14.7 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΘα έχουν οι ελληνικές FDI -και Gowind- διασύνδεση με το Αιγυπτιακό Ναυτικό;...

Θα έχουν οι ελληνικές FDI -και Gowind- διασύνδεση με το Αιγυπτιακό Ναυτικό; Μάλλον όχι

- Advertisement -

Σημαντικές κρίνονται οι ειδήσεις που προέκυψαν από τη συνέντευξη που παραχώρησε στις 13 Δεκεμβρίου 2022 στο δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ν. Γ. Δρόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ομίλου Naval Group, Pierre Eric Pommellet.

Πρόεδρος της Naval Group Pierre Eric Pommellet: Εργαζόμαστε προς την επανασύσταση της ελληνικής αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας

O CEO της Naval Group είπε πολλά και ενδιαφέροντα που αφορούσαν είτε την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα των Gowind (θα φτάσει το 30% εφόσον επιλεγούν από τη χώρα μας), είτε τα ίδια τα πλοία. Αυτό όμως που μας κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η δυνατότητα για πλήρη συνεργασία των φρεγατών FDI και των κορβετών Gowind, σε ”συνεργατική μάχη”, όπως δήλωσε ο κ. Pommellet.  Με αφορμή αυτή τη δήλωση προέκυψε και η ακόλουθη ερωταπάντηση που δημοσιεύουμε αυτούσια.

Ερώτηση: Η διαλειτουργικότητα που αναφέρετε μεταξύ των δυο τύπων πλοίων είναι, προφανώς, ένα σημαντικό στοιχείο της προσφοράς σας. Τι αντίκτυπο όμως θα έχει στα λοιπά πλοία του στόλου του ΠΝ και πώς επηρεάζει την διαλειτουργικότητα, Φερ ειπείν με τον γαλλικό στόλο;

Απάντηση: Η διαλειτουργικότητα είναι ιδιαίτερα “τυποποιημένη” στα ναυτικό. Χρησιμοποιούν data links στις διαμορφώσεις του ΝΑΤΟ και τούτο επιτρέπει στα σκάφη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η διαλειτουργικότητα στο ναυτικό αποτελεί ήδη γεγονός.

Ωστόσο, η διαλειτουργικότητα του αύριο θα χρειαστεί, βεβαίως τη δυνατότητα επικοινωνίας που παρέχει το ΝΑΤΟ αλλά επίσης τη εκείνην που απαιτείται για ιδιαίτερα στενή συνεργατικότητα. Έχοντας δύο τύπους σκαφών νέας γενιάς που θα μπορούν να αναπτύξουν αυξημένες δυνατότητες διαλειτουργικότητας συνιστά, όπως λέμε, πολλαπλασιαστή ισχύος για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου λειτουργεί τις Gowind και τις φρεγάτες FREMM από την Γαλλία, με άλλα σκάφη. Θα δοθεί έτσι και στην Ελλάδα η δυνατότητα να συνεργαστεί στενότερα με το αιγυπτιακό ναυτικό και φυσικά το γαλλικό ναυτικό.

Έτσι τα σκάφη του χθες και του σήμερα θα είναι συμβατά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και θα χαίρουν σημαντικά ενισχυμένης διαλειτουργικότητας. Γεγονός που σημαίνει ευχερέστερη εκπαίδευση πληρωμάτων, καθώς τα συστήματα λειτουργίας μεταξύ των Belharra και των Gowind είναι παρόμοια. Έτσι, θα καταστήσει ευχερέστερη την εκπαίδευση των πληρωμάτων, θα αυξήσει την διαλειτουργικότητα των πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και θα καταστήσει ευχερέστερη την διαλειτουργικότητα με τις ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Αιγύπτου καθώς, φυσικά και συνολικά του ΝΑΤΟ.

