25.3 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ«Πτήση» Nο 46, Μάρτιος 2024 για λίγο ακόμη στα περίπτερα

«Πτήση» Nο 46, Μάρτιος 2024 για λίγο ακόμη στα περίπτερα

- Advertisement -

Το  καινούργιο μας Τεύχος Μαρτίου 2024  κυκλοφορεί  και υπάρχει ήδη  ηλεκτρονικά ΕΔΩ

TUSAS TF KAAN, πρώτη πτήση του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς

Την πρώτη του πτήση με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων από την αρχικά προαναγγελθείσα ημερομηνία (27 Δεκεμβρίου) πραγματοποίησε στις 21 Φεβρουαρίου το πρωτότυπο του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς του προγράμματος TF-X, γνωστό από πέρυσι ως TF Kaan της TUSAS/TAI, μετά την ονοματοδοσία του από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν στο αποκορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας του τον Μάιο του 2023. Αναφέρουμε τα καινούργια στοιχεία που προέκυψαν από την πρώτη πτήση και επικαιροποιούμε το μεσοπρόθεσμο μέλλον του προγράμματος, που υπόσχεται, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους να αποδίδει μαχητικά παραγωγής πριν φτάσουν σε ελληνικό έδαφος τα πρώτα F-35A. 

ΠΑ, εκσυγχρονισμός F-16 Block 50 & 30, κρίσιμη προτεραιότητα για το  ισοζύγιο στο Αιγαίο

Το θέμα του εκσυγχρονισμού των 38 μαχητικών F-16C/D Block 50 του προγράμματος Peace Xenia (PX) II (32 μονοθέσια και 8 διθέσια), που παραδόθηκαν στο σύνολό τους την περίοδο 1997-1998, παραμένει σε εκκρεμότητα από την εποχή της οριστικοποίησης του εκσυγχρονισμού των PXIII και PXIV σε Viper και ταλανίζεται από τις σχετικές αποφάσεις τής εποχής. Γίνεται όμως πλέον εξαιρετικά κρίσιμη προτεραιότητα και μάλιστα με απαίτηση για τη μεγιστοποίηση της προσπάθειας αναβάθμισης σε επίπεδο Viper υπό το φως του εξοπλιστικού «πακέτου» που επιδιώκει η Τουρκική Αεροπορία-THK, με τις πτυχές που αναλύονται σε άλλη αρθρογραφία του τεύχους και απειλεί πλέον άμεσα το αεροπορικό ισοζύγιο στο Αιγαίο. Ο κίνδυνος ανατροπής, λόγω των ευρύτερων τουρκικών σχεδιασμών αλλά και της δυνητικής ραγδαίας συρρίκνωσης των αριθμών μαχητικών της ΠΑ προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, πρέπει να επαναφέρει άμεσα στο τραπέζι και αντίστοιχη -επίσης μεγιστοποιημένη- προσπάθεια για τα 32 Block 30 του προγράμματος PXI.

F-16V Viper για την Τουρκική Αεροπορία, η ανάλυση της απειλής: ανατρέπεται το ισοζύγιο στο Αιγαίο;

Στις 26 Ιανουαρίου 2024 έκλεισε η μακρόχρονη διαδικασία της έγκρισης του προγράμματος απόκτησης 40 F-16V και της αναβάθμισης 79 F-16C/D της Τουρκικής Αεροπορίας-THK στο επίπεδο που αυτή ξεκίνησε με την υποβολή της σχετικής επιστολής LOR (Letter Of Request) στις ΗΠΑ την 30/09/2021. Επιχειρούμε μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση του προγράμματος και κυρίως των διαφοροποιήσεών του σε σχέση με το αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 52+/Advanced της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper. Κυρίως όμως αποκαλύπτουμε τους διαφαινόμενους σχεδιασμούς της Άγκυρας για να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα Rafale και τα ελληνικά F-16V αλλά μελλοντικά και τα F-35! Διαβάστε πως μπορεί να συμβεί και πως μπορούμε να το αποτρέψουμε!

Olympic Cooperation 23, Leopard 2HEL/A4 Vs Leclerc Vs M1A2, ενίσχυση ετοιμότητας χερσαίων δυνάμεων

Στο Πετροχώρι της Ξάνθης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 η τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης Ολυμπιακή Συνεργασία 23 (Olympic Cooperation) παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια. Μονάδες του Δ΄ ΣΣ επέδειξαν υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας στη συνεργασία τους με αντίστοιχες δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία. Βρέθηκαν «αντιμέτωπα» Leopard 2HEL/A4 με Leclerc και M1A2, αλλά και Marder 1A3 με VBCI, Συμμετείχαν επίσης τμήματα από την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γεωργία, ενώ στη διάρκεια της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν βολές με πραγματικά πυρά, παρέχοντας συνθήκες ενίσχυσης του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Tα έσχατα  Su-22 «Fitter» της Πολωνικής Αεροπορίας 

