωτότητάς τους σε πυραύλους εδάφους-αέρος και αέρος-αέρος. Εξετάζουμε το χθες, το σήμερα και το αύριο του τύπου στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

 

Από το Yak-130 στο Μ-346, οι… σοβιετικές ρίζες του νέου εκπαιδευτικού της Πολεμικής Αεροπορίας

Το νέο εκπαιδευτικό προκεχωρημένου και αρχικού προεπιχειρησιακού σταδίου της Πολεμικής Αεροπορίας είναι βεβαίως ιταλικής προέλευσης και έχει ως βάση ένα πρωτότυπο που πέταξε τον Ιούλιο του 2004. Σχεδιαστικά, όμως, ανάγεται στον τελευταίο διαγωνισμό στρατιωτικού αεροσκάφους που πρόλαβε να δρομολογηθεί πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991!

AsterX-23, ασκήσεις πολέμου στο Διάστημα  

Αρκετές αεροπορικές δυνάμεις στον πλανήτη έχουν περιλάβει και το Διάστημα στον χώρο ευθύνης τους, καθώς οι δυνητικές επιχειρήσεις που θα κληθούν να αναλάβουν επεκτείνονται πλέον και σε αυτήν τη διάσταση. Από την άλλη, οι δραστηριότητες προετοιμασίας για διαστημικό πόλεμο σπάνια δημοσιοποιούνται. Έτσι η συμμετοχή της «Πτήσης» στην ενημέρωση της Γαλλικής Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης-ΑΑΕ (Armee de l’Air et de l’Espace) για την άσκηση AsterX-23 υπήρξε μοναδική ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στις εξελίξεις που ήδη είναι ραγδαίες.

Cessna T-41d: 1969-2022, Επάξια Σύνταξη μετά από 53 χρόνια προσφοράς

Φωτογραφία Μύρων Γιαννακάκης

Η 20η Δεκεμβρίου 2022 ήταν μια σημαντική ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία, διότι αποχαιρέτησε έπειτα από 53 χρόνια έναν αληθινό θρύλο των αιθέρων, το ελικοφόρο, εμβολοφόρο, μονοκινητήριο T-41D Mescalero, με το οποίο πέταξαν την πρώτη τους πτήση οι Ίκαροι της 45ης Σειράς το 1969 μέχρι και την 93η το 2018. Συνολικά με το φημισμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 3.700 Ιπτάμενοι και μάλιστα χωρίς καμία ανθρώπινη απώλεια. Στην περισσότερο από μισό αιώνα εναέρια παρουσία του στους ελληνικούς ουρανούς ο στόλος των T-41D κατέγραψε σχεδόν 240.000 χιλιάδες ώρες πτήσεων στο διάστημα 1969-2022 και απωλέσθησαν σε περιστατικά μόλις τρία αεροσκάφη. Σε κάθε περίπτωση το Τ-41 ήταν ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο εκπαιδευτικό αεροσκάφος με πολλές αρετές…

SpaceX Starship: «Αποτυχημένη Επιτυχία»

 

H πρώτη απόπειρα εκτόξευσης του διαστημικού συστήματος τροχιακών και διαπλανητικών πτήσεων της SpaceX του πολυδισεκατομμυριούχου Ήλον Μασκ στις 20 Απριλίου 2023 κατέληξε σε αυτό που η εταιρεία ονόμασε «απρόσμενη, ραγδαία αποδόμηση». Στην πραγματικότητα, το πρώτο Starship αυτοκαταστράφηκε τέσσερα λεπτά από την εκτόξευσή του μετά από ενεργοποίηση του αυτόματου συστήματος που ενσωματώνει, όταν βγήκε εκτός ελέγχου σε μια αποτυχημένη εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία όμως έχει αρκετούς λόγους να χαρακτηρίζεται ως μερική επιτυχία!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Leopard 2A6 και Bradley στη μάχη της Ουκρανίας, η πρώτη εικόνα

Από χτες κυκλοφορούν βίντεο, και αρκετές φωτογραφίες (στιγμιότυπα από αυτά τα βίντεο) με κατεστραμμένα ουκρανικά Leopard 2A6 αλλά και M2A2ODS-SA Bradley, επίσης χτυπημένα ή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: To ΠΝ εξετάζει προσφορά για 4 “γεμάτα” συστήματα RAM για...

94
Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ είναι ένα πρόγραμμα εξαιρετικά σημαντικό για το ΠΝ, καθώς θα επιτρέψει στα πλοία αυτά να υπηρετούν για πολλά χρόνια επιπλέον,...
- Advertisement -
Card image

May 036 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου

3
Σε μια σειρά αντιποίνων του Γερμανικού στρατού κατά του αμάχου πληθυσμού κατεχομένων χωρών, τμήμα της 4ης Μεραρχίας Γρεναδιέρων SS “Polizei” (μια δευτέρας διαλογής μονάδας...
- Advertisement -
Card image

April 035 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Leopard 2A6 και Bradley στη μάχη της Ουκρανίας, η πρώτη εικόνα

Από χτες κυκλοφορούν βίντεο, και αρκετές φωτογραφίες (στιγμιότυπα από αυτά τα βίντεο) με κατεστραμμένα ουκρανικά Leopard 2A6 αλλά και M2A2ODS-SA Bradley, επίσης χτυπημένα ή...

Ρωσικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία τον Ιούλιο

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα αναπτύξει κάποια από τα δικά της τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της...

Video: Ουκρανική έφοδος με HUMVEE σε ρωσικές θέσεις!

Καθώς η ουκρανική αντεπίθεση είναι σε εξέλιξη, οι Ουκρανοί δίνουν στη δημοσιότητα στιγμιότυπα από διάφορες επιτυχημένες επιχειρήσεις τους. Εδώ βλέπουμε ένα βίντεο από έφοδο...