Η γαλλική Fremm του Αιγυπτιακού Ναυτικού, ENS Tahya Misr

H νύξη για το σύστημα VCN

Αναλύοντας την συγκεκριμένη απάντηση, αρχικά έχουμε μια ορθή τοποθέτηση γύρω από το τι εννοείται διαλειτουργικότητα και πως επιτυγχάνεται εντός ΝΑΤΟ, με την χρήση των διαφόρων τακτικών δικτύων επικοινωνίας, όπως το Link 11 και κυρίως το Link 16. Διευκρινίζουμε εμείς εδώ, πως αυτή τη στιγμή το ΠΝ δεν έχει Link 16 σε κανένα του πλοίο, αλλά μόνο το παλιότερο και βασικών δυνατοτήτων Link 11. Link 16 θα φέρουν σίγουρα τα νέα ελικόπτερα MH-60R, οι φρεγάτες FDI HN όπως και οι ΜΕΚΟ200 μετά τον εκσυγχρονισμό τους.

Στη συνέχεια ο κ. Pommellet κάνει αναφορά για νέες δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ των δύο τύπων σκαφών, FDI και Gowind, πέραν των Νατοϊκών δικτύων, κάτι που θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα και συνεργατικότητα τους εντός του ΠΝ, “φωτογραφίζoντας” το γαλλικό σύστημα συνεργατικής εμπλοκής -κατά το αμερικανικό Cooperative Engagement Capability (CEC)- και το οποίο αποκαλείται Veille Cooperative Navale (VCN), για το οποίο έχουν αναφερθεί αρκετές πληροφορίες σε προηγούμενα άρθρα μας.

Συνεργατική εμπλοκή: Όταν οι φρεγάτες FDI θα κάνουν τον «μαέστρο» του στόλου

Το VCN βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών για το Γαλλικό Ναυτικό και δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά για την ενσωμάτωση του, έστω ως πρόβλεψη τοποθέτησης, στις ελληνικές FDI. Συνεπώς, πρόσφατες αναφορές που θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη VCN στις νέες φρεγάτες, είναι στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων, όπως άλλωστε είναι και η τοποθέτηση συστήματος ECM (που επίσης, απλά δεν… υπάρχει).

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

Έρχεται όμως η αναφορά του CEO της Naval Group, που εκφράζει την πεποίθηση περί αυξημένης συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ του Ελληνικού, Γαλλικού και Αιγυπτιακού Ναυτικού και συνολικά του ΝΑΤΟ. Μάλιστα ως επιχείρημα παρατίθεται η συνεργασία των γαλλικής κατασκευής πλοίων του Αιγυπτιακού Ναυτικού με άλλα σκάφη.

Όμως η Αίγυπτος δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ και δεν είναι εφικτό να έχει πρόσβαση σε πρωτόκολλα επικοινωνίας και στον διαμοιρασμό πληροφοριών μέσω των δικτύων Link 11B και Link 16/22 που χρησιμοποιούνται από τις χώρες – μέλη του. Άλλωστε γι’ αυτό τον λόγο στα πλοία της η Αίγυπτος έχει εγκατεστημένο το ”εθνικό τακτικό δίκτυο” Link Y Mk2 της Thales, το οποίο έχει αναπτυχθεί ειδικά για χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, παρέχοντας αντίστοιχές δυνατότητες.

Επομένως το μόνο σύστημα που θα μπορούσε, θεωρητικά, να εξασφαλίσει κάποιες δικτυοκεντρικές δυνατότητες μεταξύ των τριών ναυτικών, είναι το VCN, που όμως όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται ακόμη σε στάδιο δοκιμών από τον αρχικό χρήστη. Κατ’ επέκταση η εκτίμηση αποδέσμευσης και χρήσης, του μη υπάρχοντος σε υπηρεσία σήμερα, VCN, σε μη νατοϊκό ναυτικό θα πρέπει να θεωρείται παρακινδυνευμένη.