Οι δύο πιλότοι -ντυμένοι με πορτοκαλί φόρμες πτήσης- διανύουν τη μικρή απόσταση από το γραφείο του αρχιμηχανικού στην αεροπορική βάση Swidwin, όπου μόλις έχουν υπογράψει για τα αεροπλάνα τους, και κατευθύνονται προς τα δύο Sukhoi Su-22M-4. Εκεί τους υποδέχονται οι υπόλογοι και μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους ανεβαίνουν και δένονται στα καθίσματα των πιλοτηρίων των παλαίμαχων σοβιετικών μαχητικών ΔΒ (Δίωξης-Βομβαρδισμού). Η συγκεκριμένη εγκατάσταση στα βόρεια της ευρωπαϊκής χώρας θα γίνει σύντομα η μελλοντική βάση των F-35A της Πολωνικής Sily Powietrzne, αλλά προς το παρόν, χωρίς τη μόνιμη παρουσία αεροσκαφών, υποστηρίζει τις δραστηριότητες στο πεδίο βολής Ustka στη Βαλτική. Σύντομα ο βρυχηθμός των τεράστιων τουρμποτζέτ AL-21F-3 σκεπάζει τα πάντα στο ήσυχο πολωνικό τοπίο, καθώς τα «Fitter» απογειώνονται ύστερα από μακρά τροχοδρόμηση και χάνονται στον ορίζοντα. Ακόμη και μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια έντονων επιχειρήσεων, ένα Su-22 σε δράση παραμένει πάντα ένα εντυπωσιακό ιπτάμενο «θηρίο». Ένα θηρίο όμως που απειλείται πλέον με πλήρη εξαφάνιση από τους ευρωπαϊκούς ουρανούς, καθώς τα έσχατα δείγματά του στην Ευρώπη διάγουν στις τελευταίες μέρες τους.

Islamic Republic of Iran Air Force, με τα «μάτια» των έσχατων RF-4E στον πλανήτη

Μετά την απόσυρση των Phantom II από την Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας, πρόσφατα και την απομείωση των στόλων τού τύπου σε ελληνική και τουρκική υπηρεσία, η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν-IRIAF (Islamic Republic of Iran Air Force) είναι πλέον ο μεγαλύτερος χρήστης F-4E στον πλανήτη και ο μοναδικός τής φωτοαναγνωριστικής έκδοσης RF-4E, την ιστορία των οποίων δημοσιοποιούμε.

KLu 312η Μοίρα «Bonzo», η δύση των ολλανδικών F-16

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας επιχειρεί με F-16 από τις αρχές της δεκαετίας του 80, έχοντας αποκτήσει συνολικά 213 μαχητικά του τύπου. Εξόπλισε 10 Μοίρες και προχώρησε σε εκτεταμένο και άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα αναβαθμίσεων με εκσυγχρονισμό μέσου ζωής MLU (Mid Life Updates), που διατήρησε τα αεροπλάνα αξιόμαχα τις δυο τελευταίες δεκαετίες, ενώ θα γίνει και εφαλτήριο στην περαιτέρω αξιοποίησή τους από διάδοχους χρήστες. Η αυλαία όμως των viper που σηκώθηκε το 1984 αναμένεται να πέσει μέσα στο 2024, όταν η KLu (Koninklijke Luchtmacht), ολοκληρώνοντας την ενσωμάτωση των F-35A Lightning II στις επιχειρησιακές Μοίρες της, θα αποσύρει το παλιό αλλά αξιόπιστο Fighting Falcon τον Σεπτέμβριο του 2024.

860η Μοίρα, πυλώνας NH90 NATO Frigate Helicopter

Η σημερινή 860η Μοίρα της ολλανδικής κοινής διοίκησης ελικοπτέρων-DHC (Defensie Helicopter Commando) Αεροπορίας συγκροτήθηκε στις 15 Ιουνίου 1943 στον RNAS Donibristle στη Σκωτία με Ολλανδούς πλαισιωμένους από στελέχη του (Βρετανικού) Βασιλικού Ναυτικού (Royal Navy) και εξοπλίστηκε με τα εμβληματικά διπλάνα Fairey Swordfish. Ογδόντα χρόνια αργότερα η μονάδα εδρεύει στον Αεροναύσταθμο (Naval Air Station) De Kooy σε ολλανδικό έδαφος και επιχειρεί με NH90 NFH (ΝΑΤΟ Frigate Helicopter). O διοικητής της πλωτάρχης Maurice van Mourik, στη διάρκεια μιας αποκλειστικής επίσκεψης στη μονάδα, μας ενημέρωσε για την τρέχουσα κατάσταση ενός εκ των πυλώνων της ναυτικής έκδοσης του ευρωπαϊκού ελικοπτέρου.

