Ομιλία έκανε σήμερα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν αφιερωμένη στο Παλαιστινιακό ζήτημα και με σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ζήτησε να υπάρχει “συννενόηση” σε θέματα θαλασσίων ζωνών, και υποστήριξε πως η χώρα του είναι υπέρ της αμοιβαίας ευημερίας.
Για το Κυπριακό, είπε πως “πέρασαν 50 χρόνια από την ειρηνευτική μας εκεί επέμβαση, οπότε η ειρήνη και η ηρεμία επικράτησαν μέχρι σήμερα”. Και ζήτησε να προωθηθεί η επίλυση των “δύο κρατών”, δηλώνοντας πως το μοντέλο συνομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο. Καλώντας μάλιστα τη διεθνή κοινότητα (για μια ακόμη φορά) να αναγνωρίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου” και να αποκαταστήσει σχέσεις μαζί της.
Σε ότι αφορά τη Μέση Ανατολή, δήλωσε πως Οι αξίες του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και του Δυτικού κόσμου «πεθαίνουν στη Γάζα» και ζήτησε να συγκροτηθεί μια «συμμαχία της ανθρωπότητας» που θα σταματήσει το Ισραήλ, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι αγνοεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. «Όπως τον Χίτλερ τον σταμάτησε η συμμαχία της ανθρωπότητας πριν από 70 χρόνια, έτσι και ο Νετανιάχου και το δίκτυο των δολοφόνων του πρέπει να τους σταματήσει η συμμαχία της ανθρωπότητας», είπε. «Δεν πεθαίνουν μόνο τα παιδιά, στη Γάζα, πεθαίνει και το σύστημα του ΟΗΕ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σχολιάζοντας ότι ο ΟΗΕ έχει γίνει μια «δυσλειτουργική δομή».
«Θέτω ανοιχτά το ερώτημα: Εσείς, οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτοί που ζουν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη δεν είναι άνθρωποι;», διερωτήθηκε, λέγοντας ότι η Γάζα έχει γίνει «το μεγαλύτερο νεκροταφείο παιδιών και γυναικών στον κόσμο». «Τι περιμένετε για να σταματήσετε τις σφαγές που οδηγούν όλη την περιοχή στον πόλεμο;» συνέχισε, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι «διαπράττει (…) γενοκτονία» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, στέκει στο πλευρό του λαού του Λιβάνου, την ώρα που το Ισραήλ πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στη χώρα αυτή.
Αναφορές έκανε και ο ίδιος σε Λιβύη και Σουδάν και γενικότερα στους “αφρικανούς αδελφούς μας”, ενώ τόνισε την πολιτική της Τουρκίας που δραστηριοποιείται και στους BRICS, και στον Οργανισμό για τη Συνεργασία της Σαγκάης, και στον G20 όπως και στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Μάλιστα μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης και προστασίας του “Τουρκικού Κόσμου” κάλεσε την Κίνα να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ουιγούρων. Επίσης ζήτησε την διεθνή εγρήγορση για καταπολέμηση της Ισλαμοφοβίας, ειδικά στην Ευρώπη, ενώ σχόλιασε μέχρι και την “σεξιστική προπαγάνδα” που έγινε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού!
Κάνοντας δηλαδή μια εμφάνιση υψηλών φιλοδοξιών ως επικεφαλής μιας χώρας που έχει άποψη και επιροή για σχεδόν το σύνολο των διεθνών εξελίξεων: τόσο ως “κορυφαία για τον ισλαμικό κόσμο”, όσο και ως “προστάτιδα των τουρκικών λαών” και ως “γεωγραφικώς σημαντική που έχει επιρροή σε όλη την ευρύτερη ζώνη της”.
Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