Τι αποτέλεσμα θα έχουν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε ότι αφορά τις εξαγωγές της σε οπλικά συστήματα; «Μικρή αρχικά» απαντά ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της SSB, της Διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Ο Ντεμίρ που επίσης στοχοποιήθηκε από τους Αμερικανούς, δήλωσε πως παρά τις κυρώσεις η πολεμική βιομηχανία της χώρας θα συνεχίσει το έργο της και πως τρέχοντα project όπως η εξέλιξη του ελικοπτέρου T70 δεν θα επηρεαστούν.
Τα πιο μακροπρόθεσμα προγράμματα όμως, όπως η πώληση επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 στο Πακιστάν και το πρόγραμμα του ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους Hurjet θα υποστούν τις επιπτώσεις.
Ο Ντεμίρ πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος, πως οι κυρώσεις θα δράσουν ως ένα «προειδοποιητικό μήνυμα για την βιομηχανία μας», ώστε να προσανατολιστεί στην εγχώρια παραγωγή όλων των κρίσιμων απαρτιών οπλικών συστημάτων.
Ινδικά ΜΜΕ τονίζουν πάντως πως οι κυρώσεις μπορεί να είναι η ταφόπλακα στη συμφωνία εξαγωγής των T-129 στο Πακιστάν, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει. Το Τ-129 χρησιμοποιεί τους κινητήρες LHTEC T800-4A που κατασκευάζει ένας όμιλος με συμμετοχή της Rolls Royce και της αμερικανικής Honeywell, με τις ΗΠΑ εδώ και καιρό να μπλοκάρουν την εξαγωγή τους.
Όσο για το άλλο μεγάλο πρόγραμμα, αυτό της κατασκευής τεσσάρων κορβετών Milgem για το Πακιστανικό Ναυτικό, προς το παρόν συνεχίζεται καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει την χρήση των αεροστροβίλων LM-2500 της General Electric στα σκάφη. Παραμένει άγνωστο όμως αν άλλα αμερικανικής προέλευσης στοιχεία θα πρέπει να αλλαχθούν -όπως ο εκτοξευτής RAM. Πάντως μεγάλο μέρος του εξοπλισμού, όπως το ραντάρ και οι πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας από την αρχή είχε σχεδιαστεί να είναι κινεζικής, τουρκικής και πακιστανικής προέλευσης. Και εδώ όμως παραμένει ερωτηματικό αν κάποια από τα συστήματα αυτά περιέχουν κρίσιμα αμερικανικά υλικά, όπως γυροσκόπια, μόντεμ, κ.ο.κ.
Τοποθέτηση τρόπιδας για την πρώτη Πακιστανική κορβέτα Milgem στα τουρκικά ναυπηγεία