Frisian Flag 2023, σε ρυθμούς μαχητικών πέμπτης γενιάς

Για δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου 2023, στην ολλανδική επαρχία Φρίσλαντ (Friesland) η γαλήνη στα καταπράσινα λιβάδια με τις αγελάδες της φυλής Χόλσταϊν, που απεικόνισε σε πολλούς από τους πίνακές του ο Ρέμπραντ, διαταράχθηκε από την παρουσία των κυμάτων εξόδων των μαχητικών που λάμβαναν μέρος στην πρόσφατη έκδοση της Frisian Flag 2023, η οποία με τη συμμετοχή F-35 κινείται πλέον σε ρυθμούς μαχητικών πέμπτης γενιάς. Αναλύουμε τις νέες διαστάσεις της αεροπορικής συνεκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Grumman C-2Α Greyhound, οι «κουβαλητές» παίρνουν σύνταξη

Στο παρασκήνιο των Ομάδων Κρούσης Αεροπλανοφόρων του Αμερικανικού Ναυτικού λαμβάνει χώρα μια σημαντική μετάπτωση στον ρόλο των επιχειρήσεων COD (Carrier On-board Delivery), δηλαδή του εναέριου εφοδιασμού μεγάλων αποστάσεων στη διάρκεια επιχειρησιακών αναπτύξεων, με τα C-2 να παραχωρούν τη θέση τους σε CMV-22B.

 

Ασφάλεια Πτήσεων 2023, ρεκόρ εν μέσω πλήρους ανάκαμψης των παγκόσμιων αερομεταφορών

Στο 2023 η πανδημία COVID-19 που επηρέασε βαθιά το σύνολο της αλυσίδας των αερομεταφορών, κατασκευαστές, παρόχους αεροπορικών υπηρεσιών, αεροδρομίων και έναν ευρύτερο κύκλο εργασιών που τους υποστηρίζει, έγινε πλέον «μακρινό παρελθόν». Το γεγονός ότι από πέρυσι η αεροπορική κίνηση σε όλες τις περιοχές του πλανήτη όχι μόνο έχει ανακάμψει πλήρως, αλλά σημειώνει και επίπεδα επιδόσεων σε πολλούς τομείς υψηλότερα του 2019 (που παραμένει σημείο αναφοράς για τον χώρο), η ασφάλεια πτήσεων (flight safety) είναι πλέον άμεσα συγκρίσιμη με τις χρονιές προ πανδημίας. Όπως όμως υπογραμμίζουμε πάντα στην ετήσια αναφορά μας, η στατιστική ανάλυση των δεικτών αεροπορικών περιστατικών λαμβάνει πάντα υπόψη τις συνθήκες μέσω αναγωγής των συμβάντων στις ώρες πτήσεις τού παγκόσμιου στόλου αερομεταφορών.

 

 

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΠΡΟΤΑΣΗ: Εκσυγχρονισμός των ρουκετοβόλων RM70 αλλά με καθοδηγούμενα πυρομαχικά

Η σελίδα έχει εξηγήσει πολλές φορές τους λόγους για τους οποίους δεν έχει λογική εν έτει 2024 μια επένδυση για τον εκσυγχρονισμό των ρουκετοβόλων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Τι ακριβώς συμβαίνει με τα ελληνικά ρουκετοβόλα, MLRS ή πάμε...

32
Τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργήσει αίσθηση η πληροφορία πως o Ελληνικός Στρατός έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των ρουκετοβόλων PULS της ισραηλινής...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Σεπτεμβρίου/5 Οκτωβρίου 1821: Άλωση της Τριπολιτσάς, η...

4
Μετά από μεγάλες προσπάθειες, η Τριπολιτσά, η πρωτεύουσα του Μωριά, καταλαμβάνεται από τους επαναστάτες ύστερα από πεντάμηνη πολιορκία.Εξαρχής, ο Κολοκοτρώνης προέβαλε την ανάγκη κατάληψης...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η καινούργια «Πτήση» Nο 52, Οκτώβριος 2024, ήδη διαθέσιμη ηλεκτρονικά!

Το καινούργιο μας Τεύχος 52, Οκτώβριος 2024, θα είναι στα περίπτερα στο τέλος της εβδομάδας με άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά υπάρχει ήδη ...

Μια «Πτήση» 1.392 σελίδων – όλα τα τεύχη του 2023 ηλεκτρονικά

Ένας χρόνος «ΠΤΗΣΗ», 12 τεύχη του 2023, 1.392 σελίδες σε ένα «πακέτο» σε ηλεκτρονική μορφή! Μια μοναδική προσφορά με κόστος μόλις 12 ευρώ! Για το αρχείο...

Η καινούργια «Πτήση» Nο 52, Οκτώβριος 2024 κυκλοφορεί!

Το καινούργιο μας Τεύχος 52, Οκτώβριος 2024, είναι στα περίπτερα με άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά υπάρχει και ηλεκτρονικά σε οικονομικότερη τιμή ΕΔΩ Προς 4η...