Από τις δοκιμές του VCN που έλαβαν χώρα μεταξύ του Γαλλικού και Ολλανδικού Ναυτικού το 2021

Διευκρινίσεις από τη Naval Group

Eμείς επικοινωνήσαμε με τη Naval Group, σχετικά με το θέμα, ειδικά για τον τρόπο επίτευξης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των τριών ναυτικών (και κυρίως μεταξύ ΠΝ και Αιγυπτιακού ναυτικού, καθώς ΠΝ και Γαλλικό θα έχουν Link 16) και βέβαια για το αν η έκδοση της Gowind που προσφέρεται για το ΠΝ θα φέρει το VCN, όπως και οι υπό ναυπήγηση FDI.

Στην απάντησή της, η εταιρεία ανέφερε τον μεγάλο αριθμό ασκήσεων που έχουν γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ συμμάχων και φιλικών κρατών, όπου και επιδείχθηκε η διαλειτουργικότητα των πλοίων της. Ως παράδειγμα ήταν η άσκηση ”MEDUSA 12”, στην οποία συμμετείχαν με επιτυχία, ελληνικές φρεγάτες κλάσης S και αιγυπτιακή κορβέτα Gowind. Επιπλέον τονίστηκε πως τα πλοία που προσφέρει η εταιρεία, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πελατών της και πως δεν είναι αποδεσμεύσιμα όλα τα χαρακτηριστικά τους.

Συμμετέχοντα πλοία στην άσκηση MEDUSA 12

Το παράδειγμα όμως περί συνεργασίας και διαλειτουργικότητας σε κοινή άσκηση μεταξύ  φρεγάτας S και κορβέτας Gowind, αποτελεί από μόνο του ένα γρίφο καθώς όπως προαναφέρθηκε, η ελληνική φρεγάτα φέρει σύστημα Link 11B και η αιγυπτιακή κορβέτα Link Y Mk2. Πιθανότατα η συνεργασία κινήθηκε σε βασικό – χαμηλό επίπεδο τεχνολογικών μέσων.

Κατόπιν αυτού…

H συνέχεια στο Naval Defence

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

63 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
63 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μαθήματα από τη Χιλή: Πως φτιάχνεται ένα ικανότατο Ναυτικό με ελάχιστα κονδύλια!

Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα λέγαμε ότι προϋπήρχε της νεότερης Ελλάδας, από τα οπλισμένα εμπορικά σκάφη των ελληνικών νησιών επι Τουρκοκρατίας, που αμύνονταν έτσι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αποσύρονται από φέτος οι αυστραλιανές φρεγάτες ANZAC, αν τις χάσουμε...

123
Οι πρώτες δύο από τις οκτώ εκσυγχρονισμένες φρεγάτες MEKO 200 κλάσης ANZAC της Αυστραλίας θα αποσυρθούν, μια φέτος και η άλλη το 2026, αρκετά...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Φεβρουαρίου 1945: Ο “επιτήδειος ουδέτερος” κηρύσσει τον...

4
Τον Φεβρουάριο του 1945 ήταν πλέον σαφές σε όλους πως ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη κριθεί. Από την πλευρά της, η Τουρκία διατηρούσε...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

«Πτήση» Nο 45, Φεβρουάριος 2024 κυκλοφορεί!

Το  καινούργιο μας Τεύχος Φεβρουαρίου 2024 κυκλοφορεί από το Σάββατο 03-02-2024 και πανελαδικά από τη Δευτέρα 05-02-2024 με πλούσια, άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα,...

Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 15 νεκροί από επίθεση τρομοκρατών σε εκκλησία

Τουλάχιστον δεκαπέντε πιστοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές εναντίον καθολικής εκκλησίας, εν μέσω λειτουργίας, χθες Κυριακή στη βόρεια Μπουρκίνα...

Ισραήλ: Θα αυξήσει την πίεση στη Χεζμπολά του Λιβάνου λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκάλαντ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα αυξήσουν την πίεση στην λιβανική παράταξη Χεζμπολά σε αντίποινα για τις καθημερινές επιθέσεις της εναντίον τομέων στα σύνορα,...