18.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΚίνα: Μέτριοι στόχοι ανάπτυξης, αλλά αύξηση στις αμυντικές δαπάνες

Κίνα: Μέτριοι στόχοι ανάπτυξης, αλλά αύξηση στις αμυντικές δαπάνες

- Advertisement -

Η Κίνα παρουσίασε σήμερα ένα μέτριο στόχο για την ανάπτυξη φέτος αλλά αύξηση στις αμυντικές της δαπάνες, κατά της έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου που θα επιτρέψει στο Σι Τζινπίνγκ θα παραμείνει πρόεδρος για ακόμα πέντε χρόνια.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός –ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά από αυτόν των ΗΠΑ– θα αυξηθεί κατά 7,2% φέτος, στα 1.553,7 δισεκ. γιουάν (225 δισεκ. δολάρια), η μεγαλύτερη αύξησή του από το 2019.

Ενώπιον σχεδόν 3.000 μελών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC) που συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι «οι έξωθεν προσπάθειες περιορισμού ενισχύονται».

Ύστερα από τρία χρόνια επιβράδυνσης λόγω των περιορισμών για την Covid, η «κινεζική οικονομία σημειώνει ισχυρή ανάκαμψη», τόνισε ο Λι. Ο στόχος που ορίστηκε για το 2023, «γύρω στο 5%» είναι, ωστόσο, ένας από τους χαμηλότερους εδώ και δεκαετίες.

«Απρόβλεπτοι παράγοντες»

Το 2022, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 3%, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, πανδημίας της Covid-19, lockdown και κρίσης στον κλάδο ακινήτων.

«Η οικονομική ανάπτυξης της Κίνας αντιμετώπισε πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως η επιδημία», ανέφερε σήμερα ο Λι Κετσιάνγκ. Αλλά «υπό την ισχυρή ηγεσία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, συντονίσαμε με επιτυχία την πρόληψη και τον έλεγχο επιδημιών και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που θα διαρκέσει εννέα ημέρες, θα επικυρωθεί η νέα, πενταετής θητεία του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία της χώρας. Ο 69χρονος ηγέτης είχε ήδη αναδειχθεί εκ νέου επικεφαλής του Κόμματος τον Οκτώβριο.

Όπως κάθε χρόνο, δεν αναμένονται εκπλήξεις σε αυτή την καλά ενορχηστρωμένη συνεδρίαση, κατά την οποία χιλιάδες αντιπρόσωποι, άνδρες και γυναίκες, φθάνουν από διάφορες επαρχίες στο Πεκίνο για να ψηφίσουν κείμενα που έχουν προεγκριθεί από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Ωστόσο ο Σι Τζινπίνγκ συνάντησε κάποιες δυσκολίες τους τελευταίους μήνες, με διαδηλώσεις στα τέλη Νοεμβρίου κατά της πολιτικής του για «μηδενική Covid» και στη συνέχεια με κύμα θανάτων μετά την εγκατάλειψη της υγειονομικής αυτής στρατηγικής.

Νέος πρωθυπουργός

Αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα πιθανόν να μην συζητηθούν κατά την τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου ο Λι Τσιανγκ, στενός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ και πρώην επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σανγκάη, αναμένεται να οριστεί νέος πρωθυπουργός.

Η ασφάλεια έχει ενισχυθεί αυτές τις τελευταίες ημέρες ενόψει της συνεδρίασης, με ελέγχους στην είσοδο της πρωτεύουσας και φρουρούς ασφαλείας στους δρόμους.

Παρά την υπόθεση της «μηδενικής Covid» που σκίασε την εικόνα του, ο Σι Τζινπίνγκ διατηρεί μια θέση «αρκετά ισχυρή» στην κορυφή του Κόμματος, κάτι που ουσιαστικά τον καθιστά αλώβητο, σημείωσε ο Άλφρεντ Μουλουάν Γου, καθηγητής στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Για τον Στιβ Τσανγκ, από το ινστιτούτο SOAS China στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο Σι Τζινπίνγκ έχει την ευκαιρία κατά τη διάρκεια αυτή της συνεδρίασης του κοινοβουλίου να περηφανευτεί για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την λαϊκή δυσαρέσκεια στα τέλη Νοεμβρίου. «Ενήργησε με αποφασιστικό τρόπο όταν, κατά τη διάρκεια της διαδηλώσεων, ακούγονταν φωνές υπέρ της αποχώρησής του ιδίου καθώς και του ΚΚΚ. Τις κατέπνιξε και ακύρωσε το κίνητρο» για την οργή αυτή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Έτσι «μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηγέτη, παρά ως κάποιον που πιέστηκε να αντιδράσει», δήλωσε ο ίδιος.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται επίσης να συζητηθούν μια σειρά από οικονομικά και κοινωνικά θέματα, από την ενίσχυση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, έως την αύξηση των γεννήσεων και τον εκφοβισμό μέσω Διαδικτύου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Απριλίου 1944: Η καταστολή της Στάσης του...

0
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη στάση στην ελληνική ναυτική μοίρα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, οργανωμένη επιχείρηση αφοπλισμού και καταστολής πραγματοποιείται στα καταληφθέντα από επιτροπές...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

FM Gerapetritis: The EU and the Gulf countries must jointly address the challenges in the Middle East

Foreign Affairs Minister George Gerapetritis emphasized the need for all countries to work "for the revitalization of the political process and the implementation of...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν που έχουν στόχο "δύο εταιρίες και τέσσερα πρόσωπα που εμπλέκονται σε...

Ρωσία: Συμβούλιο θα ελέγχει τη νομιμότητα του περιεχόμενου των βιβλίων που κυκλοφορούν

Στη Ρωσία δημιουργήθηκε ένα κέντρο εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα αποφασίζει αν το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδίδονται στη χώρα ανταποκρίνεται στην κειμένη νομοθεσία, ενώ...